G4Media.ro

Marea Britanie cere Uniunii Europene o renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda…

Marea Britanie cere Uniunii Europene o renegociere a măsurilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, însă solicitarea a fost respinsă la Bruxelles

Guvernul britanic a cerut miercuri Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, timp pentru a renegocia în profunzime aceste măsuri aflate la originea tensiunilor puternice din această provincie britanică, însă Comisia Europeană a respins imediat solicitarea, relatează AFP şi Reuters.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.

Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.

După ce a ameninţat să suspende unilateral Tratatul invocând Articolul 16, Londra, prin vocea secretarului de stat însărcinat cu afaceri europene, David Frost, a avertizat miercuri că situaţia actuală „o justifică”, dar a recunoscut că „nu este cel mai bun moment”.

El a cerut în schimb o renegociere pentru a se ajunge la „un nou echilibru”.

„Pur şi simplu nu mai putem continua aşa”, a spus el în Camera Lorzilor, prezentând cererile Londrei.

„Aceste propuneri vor necesita o schimbare semnificativă a Protocolului privind Irlanda de Nord”, de aceea „considerăm că trebuie să ne punem rapid de acord asupra unui moratoriu”, a adăugat el.

Conform documentului adresat miercuri Uniunii Europene, acest statu-quo ar cuprinde prelungirea perioadelor de graţie în vigoare privind anumite măsuri, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.

Această soluţie ar permite „tratarea problemelor în ansamblul lor”, şi nu ar mai duce la solicitarea mai multor extinderi ale perioadelor de graţie, a declarat în faţa deputaţilor ministrul însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Pe termen lung, guvernul britanic cere ca bunurile britanice destinate provinciei, şi nu pieţei europene, să poată accede pe aceasta „aproape” fără controale vamale.

El îşi doreşte de asemenea ca normele sale, şi nu doar cele ale UE, să fie acceptate pentru ca mărfurile să circule fără restricţii.

UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieţei sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice şi a unui control între Irlanda de Nord şi Irlanda, în sud.

Obiectivul protocolului este doar de a evita o astfel de frontieră, care ar putea compromite pacea.

Miercuri, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că Bruxellesul va căuta „soluţii creative” la dificultăţile din relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord cauzate de Brexit, dar nu va renegocia acordul privind Irlanda de Nord, potrivit Reuters.

„Vom discuta în continuare cu Marea Britanie, inclusiv despre sugestiile făcute astăzi”, a precizat el într-un comunicat.

„Suntem dispuşi să continuăm să căutăm soluţii creative, în cadrul Protocolului, în interesul tuturor comunităţilor din Irlanda de Nord. Totuşi, nu vom accepta renegocierea Protocolului”, a mai afirmat Sefcovic, conform Agerpres.

Sursa Foto: Sediul Parlamentului European din Bruxelles / pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Seems bloody fair. Ii reasteptam in Uniune cand le vine mintea la cap. Nu-i imposibil, din contra, e chiar de bun simt.

    A fost doar o greseala tehnica pt. care Silicon Valley ar trebui sa plateasca chiar pretul complet al Brexit-ului. UE, v-am dat idei … Ia, vedeti … Poate prindeti un caras frumos, albastru, lucios, pistruiat, roscat, are caine incantat …

    • *Faptul ca Brexit-ul s-a intamplat in parte majoritara datoriei manipularii mintilor oamenilor deja clabucite bine e de-un fantastic enorm ignorat iar asta pt. ca e tratat ca un caz singular, izolat.

      N-aveti nici cel mai mic habar ce experimente fac si-au tot facut „Retelele” pe voi. Realtime. Au ajuns FB si Google sa valoreze 1 trilion si pt. ce ?

      Pt. ca au omenirea la mana cu tot ce reprezinta.

      Nu e nimic despre voi ce sa nu cunoasca(ma exclud pt. ca le-am evitat pe cat am putut si-am facut-o bine si ani), chiar n-aveti cu ce sa-i suprindeti, in special cand sunteti majoritatea niste ignoranti desavarsiti.

  2. Felicitări UE. Nici un pas înapoi.

  3. Deci daca inteleg eu bine, britii au dorit Brexitul!

    dupa ce au dorit Brexitul au negociat la sange iesirea!

    si acum, dupa ce au negociat la sange, vor sa renegocieze ceva ca sa ramana in piata unica europeana?

    destepti britii astia…