G4Media.ro

Lupta cu aruncătorul de flăcări împotriva piețelor. Periculoasa tentație de militarizare a…

Lupta cu aruncătorul de flăcări împotriva piețelor. Periculoasa tentație de militarizare a deciziei politice în România sub pretextul războiului din Ucraina

Guvernul pregătește un pachet major de legi ale securității, iar primele indicii arată că zona militară – armata și serviciile – își doresc un cuvânt și mai puternic de spus în decizia politică. Tentația controlului militar sau cvasi-militar într-o democrație oricum fragilă s-a văzut și în două episoade recente. Primul – tentativa guvernului de a transforma criticile din presă la adresa incompetenței și corupției în presupusă amenințare la adresa securității, după cum au arătat colegii de la Profit.ro. Al doilea episod – riposta complet abuzivă, cu marile instituții de control asmuțite asupra pieței în criza prețului carburanților.

Președintele Iohannis și instituțiile de forță pregătesc de mult timp rescrierea legilor din domeniul securității. În octombrie 2020, Iohannis anunța ca prioritate strategică revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Refacerea legilor – unele dintre ele având fără îndoială prevederi învechite, neadaptate realității – a fost însă întârziată de pandemie, de criza guvernamentală din 2021 și criza din PNL. Acum însă, sub acoperirea legitimă a crizei de securitate din Ucraina, întregul sistem militar se pregătește să-și promoveze agenda în forță, prin intermediul pachetului de zece legi ale securității anunțat de liderii coaliției.

Pericolul vine din două direcții.

Prima direcție este procedura de adoptare, despre care Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat că va fi una de urgență. Instituțiile de forță vor o dezbatere cât mai redusă, în mod evident. Or, la un astfel de pachet, cu impact uriaș asupra arhitecturii de putere din Stat, o procedură de urgență înseamnă un pericol major de derapaj anti-democrativ, cu efecte pe termen lung. Vedem în jurul nostru – Rusia, Ungaria, Serbia, Polonia – ce înseamnă amestecul serviciilor și al instituțiilor de forță în decizia politică. Știm deja că alianța PSD-PNL e mai degrabă favorabilă creșterii rolului serviciilor secrete, așa cum s-a dovedit la legea – votată și ea urgent – prin care serviciile secrete primesc acces total la datele stocate de firmele românești de hosting.

Al doilea pericol vine din conținutul acestui pachet de legi. Avem deja un indiciu cu proiectul Ministerului Apărării – retras între timp, după scandalul public – de creare a unei noi situații speciale, situația de criză. Proiectul includea un derapaj anti-democratic evident, scoțând Parlamentul din ecuația instituirii stării de criză. Decizia era luată doar de Executiv și instituțiile militarizate, pe linia Ministerul Apărării – premier – CSAT.

Putem intui așadar că prin acest pachet de legi ale siguranței, instituțiile de forță – MApN, Ministerul de Interne, serviciile secrete – vor încerca să obțină cât mai multe atribuții, prerogative, drepturi. Pe scurt, o influență sporită asupra deciziei politice și în economie – cel puțin în companiile cu capital de stat.

Este de domeniul evidenței tentația instituțiilor de forță de a-și lua cât mai multă putere. Scriam încă din septembrie anul trecut că ruperea coaliției guvernamentale a fost dublată de propulsarea în funcții-cheie a unor apropiați ai instituțiilor de forță. Tendința s-a accentuat după ce la șefia guvernului a fost numit un general, pentru prima oară în istoria recentă, iar în guvern avem un ministru care a făcut parte dintr-un serviciu secret (Adrian Chesnoiu, PSD, Agricultură) și un altul care a făcut parte din Academia de Științe ale Securității Naționale (Sorin Cîmpeanu, PNL, Educație).

Tentația de a acorda mai multă putere instituțiilor de forță e mare pentru un guvern care are nevoie de ajutorul acestora ca să-și ascundă propria incompetență și corupție. E definitorie și scandaloasă cererea guvernului către un grup de ONG-uri de a include printre presupusele amenințări la adresa securității naționale articolele de presă și postările pe Facebook care vorbesc despre corupția guvernului. Nevoia de protecție ”armată” împotriva criticilor și a presei libere arată un deficit consistent de cultură democratică în Executiv.

