G4Media.ro

Marile eșecuri ale opoziției și ale președintelui Iohannis

Foto: InquamPhotos / Liviu Florin Albei

Marile eșecuri ale opoziției și ale președintelui Iohannis

Respingerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă este ultimul eșec dintr-un lung șir înregistrat de opoziție. Cu doar 166 de voturi exprimate în favoarea moțiunii din 233 necesare, PNL, USR și PMP au expus încă o dată slăbiciunea opoziției în Parlament și au legitimat guvernul Dăncilă, care iese întărit dintr-o aventură politică fără mari șanse din capul locului. Dintr-un lider care se lupta cu a doua condamnare, Liviu Drangea se transformă peste noapte din nou în stăpânul jocului. Cu ajutorul neprețuit al opoziției, a întors starea de spirit în favoarea lui a treia oară în ultimul an și jumătate, de fiecare dată în momente când părea căzut și lovit.

Un eșec la capitolul imagine a fost și mitingul PNL anunțat încă de luni pe canalele interne. La chemarea liderului celui mai important partid de opoziție, au răspuns marți seara o sută de oameni. O invalidarea mai cruntă, o situație mai penibilă cu greu pot fi imaginate. Am văzut marți seara un lider PNL plouat și la propriu și la figurat, protestând stingher în fața guvernului, susținut de o mână de parlamentari. Cred că după aceste episoade poziția lui Ludovic Orban în fruntea PNL va fi puternic contestată de adversarii interni. Opoziția și-a mai spălat puțin rușinea cu mitingul de azi din fața Parlamentului, unde s-au strâns la un moment dat circa 5000 de oameni, dar în Piața Victoriei n-au ajuns mai mult de o mie, tot cu Orban în frunte.

Nici președintele Klaus Iohannis nu se poate lăuda cu mai multă viziune și spirit combativ în raporturile sale cu puterea. Peședintelui nu i-au prea ieșit socotelile, în caz că a avut vreuna. Dragnea a supraviețuit mereu în situații-limită deoarece planurile celorlalți s-au bazat mereu pe oameni slabi, pe lideri artificiali care nu și-au dorit niciodată puterea și au ajuns în vârful piramidei fără vreun mare merit.

Lui Dăncilă i-a cerut demisia de câteva ori. A fost tratat cu refuzuri ferme, aproape obraznice, care i-au subminat autoritatea președintelui Iohannis, pentru ca în final premierul să iasă întărit din Parlament chiar cu ajutorul opoziției. Ne amintim că acest premier catastrofal a fost pus cu mâna președintelui, fără să formuleze nici cea mai mică obiecție, deși avea dreptul constituțional să-l respingă de-a dreptul.

Dar simptomatic pentru eșecurile președintelui de această dată este episodul Lăzăroiu de la Curtea Constituțională. Președintele a avut toate cărțile în mână pentru a pune în discuție mandatul acestuia la CCR, dar a făcut-o atât de neîndemnatic, încât la final a plecat un consilier prezidential din funcție, nu Lăzăroiu de la CCR. Un episod complet absurd, dar foarte sugestiv pentru a ilustra ezitările, neimplicarea și criza de soluții de la Cotroceni.

Ce i-a reușit președintelui până acum în lupta politică? S-a repezit cu un an înaintea alegerilor să-și instaleze guvernul lui, cabinetul Cioloș, oferind ocazia PSD și ALDE să atace alegerile din opoziție. Eroarea strategică din toamna lui 2015 a maximizat șansele coaliției PSD-ALDE, care a câștigat categoric parlamentarele din 2016. Apoi, șeful statului a susținut din calcule foarte personale (primăria Sibiu) modificarea legii alegerilor locale, acceptând prea ușor capcana PSD: alegeri într-un singur tur. O mutare din care PSD a avut numai de câștigat, iar liberalii și opoziția numai de pierdut. Aceste două mutări politice cu efecte dezastruoase din anii trecuți au anunțat cumva miopiile politice de azi.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura sâmbătă, un gest aproape de neînțeles în contextul dat, la un an jumate distanță de alegeri și în plină criză politică, dar care spune multe. A simțit Klaus Iohannis că pierde teren și că trebuie să le ofere susținătorilor săi motive de speranță? A dorit să elimine din vreme apariția unui posibil rival pe dreapta, eventual să-i taie avântul lui Dacian Cioloș? A căutat să blocheze o eventuală acțiune de suspendare? Încă nu e foarte clar, dar pare un răspuns la o situația de criză. Or, având în vedere situația dezastruoasă în care se află liderul PSD azi, după încasarea unei noi condamnări penale, cu un guvern atât de slab și incompetent și un premier specializat în gafe de comunicare, cei care trebuia să fie în criză sunt Liviu Dragnea și Viorică Dancilă, nu opoziția și șeful statului.

