G4Media.ro

Industria cărnii: Câștiguri de miliarde/ De ce există atât de multe infecții…

Industria cărnii: Câștiguri de miliarde/ De ce există atât de multe infecții cu noul coronavirus în abatoarele din Germania, în care lucrează numeroși români

Focarul de coronavirus de la abatorul Tönnies din Renania de Nord-Vestfalia, unde lucrează mulți români, a adus din nou în prim-plan problemele din industria cărnii din Germania, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Câtă carne se produce în Germania?

În anul 2019 au fost sacrificate în total, în Germania, 59,7 milioane de animale de dimensiuni mari, printre care porci, vite, oi, capre și cai. Dacă se adaugă și păsările tăiate, concernele produc în total în jur de opt milioane de tone de carne anual.

În Germania se produce mai multă carne decât se consumă: aproape jumătate e exportată. În special carnea de porc și de pasăre din Germania e apreciată în străinătate. Cel mai important cumpărător de carne germană e Italia cu 17 procente, urmată de Olanda, China și Polonia cu câte 9 procente din exporturile germane de carne de porc.

Câtă carne mănâncă germanii?

De la steak până la cârnați sau Mortadella: Anul trecut, media consumului de carne din Germania a fost de 59,5 kilograme de persoană. Dar se pare că apetitul germanilor pentru carne e în scădere.

Potrivit unui raport despre alimentația germanilor al Ministerului Agriculturii, doar 26 la sută dintre cei chestionați declară că mănâncă zilnic carne. În anul 2015 procentul era încă de 34 la sută. Una dintre explicațiile pentru această evoluție e că mulți bărbați germani sunt dispuși, mai nou, să renunțe la consumul zilnic de carne.

Care sunt principalii actori din industria germană a cărnii?

În frunte se află concernul Tönnies, unde au fost depistate peste o mie de persoane infectate cu noul coronavirus în cursul acestei săptămâni. La sediul din Rheda-Wiedenbrück sunt tăiați și prelucrați zilnic în jur de 20.000 de porci.

Potrivit unui clasament al abatoarelor din 2019 al Asociației crescătorilor de porci din Germania, cota de piață a concernului Tönnies este de 30,3 procente, pe baza numărului tăierilor. E urmat de Westfleisch (14 la sută), Vion (13,8 la sută) și Danish Crown (6 la sută). În total, aproape două treimi din piața prelucrării cărnii din Germania sunt dominate de aceste patru companii.

De unde fac rost abatoarele de animale?

Porcii, vitele și păsările provin în mare parte din crescătorii germane. Activiștii pentru protecția animalelor critică de ani de zile faptul că există tot mai puține crescătorii de acest fel, iar numărul animalelor ținute înghesuite crește.

De pildă, crescătoriile de găini cu câte 100.000 de animale nu mai sunt o excepție. Un porc între 50 și 110 de kilograme are la dispoziție 0,75 de metri pătrați, potrivit unei directive a Uniunii Europene.

„Totul se reduce la perspectiva economică, iar condițiile în care sunt ținute animalele sunt discutabile din punct de vedere etic, ele nu mai pot fi tolerate”, spune Thomas Schröder, președintele Asociației germane pentru protecția animalelor.

Câți bani aduce acest sector?

Prelucrarea cărnii este un sector economic important pentru Germania. Anul trecut, cifra de afaceri totală a acestui sector a fost de 42,5 miliarde de euro, potrivit Oficiului federal de statistică. Pe locul întâi e Tönnies – cu 6,9 miliarde de euro (în cea mai recentă statistică) și în jur de 17 milioane de porci tăiați anual.

De ce există atât de multe infecții cu noul coronavirus în industria cărnii?

Noul focar de infecție la abatorul Tönnies, unde lucrează mulți muncitori din România și alte state esteuropene, domină de miercuri presa germană. Între timp, toți angajații companiei de la Rheda-Wiedenbrück sunt în carantină, inclusiv conducerea concernului. Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, a declarat că nu e exclus să se ajungă la un nou „lockdown” la nivel local din cauza numărului ridicat de infecții.

