G4Media.ro

Cum a citit CIA decenii la rând comunicațiile criptate ale adversarilor și…

Sursa: Captură The Washington Post

Cum a citit CIA decenii la rând comunicațiile criptate ale adversarilor și aliaților. Lovitura secolului din lumea serviciilor secrete

Pentru mai bine de jumătate de secol, guvernele din toată lumea s-au încrezut într-o singură companie care să păstreze secrete comunicațiile spionilor, ale soldaților or ale diplomaților, dezvăluie The Washington Post.

Compania, Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.

Astfel capitalizată, compania a ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare pentru decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software.

Compania elvețiană a făcut milioane de dolari vânzând echipamente către peste 120 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Dar ceea ce nici unul dintre acești clienți n-a știut vreodată era faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel, încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Afacerea, care se întinde pe mai multe decenii, printre cele mai bine păzite secrete din istoria Războiului Rece, este relatată de CIA într-o istorie comprehensivă a operațiunii obținute de the Washington Post și ZDF, postul public german, în cadrul unui proiect comun.

Au fost identificați ofițerii CIA care au condus programul și directorii companiei încredințați să-l execute. Au fost stabilite originile operațiunii, precum și conflictele interne care au fost pe punctul să o compromită. Este descris modul în care Statele Unite și aliații său au exploatat ani de zile credulitatea altor state, luându-le banii și furându-le secretele.

Operațiunea, cunoscută la început sub numele de cod Thesaurus și mai târziu Rubicon, se califică drept una dintre cele mai îndrăznețe din istoria CIA.

”A fost lovitura de informații a secolului”, se concluzionează în raportul CIA. ”Guvernele străine plăteau bani frumoși Statelor Unite și Germaniei de vest pentru privilegiul de a le fi citite cele mai secrete comunicații de către cel puțin două (posibil cinci sau șase) țări străine”

Din 1970, CIA și partenerul său în operațiuni de spart coduri, Agenția Națională de Securitate (NSA), au controlat aproape fiecare aspect al operațiunii Crypto, conducând împreună cu partenerii germani deciziile în ce privește angajarea deciziilor, proiectarea tehnologiei, sabotarea algoritmilor și direcționarea țintelor de vânzări.

După aceasta, spionilor și germani s-au pus pe ascultat.

L-au monitorizat pe mullah-ul Iranului în timpul crizei ostaticilor din 1979, au alimentat serviciile cu informații despre acțiunea militară a Argentinei în timpul războiului din insulele Falklands, au luat urma campaniei de asasinate împotriva dictatorilor sud-americani și i-au surprins pe oficialii libieni felicitându-se reciproc în timpul atentatului din 1986 dintr-o discotecă din Berlin.

Dar programul a avut limitele lui. Principalii inamici ai Americii, incluzând Uniunea Sovietică și China, n-au fost niciodată clienții Crypto.

Suspiciunile lor în privința legăturilor companiei cu lumea occidentală le-au ferit de expunere, deși istoricul CIA sugerează că spionii americani au aflat destule monitorizând interacțiunea altor țări cu Moscova și cu Beijing.

Au existat, de asemenea, breșe de securitate care au pus Crypto sub semnul întrebării. Documente date publicității în anii 70 au scos la iveală o corespondență extinsă și incriminatoare între pionierul NSA și fondatorul Crypto.

Țintele străine au fost puse în alertă de declarațiile nechibzuite ale unor oficiali, inclusiv ale președintelui Ronald Reagan. Iar arestarea în 1992 a unui dealer Crypto în Iran, care nu știa că vinde echipamente măsluite, au declanșat o devastatoare campanie de publicitate, potrivit istoriei CIA.

Dar adevărata dimensiune a relației dintre companie cu CIA și cu partenerii germani nu a fost dezvăluită niciodată până acum.

Agenția germană de spionaj, BND, a fost convină că riscul de expunere este prea mare și a părăsit operațiunea la începutul anilor 1990. Dar CIA a cumpărat acțiunile părții germane și pur și simplu a continuat, ridicând valoarea Crypto până în 2018, când agenția a vândut acțiunile companiei, potrivit unor foști și actuali oficiali.