Iar dacă totul se bazează cumva pe viitoarea trădare a lui Călin Popescu Tăriceanu, care ar urma undeva prin toamnă să rupă coaliția, guvernul Dăncilă să cadă, iar Dragnea să piardă atunci toată puterea, riscul e să se întâmple o mulțime de orori până atunci: modificarea Codurilor, schimbarea lui Koveși, trecerea serviciilor la Parlament sau Guvern, plus intrarea în vigoare a legilor justiției. Dacă toate astea se vor întâmpla, nu va mai conta foarte tare dacă Tăriceanu ajunge premier cu sprijinul președintelui Iohannis și al PNL. S-ar putea ca și această mișcare să se întoarcă în final tot împotriva lor.

(Sursa foto: Inquamphotos/ Liviu Florin Albei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Spre deosebire de Basescu, Iohannis are o majoritate parlamentara si un guvern ostil si o Curte Constitutionala asemenea. E practic singur. In aceste conditii, e o minune ca dictatura borfasilor inca nu s-a instaurat pe deplin pana acum.
    Eu zic ca evaluarea cea mai corecta va fi la final de mandat.

  2. E vremea ca PNL sa fie aruncat la gunoi si USR sa devina principalul partid de opozitie.

    Orban e o gluma, iar PNL nu face opozitie reala.

    • Domnule Nicolae Bian, analiza dv este nu numai partinitoare, dar si dezinformeaza (exemplu: PNL nu a organizat un miting premotiune, Orban anuntase pe pagina personala de Fb, si a repetat in aceasta dimineata, ca in piata au mers senatorii si deputatii care au semnat Motiunea de cenzura). Analiza superficiala si lumina voit negativa in care ii prezentati pe Iohannis si Orban, fara sa faceti o minima analiza obiectiva, de strategie politica, arunca dubii asupra capacitatii dv de jurnalist independent.

  3. De acord cu fiecare silabă din acest articol

    • da, si eu, de mult n-am mai vazut o analiza atat de buna asupra situatiei politice actuale

    • Şi eu pe lângă voi, dacă mă primiți :))

  4. Nu este nici o diferenta intre Orban si Kovesi, nici unul nu mai are un ascendent moral. Acolo este problema. Lumea nu mai are incredere. Poate Iohannis si sa-si dea cu testa … ca lumea pur si simplu nu mai are incredere in Kovesi. Protocoale, achitari, etc. S-a dus…

    • Zici tu ca lumea nu mai doarme seara din cauza unor protocoale tehnice care s-au dovedit ca nu manareau probe si care este nromal sa fie si de care oricum tu nu trebuia sa auzi pentru ca sunt confidentiale? OK!
      Promit ca nici eu nu mai dorm la noapte ca sa fiu ca voi!

  5. Guvernul Dancila: #REZIST

  6. Total de acord, orban e istorie, daca nu aduceti oameni noi, nepatati, e papa pnl pe vecie. Treziti-va sau voi chiar nu stiti ca romanii sint oportunisti ca sa nu le zic altfel. Sa nu ai un candidat la presedintie altul decit actualul o sa fie o mare greseala si sper sa nu cadeti in plasa ca azi. Dati partidul unuia tinar care sa stie directia unde tara trebuie sa ajunga. Faceti mutarea acum. Orban, retrage-te acum. Dragnea a mai facut o victima.

    • Care tanar? Cristian Busoi?! Sau, mai ales, Iulian Dumitrescu?!!! Sau Danca?!!!
      N-au oameni de calitate, asta e.

  7. Sa fim seriosi. Tactica presedintelui este clara: sa tina PSD-ul la putere ca sa se erodeze cat mai mult. Cu cat sta PSD-ul mai mult la putere, cu atat (crede Iohannis) ii cresc lui sansele de a fi reales. Amu’ io zic. Opozitia nu prea are ce face pentru ca 1) asta au votat romanii si 2) PNL-ul e oricum varza si pe mana cu PSD-ul (vezi aia +1000 de alesi locali PNL care au mici probleme cu legea la fel ca si cei +3000 alesi locali PSD – conform onor Codrin Stefanescu). Ca PSD-ul se va eroda e clar. Dar in atare conditii oameni buni, Iohannis nu mai merita ales a doua oara. Sub el functia de presedinte s-a golit de continut. Asta se comporta parca ar fi la statiune. Bine ar fi ca USR si partidul lui Ciolos sa vina cu candidati proprii. Vom vedea ce-o mai ramane pana la alegeri din vechiul sistem politic. Daca nu apare vreo lebada neagra, in actuala situatie, nu se prea poate face nimic.

