
Marea Britanie aplică primele sancţiuni unor persoane şi organizaţii suspectate de implicarea în traficul de migranţi
Regatul Unit a anunţat miercuri sancţiuni aplicate unor persoane şi organizaţii suspectate de implicarea în traficul de migranţi, transmite agenția de știri AFP, remarcând că demersul menit să limiteze traversările Canalului Mânecii este fără precedent, informație preluată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Măsurile includ îngheţarea activelor şi interdicţii de sejur pe teritoriul britanic pentru 25 de indivizi şi organizaţii, în cadrul unui nou regim al sancţiunilor care vizează specific reţelele de imigraţie clandestină.
Traversarea mării de pe continent către insule este periculoasă – Ministerul francez de Interne a raportat 17 morţi în rândul celor care au încercat de la începutul anului -, dar sosirile de migranţi şi azilanţi în Regatul Unit în aceeaşi perioadă a atins un record de 23.500 de oameni.
Situaţia a creat o presiune asupra guvernului laburist condus de premierul Keir Starmer, crescând cota partidului anti-imigraţie Reform UK în sondajele de opinie, menţionează AFP. Prim-ministrul a promis că va „distruge bandele” de traficanţi.
Primii vizaţi de noile măsuri sunt şefii unor reţele de traficanţi din Balcani şi nordul Africii, o firmă chineză de ambarcaţiuni gonflabile şi indivizi din Orientul Mijlociu implicaţi într-un sistem neoficial de transfer de fonduri cunoscut ca „hawala”, a comunicat Ministerul de Externe de la Londra.
Ministrul de resort, David Lammy, a declarat că, „din Europa până în Asia, ducem lupta împotriva traficanţilor care facilitează migraţia ilegală, vizându-i oriunde se află”.
Unul din cei sancţionaţi este albanezul Bledar Lala, descris de guvernul britanic ca şef al unei „reţele care organiza trecerea clandestină a migranţilor din Belgia către Regatul Unit, via Canalul Mânecii”.
Altul este Alen Basil, „fost traducător al poliţiei care a preluat conducerea unei reţele mari de trafic de migranţi din Serbia”.
Mohammed Tetwani, de asemenea sancţionat, este prezentat ca „lider al unei tabere de migranţi la Horgos, în Serbia”, care foloseşte metode violente.
Guvernul de la Londra l-a vizat şi pe un „bancher hawala”, Muhammed Khadir Pirot, care „primeşte bani de la migranţi pentru a le achita trecerea clandestină din Kurdistanul irakian către Europa, prin Turcia”.
Firma chineză Weihai Yamar Outdoors Product a fost sancţionată pentru „producerea de ambarcaţiuni pneumatice pentru care promovează utilizarea în scopuri de trafic de fiinţe umane”.
Pe lista neagră se mai află organizaţii şi persoane din Balcani suspectate de furnizarea de paşapoarte false pentru migranţi.
Tom Keatinge, director de studii privind infracţiunile financiare şi de securitate la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, consideră că sancţiunile reprezintă „un nou front pentru eforturile Regatului Unit” de a combate afacerile cu imigraţia clandestină. El a avertizat însă că impactul noilor măsuri ar putea fi mai redus decât se speră: „aş avertiza împotriva promisiunilor excesive”. El a adăugat că „a vorbi despre îngheţarea averilor şi despre utilizare a sancţiunilor pentru a ‘distruge bandele’ pare exagerat şi rămâne de demonstrat”.
Londra şi Parisul au încheiat nu de mult un acord de principiu privind migraţia, care prevede că, în schimbul returnării în Franţa a unui migrant sosit în Regatul Unit la bordul unei „bărci mici”, britanicii vor primi un migrant aflat în Franţa care poate dovedi că are legături cu Regatul Unit.
Guvernul britanic s-a angajat de asemenea să combată mai viguros munca la negru, despre care francezii susţin că alimentează imigraţia ilegală. Executivul de la Londra a anunţat marţi că va pune la dispoziţia platformelor de livrare de alimente adresele hotelurilor unde sunt cazaţi azilanţi. Autorităţile doresc să îi împiedice pe cei care nu au drept de muncă să se angajeze ca livratori prin subînchirierea conturilor unor utilizatori înregistraţi pe platformele respective.
Ministerul de Interne a afirmat că va testa şi un sistem de inteligenţă artificială care poate estima vârsta azilanţilor pe baza imaginii feţei; obiectivul este implementarea sistemului respectiv începând de anul viitor.
Subiectul migranţilor este sensibil pentru britanici. Recent, au avut loc violenţe în faţa unui hotel din Epping, la nord-est de Londra, unde erau cazaţi azilanţi. Tensiunile au fost provocate de inculparea unui solicitant de azil în vârstă de 38 de ani, acuzat de agresiuni sexuale. Toată lumea şi-a amintit de revoltele anti-imigraţie din vara anului trecut, după ce trei fetiţe au fost ucise în oraşul Southport din nord-vestul Angliei. Criminalul, care şi-a înjunghiat victimele, era un tânăr cetăţean britanic de origine ruandeză, prezentat eronat în reţelele sociale ca azilant sosit pe mare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.