G4Media.ro

Marele câștigător

Marele câștigător

Cu ochii țintă pe partide, la procente lor, la primăriile și la consiliile județene câștigate de PNL, PSD și USRPLUS, aproape că ne-a scăpat ce era mai important. A trecut mai puțin observat un câștig care nu poate fi nici măsurat cu șublerul votului, nici cântărit cu precizie, dar l-ați simțit cu siguranță mulți dintre voi după 27 septembrie.

Renașterea speranței. Acesta este marele câștig al tuturor. Este prima dată când generația celor tineri și foarte tineri se vede reprezentată politic. Generația noastră, a celor care am tot așteptat, ne-am bucurat și am disperat în ultimele trei decenii, primește iarăși vești bune și motive de optimism. La orizont licărește o geană de lumină. O injecție de speranță vitală pentru mersul înainte.

Chiar ei, cei foarte tineri, au dovedit la Timișoara și la București că un sistem aparent osificat se poate schimba din temelii. A fost o mică revoluție a votului, o demostrație a miracolului posibil. Avem cu toții astăzi toate motivele să credem că nu este chiar totul pierdut. Avem, în sfârșit motive să rămânem, nu doar să plecăm. Sunt multe de reclădit, începând cu încrederea în politică și politicieni.

România a înregistrat după 2012 mari regrese politice și democratice. Am ajuns în ultima etapă a regimului Dragnea în plutonul țărilor problemă din UE, la pachet cu Ungaria și Polonia. Au fost șapte ani de guvernări pesediste  obsedate de tema anihilării justiției, șapte de ani de îndepărtare treptată de valorile occidentale și de scufundare lentă într-un regim izolaționist și autocratic de tip Orban sau Erdogan.

Am scos pe jumătate capul de sub apă după alegerile prezidențiale din 2019. După încă un an de la îndepărtarea PSD de la putere, respirăm parcă alt aer. Avem o șansă unică să clădim cel puțin un ciclu electoral, fără să mai asistăm disperați la distrugeri cu premeditare.

Putem, în sfârșit, să construim și să reformăm pe bune, nu să ne ocupăm în fiecare zi cu stingerea incendiilor provocate de o mână de politicieni dispuși să dea foc la toată casa pentru a-și salva pielea.

Cheia salvării statului de drept în România, așa cum remarcă primul raport realizat de Comisia Europeană, a fost reacția viguroasă a societății civile, protestele din 2017 și de câte ori a fost cazul.

Voi, cu implicarea voastră directă, în stradă, ați salvat la limită România de pe buza prăpastiei și tot voi, cu votul vostru de la europarlamentare, prezidențiale și de la locale ați redat României speranța și fața europeană de azi. Cât de importat este că n-ați obosit, n-ați abandonat pe drum și ați crezut până la capăt în puterea voastră.

Nu știu exact cine sunteți voi, dar știu sigur că această bucată de Românie a început să facă masă critică și poate să schimbe cursul istoriei. Vom respira cu adevărat liber dacă peste câteva luni, după alegerile generale, această generație a schimbării va fi cît mai corect reprezentată în Parlament.

Aceasta este în fond, frumusețea unei democrații funcționale: sistemul are capacitate de regenerare, chiar și în momente critice când totul pare pierdut. Puterea votului bate forța propagandei mincinoase. Acest adevăr etern l-am trăit din nou, din fericire, foarte recent.

Iată de ce avem nevoie de instituții puternice, de justiție scoasă de sub control politic, de magistrați independenți, de presă liberă și puternică, de partide reformate și criterii de integritate în politică. Ele compun, toate la un loc, premisele însănătoșirii, condiția esențială a unui stat puternic.

Pentru toate acestea merită să continuăm lupta.

Sunt relativ aproape de noi câteva exemple de satrapii, dictaturi osificate sau democrații eșuate, în care speranța abia mai pâlpâie (Rusia, Belarus, Ungaria, Turcia), dar până și acolo va licări într-o bună zi geana de lumină pe care o vedem noi azi.

De data asta, voi sunteți marele câștigător. Ceilați au pierdut.

Dar, nu uitați: bătălia pentru democrație se duce în fiecare zi, chiar și atunci când războiul pare, pentru moment, câștigat.