    • @Alin
      „vezi aia +1000 de alesi locali PNL care au mici probleme cu legea la fel ca si cei +3000 alesi locali PSD – conform onor Codrin Stefanescu”

      Ce faci cand oferta electorala consta in doua partide, unul cu 1000 candidati cu mici probleme cu legea si altul cu 3000?

      Varianta 1: Stai acasa in ziua alegerilor, ca nu merita niciunul votul tau. Si in plus, duminica e ziua ta libera, de ce sa pierzi o jumatate de ora din timpul tau pretios mergand pana la sectia de votare?

      Varianta 2: Votezi cu partidul cu doar 1000 delincventi, stiind ca astfel transmiti un semnal ca electoratului nu ii este indiferent daca la putere este un partid compus integral din hoti, sau unul cu 33% hoti si 67% oameni cinstiti. Observand ca asemenea criterii chiar fac diferenta la urne, poate la urmatoarele alegeri partidele se vor stradui sa reduca si mai mult aia 33%.

      Varianta 3: Incerci sa gandesti „out of the box” si vezi ca exista si un al treilea partid, nou infiintat, care a tinut cu tot dinadinsul sa nu aiba niciun anchetat sau condamnat penal pe listele electorale – chiar daca asta inseamna ca are candidati fara experienta politica anterioara si nu foarte renumiti in viata publica. Decizi sa ii acorzi o sansa si il votezi.

  8. recomand si celorlaiti cititori sa se alature initiativei europa fm

    https://www.europafm.ro/personalitati-marcante-din-toate-domeniile-atrag-atentia-asupra-pericolului-in-care-se-afla-romania-audio/

    personal consider ca doar strada a avut vreodata puterea sa faca ceva cu adevarat. daca nu am reusit cu ajutorul mandatarilor autorizati-parlamentarii nostri, atunci propun cu ajutorul celorlaiti mandatari, cei carora le cedam minute, ore si zile din viata noastra.
    astept sa se alature victor rebengiuc, andreea esca, mircea carterescu, etc. si din partea sotiei mele, cu dedicatie, horia varlan, mihai petrea si neaparat cei trei chefi.

    da, trebuie invinovatit udmr.ul pentru ca a dat tonul si a creat atmosfera la ce a urmat. dar sunt sigur ca daca nu era udmr.ul aparea il locul lui pmp.ul sau ponta sau oricine altcineva.
    sa nu ne cream impresia ca s-a dorit cu adevarat sa treaca motiunea. poate doar usr.ul.

    trebuie sa luptam. aceasta lupta din pacate sau din fericire , ne ridica civilizatia noastra. si celor care pleaca/au plecat/intentioneaza sa plece le recomand sa se pregateasca pentru ca este o chestiune de timp pana va aparea cineva ca dragnea si acolo. aceasta lupta, acest gen de lupta reprezinta provocarea generatiei noastre. altfel vom privi neputinciosi din custile pregatite astazi

    „Am învăţat că şi atunci când crezi că nu mai ai nimic de dat
    când te strigă un prieten vei găsi puterea de a-l ajuta.”
    – Octavian Paler

    • Sotia dv fiind cine, Dna Punctsidelacapat? Se presupune ca trebuie sa o cunoastem? Neaparat cei trei chefi (sefi? kefi?) . De ce neaparat, ca sa aiba cine sa gateasca semnatarilor sau ce? Si ca pe ce chestie sa ma astept sa apara vre-un Dragnea pe unde am plecat eu? Tocmai asta e ideea, pleci unde NU POATE sa apara un Dragnea. E modelul romanesc pe cale de a fi exportat in tari mai dezvoltate? Nu cred.

