G4Media.ro

Majoritatea austriecilor sunt împotriva aderării Ucrainei la UE – sondaj transnațional European…

sursa foto: Pixabay

Majoritatea austriecilor sunt împotriva aderării Ucrainei la UE – sondaj transnațional European Council on Foreign Relations

Majoritatea austriecilor consideră că, dacă Ucraina ar adera la Uniunea Europeană, acest lucru ar avea un impact negativ asupra securității în Europa, potrivit unui sondaj citat de Kurier.at.

Potrivit noului sondaj, 52% dintre austrieci consideră că Ucraina nu ar trebui să adere la UE.

Doar 28 la sută sunt pentru, a precizat marți, într-un comunicat de presă, think tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR).

În comparație, europenii în ansamblu sunt „deschiși” la extinderea UE pentru a include Ucraina, s-a precizat.

Cu toate acestea, există temeri că aderarea Ucrainei la UE ar putea prezenta riscuri economice și de securitate pentru comunitate și statele sale membre – mai multe decât admiterea țărilor candidate din Balcanii de Vest.

45 la sută dintre persoanele intervievate de ECFR în șase țări UE consideră că aderarea Ucrainei la UE ar avea „efecte negative” asupra securității UE, în timp ce 25 la sută se așteaptă la „efecte pozitive”. Potrivit celor intervievați, aderarea țărilor din Balcanii de Vest prezintă comparativ mai puține riscuri.

Temeri privind impactul negativ asupra securității

În Austria, aceste îngrijorări sunt și mai pronunțate: 62% dintre persoane consideră că aderarea Ucrainei ar avea „efecte negative” asupra securității Uniunii (față de 17% care se așteaptă la efecte pozitive), iar 50% împărtășesc această evaluare în cazul țărilor din Balcanii de Vest.

UE nu ar trebui să accepte niciun nou membru

Există, de asemenea, diferențe și în ceea ce privește momentul extinderii. Potrivit sondajului, opinia predominantă în Austria , Danemarca , Germania și Franța este că UE nu ar trebui să admită niciun stat membru nou în acest moment.

În schimb, în România și Polonia există o dorință clară de extindere. Populația austriacă reprezintă „cea mai clară opinie” în această privință: Potrivit ECFR, majoritatea (53%) este în favoarea faptului că UE nu ar trebui să accepte niciun membru nou. Doar 28 la sută din această țară sunt în favoarea extinderii „în acest moment”.

Austriecii sunt împotriva aderării Turciei

Cei intervievați consideră posibila aderare a Turciei la UE ca fiind chiar mai critică decât aderarea Ucrainei la UE . 51 la sută dintre cei intervievați în șase țări resping aderarea Turciei la UE.

În Austria, respingerea aderării Turciei a ajuns la 72 la sută, iar rata de aprobare a scăzut la 12 la sută, potrivit sondajului de opinie transnațional, care a fost realizat la comanda ECFR, YouGov și Datapraxis în șase state membre ale UE ( Austria , Danemarca , Franța , Germania , Polonia și România ). În Austria, 1.018 persoane au fost intervievate în perioada 7-14 noiembrie.

Europenii sunt, de asemenea, rezervați cu privire la Albania , Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia ca viitoare state membre. Privind cele șase țări intervievate în ansamblu, mai puțin de 30 la sută dintre respondenți susțin admiterea în UE a uneia dintre țările menționate mai sus.

Sprijinul pentru aderarea Kosovo este cel mai scăzut (20 %). În Austria, 41 și, respectiv, 36 la sută sunt de părere că Republicii Moldova și Muntenegrului „nu ar trebui să li se permită aderarea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Moldova, poate statele din balcanii de vest, si cam atat. Tari ca Ucraina, Turcia,…vor pune capac UE.

    • Moldova de ce? Balcanii de ce? Sa vina Serbia alaturi de Unga.ria sa se opuna la tot prin veto?

  2. Greu de crezut ca Ucraina va intra in UE mai devreme de 2035 (if ever), iar Moldova trebuie sa renunte de facto de jure la Transnistria, care include aproape integral etnici rusi, asta daca Rusia nu o va incorpora dupa ocuparea sudului Ucrainei. Serbia ar avea cea mai mare sansa, daca rezolva favorabil diferendul Kosovo.

    • Cea mai mare sansa o are Moldova prin alipirea la Romania.

    • Liberty nu e deloc simplu. România este fericită că momentan are parte de pace, 0 atacuri teroriste, 0 războaie, 0 conflict etnice cu victime. Ca să unești România de Moldova e dificil în afara Uniunii Europene, iar să o unești înainte de aderarea la UE înseamnă să renunțe România și Moldova la Transnistria, ca să nu crească riscul de conflicte etnice periculoase în granițele UE. Renunțarea la Transnistria nu e o opțiune in următorii 5-12 ani, și o epurare etnică(prin metoda israel) nu va avea loc niciodată in UE. Deci nu o să vedem Moldova unită cu România înainte de o aderare naturală.

      SideJoke. În plus, ce facem cu regiunea pe care o numim noi Moldova? O numim pe cealaltă Moldova-Moldova?