G4Media.ro

Lupte crâncene în orașul Khan Yunes din sudul Fâșiei Gaza, care este…

Captura X

Lupte crâncene în orașul Khan Yunes din sudul Fâșiei Gaza, care este înconjurat de Israel

Armata israeliană înconjoară miercuri marele oraș Khan Yunes, în sudul Fâșiei Gaza, unde au loc unele dintre cele mai intense lupte din cele două luni de război împotriva Hamas, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Pe jos, pe motociclete, înghesuiți în căruțe sau cu bagajele îngrămădite pe acoperișul mașinilor, mii de civili continuă să fugă spre sud, înghesuiți într-o zonă din ce în ce mai mică în apropierea graniței închise cu Egiptul și confruntați cu o situație umanitară catastrofală.

Angajată din 27 octombrie într-o ofensivă terestră împotriva Hamas în nordul Fâșiei Gaza, armata israeliană și-a extins operațiunile terestre la întregul teritoriu, la aproape două luni de la începutul războiului declanșat de atacul sângeros al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

„Forțele noastre înconjoară Khan Yunes, în sudul Fâșiei Gaza”, a declarat șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, într-un comunicat. „Am securizat numeroase bastioane ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza, iar acum desfășurăm operațiuni împotriva bastioanelor sale din sud”, a continuat el.

„Forțele noastre găsesc arme în aproape toate clădirile și casele, teroriști în multe case și îi înfruntă”, a adăugat el.

Surse din cadrul Hamas și Jihadului Islamic au declarat pentru AFP că luptătorii lor sunt implicați în ciocniri violente cu trupele israeliene în încercarea de a le împiedica să intre în Khan Yunes și în zonele de la est de oraș, precum și în taberele de refugiați din apropiere.

Potrivit biroului de presă al guvernului Hamas, tiruri de artilerie au provocat „zeci de morți și răniți” în noaptea de marți spre miercuri în mai multe sate la est de Khan Yunes, iar armata israeliană a atacat de asemenea mai multe alte zone din Fâșia Gaza.

Potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, raidurile aeriene israeliene împotriva taberei Nousseirat din centrul teritoriului s-au soldat cu șase morți și 14 răniți. Potrivit aceleiași surse, alte lovituri asupra taberei Jabalia au provocat mai mulți morți și răniți, iar directorul unei clinici din Khan Yunes, Ramez al-Najjar, a fost ucis într-un raid israelian asupra locuinței sale.

Comandanți „eliminați”

Pe canalul său Telegram, armata israeliană a afirmat, de asemenea, că a ucis „majoritatea comandanților de rang înalt” ai brigăzilor Hamas care operează dintr-o rețea de tuneluri în nordul Fâșiei Gaza și a difuzat o fotografie care prezintă cinci lideri de rang înalt ai mișcării palestiniene pe care a afirmat că i-a „eliminat”.

De la reluarea ostilităților la 1 decembrie, după încheierea unui armistițiu de șapte zile, sute de mii de civili care s-au refugiat în prima fază a războiului au fost nevoiți să fugă pe distanțe de mai mulți kilometri în încercarea de a scăpa de bombe și de luptele care se extind spre sud.

„Iată-ne aici, rătăcind pe întinderile vaste ale pământului lui Dumnezeu, căutând un loc unde să ne refugiem. Se pare că nu există niciun loc unde să ne adăpostim”, a deplâns Oumm Mahmud Tanasi, un locuitor din Khan Yunes, în timp ce se îndrepta spre Rafah, la granița cu Egiptul.

„Niciun loc nu este sigur în Gaza. Nici spitalele, nici adăposturile, nici taberele de refugiați. Nimeni nu este în siguranță. Nici copiii. Nici lucrătorii din domeniul sănătății. Nici lucrătorii umanitari. Acest dispreț flagrant față de fundamentele umanității trebuie să înceteze”, a declarat coordonatorul ONU pentru ajutor de urgență, Martin Griffiths, citat într-un comunicat de presă.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a subliniat că distribuirea ajutoarelor umanitare este acum „aproape imposibilă” în Fâșia Gaza și că reluarea ostilităților „nu va face decât să intensifice criza alimentară catastrofală care amenință deja să copleșească populația civilă”.

Ajutor tăiat

Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Rafah este în prezent singurul loc din teritoriu în care se mai distribuie ajutoare umanitare, deși în cantități limitate. Ajutorul este practic inexistent în Khan Yunes, iar accesul în zonele aflate mai la nord a fost întrerupt de la reluarea luptelor.

În fiecare zi, armata israeliană aruncă pliante pe Khan Yunes, avertizând asupra iminenței unui bombardament și ordonând locuitorilor să părăsească cartierul. Dar ONU, care a calculat că 28% din Fâșia Gaza se află în prezent sub incidența acestor ordine de evacuare, a considerat „imposibilă” crearea unor zone sigure pentru primirea civililor, așa cum au fost desemnate de Israel.

Marți, noi scene de haos s-au repetat la spitalul Nasser din Khan Yunes, cel mai mare din sudul Fâșiei Gaza, unde pacienții erau tratați pe jos. Sub sirenele ambulanțelor, răniții erau transportați, uneori culcați în simple remorci sau purtați de rudele lor, potrivit imaginilor AFP.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane, adică aproximativ 85% din populație, au fost strămutate din cauza războiului în Fâșia Gaza, unde mai mult de jumătate din locuințe au fost distruse sau avariate.

Potrivit Ministerului Sănătății din Hamas, 16.248 de persoane, dintre care peste 70% femei, copii și adolescenți, au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul bombardamentelor, la 7 octombrie.

În Israel, atacul comis de comandouri Hamas infiltrate din Gaza s-a soldat cu 1.200 de morți, majoritatea civili, potrivit autorităților.

Ca represalii, Israelul a declarat război Hamas și a promis să distrugă mișcarea islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza din 2007, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

Potrivit guvernului israelian, 138 de ostatici răpiți în Israel la 7 octombrie sunt încă reținuți în Gaza, după ce 105 ostatici au fost eliberați în timpul armistițiului, dintre care 80 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Doi morți în Liban

În total, 82 de soldați israelieni au fost uciși în Gaza de la începutul războiului, potrivit armatei.

Războiul din Gaza a reaprins tensiunile și la granița dintre Israel și Liban, unde au loc schimburi de focuri zilnice între armata israeliană și organizația șiită libaneză Hezbollah, aliată a Hamas.

Marți, două persoane, inclusiv un soldat, au fost ucise în lovituri israeliene în sudul Libanului, potrivit armatei și agenției oficiale de presă.

Armata israeliană a afirmat că a vizat o instalație a Hezbollah. „Forțele armate libaneze nu au fost ținta loviturii”, a scris aceasta pe X (fostul Twitter), exprimându-și „regretul pentru acest incident”.

În nordul Cisiordaniei ocupate, care se confruntă, de asemenea, cu o intensificare a violențelor, doi palestinieni de 16 și 18 ani au fost uciși și alți trei răniți miercuri în zori de zi de tiruri ale armatei israeliene în tabăra Faraa, potrivit agenției palestiniene de presă Wafa, care citează surse din Semiluna Roșie.

Din 7 octombrie, cel puțin 257 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de către armată sau coloniști israelieni, potrivit Autorității Palestiniene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Se spune ca a apărut o noua specie de șobolani, șobolani hamas