G4Media.ro

UPDATE. Macron se adresează francezilor, la capătul marii dezbateri despre problemele țării.…

sursa foto: Facebook

UPDATE. Macron se adresează francezilor, la capătul marii dezbateri despre problemele țării. Consilierii săi susțin că va anunța deschiderea unor „șantiere de acțiune” și „primele măsuri concrete”

UPDATE 21.00 Potrivit Le Parisien, din cauza incendiului de la Notre-Dame, Emmanuel Macron și-a amânat alocuțiunea televizată în care ar fi trebuit să anunțe primele măsuri pe care le va lua în urma marii consultări naționale despre problemele majore ale Franței.

TPreședintele francez, Emmanuel Macron, prezintă, luni seară, soluțiile pe care le are în vedere după dezbaterea națională organizată pe fondul protestelor violente din ultimele luni.

Intervenția sa televizată de la ora 20.00 (21.00, ora României) este a treia ieșire de acest tip a liderului de la Paris în ultima jumătate de an. O performanță, comentează mai multe publicații franceze, în condițiile în care Emmanuel Macron fusese acuzat în mai multe rânduri, de-a lungul mandatului său, de o „tăcere jupiteriană” în fața problemelor care frământă societatea franceză.

O strategie la care, notează Le Figaro, Macron a renunțat în contextul frământărilor sociale și politice de pe plan intern.

Potrivit aceleiași surse, anturajul șefului statului promite că în intervenția sa Emmanuel Macron va anunța deschiderea unor „șantiere de acțiune prioritare și va prezenta primele măsuri concrete”.

Predecesorii săi, Nicolas Sarkozy și François Hollande, au recurs rar la asemenea formule de adresare în fața națiunii, mai punctează Le Figaro, citând foști consilieri pe comunicare ai celor doi ex-președinți francezi.

Discuții președinte-cetățeni în școli, primării, case de cultură. Dezbaterea organizată de Emmanuel Macron a constat în peste 10.000 de reuniuni locale pe tot cuprinsul Franţei, în timp ce website-ul dedicat ei a înregistrat 1,4 milioane de contribuţii, subliniază Agerpres.

Potrivit sursei citate, francezii au abordat teme precum sănătatea, educaţia, cultura, pe lângă temele propuse iniţial şi aflate în centrul mişcării contestatare, cum ar fi puterea de cumpărare, fiscalitatea, sistemul de pensii, tranziţia ecologică etc.

În urma reuniunilor desfăşurate au fost enunţate o serie de propuneri asupra cărora executivul şi preşedintele Macron trebuie să se pronunţe.

La unele sesiuni de discuții a fost prezent și șeful statului, în cadrul unui turneu prin orașele Franței.

Astfel, Macron a participat începând din 15 ianuarie la mai multe dezbateri organizate pe tot cuprinsul Franţei în primării, şcoli sau centre culturale pentru a-şi apăra politicile pe care manifestanţii le consideră injuste.

Exerciţiul, calificat drept inutil de cele mai revoltate „veste galbene”, s-a încheiat la jumătatea lunii martie, iar preşedintele a vrut să-l completeze cu o dezbatere inedită alături de cei mai celebri intelectuali ai Franţei, transmisă în direct de postul public France Culture.

Dezbatere cu intelectualii prelungită până târziu în noapte. Răspunzându-i scriitorului Pascal Bruckner, care a pledat pentru reinstalarea ordinii publice, Emmanuel Macron a atribuit la acea vreme violenţele de pe Champs Elysee unor „vandali, şi nu manifestanţi”.

Agerpres mai arată că preşedintele francez a mai vorbit în faţa unor personalităţi ca psihologul Boris Cyrulnik, economistul Daniel Cohen sau sociologul Luc Boltanski, despre adâncirea inegalităţilor, reforma legii din 1905 privind separarea Bisericii şi a statului sau despre tranziţia ecologică.

Macron a notat între altele că „vestele galbene”reprezintă „translatarea în realitate a ceea ce se întâmplă pe reţelele sociale”, adică „exprimare dezinhibată şi o foarte mare violenţă sub acoperirea anonimatului”.

Pe parcursul dezbaterii, care s-a prelungit până în jur de 02.30 dimineaţa, sala s-a golit parţial, cei care luaseră deja cuvântul plecând unul după altul, invocând ora târzie.

Unii intelectuali de stânga au declinat invitaţia, menţiona la acea dată AFP, preluată de Agerpres.

Intervenţiile repetate în „marea dezbatere” ale preşedintelui, care la începutul mandatului se angaja să nu vorbească prea mult, nu au trecut neobservate de critici. „Prelungirea discuţiilor se poate să fi contribuit, după mobilizarea iniţială, la demobilizare”, a apreciat politologul Pascal Perrineau.

Dar în pofida criticilor, cele două luni de dezbatere i-au permis, se pare, preşedintelui francez să-şi redreseze în oarecare măsură popularitatea, după recordul negativ din decembrie.

Un sondaj Elabe a indicat o cotă de încredere de 31% , cu opt procente mai mult decât la sfârşitul anului trecut.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Votați PSD!