În districtul administrativ Gütersloh, în care se află abatorul, au fost închise din nou școlile și grădinițele.

În ultimele luni, s-a ajuns la multe infecții cu noul coronavirus în abatoare, de pildă la Westfleisch în localitatea Coesfeld, care se află tot în landul Renania de Nord-Vestfalia.

Viroloaga Isabella Eckerle a declarat că există mai multe explicații pentru numărul ridicat de cazuri în această industrie. Pe de-o parte, condițiile de lucru din abatoare nu se potrivesc cu măsurile de igienă necesare: multe persoane lucrează în spații închise, fără a avea posibilitatea să păstreze distanța recomandată de autorități și epidemiologi.

În plus, și efortul fizic foarte mare pe care îl implică munca la abator ar putea contribui la o răspândire mai crescută a virusului, a adăugat Isabella Eckerle în dialog cu Deutsche Presse-Agentur. Mâinile umede, mănușile, șorțurile și hainele ar putea să crească riscul unei infectări. Un alt factor important sunt condițiile proaste de cazare în cazul muncitorilor străini.

Cine lucrează la abatoare?

Mulți dintre muncitorii care lucrează la abatoarele germane provin din străinătate. Potrivit unor date ale guvernului federal, în 2018 aproape jumătate dintre acești muncitori aveau altă cetățenie decât cea germană.

Potrivit estimărilor sindicatelor, 80 la sută dintre muncitori sunt subcontractori. Firmele de intermediere recrutează lucrători de obicei în România și Bulgaria, pe care îi aduc în Germania, cu contracte pe termen limitat, care nu le oferă prea multe drepturi. Adesea, aceștia lucrează și seara, noaptea și în weekend.

Cât câștigă muncitorii în industria cărnii?

Oficial, ei primesc salariul minim pe economie, introdus în 2014 în industria cărnii – în ziua de azi, 9,35 de euro pe oră. Sindicatele și alte organizații atrag însă atenția că muncitorii nu primesc decât rar salariul minim.

Din diverse motive, li se scad bani de la salariu: „Din cauza unei contabilizări intransparente a orelor de muncă, a costurilor neclare pentru cazare, transport și materiale, mulți se simt păcăliți”, spune Armin Wiese, care conduce un sindicat german care se ocupă de domeniul mâncării și al gastronomiei.

„În Germania, pe care o percepeau ca pe un stat cu un sistem social corect, muncitorii (din străinătate, n.r.) au sentimentul că sunt la cheremul bunului-plac al angajatorului.”

Se întrevede sfârșitul contractelor prin firme de intermediere?

Datorită firmelor de intermediere prin care se încheie contractele, companiile germane de prelucrare a cărnii nu sunt nevoite să preia responsabilitatea pentru condițiile de trai ale muncitorilor. Aceștia sunt cazați adesea în spații mizere, în locuințe în care mai multe persoane dorm în aceeași cameră.

Guvernul german vrea să facă ordine în această industrie și să interzică contractele prin firme de intermediere, pentru a le obliga pe companiile germane să preia responsabilitatea pentru acești muncitori străini. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de parlamentul german, contractele prin firme de intermediere vor fi interzise din ianuarie 2021.

În plus, s-ar impune amenzi de 30.000 de euro pentru firmele care îi obligă pe muncitori să lucreze mai mult decât maxim 10 ore pe zi. Armin Wiese consideră că astfel de măsuri ar fi un pas în direcția corectă.