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

72 comentarii

  1. FRUMOS DE TOT! tot asa si tu, Dane, sa o tii cu articolele.

    • Realitatea este că ne învățăm cu apa rece.
      Marele câștigător este politicianul,prinde un mandat bine plătit.
      Pensionarii/Salariații/copiii nu primesc decât dezamăgire.
      Personal anul asta nu am votat.
      Sunt apolitic.

    • realitatea@postac imbecil!!!

    • @Mai Gheorghe mai tot limbaj de call center ai și acum??
      Știu că nu te duce capul decât la jigniri.

    • @iRealitatea: Esti un rahat cu ochi, asta esti.
      Apolitic, auzi la el.
      P.S. “Sa nu ne imbatam cu apa rece” este zicala. Nici macar atat nu ai invatat.
      P.S.1. E ok, o sa inveti in urmatoarea perioada ca nu toti sunt la fel. Fara sa iti dai seama, o sa apreciezi ce vor face o parte din acesti oameni pentru societatea din care faci si tu parte. Si poate o sa ajungi sa zici: “ am gresit”. 🤞🏻

    • @Bine mai Beni.
      Ești în pauza de masa acum?Sau ești pe NRD.
      Sa nu îți crească Aht-ul .
      Cu oameni că tine nu ai ce să construiești.

    • „Realitatea” e un gunoi PSDist, o mizerie umana.

    • CTP vorbeste despre prostie la Digi…

    • Realitatea nu e numai postac, e un postac rebutat, e si prostovan si neplatit , nici macar entuziasmul ala tembel de la inceput nu-l mai are.

    • Sunt un postac, recunosc. Si mi-o sug singur! M…e PSD.

    • Sunt un postac, recunosc! M…e PSD.

    • @iRealitatea: atat poti sa scoti? Slab, tare slab.
      Eu construiesc, muncesc, nu stau in sarakie ca tine, ordinarule!

    • @toticeilalti
      Dar ce nu v-a placut la comentariul Realitatii?

      @Beni
      Sa intelegem ca tu ai apa calda?

      @toticeilalti
      Incercati sa nu ziceti ca sunt si eu postac daca nu ati citit comentariile mele precedente.
      Unii oameni mai inteleg si cum merge politicul si stiu ca NU E NEVOIE sa sacrificam programele sociale, considerand cat fura politicul in tara asta. Nu mai zic de cat isi fac cadou salarii si pensii speciale, prin lege. Cadouri din care am putea asigura mult pentru multi.

    • @Relitatea
      Nu ai votat nu ai dreptul sa comentezi, prostule!
      Felicitari pt articol!

  2. S-a schimbat deja imaginea României: Timişoara, Bucureşti Sector 1, … Pare neverosimil chiar în UE.

  3. Dl. Tapalaga, trebuie sa va amintiti ca „cu o floare nu se face Primavara… ”

    Aseara m-am certat cu un dement care spunea ca ce cauta dna. Armand la sectorul 1, domnia ei fiind din Franta … Subiect care a plecat oarecum de la faptul ca un ignorant a spus ” Ii pupai in cur pe USR-isti si uite c-au furat…” , oameni care clar n-au habar ce se intampla pe scena politica. (Tind sa mentionez ca in 2016 am strans aprox. 500 de semnaturi pt. Dl. Nicusor Dan. 🙂

    Am incercat sa le amintesc ca in urma cu aprox. 25 de ani au invatat la scoala „Pilda Ciobanasului” . Pt. cei ce nu-si amintesc este vorba despre ciobanasul care striga „lupii, lupii” si cand au venit lupii nu l-a mai crezut nimeni si toti satenii au ramas fara oi.”

    Un mod infantil de a spune „fii sceptic” indiferent ca politicenii sunt consacrati in a fi corupti.

    Sa speram ca Dl. Nicusor si USR+ nu ne vor dezamagi pt. ca altfel astfel de oameni ca cei mentionati vor aparea mereu… (De la PNL n-am pretentii, sunt mult prea afumati si mahmuriti pt. a mai avea sanse de purificare fizica si metafizica.

    Lumea chiar n-are timp de analiza.
    Mass Media trebuie sa invete sa fie scurta, la obiect si foarte cinstita altfel totul se poate intoarce impotriva tuturor.