  9. Cine se astepta ca motiunea sa treaca pentru a avea dezamagiri atat de mari incat sa publice asa o mizerie este cel putin naiv. Daca nimeni nu face nimic, macar o motiune de cenzura sa initieze ar fi fost si mai rau, „nu fac nimic acolo”, „i-am ales degeaba” samd Uite ca o motiune nereusita poate produce mult deranj in tabara puterii, au fost cumparati deja cativa parlamentari, mai bine acum decat atunci cand calculele vor fi mult mai apropiate de reusita, Dragnea a cedat catre UDMR o concesie istorica, una de neacceptat pentru multi PSD-isti, mai ales din Ardeal, s-au facut ceva valuri in taberele puterii, valuri care au cam tulburat unitatea de monolit, noroc ca nu i-a lasat Dragnea sa voteze, samd … Iar prostia asta cu „adevarata opozitie o face X si nu Y „e de-a dreptul infantila. La alegeri ori va duceti impreuna, cu un candidat unic ori se alege praful, din nou. Orgoliile astea nu fac doi bani, ne vor duce intr-un final exact unde suntem acum.

    • O motiune de cenzura/sesiune reprezinta un drept al partidelor parlamentare, nu o obligatie !

      Orban si PNL nu pot intelege asta si…

      PS. …au numai de pierdut !

  10. Pesedeii își dau seama mai bine ca oricine că li se erodează haita și imaginea…dar pt moment nu au ce face. Îl mai suporta pe dra*nea cât durează vacanța parlamentară și au ei timp să schimbe oarece calcule. Fiara sângerează masiv, in ciuda oricăror aparente, și lupii tineri nu o vor ierta. Au ajuns în situația în care nici bani (de furat) nu mai au…. S-avem răbdare, zic ?

    • Uiti de fiarele mai mici, Maria, pradatori specializati ei ele.
      Chiar daca Dragnea va cadea, ororile legislative vor trece pana la ultima, cu suportul masic al celor din urma.
      Cine pierde? Noi toti, cei care mai suntem in tara.

  11. ptr cei care nu stiu, sau nu le pasa cititi spre amintire si decideti daca sinteti partasi criminalilor si unui stat mafiot:
    https://adevarul.ro/news/eveniment/adrian-nastase-1_52cabfa7c7b855ff56413af9/index.html
    ca sa va urnesc, un mic citat spune totul despre acest partid si sobolanii lor:
    ’16 iulie 2002, baronul de Gorj, Nicolae Mischie, era mai transparent: cine va mai critica măsurile Consilliului Judeţean va înfunda puşcăria’
    ’13 mai 2002, Ioan Mircea Paşcu, ministrul Apărării Naţionale, declară: „Viaţa ziariştilor e scurtă, iar sănătatea este şi pentru ei un bun prea de preţ care nu trebuie pus în pericol prin lansarea unor dezbateri cu înalt consum emoţional, stresant’.

  12. Sunt de acord cu autorul articolului. E nefiresc sa luptam din strada mai eficient decat o face pnl-ul, presedintele, serviciile secrete (!) si altii. Cu exceptia USR, care se zbate pe toate planurile, ma socheaza lipsa de reactie a celorlalti, par efectivi amortiti. Niste anonimi din piata au facut istorie cu organizarea steagului urias din Piata Victoriei, si a remarcabilei imagini cu luminite. Efectul asta si chestii mult mai simple, cum ar fi reclamele de la Papaya, au un efect mult mai mare decat toata „lupta” presedintelui si a pnl-ului. Sunt dezamagita si obosita, nu mai pot pune tot pe spatele nostru sa rezolvam din strada

    • Corect.
      Si mie mi se pare ca este vorba despre o mare conspiratie tacita intre toate institutiile care se presupune ca vegheaza la binele nostru. Pur si simplu cred ca isi reaseaza discursurile si jocurile pentru a face fata pretentiilor noilor stapani.
      Si asteapta sa obiseasca si „strada”, pentru a lucra apoi in liniste la bunastarea proprie.

  13. nu vad de ce Dragnea si guvernul Dancila s-au intarit dupa motiunea picata caci prima tot asa a ramas o persoana incompetenta cazuta din pod in scaunul de prim-ministru iar al doilea oricum e criminal recedivist. pur si simplu opozitia matematic nu a avut atitea voturi, iar in societate poate ca si ajung voturi deoarece parlamentul nu mai este reprezentativ, deoarece psd a pierdut mult in ultimii 1.5 ani.

