G4Media.ro

MAE: Demersuri pentru a stabili situația românilor infectați cu COVID 19 în…

Sursa Foto: Depositphotos.com

MAE: Demersuri pentru a stabili situația românilor infectați cu COVID 19 în cel mai mare abator din Germania / La Tönnies lucrează peste 6000 de români/ Reprezentanţii companiei: 50% dintre persoanele infectate sunt români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că reprezentanţii Consulatului General al României la Bonn au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale şi compania de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck pentru a solicita luarea de măsuri privind gestionarea situaţiei create şi a obţine informaţii suplimentare privind cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19.

  • Context La abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, cel puțin 657 de muncitori au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agenția germană de presă EPD. La acest abator lucrează multe persoane din România și alte țări est-europene, adesea prin intermediul unor subcontractori. Autorităţile locale au decis închiderea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din regiune până la vacanţa de vară, pentru a frâna răspândirea SARS-CoV-2. Mulţi dintre angajaţii abatorului Tönnies au copii fie la şcoală, fie la grădiniţă.

MAE arată, într-un comunicat transmis duminică Agerpres, că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei respective.

De asemenea, potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către oficiul consular, până în prezent, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana şi alte bunuri de strictă necesitate.

MAE mai arată că, în acest context, consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situaţia lucrătorilor români. Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% dintre persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei, împreună cu autorităţile locale, au decis suspendarea temporară a activităţii.

De asemenea, autorităţile districtului Gutersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situaţia rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.

MAE menţionează că, pe fondul evoluţiei situaţiei, în cursul zilei de duminică va avea loc o reuniune la nivelul autorităţilor de land la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn.

Sâmbătă, oficiul consular a fost notificat că 17 cetăţeni români au părăsit locaţia de carantină, autorităţile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.

Potrivit MAE, pe 11 mai consulul general al României la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeaşi companie pentru a verifica situaţia unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media referitoare la cazul unor cetăţeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reţinute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză îşi desfăşoară activitatea 6.000 de cetăţeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existenţa unor cazuri de infectare cu noul coronavirus printre lucrătorii companiei în cauză.

Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu reprezentanţii companiei şi autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19, menţionează Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și

Industria cărnii: Câștiguri de miliarde/ De ce există atât de multe infecții cu noul coronavirus în abatoarele din Germania, în care lucrează numeroși români

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 17 dintre ei au fugit din carantina cu intentia de a se intoarce in tara. Superb! Vin inapoi in tara sa ne infecteze pe toti…

    Astia merita batuti cand ajung in tara si pusi intr-un grajd pentru doua saptamani.

  2. Se mai întâmplă. Cazurile astea sunt mediatizate agresiv de parcă s-ar dori insinuarea faptului că germanii i-au infectat pe români înadins!… nimeni nu se întreabă dacă ni cumva românii au luat unii de la alții. In orice caz, nu germanii i-au infectat pe fiecare în parte.