    (Ca tot ati publicat adineauri un articol despre cei din Qanon, ultra-spalati pe creier, de-un potential extrem de nociv pt. Civilizatie …

    • Ai dreptate sys.
      Exact la articolul interminabil legat de Q m-a dus gândul citind „speranțele” d-lui Tăpălagă!!
      Să n-o dăm în alta. Că suntem foarte ahtiați de ocultism… Tinerii în mod deosebit?!
      E cam mult de analizat pe subiect…

  4. Natalitatea a scazut cu 6% in primele 9 luni ale anului. Alocatiile au fost duse in derizoriu.

    Investitiile in industrie si chiar servicii exportabile (centre telefonice etc) au rmaas unde erau acum un an, in ciuda avantajului teoretic conferit de cele mai mici salarii din UE. Muncitorii cu corona sunt tot mai des pakistanezi si vietnamezi.

    Singura speranta e a PNL. De la 22% la 34%, dupa un an de guvernare catastrofala, e o teoretic o realizare. In realitate, daca am lua in calcul rolul absenteismului sau cele 20 de judete castigate totusi de PSD, ne-am mai calma. Dar dreptacii au mentalitate manageriala, trebuie sa isi laude calul chiar daca e stirb. Iata, Firea nu va mai fi presedinta, nu-i de colo!

    La iarna, cu aceasta realizare o sa platesc intretinerea.

    • Eşti ironic, dar uiţi că puterea într-o ţară parlamentară este a celui care are majoritatea parlamentară, ori la noi, psd are majoritate confortabilă.Poate nu ai realizat că mai toate iniţiativele guvernului au fost împiedicate de majoritatea asta toxică şi de ccr. Numai dacă vorbim de stabilirea datei alegerilor parlamentare de către psd – păi nu era o lege care stipula că orice modificare în domeniul electoral trebuie să aibă o vechime mai mare de 6 luni?Păi câte luni trec din 27 iulie-data adoptării – legii până în 20 decembrie , când expiră mandatul aleşilor? Şi deciziile CCR nu acţionează doar pentru viitor, cum era până deunăzi?!
      Şi nu e lege că preşedintele trebuie să investească noul parlament în termen de 20 de zile de la validarea alegerilor? Păi dacă mandatul expiră în 20 decembrie, este firesc ca alegerile să fie chiar înainte de 1 decembrie.
      N-are legătură procentul pnl, psd sau USR cu plata utilităţilor, oricum, furnizorii acestora sunt în poziţie de monopol şi măresc valoarea facturilor cum vor muşchii lor – şi culmea, mai toate sunt străine, fiindcă au avut grijă guvernele anterioare să le înstrăineze.

    • Ai dreptate peste!
      Cu absenteismul aceasta a reușit psd sa ajungă unde zici tu, precum în 2016!
      Facturile n-ai decât să ti-le plătești tu!
      Sau sa apelezi la vreo rudă favorizată că lucrează la stat!
      Siktir

  5. Motto-ul romanului; penal puternic, oras puternic,

  6. Trebuie sa recunosc ca ma simt la fel, gandurile plecarii nu au disparut dar s-au diminuat. Ma gandesc la colinele cu livezi, pararaurile din munti, la Mare si Dunare care ar putea fi curatate de gunoaie aruncate la intamplare . Pot deveni magice. La fel si imobilele din centrele oraselor care nu au fost macelarite de comunisti sau urmasii lor politici… si dintr-o data parca ma cuprinde un sentiment senin, de plutire…
    Cu siguranta si demografia a ajutat democratia . In jur de 17000 de adolescenti ajung la majorat in fiecare luna si daca au internet NU vor vota infractori. In jur de 20000 de seniori mor in fiecare luna in Romania, multi votau infractori din ignoranta sau disperare.
    Cresele, cimitirele si tabletele cu acces la internet schimba Romania !

    • Ai dreptate, elecoratul ciumei roșii dispare pe zi ce trece, e ireversibil. Poate peste câțiva ani se va diminua și exodul către vest

  7. Frumos articolul!

  8. Un articol frumos care ne spune o poveste, cea a schimbarii influentei mas-mediilor asupra votuluii. Mogulii TV care au condus Romania din 1996 pana in 2016 au pierdut audienta prin sporul negativ natural al populatiei. Talibanii TV nu au pierdut audienta, ci doar au ramas incet incet fara public acesta mergand la cimitir.
    Revolutiile, chiar si cele de catifea, se fac de cei tineri, frustrati si idealisti nu de cei sastisiti si imbuibati .
    Sper ca voturile pe care PSD si le doreste in primarara sa dispara din zona USL spre partidul care reprezinta speranta.