Citește și:

Parlamentul European a votat rezoluția care cere protejarea muncitorilor sezonieri: Statele membre trebuie să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Daca ma bucura ceva, este demistificarea sistemului economic german, laudat pana recent. De la conditii mizere, improprii de munca (vezi industria curieratului, agricola), la coruptia endemica in politica (cazul V.dLeyen, sau recent Amthor) sau economie (VW si cohorta) sau finante (Wirecard, care tocmai „a pierdut” 2 miliarde euro pe care nu le mai gaseste dupa ce erau evident in sertar mai ieri).

    Culmea, ca m-am uitat putin prin Strafgesetzbuch (Codul Penal, ca doar mai stim sa citim si noi): paragrafele 331-334 se referea la coruptie. Ghici cui nu i se aplica in mod *explicit*, dar *explicit* cele 4 paragrafe? Parlamentarilor. :))))) Si ei ne spun noua de alea sfinte? Verpisst euch 🙂

    Colac peste pupaza, vine Laschet si ne spune ca noi am adus virusul la Tönnies dupa ce tot el ne implora sa spargem embargoul pietei de munca in aprilie , in plina pandemie.

    O tara imorala.

    • Mai adaugă și un orgoliu și egocentrism nemărginite și avem tabloul complet.

    • „Tara imorala”???O tara semi capitalista, bogata, cu bunele si cu relele ei. Imorala… un termen nepotrivit… exista undeva o „tara morala”?

      In privinta coruptiei politicienilor germani… lor nu li se aplica respectivele paragrafe pentru ca se presupune ca ajunsi acolo sus, moralitatea este la locul ei. Cati politicieni romani si-au dat demisiile doar pt ca au fost acuzati de plagiat, ori ca au primit cadouri de la „prieteni” afaceristi? Ei bine in Germania asemenea lucruri, de ies la iveala… pun capat aproape unei cariere politice.

      In sfarsit. As zice totusi ca actuala situatie este un enorm aisberg de ipocrizie germana care iese la iveala. De foarte multi ani tara are carne ieftina pe seama conditiilor mizere si umilitoare in care traiesc muncitorii din est, mai cu seama romani si bulgari, care manati de nevoie isi sacrifica sanatatea si timpul vanzandu-se mai ieftin, stiind ca e mai bine decat sa stai la mana marlanilor de acasa.

      Toata situatia asta este posibila printr-un artificiu juridic, anume firmele de intermediere a fortei de munca. Angajatorii nemti platesc „teoretic” o suma „fair”, adica minimul legal, insa…firmei de intermediere, care plateste la randul ei muncitorii cu cat vrea ea. Insa de curand, o noua lege va interzice intermedierile si muncitorii din industria carnii si agricultura si vor fi platiti direct si se vor bucura de aceleasi garantii ca orice neamt angajat.

      O tara care renunta la carnea ieftina pe care o consuma de ani de zile, de dragul justitiei sociale… eu zic ca nu e asa de rau. Vreau sa vad in Romania ca exista asa ambitii la parlamentarii romani. Sa ia de la gura votantului ceva ieftin de dragul unui principiu.

      O tara imorala … poate. Dar se corecteaza. Avem ce invata de aici.

    • @un trecator:

      „In privinta coruptiei politicienilor germani… lor nu li se aplica respectivele paragrafe pentru ca se presupune ca ajunsi acolo sus, moralitatea este la locul ei.”

      si cu toate astea, spaga se da (amthor, leyen, schäuble si mai sunt) si nu exista un DNA si nici legislatie care sa-i lege!

      Iar pentru plagiat nimeni nu a plecat din Bundestag. Poate au plecat din functii, dar nu e obligatoriu: Franziska Giffey are titlul de Dr. retras pentru plagiat dar ea e in continuare Ministru in cabinetul Merkel IV si acum. Deci cum ziceai?

      „Insa de curand, o noua lege va interzice intermedierile si muncitorii din industria carnii si agricultura si vor fi platiti direct si se vor bucura de aceleasi garantii ca orice neamt angajat.”

      Voi crede cand va fi aplicata. Puterea consta in exceptii de la regula si in capacitatea de a le utiliza. Iar nemtii stiu sa faca o lege cu exceptii. Legislatia muncii in DE este un exemplu.

