G4Media.ro

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE „cât mai curând…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE „cât mai curând posibil”, pentru a face față amenințării rusești

Republica Moldova dorește să adere la Uniunea Europeană „cât mai curând posibil” pentru a se proteja de amenințarea rusă și speră la o decizie „în următoarele luni” privind deschiderea negocierilor de aderare, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu acordat AFP și citat de boursorama.com.

„Desigur, nimic nu este comparabil cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul și credem că nu putem să ne salvăm democrația decât făcând parte din UE”, a declarat Maia Sandu, cu câteva zile înainte de o manifestație proeuropeană și apoi de un summit european fără precedent la Chișinău.

Fosta republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori consideră că intrarea sa în UE este singura garanție că nu va fi o viitoare țintă a Rusiei, după invazia marelui său vecin, Ucraina.

„Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii următori și trebuie să ne protejăm”, a adăugat liderul moldovean, în vârstă de 50 de ani, în marja unui summit al Consiliului Europei care s-a încheiat marți în Islanda.

În februarie, Sandu a acuzat Rusia că a pus la cale o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul de la Chișinău.

Aflat la putere din 2020, liderul celei mai sărace țări din Europa a făcut apel la un mare miting pro-UE duminică pentru a arăta sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.

„Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb și negru: acum putem vedea foarte clar ce înseamnă lumea liberă și ce înseamnă lumea autoritară pentru noi toți”, a declarat prima femeie care a condus această mică țară, din care o întreagă regiune, Transnistria, se află de facto sub control rusesc.

Invazia Ucrainei a reaprins posibilitatea, până acum foarte puțin probabilă, ca Kievul și Chișinăul să se unească pe termen mediu.

„Credem că (aderarea) este un proiect realist și așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat pentru AFP președintele moldovean, sperând „să avem o decizie privind deschiderea negocierilor în următoarele câteva luni”.

Summit fără precedent la 1 iunie

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial.

În timp ce mica Moldovă, care se învecinează cu România, membră a UE, ar fi probabil mai ușor de integrat datorită mărimii sale, rămân multe obstacole în calea intrării sale în Uniune, promițând un proces care va dura cel puțin până în anii 2030.

Pe lângă fragilitatea sa economică și problemele persistente de corupție, Republica Moldova trebuie să găsească o soluție și pentru Transnistria secesionistă, o regiune pro-rusă de 300.000 de locuitori din estul țării.

Nerecunoscută de comunitatea internațională, această zonă s-a separat în 1990, după un scurt război civil în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. Conflictul a fost înghețat din 1992.

„Mai avem încă lucruri de făcut, dar lucrăm foarte mult și acesta este principalul nostru obiectiv acum”, a insistat Sandu, a cărui țară a început să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI), condusă de Rusia.

„Vrem să rămânem parte a lumii libere. Vedem ce se întâmplă în Ucraina, vedem că Rusia încearcă să împiedice țările din regiune să devină democratice”.

Dacă și Ucraina vrea să adere la NATO, această carte este greu de jucat pentru Chișinău, deoarece Moldova este neutră din punct de vedere constituțional.

„Noi respectăm (neutralitatea). Respectăm voința poporului. Dar există discuții în societatea noastră dacă neutralitatea ne protejează sau nu, iar dacă la un moment dat oamenii se răzgândesc, bineînțeles că vom reconsidera această decizie”, a declarat Sandu.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO a fost unul dintre motivele pentru care Rusia și-a lansat invazia, Moscova acuzând Occidentul că se extinde la granițele sale mult în fosta sa zonă de influență din perioada sovietică.

În acest context tensionat, organizarea summitului Comunității Politice Europene (CPE), care reunește în mod informal majoritatea țărilor europene, inclusiv cele candidate la UE, este considerată de Chișinău ca o garanție pentru securitatea sa.

„Este important pentru că vedem că nu suntem singuri, că avem mulți prieteni și că prietenii noștri au încredere în noi pentru a organiza un eveniment atât de important”, a declarat Sandu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...