  9. O analiza pertinenta, de bun simt. Felicitari autorului!

  10. Cat de elegant si de subtil se hotaraste Tapalaga sa releve meritele USR !

    Dar ar fi facut asta daca Iohannis nu insista atat de mult in ultimul sau discurs relevant sa atraga atentia (tot subtil) PNL sa tina cont de forta si de importanta USR ?

    PS. DT totusi e cazul sa redevii jurnalistul de opinie contondent, pt ca altfel risti sa primesti doar laude privind stilul, scriitura , metafora ! Ori tu esti un autor de atitudine in primul rand !

    • Fuse și se duse…
      Au murit toate investigațiile pe care le făcea pe vremuri!
      E bine și așa rău.
      Face cea mai mare audienta

  11. Da, sunt ceva speranțe, dar dacă nu suntem foarte atenți la ce urmează, mă tem c-o s-o dăm iar în bară. Cu asemenea constituție și lege electorală, iar o s-avem un parlament de cca 500 de trântori, care îngreunează enorm bugetul țării, deci pe alegători. Se aude USR și PNL? Dece vă faeți că plouă?

  12. Azi în Timișoara ,mîine-n toată țara !!
    Cred că na-ți uitat sloganul.

    • Asta dac-ar mai veni câteva sute de nemți prin primării. Și, bineînțeles, ar trebui să mai treacă vreo 30-60-90 de ani. N’așa?

  13. Guvernul e intotdeauna cel mai destept, are ONG-urile lui cu care sa mimeze democratia.
    Intrebarea care se pune: cum mobilizezi managerii din institutiile publice sa faca mai mult decat sa sifoneze bugetele timp in care isi vad de afacerile proprii prin interpusi.
    Cum poti sa faci treaba cand ANAF nu face?

    • Toate slugile PSD/PNL trebuie inlocuite. Toti. Oamenii nu se baga la stat fiindca stiu ca e comunism acolo, dar daca faci curatenie vor veni oameni cinstiti sa lucreze si la stat.

    • Toate slugile PSD/PNL trebuie inlocuite cu slugile USR!

  14. Tanara generatie realizeaza, dupa aceste alegeri, ca sunt o forta si depinde doar de mobilizare si atitudine!
    Este creata deja masa critica pentru schimbarea de care avem atata nevoie!
    Si copiii mei au realizat ca sunt cu adevarat o forta!
    Va suntem alaturi pentru a construi o tara de care sa va bucurati si fiti mandri!
    Va multumim!

    • *daca toti cei care au furat vor fi judecati si prejudiciul recuperat
      Altfel, nimic nu se va schimba

  15. Deocamdata e clar pt toata lumea ca la alegerile locale din duminica trecuta, la nivel national , alianta USR-Plus a fost un fiasco.
    Daca unii se imbata cu apa rece ca au castigat ceva (luand ca reper situatiile din Rusia, Belarus sau Turcia) atunci e clara treaba.
    Ori Tapalaga inca nu are curajul sa recunoasca esecul USR la locale, ori inca se mai gandeste daca merita sau nu sa se faca de ras cu osanale aruncate pe apa Sambetei.

    Adevaratul castigator e PSD.
    De la nivelul avut acum 10 luni, in toate sondajele, undeva pe la 20-22%, a reusit sa obtina peste 30%. Iar asta ar trebui sa dea de gandit tuturor euforicilor (ca sa nu le spun autisti politici).
    Dar, cum spuneam, cine se imbata cu apa rece …..n-are decat sa faca filozofie ieftina plecand de la „renasterea sperantei”
    Da’ cand a murit?

    • Sa nu uitam cum a ajuns „câștigător” PSD.
      A pompat masei de manevră cu venituri mici majorări !
      Si asta fără să le pese că fac praf economia aflată deja în criză pe motiv de pandemie.

  16. Aceleaşi bălării erau scrise şi în 96. Şi atunci „renaştea speranţa”. Au urmat privatizările pe $1.
    Când Băsilă câştiga în 2004/2009, Dănuţ scria la fel că „tineretul a învins”. În 2010, Băsila, fosta „speranţă”a lui Dănuţ, tripla datoria publică la 40% PIB.
    În 2024, după alt ciclu de „speranţă” datoria publică a României va sări de 60% PIB. România va fi de facto un stat captiv-mort.
    Hai, la speranţe înainte.

