G4Media.ro

Mărturii rare dezvăluie viața brutală a pușcăriașilor ruși care luptă în Ucraina

Sursa foto: Pixabay

Mărturii rare dezvăluie viața brutală a pușcăriașilor ruși care luptă în Ucraina

Un luptător a fost împușcat de două ori, trimis din spital înapoi pe front, unde a fost nevoit să bea zăpadă topită pentru a supraviețui. Forțat să atace pozițiile ucrainene în mod repetat, până când o grenadă l-a orbit. Salvat din tranșee de un medic care l-a făcut infirmier de spital.

Un altul a fost încarcerat la 20 de ani pentru acuzații minore legate de droguri, trimis pe front la 23 de ani. Fără aproape nicio pregătire, a murit trei săptămâni mai târziu – printre cei probabil 60 de ruși uciși într-un asalt chiar în ziua în care președintele rus Vladimir Putin sărbătorea înfrângerea naziștilor în Piața Roșie.

Aceste două povești documentate de CNN, de supraviețuire remarcabilă și de moarte prematură, întruchipează pierderile de vieți din tranșeele rusești. Cu toate acestea, există o distincție: morții sunt prizonieri, cărora li se promite grațierea de pedeapsa cu închisoarea dacă se alătură așa-numitelor batalioane Storm-Z, conduse de Ministerul rus al Apărării.

Speranța de viață este scurtă, condițiile în sine sunt grele pentru a supraviețui, iar deținuții descriu că sunt folosiți drept carne de tun. Zeci de mii de condamnați au fost recrutați pentru a servi pe linia frontului, la început de către grupul de mercenari Wagner – o schemă preluată apoi de Ministerul Apărării.

CNN a vorbit cu mama unui condamnat, Andrei, care a fost încarcerat la vârsta de 20 de ani sub acuzația de trafic de droguri și a fost trimis pe linia frontului ca parte a programului de recrutare al armatei ruse. Mama a furnizat numeroase înregistrări video, documente și mesaje de chat pentru a verifica povestea fiului ei și moartea sa timpurie, la doar trei săptămâni după ce a fost trimis în misiune.

CNN a vorbit, de asemenea, cu un rar supraviețuitor al unităților Storm-Z, Serghei – care a fost intervievat pentru prima dată prin telefon într-un spital militar cu câteva luni înainte, iar săptămâna trecută a povestit viața sălbatică și degradantă din tranșeele rusești.

Deși condițiile îngrozitoare de luptă sunt bine cunoscute, o mare parte din mărturiile rușilor provin de la prizonieri de război și sunt furnizate prin intermediul unor facilitatori ucraineni. Aceste două povești reprezintă mărturii rare furnizate direct de ruși. CNN a schimbat numele și a eliminat detalii cheie din aceste două relatări pentru siguranța persoanelor intervievate.

Serghei are acum două locuri de muncă pentru a-și hrăni familia, dar a spus că încă așteaptă compensații militare pentru multiplele sale răni. Urechile îi țiuie noaptea din cauza șocului provocat de obuze, ceea ce îl face să doarmă cu greu în liniștea din casa sa.

El a spus că a fost lovit de nouă ori de obuze de artilerie care au căzut în apropiere în timp ce se afla pe linia frontului, pe o perioadă de opt luni. Iarna trecută a fost împușcat în picior, apoi a fost trimis înapoi pe front după 10 zile de tratament, a spus el. A fost împușcat din nou, în umăr, și a fost spitalizat. Două luni mai târziu, o lipsă de personal a făcut ca el să fie trimis din nou pe front, unde a spus că a constatat că deținuților care suferiseră amputări li s-au dat sarcini de transmisii radio, iar soldații își aruncau vestele antiglonț, deoarece aveau o valoare minimă de protecție.

„Nu sunt de ajutor împotriva obuzelor, deoarece artileria lor [ucraineană] lovește cu mare precizie”, a spus Serghei. „Artileria noastră poate trage de trei sau patru ori și, dacă Dumnezeu vrea, explodează ceva. (,,,) De cele mai multe ori, ne lovește pe noi primii”.

Orori cotidiene

Ratele de deces sunt greu de conceput. Serghei a spus că din unitatea sa de 600 de prizonieri recrutați în octombrie, doar 170 mai sunt în viață și toți, cu excepția a doi, sunt răniți. „Toți au fost răniți, de două, trei, unii de patru ori”, a spus el. El și-a amintit cum și-a văzut colegii spulberați de obuze care aterizau aproape de ei și cum s-a mirat că a supraviețuit. Un asalt i-a rămas în memorie.

„Îmi amintesc cel mai clar ultima dintre cele nouă contuzii pe care le-am avut”, a spus el. „Am atacat. RPG-uri, drone zburau spre noi. Comandantul nostru striga la radio: ‘Nu-mi pasă, dați-i drumul! Nu vă întoarceți până nu ocupați această poziție!”. Doi dintre noi au găsit o mică gaură de vulpe și s-au ascuns acolo”.

