G4Media.ro

Mari companii precum Zara, Skechers și Uniqlo, investigate de procurorii francezi pentru…

sursa foto: Captură video

Mari companii precum Zara, Skechers și Uniqlo, investigate de procurorii francezi pentru că ar fi utilizat în China muncitori uiguri din lagărele de reeducare

Procuratura franceză investighează patru mari retaileri de modă, suspectaţi că ar fi ascuns crime împotriva umanităţii în regiunea chineză Xinjiang, transmite Reuters, citată de News.ro. Procedura are legătură cu acuzaţiile împotriva Chinei legate de tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure, inclusiv utilizarea muncii forţate, a spus sursa.

Companiile vizate sunt Uniqlo France (o filială a companiei Fast Retailing din Japonia), Inditex (proprietarul Zara), SMCP din Franţa şi Skechers. Informația inițială a fost publicată inițial de site-ul francez de investigații Mediapart.

Franţa are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanităţii, genocidului şi crimelor de război, fondat în 2013.

Companiile vizate au respins afirmaţiile din plângerea legală.

Două organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plângere în Franţa la începutul lunii aprilie împotriva multinaţionalelor, pentru disimularea muncii forţate şi crimele împotriva umanităţii. Experţii Naţiunilor Unite şi grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi alte minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang, din vestul Chinei.

Mulţi foşti deţinuţi au spus că au fost supuşi unor formări ideologice şi abuzuri.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă ieftină şi coercitivă.

China a negat iniţial existenţa taberelor, dar de atunci a spus că sunt centre profesionale concepute pentru a combate extremismul, potrivit News.ro.

Mai multe mărci occidentale, inclusiv H&M, Burberry şi Nike, au fost afectate de boicotarea produselor lor de către consumatori din China, după ce şi-au exprimat îngrijorările cu privire la informaţiile referitoare la munca forţată din Xinjiang.

În martie, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada au impus sancţiuni unor oficiali chinezi, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang.

Beijingul a ripostat imediat cu propriile măsuri punitive.

Human Rights Watch a documentat în acest an ceea ce a spus că ar putea constitui crime împotriva umanităţii comise în Xinjiang.

Foto: Imagini de la reprimarea violentă în China a protestelor uigurilor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. ai bagat uigurii la cules de sparanghel, si cand se imbolnaveau ii lasai sa moara fara o pastila

  2. Pedeapsa ar trebui să fie drastică până la scoaterea de pe piața!!!! E SINGURA MODALITATE!!! Orice altceva, încurajează abuzurile, pe care avocații companiei le vor prezenta drept mici inadvertente!!!! Cine spunea că a fost abolit sclavagismul????

  3. reeducare? exterminare e cuvantul corect

  4. Pentru un profit frumos merge să faci şi nişte crime împotriva umanităţii. Profitul e mai important decât umanitatea. Dacă ar vrea să se afle lucruri cu adevărat „interesante” ar trebui să se cerceteze ce fac cei de la Nestle. Să vedeţi acolo „drepturile omului”.

  5. Si propaganda rusa utilzeaza cotarle barbughiste sa imprastie rahat pe la comentarii. Deci nimic nou.

  6. Si totusi, ceva detalii concrete când apar? De exemplu, firma XX din Franta a contractat ceva cu furnizorul chinez YY care are fabrica în zona vizata.
    Ceea ce vad eu este reluarea acuzatiei de „omisiune de denunt” prezenta în codul penal comunist, eliminata în 1968. Esenta era „tu n-ai facut nimic rau, dar stiai ca ala face (a facut)”. Ce ziceti? Aveti idee câti români au facut închisoare pentru asa „acuzatie”?