Importanța companiei pe piața de securitate globală a scăzut din acel moment, fiind afectată de răspândirea tehnologiilor de criptare online. Cândva privilegiul guvernelor și marilor corporații, tehnologia de criptare este azi la fel de răspândită ca aplicațiile telefoanelor mobile.

Citește integral pe The Washington Post

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Rusii si chinezii sunt prea inteligenti pentru a cumpara orice gunoi , mai ales in domeniul informatiilor. Poate tarile din lumea a 3-a . Poate si Romania

  • probabil din cauza ca sunt asa inteligenti sunt asa inapoiati :D. te duci in rusia si vrei sa fugi instant. tot de aia nici nu au treaba cu drepturile omului, de la prea multa „inteligenta”.

  • rusii sunt asa de inteligenti ca pastreaza secretul asta fff bine

   se pare ca totusi lumea a evoluat fara furtul de tehnologie si informatie de la rusi, si rusii si-au pastrat asa de ascunsa tehnologia ca nici ei nu mai stiu …. ca daca telefoanele mobile, sau laptopurile sau masinile care le au lor reprezinta topul tehnic … clar nu era nimic de furat

   oricum daca asta e adevarat, atunci se pot face corelari intre tehnologii se poate da in judecata si sua si germania si se pot recupera prejudicii … pana la urma pare sa fie un contract comercial…

   probabil vieti nu se vor mai recupera

 2. Au renuntat pentru ca au altceva! Calculatorul cuantic detine suprematia acum . Calculatoarele clasice ar avea nevoie de zeci de ani sau sute de ani sa bungheasca o cheie de criptare sau o parola, calculatorul cuantic e deja in inima informatiilor oricarei tari cu retele de internet.
  Dictaturile si regimurile autoritare nu trebuie lasate de capul lor, spre binele tuturor.

 3. Povestea continua si in prezent cu 5G. Comunicatiile sunt securizate la un nivel inalt, practic accesul unor terti la informatii ar fi imposibil. Nu au acces decat utilizatorul si fabricantul.

  • Nu, cu 5G 3 falsă problemă: e ca pe net, dacă vreau să fie secure, îmi securizez singur canalul între mine și destinatar, sau îmi securizez singur mesajul.
   Dacă fabricantul sau oricine are acces la D6F5HISGU37ETUHD73JE8EHE73UVR73GE, nu înseamnă că înțelege cineva ce am scris acolo, dacă a fost un cuvânt scris, doi pixeli dintr-o imagine sau o fracțiune de secundă de voce.

   Adică se duc scrisori scrise în clar în plicuri, se dau telefoane pe fix unde poți să asculți cu o pereche de căști și două fire, dar ne kkm pe noi că Huawei vede traficul criptat de pe WhatsApp sau traficul criptat pe HTTPS.
   Păi orice ISP îl vede, dacă vrea. Nu-i nimic nou, așa e de când lumea.

  • @Marian, HTTPS nu e 100% sigur, sunt mai multe metode man-in-the-middle pentru a decripta comunicatia, totul e sa ai acces la canalul de comunicatie.
   In general astfel de probleme devin importante daca operatorul are o cota de piata foarte mare dar in majoritatea tarilor sunt 3-4 operatori care impart utilizatorii privati.
   In ceea ce priveste vendorii, se poate ajunge la situatii in care toti cei 4 operatori folosesc echipamente de la un singur vendor iar daca echipamentele sunt din reteaua de core poate insemna tot traficul de date.
   Mai sunt retelele guvernamentale de comunicatii critice, care sunt administrate de institutii ale statului deci singurul risc la care sunt expuse este solutia hardware/software folosita.

 4. stai sa vezi retorica rusa de acum, cum ne-au furat secretele americanii, si ne-au saracit, cum din cauza asta suntem asa de saraci acum

 5. Au dreptate sa se fereasca de tehnologia 5g de la huawei. informatia este cea mai valoroasa marfa. asta ar mai lipsi – sa ajungem pe mana chinezilor sau rusilor.