Dar calvarul lor nu s-a încheiat. „O dronă (ucraineană) a aruncat o grenadă spre noi și a aterizat în spațiul de 30 de centimetri dintre noi. Prietenul meu a fost acoperit de schije peste tot. Cu toate acestea, eu am fost cumva neatins. Dar mi-am pierdut vederea timp de cinci ore – doar un văl alb în fața ochilor mei. M-au cărat pe brațe”.

În cele din urmă, a găsit medici cărora li s-a făcut milă de el, oferindu-i un loc de muncă ca îngrijitor de spital – mutarea cadavrelor, verificarea cadavrelor pentru acte de identificare, curățenie – până când s-a scurs ultima lună din contract.

Serghei își amintește ororile cotidiene din tranșeele rusești. Mâncarea era formată în mare parte din conserve de carne la care se adăugau tăiței instant, dar apa era cel mai greu de obținut. „Trebuia să mergi pe jos trei-patru kilometri pentru a o obține. Uneori nu am mâncat timp de mai multe zile, nu am băut timp de mai multe zile”. El a spus că iarna supraviețuiau bând zăpadă topită. „Nu era foarte plăcut, dar trebuia să o facem”.

Disciplina era menținută prin execuții, a spus el. „Uneori, comandantul „reseta” oamenii. Îi reducea la zero, îi omora. Am văzut asta o singură dată – o bătaie cu un om care și-a furat și și-a ucis proprii oameni în tranșee. Nu am văzut pe cine dintre cei patru oameni din jurul lui a împușcat. Dar când a încercat să scape, un glonț l-a nimerit în ceafă. Am văzut rana de la cap”.

„Despre libertate”

Pentru Andrei, ororile de pe front au fost de scurtă durată. Mama sa, Iulia, a descris cum acesta „nu era încă bărbat” când a fost trimis, la 23 de ani, pe linia frontului. Mesajele sale vocale – glumind pe seama vremii – și înfățișarea de băiat în uniformă, trădează o inimă tânără prinsă într-o lume urâtă.

Ea a spus: „Nu-și amintea suma de bani care i s-a oferit, a spus că nu a verificat. Deci, nu am văzut niciun interes financiar pentru el. Era vorba doar de libertate. Avea o pedeapsă lungă, nouă ani și jumătate, iar el ispășise trei”.

Iulia a distribuit o înregistrare video cu Andrei pe un teren de antrenament din Ucraina ocupată, învățând pentru scurt timp tactici de atac. Fața lui prost rasă, arsă de soare, sub o cască mare de camuflaj, a fost fotografiată în spatele unui camion al armatei. Imaginile au fost puține, deoarece timpul petrecut pe front a fost scurt.

Pe 8 mai, Andrei i-a trimis un mesaj mamei sale pentru a-i spune că unitatea sa a fost trimisă pe front, una dintre cele mai fierbinți zone ale câmpului de luptă din est. Asaltul avea să înceapă în zori, pe 9 mai – o zi de sărbătoare în istoria modernă a Rusiei, când Kremlinul marchează aniversarea înfrângerii naziștilor de către sovietici cu fastul și grandoarea unei parade militare prin Piața Roșie. Anul acesta, Putin a prezidat o versiune redusă a ceremoniei, pe care analiștii au atribuit-o faptului că o mare parte din arsenalul Moscovei a fost avariat sau desfășurat pe frontul ucrainean.

Iulia și-a amintit cu lacrimi în ochi acest ultim schimb de replici. „Ne certam. Este oribil să spun, dar deja mă gândeam la el ca și cum ar fi fost mort. A plecat (din Rusia) știind totul. În fiecare zi îi spuneam ‘nu, nu, nu’. Iar el nu mă asculta. Când a spus ‘vom lua cu asalt’, i-am scris ‘Fugi, Forrest, fugi'”.

Apoi, la fel ca mulți condamnați cu acces limitat la telefoane mobile în prima linie, a dispărut complet. În săptămânile care au trecut de atunci, Iulia a aflat de la rudele celorlalți prizonieri recrutați din colonia sa penală că până la 60 de persoane au murit în acel asalt – un număr greu de confirmat, dar care se potrivește cu numărul extraordinar de victime raportat de observatorii din aceste unități formate din deținuți.

Iulia nu a primit nici un cadavru, nici bunuri, ci doar o scrisoare de la Ministerul Apărării care consemnează că moartea lui Andrei a avut loc în ziua în care acesta a părăsit închisoarea pentru linia frontului.

„Cel mai greu a fost că mi-a fost teamă, că va ucide pe cineva”, a plâns Iulia. „Oricât de ridicol ar suna, îmi era teamă că va trece prin toate astea și se va întoarce la mine ca un criminal. Pentru că eu pot trăi cu fiul meu ca dependent de droguri, dar cu fiul meu ca ucigaș – mi-ar fi fost greu să accept asta”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tulburatoare povestea lui Andrei, e ca un fractal, oricat ai fragmenta intregul in povestioare din astea, fiecare in parte arata ca tot intregul.