      „O tara care renunta la carnea ieftina pe care o consuma de ani de zile, de dragul justitiei sociale… eu zic ca nu e asa de rau. Vreau sa vad in Romania ca exista asa ambitii la parlamentarii romani. Sa ia de la gura votantului ceva ieftin de dragul unui principiu.”

      Nu de aia renunta; si stai sa vezi daca renunta in primul rand. Presiunea politica este mare, mai ales cu tema rasismului si modului cum se comporta cu angajatii din estul Europei.

      Vom vedea, dar sunt extrem de sceptic.

    • @Sandokan – de acord cu tine. Trăiesc in aceasta tara si sunt din ce in ce mai dezamăgit. Pentru mine, Germania era un model, un vis. Din păcate a ajuns un coșmar.
      Am plecat din România pentru simțeam tot timpul „o mana” in buzunar. Acum lucrurile s-au schimbat – simt „doua mâini” in buzunare.
      Este frustrant sa vezi cum un neamț încearcă tot timpul sa te „facă”. Sa ajungi sa imi iei din orele suplimentare iar cand ii aduci documente sa in care ii demonstrezi real cate ore am lucrat sa vina pe soft? Sa vezi zilnic ca și pana la pontajul electronic, intervin șefii in soft si iti mai iau 10-20 de minute … Este frustrant. Da, ca sa câștigi poate 2000 euro sau ceva mai mult , ajungi sa nu iți mai vezi locuința doar noaptea.

      Pentru visul german s-a transformat de mult in dezamăgire si deziluzie, dar din păcate a te întoarce in România- ce te așteaptă oare? NIMIC!
      Cand nu are el de munca, te trimite acasă trecandu-te cu minus la orele lucrate, ca apoi sa lucrezi precum sclavul 10-11 ore/zi, săptămâni la rand sa recuperezi orele nelucrate, nu ca as fi avut eu nevoie sa stau acasă ci din cauza unul management defectos care nu este in stare sa atragă lucrări.
      Sa lucrezi într-o firma destul de mare (peste 600 de ateliere auto) sa nu ai o carpa sa ștergi, scule/utilaje lipsa sau defecte… asta sa fie „made in Germany” ? Daca da, atunci mulțumesc frumos, dar nu!
      Ca orice „Auslander” vei fi permanent supus abuzului, din fericire, cunosc limba germana si mai pot sa imi apar cat de cat minim de drepturile. In schimb cei care nu cunosc limba germana suporta niște abuzuri de nu iți vine sa crezi.
      Asa este și în România, dar în România nu ai așteptări.
      Germania este o tara frumoasa, INCA curata dar nu este decât a germanilor. Sunt foarte rare cazurile când un „Auslander” reușește sa trăiască ca un neamț. Știu, o sa fiu apostrofat poate de unii cititori ca sunt foarte mult romani care s-au realizat în Germania. Dar majoritatea dintre cititori poate nu au vazut ce înseamnă sa pleci, sa muncești, sa trăiești in Germania și privesc pe cei ce muncesc aici în Germania ca pe niște mari realizați or sa li se para absurd ce scriu. Dar stand aici cu ei, vezi totusi cat de mare este diferența intre comfortul vieții unui cetățean german si un „Auslander”. Da este frustrant sa te uiti la caselor, la mașinile lor, la stilul lor de viata si sa realizezi ca la un salariu de 1500-1800 euro/net, vei rămâne mult si bine doar un spectator al acestei societăți. Știu, si aici vor fi comentarii..

      Din pacate Germania s-a umplut de ipocrizie si falsa egalitate intre cetățenii germani si restul ..