  14. faptul ca psd a atacat in 2015 si 2016 guvernul Ciolos din opozitie e corect, 12 luni e totusi putin pentru a aduce rezultate multe, insa acest fapt numai partial a dus la cistigul PSDului, mai important a fost ignorarea alegerilor celor din dreapta, daca e sa vina macar 65% din populatie la alegeri atunci rezultatele pentru PSD vor fi mai proaste. si „trucul” cu trecerea in opoziti inaintea alegerilor poate iarasi fi dejucat de catre PSD peste un an insa nu aceasta e decisiv

  15. Nu exista nici-un motiv de pesimis si de a considera ca
    mari eșecuri ale Opoziției și ale Președintelui Iohannis ultimele evenimente petrecute pe scena politica romaneasca.
    Presedintele a trasat o linie rosie pe o durata mal lunga, cautand sa taie elanul celor care pregatesc viitorul Romaniei pana in 2040 (Rinocierii).
    Domnul Ludovic Orban are o misiune extrem de complicata de a reface un partid infectat de
    de Dl.Antonescu(USL)si de Dl.Basescu(PDL),aproape imposibila.
    Speranta a ramas in noile formatiuni politice alcatuite de tineri capabili sa inteleaga pe ce drum va trebui sa conduca tara.
    Si sprijinul nostru prin aceste simple comentarii optimiste le va fi de ajutor.

  16. O analiza lucida si impartiala. Cred totusi ca guvernul nu a iesit foarte intarit, s-au temut, e clar, de aceea nu au participat la vot.
    JKL a facut niste erori mari de tot dupa cum bine puncteaza articolul – alegerile primarilor, numirea lui Dancila ar fi in opinia mea cele mai mari. Si nu in ultimul rand lipsa contactului cu strada, a intrat in actiune prea tarziu cand totul pare doar un joc politic meschin. Aceste erori au antrenat un alt sir de necazuri mai mari sau mai mici.
    Lipseste totusi ceva din peisaj – dl Ciolos. Domnul acela politicos care face postari regulate pe net. Si cam atat. A pus si el umarul serios la starea actuala de lucruri. Nu „i-a citit” pe Daddy &Co desi a stat langa ei 1 an de zile iar acum exceleaza prin neimplicare si daca vom mai apuca, probabil in 10 ani de acum incolo, ii vom vedea si partidul infiintat.
    Din pacate toata baza ramane in USR care cu cei 10% luati la alegeri face o opozitie mult mai eficienta si mai vizibila decat PNL ul cel infiltrat si gasca adunata conjunctural in PMP.
    Cred ca ei sant de fapt singurul castig real al ultimilor 2 ani.

  17. Coldea nu mai e ce a fost, partiduletele de opozitie controlate de binom sunt slabe, s-au fortat din toti rarunchi serviciile sa faca propaganda pentru spalatii pe creier pe facebook dar nu le mai iese asa bine, ultimul paragraf al articolului arata teama binomului de ce se va intampla, trecerea serviciilor de la presedinte la parlament, asta e lovitura fatala pentru binom

    • Azi invatam sa scriem cuvantul binom. Bravo Pudila ! Sa ne explici si noua ce inseamna . Sau tu doar inveti sa scrii cuvintele , nu le inveti si sensul!? Ca asa pare .

    • Bai Columnul tu esti Coldica mah,ce-ti mai face ochiul plesuv!

    • diferenta intre „spalatii pe creier ai binomului” si aia cu adevarat spalati pe creier de PSD+ALDE+UDMR + RTV+ LATRINA 3.6 e ca unii stiu sa foloseasca calculatorul, iar ceillalti sunt asa de spalati pe creier ca discursurile lor seamana cu cele de la latrina 3.6 cuvant cu cuvant fara nici o logica. Sunt asa de spalati pe creier, ca ei cred ca Udrea e nevinovata, dupa ce cativa ani le-au spus ca e vinovata. Sunt asa de spalati pe creier ca daca unul fura e bun pentru ca mai facut si cate ceva. Sunt asa de spalati pe creier ca daca furi nu e chiar asa de rau, ca toti fura. Sunt asa de spalati pe creier ca daca maine le-ar zice sa voteze pe Iohanis, chiar l-ar vota.

    • Harabagiule, tu esti ma cu minciunile astea reachuite? Nu faci Romania Campiona Mondiala la fotbal intr-o pauza de votca? Hai ma, sa ne radem.

