
Marea Britanie va începe discuţii cu ţări terţe pentru a trimite în ‘centre de returnare’ solicitanţi de azil respinşi
Marea Britanie va începe discuţii cu alte state pentru înfiinţarea de ‘centre de returnare’ a solicitanţilor de azil respinşi, pe fondul eforturilor guvernului laburist de a pune capăt traversărilor Canalului Mânecii cu ambarcaţiuni mici, transmite agenția de știri dpa, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Aflat joi într-o deplasare în Albania, prim-ministrul Keir Starmer a anunţat că guvernul va începe să exploreze posibilitatea de a trimite solicitanţii de azil respinşi pentru procesare în ţări terţe înainte de deportare.
‘Ceea ce ne dorim acum, şi avem discuţii, sunt centre de returnare’ pentru cei care au trecut prin sistemul din Marea Britanie şi trebuie să fie returnaţi, a declarat el pentru GB News.
Guvernul nu a dorit să precizeze care vor fi ţările implicate, dar se pare că subiectul nu se află pe agenda întâlnirilor sale de joi la Tirana.
Anunţul survine în săptămâna în care numărul persoanelor care au traversat Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici a depăşit 12.000 de la începutul anului, plasând 2025 pe traiectoria unui bilanţ record.
Starmer a avertizat totuşi că aceste centre de returnare nu vor fi ‘un glonţ de argint’ pentru stoparea traversărilor.
Însă, combinate cu alte măsuri de combatere a bandelor de traficanţi şi de expulzare a persoanelor fără drept de a se afla în Regatul Unite, ‘ne va permite să punem frână acestui trafic josnic’.
Dacă vor fi înfiinţate, centrele de returnare vor viza solicitanţii de azil respinşi care încearcă să îşi amâne deportarea sau care şi-au pierdut documentele.
Trimiţându-i într-o altă ţară, guvernul britanic speră să le reducă posibilitatea de a găsi alte motive de a preveni deportarea, precum întemeierea unei familii.
De asemenea, se aşteaptă ca planul să acţioneze ca factor de descurajare pentru traversări ulterioare, dar diferă de planul guvernului conservator anterior legat de Rwanda, deoarece s-ar aplica doar solicitanţilor de azil respinşi care şi-au epuizat căile de atac.
În următoarele luni, oficiali britanici vor purta negocieri cu potenţiale ţări gazdă.
Italia operează în prezent un program similar în Albania, unde trimite solicitanţi de azil respinşi, în aşteptarea deportării.
Planul italian era menit să ofere procesare offshore pentru migranţi, dar a fost blocat prin decizia unui tribunal.
La Tirana, Starmer este aşteptat să anunţe, alături de omologul său Edi Rama, o creştere a cooperării cu Albania pentru combaterea migraţiei ilegale şi crimei organizate.
Migraţia va fi, probabil, unul din subiecte la summitul de vineri al Comunităţii Politice Europene de la Tirana, alături de discuţiile despre apărare şi Ucraina.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.