    • @Axis – chiar si cu un salariu mai mare decat al unui coleg german nu o sa ajungi la nivelul de trai al lor, pur si simplu din cauza mostenirii. Un german dintr-o failie afltata in patura medie de sute de ani are o mostenire consitenta, pe care nu o observi. Noi care lucram in Germania ne uitam la ei ca nu prea trag, muncesc mai putin decat noi, etc … si o fac deoarece nu au nici un interes. Sunt foarte putin care raman pe drumuri daca pierd jobul, stiu ca sistemul social ii protejeaza si au bunurile familiei in spate. Lucrez in IT cu un salariu destul de mare si am aflat doar de curand ca un coleg mai netragator de inima la serviciu (dar care nu abuzeaza deloc, isi ia concedii fara plata, chiar de un an (sabatical), sau perioade de lucru part-time) are hectare de padure pe linie familiara date in exploatare la firme, case, etc … La fel se intampla in mai toate tarile nordice. Un prieten mi-a zis ca in Norvegia e greu sa te integrezi oricat ai castiga de mult (ca salariat, deci nu exorbitant de mult, dar oricum peste media), ca majoritatea familiilor pleaca in viata de la nivel de milionar, ceea ce un imigrant plecat de la cateva mii (daca si aia) de euro in buzunar nu ajunge la acelasi nivel intr-o viata. Ca imigrant, trebuie considerat un inceput facut pentru nepoti sau stranepoti, abia ei se pot considera egali la nivel de mostenire si punct de plecare in viata cu un nativ din patura media a tarilor nordice si vestice …

  2. De ce românii noștri trebuie să aducă profit altor țări miliarde de euro se câștigă de pe urma muncii românilor exploatati, in loc sa rămână în țară sa lucreze ptr economia României sa devenim o forță la nivel mondial mai ales in agricultură unde avem un potențial fantastic .

    • =)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • @Luis
      In primul rind nu sint romanii „nostri” nici ai „vostri” nici ai nimanui. Acesti romani aleg sa munceasca unde vor si unde pot.
      Dumneavoastra credeti ca in Romania – de pilda in agricultura – conditiile de munca si de plata sint mai bune decit in Germania? Daca ar fi asa nu ar mai pleca nimeni ca doar nu sint masochisti.

    • @msb: da sunt „ai nostri” pentru ca impartim o limba, avem valori de care suntem mandri si o cultura comuna pe care am mostenit-o de la parintii nostri. Da sunt „ai nostri” si ne vom lupta pentru drepturile lor. Pentru ele vor fi si drepturile copiilor nostri.

      iar mizantropi ca tine sunt din fericire putini.

    • msb – da, conditile de trai ale unui tehnician, invatator sau multor oameni ce au la baza alte meserii dar se duc in abatoarele sau fermele germane pot fi mai bune in Ro. Parca se traieste mai bine in casa ta si nu in container, la un program de lucru normal si nu abuziv. Nimeni nu blameaza oameni care merg acolo pentru a-si acumula o bruma de venit mai mare pe termen mai scurt.
      IN SCHIMB, articole de genul acesta iti arata cu adevarat cauzele acestui dezechilibru de cere de locuri de munca – eliminarea concurentilor locali sub umbrelA tratatelor EU plus multa, multa coruptie.
      Studiaza un pic ce s-a intamplat cu industria zaharului din Ro odata ce a incaput pe mana nemtilor, dupa ce s-au eliminat cotele, si ai sa incepti sa intelegi jocurile care se fac.
      Pana la DOUA TREIMI din excedentul comercial german este realizat pe seama tarilor UE. Oare de ce? Situatioa era investigata inca de pe vremea lui Barroso(2013). Acest excedent este o adevarata frana in calea dezvoltarii altor tari si in reducerea dezechilibrelor Nord-Sud, Est-Vest!