  18. orori sa fie schimbata Kovesi? codurile? pai asta trebuia sa se intample in maximum un anu de la alegeri nu sa tergiverseze doi ani

  19. Sunt plăcut surprins de analiza acestui articol!

  20. Dincolo de analiza unui episod, propun o analiza putin mai generala. Cred ca societatea incepe sa invete cateva lucruri, dar dureros este ca vom plati un pret foarte mare pana sa ajungem sa invatam (pe propria piele – ca asa e romanul, masochist) niste lucruri care trebuiau sa ne fie evidente deja:
    La baza democratiei sta votul, partidele si politica (noi am „mictionat” pe amandoua si ne-am bagat picioarele in ultima – acum culegem roadele, desi toti mafiotii si nomenklaturistii s-au implicat pana in gat) – sper ca in sfarsit am inteles cat de mult ne influenteaza si vom incepe sa le tratam ca atare. In consecinta, sper ca am invatat ca:
    – trebuie sa mergem la vot de fiecare data
    – trebuie sa ne implicam in societate, macar „civil” daca nu si politic
    Nici una din cele de mai sus nu au valoare „izbavitoare”, ci democratie trebuie aparata constant, or asta pentru noi romanii e exasperant pentru ca nu am avut exercitiul unei constante in actiune.
    De fapt, suntem in razboi pentru o cetate, cucerita de hoti. Asaltul final va fi la vot. S-ar putea sa avem noroc daca taiem alimentarea cu apa sau cu hrana, sau daca aruncam cu pietre in geamurile cetatii, sau daca facem galagie ca hotii sa se sperie si sa plece , desi e putin probabil… Tot ce putem spera este ca ei sa nu strice ireversibil cetatea…
    Oricum, la cum sunt acum majoritatile, doar ceva exceptional ne pote scapa de astia inainte de alegeri. E un razboi de uzura in care trebuie sa ne pregatim bine pentru ce vine.
    P.S. Ma distreaza cum la noi, la romani, fiecare mica batalie e de extrema importanta si e ultimativa – daca nu castigam acuma, gata – s-a dus….. pierdem din vedere imaginea de ansamblu, ratam momentele definitorii astfel. Eu propun sa-i haituim constant, sa ne adunam oastea intre timp. Va fi un raboi lung, de gherila – dar suntem mai multi si mai inteligenti.

  21. PNL va fi inlocuit de USR si partidul lui Ciolos. PNL simuleaza opozitia. Ei nu au negociat nimic cu Ponta, pur si simplu ei nu vor sa pice PSD+ALDE+UDMR. Ei vor sa treaca si legile justitiei, vor simula si pe acolo un pic de opozitie. Pana si USR s-a aratat deschis la o negociere.
    PSD va cade in toamna , tot de PSD dat jos, pentru ca vor incerca sa stearga cu buretele mizeria si caderea economica inevitabila, dar legile justitiei vor fi de mult trecute, si Dracnea va fi „albit” de dosare. Eu sper atunci in toamna opozitia sa fie inteligenta si sa nu le faca jocul, sa forteze anticipatele.

  22. Esecurile opozitiei si ale lui Iohannis, care-i treaba, lipsa de subiecte? In primul rind marele esec al opozitiei a fost pierderea alegerilor din 2016 la o diferenta mare fata de psd. Nu poti acuza opozitia ca esueaza la o motiune de cenzura, n-are cum sa nu esueze data fiind aritmetica parlamentara. Ii poti acuza de zbaterea pestelui pe uscat eventual. Cit despre pnl, e ce-a fost si inainte.
    Despre esecurile lui Iohannis, adevarata tinta a articolasului asta, la fel sint putine de spus: un presedinte fara sustinere parlamentara e aproape decorativ. Cei care au stat acasa la votul pentru parlamentare gindindu-se ca l-au votat presedinte pe Iohannis si stapineste el treburile, precum Basescu sau Iliescu, au scapat din vedere ca ai doi au putut sa invirta treburile pentru ca si numai cind au avut majoritate in parlament. Cu imaginea lui Ceasca in minte multi nu realizeaza ca lucrurile s-au schimbat totusi.

    • In plus Iohannis, in pofida aparentelor (intretinute de tot felul de binevoitori) e foarte activ, are zeci de legi intoarse de la promulgare spre reexaminare, zeci trimise la CCR, multe iesiri publice cu luari de pozitie, numai neatentilor le poate parea inactiv. De altfel sustinatorilor gogosii asteia, in special basisti sau psd-isti, le-ar fi greu sa explice de ce-i psd-ul atit de deranjat de el.
      Da’ ar gasi ei ceva.

    • Aoleu, dar stii ce activ e?!

  23. E distractiv oricine il ia in serios pe sica-mandolina iar iohanis vreo 2 ani a hibernat si a fost in concediu, s-a trezit cateva saptamani in 2017 insa apoi a intrat din nou in hibernare.