  17. Nu trebuie sa lasam garda jos si sa continuam sa iesim la vot. La urmatoarele alegeri trebuie sa le dam lovitura de gratie celor de la PSD- mafia deghizata in partid.

  18. Prețul naivității este dezamăgirea dureroasă de după. O alternativă mai bună la „sper că” este pragmatismul și abilitatea de a analiza la rece datele, pe scenarii de evoluție. Nu văd niciun motiv de a spera la schimbări majore, tangibile și benefice pentru populație; următorii 4 ani vor fi ani de tranziție și de circ.

  19. Mulțumim! Pas cu pas ajungem la lumină!

  20. Ce drac ați câștigat, că USR a luat 9% la nivel național, cel mai scăzut scor de când sunt ei, iar PSD a luat peste 30% la nivel național și asta cu sute de primari racolați de PNL. PNL cu 19% în București???
    Winter is coming….

    • Pai Icoanele tale P$D si Ald€ vor Spring is Coming
      Nu mai juca tzucalul

    • @Master
      Asta e definitia prostiei in forma ei cea mai rafinata: sa iei bataie de la cineva si nici macar sa-ti dai seama.

      Am sa-ti explic. Iarna nu-i ca vara. La locale nu se voteaza pe partide. Nici macar la CJ. La parlamentare vei afla ce inseamna succesele de la Timisoara, Brasov, Bucuresti ale USR. Pentru ca:
      1. Tinerii vor avea drept sa voteze oriunde se vor afla (nu numai la domiciliu)
      2. Diaspora va avea drept de vot;
      3. La sate, in provincie, nu va fi participare la vot. Cu sacii in caruta, primarii nu vor transpira pentru oamenii lui Ciolacu, pusi de la centru.

  21. Nu, domnule Tapalaga, nu suntem reprezentati politic. Dumneavoastra doar ati schimbat stapanul, cam atat. Romanii nu pot fi reprezentati de un pnl plin de pesedisti. Nu ii mai confruntati pe Orban si clica despre inregimentari? Sau credeti ca toti avem minte scurta si am uitat de usl? Votul de la locale inseamna aceeasi Mărie, de culoarea cealalta, in mare masura. Hai sa nu ne mai furam caciula de unii singuri, tara e de cacao pentru ca tara suntem noi.

  22. Fratelo,

    am câștigat faptul că de acum inainte, nu vor mai exista filmulețe A3, PSD nu mai poate jongla cu figuri, si nici alt partid.
    Deci e groasa rău de tot pentru PSD.
    Si-a dat-o cu stângul in dreptul cu figura vrem renumărare, nu mai vrem renumărare.
    Vrem anulare (Firea), nu mai vrem anulare, PSD nu sprijină. 🤣🤣🤣

    La alegerile parlamentare PSD nu mai are nicio șansă de fraudare, la câtă vigilența va fi din parte celorlalți.

    Deci PSD, FĂRĂ FRAUDARE E ISTORIE!!!

  23. Inca nu am castigat nimic, doar o mica batalie intr-un mare razboi, cum ar zice unii – aia care tot nu constientizeaza faptul ca nu suntem unii conta altora.

    Nu #isti vs. PSD-isti, nu diaspora vs. comunitate locala, nu bugetari vs. particulari, nu oraseni vs. sateni, nu imigranti vs. localnici, nu LGBTisti vs. „familisti”, nu „drogati” vs. „abstinenti”, nu etc. vs. samd..

    Toti vrem acelasi rezultat, fie ca unii realizeaza sau nu. Vrem o viata. Demna. Vrem ca toti sa avem aceeasi sansa. Vrem ca o slujba de 8h/zi, 5zile/saptamana sa ne asigure casa, masa, utilitati si restul necesitatilor. Vrem ca o pensie in urma unei vieti de munca zilnica sa ne asigure aceleasi lucruri. Vrem un sistem de sanatate care sa nu ne ingroape cu zile.

    Iar mai mult decat justitia si toate celelalte institutii, politice si non-politice – dar, fiind realisti, toate sunt nepermis de politizate – cel mai mult avem nevoie sa fie puternica insitutia invatamantului/educatiei. Pana nu e asta puternica, vin din urma cei tineri dar, din pacate slab educati. „Analfabetii functionali” care urmaresc emisiuni de scandal, titluri agitative si clipuri minutare, toate facute sa atraga si sa intarate rabdarea noastra cea mereu scurtata.