  3. Domnule Luis va rog sa ne spuneti si noua care sunt firmele romanesti patriotice traditionale, familie crestina infiintate de PSD?
    Ce firme au infiintat Olguta Vasilescu, Victor Ponta, Ciolacu, Dancila, deputatul mitraliera, Codrin Stefanescu, si altii in acest timp?
    Vrem si noi sa ne angajam la firmele astea patriotice, sa castigam salariul patriotic mai mare decat minim pe economie.
    Traiti inca in iluzia ca piata comuna e la fel ca Piata Crangasi, o taraba pe care scrie Romania statul romania si nimeni nu pune produse pe ea.
    In realitate daca la fiecare 1000 de oameni ar fi cel putin 5 firme care angajeaza nu am avea someril. Nu putem asigura cu legume nici piata interna, asa ca nu mai traiti dupa iluzii ca Romania este atacata de extraterestri si statul paralel care ii vrea raul
    Nu gasesc nicaieri sa ma angajez patriotic intr-o firma patriotica, infiintata de patriottii din PSD.

    • Da, dar au māndria, că sunt partid SOCIAL.

      La acești domni, prostirea românimii, pe față, timp de treizeci de ani – nu cunoaște limite. Mitralieră, a zis (după ce-au fost dați jos, prin moțiune): „Dacă românii NU ÎNȚELEG ce este bine pentru ei” (se referea la ideea că românilor le este farorabil numai dacă psd conduce țara – și nu alții) „atunci eu – noi cei din psd, urmează să părăsim această țară, și lasă-i pe ei (pe romāni) să se descurce singuri” – ceva de genul…

      (Există înregistrare video, în care deputatul a dat acest răspuns, într-un interviu, luat la repezeală).
      Concluzia: patriotismul (printre alte lucruri bune), e în gena lor, a psd – numai că românii nu au capacitatea să prindă aceste lucruri, înalte, pe care acest Partid le oferă țării/românilor.

  4. Vaterlandul are nevoie de forta de munca! Baieti intelegeti odata ca la asta nu trebuie sa comentati. Se duc multi lenesi city boys si „domnisoare” pentru prima oara si cred ce e la fel ca la stat in birouri prin primarii sau la srl pe banii lu tata. E un pic mai altfel;) Vedeti ce salarii nete aveti voi aicea. De ce va e mila se cei care fug de aici? Hehe macar un lot a luat teapa si nu va fi peste mine cand vin inapoi.

  5. M-am oprit din citit la cuv „Viroloaga”. Corect e „virologa”. Sper ca a fost un type-o.

  6. Numeroși români puteau lucra la spitalele regionale sau la șoseaua de mare IUȚEALĂ dintre Craiova și Pitești dar ce să vezi .. au rămas pe foaie ca purceaua oltenească de crăciun. Nu au găsit de lucru, AJUTORUL ELECTRORAL-SOCIAL nu l-au acceptat și au găsit de lucru în Germania unde sunt infestați de Covid oameni di tăte națiile inclusiv români.

  7. Si uite asa descopera si gugustiucii ce se ascunde in spatele mitului ‘PRODUCTIVITATII’ germane:
    – salarii si condtii de munca si trai de mizerie -la nivelul unei tari ce da altora lectii de echilibru social
    – inchiderea ochilor autoritatilor la nerespectarea conditiilor de munca
    – nerespectarea standardelor priviind conditiile de crestere a animalelor
    – lobby puternic pentru tinerea sub pres a neregulilor
    – aproprierea pietei UE – nicio bariera sau filtru al cantitatii si ‘calitatii’ productiei exportate la liber -prin calitate se intelege inclusiv mult-trambitata respectare a normelor de mediu
    – unde-I EU sa ne povesteasca despre amprenta de carbon si alte basme? O fi oare Eco sa mentii un lant lung de aprovizionare ce necesita – plimbare macelari din tari indepartate, depozite intermediare, transport la mii de km? Unde-I mult trambitatul lant scurt?
    Asa si tata devine competitiv si le da apoi cu tifla vecinilor. Ah, dar stati, vecinii nu sunt la fel de competitivi – politicul si cartelurile economice continentale stiu ele de ce!