    Vrem sa fim luati in serios si VREM SA TRAIM.

    Pentru asta ar trebui sa nu-i mai votam pe cei care ne spun ce vrem sa auzim doar in preajma alegerilor, si, cel mai important pe cei care, desi ii tot alegem de 30 de ani, nu au alta grija decat propriul interes. Cei care si-au insusit atat de bine arta manipularii incat dupa 30 de ani tot mai sunt votati.

    PSD-ul nu ne-a adus nimic bun vreme de trei decade. PNL-ul a avut cateva momente de „scapare” democratica dar ne-au adus, pana la urma, aceleasi rezultate – mana-n-mana fiind, la un moment dat cu PSD-ul. Puzderia de alte partide si partidulete, care si-au schimbat numele si „ideologia” de atatea ori incat nu mai putem tine evidenta, ne-au adus si ele nulitate. USR si PLUS, de bine, de rau, au incercat ceva, dar au ajuns si ei sa se balacareasca in mocirla politicii romanesti, nesustinand-ul, cu adevarat, pe Nicusor Dan, de a ajuns sa fie dependent de PNL.

    In asa hal am ajuns de ne pomenim ca UDMR-ul e cel mai consecvent partid din Romania, ignorand ca sare, ca o albinuta, din floare in floare.

    Toti trebuie taxati si noi toti ceilalti, amaratii, masa de manevra, trebuie sa ne cerem, vocal, drepturile si sa nu ne mai lasam amagiti cand vine fiestecare sa ne promita ce crede ca vrem sa auzim, fix atunci cand au nevoie de votul nostru.

    Vrem decenta si demnitate, vrem locuri de munca, vrem educatie, vrem sanatate, vrem bunastare.

    Vrem sa nu va mai bateti joc de noi si VREM SA TRAIM!

  24. @redactia

    Binevoiti a-mi trimite pe mail comentariul meu lung, nepublicat inainte de publicarea comentariului meu scurt? Fu spontan, nu l-am salvat, si as prefera sa il folosesc macar in privat, fara rescriere. Multumesc.

  25. Marele câștigător suntem noi, ăia între 30-60, sa nu râdeți, am lucrat 16 ani într-o multinatională, speranța a renăscut. Din 2010 haiducesc-nu am un loc de muncă stabil, dar am calificări destul de multe.Trebuie ieșit la vot și măturat TOT psd, alde etc din viața noastră. N-am votat în 2016-mă bântuie și acum rezultatul, am recuperat în 2020 și 2019. Dan Tăpălagă, mersi pentru articol și atitudinea ta la conferințele de presă, pui punctul pe ț.

  26. Eu zilele astea nu de speranţă îmi fac griji şi mai mult de naivitatea asta de care dăm dovadă ca popor mai ales că toate mesajele care sunt transmise în spaţiu public sunt contradictorii.
    Măi PSD-iştilor vă rugăm, dar vă rugăm nu mai speria măi pe ăia care au mers la vot că majoritatea sunt bătrâni care vă votează iar dacă veniţi acum cu panica asta că nu vreţi alegeri din cauza pandemiei îi băgaţi măi în sperieţi PENTRU CĂ TOCMAI CE AU FOST LA VOT IAR VOI CE LE SPUNEŢI MĂI PSD-iştilor, mulţam proştilor că aţi ieşit la vot că de fapt NU E BINE să se ţină alegerile?
    Serios măi electorat PSD, să înţelegem că e rău din cauza pandemiei să mergi la vot dar voi tocmai aţi mers la vot acuma o săptămână chemaţi exact de speriaţii ăştia?
    Voi mai înţelegeţi ceva măi electorat PSD sau ăştia se folosesc de toată lumea cum le e lor bine în timp ce voi care sunteţi electoratul cel mai vulnerabil în faţa covidului datorită bătrâneţii cădeţi răpuşi zi de zi?

    • Întrebare pentru ăia mai creduli: „dacă perioada de incubaţie e de câteva săptămâni pentru covid să înţelegem că dacă vi după 4 zile de la vot să spui că e periculos să mergi la vot cei de la PSD ştiau atuncea când îşi chemau electoratul la vot că era periculos?”.

  27. Dl Tapalaga are dreptate, castigul este revenirea sperantei. Dar greseste cand spune ca tineretea este conditia esentiala.
    Firea si Nicusor Dan sunt cam de aceeasi varsta, dar sunt construiti diferit. Cel care a depus ieri in parlament un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021, este un tanar deputat ex-USR.
    Nu a invins tineretea, a inceput sa conteze caracterul, inteligenta, principiile. Acesta este adevaratul castig, aceasta trebuie subliniat. Daca umblam cu interpretari superficiale, revenim la greseala [ron care au fost propulsati Ponta. Udrea. Bogdan Oltean.

    • Bine punctat!
      Adevarata istorie se va scrie atunci când tatele, panaramele, incompetenții, inculții, analfabeții funcționali, smenarii, ipocriții, etc…de orice sex și culoare politică…vor fi „aruncați” acolo unde le este locul.

  28. Sa nu uitam cum a ajuns „câștigător” PSD.
    A pompat masei de manevră cu venituri mici majorări !
    Si asta fără să le pese că fac praf economia aflată deja în criză pe motiv de pandemie.

  29. Bine punctat!
    Adevarata istorie se va scrie atunci când tatele, panaramele, incompetenții, inculții, analfabeții funcționali, smenarii, ipocriții, etc…de orice sex și culoare politică…vor fi „aruncați” acolo unde le este locul.

  30. Da!Bogdan Olteanu care,cand era calare pe putere,striga de la tara,pardon,de la tribuna Parlamentului,in vremea guvernului Motocicleanu sau Razgandeanu,ma rog,cat il tineau bojogii:”cu-i nu-i convine sa plece din tara”.Si asta la scurt timp dupa aderare la U.E.N-a mai durat mult si exodul a inceput,chiar inainte de criza.Astazi plangem dupa ei si ne punem speranta ca fortele de dreapta vor reusii sa-i aduca(o parte)inapoi.Acesta trebuie sa fie obiectivul central,altfel istoria risca sa se repete,dar nu in aceleasi proportii.De ce spun asta?Pentru ca nu mai e toata mass media in mainile manipulatorilor.Lumea se va schimba cu siguranta,chiar si in tarile cu rgimuri autocrate,enumerate de domnul Tapalaga,la a carui speranta ader.

  31. Ce se-ntampla? citesc si nu-nteleg. ce-am avut si ce-am castigat domnu’ Dan? cu Tavelu’ in cap de la pranz, sunt probleme. mai recitesc. ma deprima totusi atat optimism. parca mai ieri cantam de bucurie si cu speranta ca la fotbal.cedere-cedere / speranta noastra eee..si ue iliescu, si cate si mai multe. a trecut valul 1, 2 si un pic din al treilea de generatiuni mult mai ametite de cetateni. o voatra pe firea un sfert de milion in capitala. piedone. bleah trebuie sa iau o citronada la bord sa pot sa inteleg. ce se mai intampla?

  32. Domnule Tăpălagă, dacă Iohannis schimbă constituția și se pune președinte încă trei mandate,dumneata vei fi cel mai bun la scris omagii. Nici pentru Ceaușescu nu s a scris atât de frumos.
    Cât despre „votanți-adevaratii câștigători”..de ce te faci că nu-i cunoști? Sunt îndobitocitii progresiști pe care îi cheamă serviciile la luptă continuă „tovarăși”.
    Hai succes la omagiu, poate îți dau băieții și ceva publicitate că-i cam gol ziarul matale.

  33. D- nul Tapalaga ,
    Daca a ti asteptat 30 de ani sunt sigur ca nu mai faceți parte din generația tânăra .
    Locuiesc in Londra , am fost și sunt anti PSD , dar înclin sa cred ca nu sunteți echidistant

  34. Ce se-ntampla? citesc si inteleg ceva. ce-am avut si ce-am pierdut domnu’ Dan? cu un baston luat in cap degeaba de la un civil din garda zambitorului, cand Ilici apare soarele rasare strigasem ironic, in piata unui targ provincial..de atunci turmentat am ramas si de ce pierdem continuu? zece august dupa 25 de ani. e trist. nu am castigat nimic. basescu si punerea justitiei pe sine? sa radem cu stan si bran. justitie care are grija mare de infractori pe salarii gigantice de la noi si cand apelezi tu la ea te scutura si mai tare. ce se -tampla nene Iancule?

  35. Da.Sa ne fereasca destinul de acele deziluzii pe care le tot retraim de cateva decenii.
    Speranta este acel sentiment pe care-l au toti oamenii, indiferent la ce anume acestia-si raporteaza aspiratiile.
    Este gresit(total) sa consideri ca doar ai tai sau ai vostri nazuiesc la mai bine.
    La urma urmei, eu nici nu pot crede intr-o forma a binelui unitar si universal. Ar insemna sa neglijez legile firesti ale compensatiei.
    Sa induci ideea ca prin fericirea efemera generata astazi de speranta unora se produce nefericirea data de deznadejdea celorlalti, echivaleaza cu amorsarea unei bombe psihologice.
    Deznadejdea de astazi va resuscita sperantele de maine.

  36. Ai scris de parca PNL a facut numai rele de cand este in guvernare. Condamnati, auzi la tine. Nici in 2024 nu o sa poata conduce singuri USR+, iti trebuie majoritate de 50% iar asta nu se mai intampla la noi prea curand si nici nu este sanatos democratic ca un singur partid sa conduca toata puterea in Romania. Vezi ultimii 4 ani. Pe langa asta, mie personal chiar imi place cum se misca Orban si co. Cum a zis si CTP aseara la Digi, au avut ghinion cu pandemia asta si s-a cu tunurile inspre ei, din toate directiile.

    Eu chiar m-as bucura sa vad o gurvernare PNL USR+. Orban e un foarte bun politician, negociator si chiar merita sa fie prim ministru Romaniei, cu un guvern PNL USR+, s-ar schimba foarte multe in tara asta. Cred ca pentru prima data am putea spune ca suntem un guvern adevarat de Centru-Dreapta European. Mi-as dori ca PNL sa primeasca intre 35 – 40% si USR+ undeva la 20 – 25% (zic scenariul cel mai realist posibil), asa s-ar putea schimba constitutia din temelii si sa scapam o data de legile stupide facute de constitutia lui Nastase Voda Imparatul. – Dar ma indoiesc ca se va intampla asta. Multi ignoranti sau idioti la noi in tara, din pacate. Macar sa faca 50% impreuna si tot e bine (nu mai vreau UDMR-ul ala imputit la guvernare).

  37. Vlad Voiculescu este fiu de turnător la Securitate, Cioloș este nepotul fostului șef de la „doi și un sfert ” Ardeleanu Vulpea, Plus a fost înființat de fii unui securist, Barna a luat bani de la persoanele cu dizabilități, Dragoș Pâslaru a luat bani de la Dragnea când acesta era președinte de consiliu județean . Ăștia sunt politicieni noi, de încredere?

    • Membri PSD furau pământ cu basculanta
      Dragnea sapa in cimitir să găsească petrol.
      Ciolacul fura mâncare de la cantina din Cișmigiu.
      Toate acestea sunt informați adevărate. Să le credeți sănătoși.
      Multe alte informații adevărate sunt pe aici prin zona.

  38. Toate bune si frumoas da eu nu intelg cum a fost pastrat omul lui Dragnea la Teleorman/Liberalul cu 3 procente sub acela sau USRitul cu 3-4 procente in total. Ghici ciuperca cine! smile

  39. ,,Renasterea sperantei” cu cine !?
    Primul semn ar trebu sa-l dea o presa intradevar independenta dar voi ati inchis comentariile la acel articol despre opiniile pe care la are A. Caramitru in privinta bor.

  40. Lasati d-le Tapalaga optimismul asta cu aer de abureala ca nu a castigat nici o „generatie a celor tineri”, caci daca erau vremuri normale si ieseau la vot toti cei in varsta(care nu au iesit de teama covid) ar fi iesit tot firea,tudorache,etc ca dovada diferenta foarte mica si ca atare scandalul cu numararea renumararea s,a,m,d.Deci sa nu ne imbatam cu apa rece pentru ca nu exista nicio speranta pana nu se curata institutiile statului de pilosi parveniti si incompetenti.(cam ce zicea Orban ca va face a doua zi dupa ce vin la putere).Nu mai functioneaza nimic ,asa ca de unde atata „speranta” cand toate institutiile sunt populate numai cu lichele cu niste mizerii de studii facute la gramada la tot felul de universitati „bomba” si pe care nu-i intreaba nimeni cum si-au luat diplomele.(nici macar voi ziaristii).Vedeti ce scrie Valeriu Nicolae pe nutotei.ro ,lucruri pe care ar trebui sa le preia toata presa independenta(daca mai exista asa ceva, ca televiziuni nu mai sunt).