La fel s-a întâmplat cu reacția exagerată, abuzivă a guvernului în criza prețului la combustibil. Creșterea de prețuri de la un lanț de benzinării a provocat panică printre cumpărători. În locul căutării active de soluții pentru criza reală a prețului combustibilului, premierul Ciucă a folosit termeni dramatici, din domeniul militar, precum ”destabilizarea echilibrelor economice ale țării” și a asmuțit asupra companiilor din piață toate instituțiile de control – de la Inspecția Muncii la ANAF, de la Protecția Consumatorului la Consiliul Concurenței. O desfășurare impresionantă de forțe, cu un singur mesaj în spate: de intimidare. Trei zile mai târziu, rezultatele acestor controale încrucișate sunt doi angajați la negru, amenzi de câteva sute de mii de lei pentru mărunțișuri, mii de oameni hăituiți și hărțuiți de angajații statului.

Nicio soluție însă pentru problema reală a creșterii prețului la combustibil care afectează nu doar milioanele de șoferi, ci și zecile de mii de afaceri mici și mari, pentru care prețul motorinei reprezintă un cost semnificativ în operațiunile de zi cu zi. Motivul? Instituțiile de forță sunt în mediul lor când vine vorba de control, sancțiune, pedeapsă, dar nu știu să vină cu soluții la probleme. Pur și simplu nu e rolul lor, nu știu să facă asta. Or, când un guvern se bazează atât de mult pe instituțiile de forță, preia comportamentul lor: știe să pedepsească, nu știe să rezolve problemele.

La fel s-a întâmplat și în criza facturilor la energie. După ce guvernul și parlamentul au adoptat prevederi legislative atât de prost scrise, încât erau pur și simplu inaplicabile, guvernul a trimis zeci de controale peste furnizorii de gaze și energie electrică. Amenzi, hărțuire ca la carte, amenințări fățișe în spațiul public. O lună mai târziu, același guvern a refuzat pur și simplu să le plătească furnizorilor banii pe care statul român îi datora, ajungând să facă plăți cu țârâita doar după presiunile politice la nivel înalt.

Comportamentul corupt al guvernului și al coaliției PSD-PNL-UDMR se vede și în numirile făcute în funcții de conducere la agenții guvernamentale și companii strategice de stat. Economedia și G4Media au scris constant despre rudele politicienilor sau oamenii apropiați de servicii numiți pe bandă rulantă în posturi-cheie. Ultimele exemple: fiica partenerei lui Marcel Vela (PNL) numită la șefia Agenției pentru Arii Protejate / o fostă cumnată a lui Robert Negoiță, o șefă a femeilor liberale și celebra sinecuristă Elena Petrașcu – numite toate la conducerea Loteriei Române / liberalii Cezar Preda (inginer cu experiență în industria deșeurilor) și Victor Paul Dobre (inginer) la filialele Institutului Cultural Român (ICR) din Paris și Lisabona.

Corupția și incompetența în decizia politică sunt, cu adevărat, mari amenințări la adresa securității naționale. Cel mai bine se vede în domeniul energetic, unde corupția și incompetența au amânat cu minimum 4 ani extracția gazelor din Marea Neagră, au provocat eșecul Romgaz în construirea unei noi centrale electrice, au transformat compania Electrica SA dintr-un posibil campion regional al energiei într-o colecție jalnică de sinecuri politice, deținătoare doar a tristului record la facturi greșite către abonați.

Nevoia executivului, format din guvern și președintele Iohannis, de a se ascunde în spatele crizei de securitate din Ucraina ca să treacă rapid legile siguranței e cauzată de multiplele eșecuri în actul guvernamental. E însă un pericol real pentru democrație ca acest pachet de legi să treacă în procedură de urgență, așa cum a trecut de exemplu legea SIIJ. Aceste legi trebuie să stea în dezbatere publică luni de zile înainte de a intra în procedură parlamentară. Trebuie ca întreaga societate să le discute, să le dezbată, să le critice și să le îmbunătățească. Orice altă soluție e un risc pe care România nu și-l poate permite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

79 comentarii

  1. Foarte bun articolul. Ca exemple, cel mai periculos este cel al fiicei lui Vela. Distrugerea naturii este cea mai mare amenintare pentru omenire in general, mai mare decat schimbarile climatice. Specia noastra depinde de functionalitatea restului de natura care ne-a mai ramas. Si ce-i amenintare pentru omenire evident ca-i si pentru securitatea Romaniei.

    • Fiica vitregă a lui Velă e inocentă, nu strica nimic și e pusă interimar, va fi numit titularul curând,…dar lobby-ul ONG de mediu e puternic, oameni bine intenționați au pus botul la golaneala lor…la USR e cuib de oengisti, dar stii cum au apărut lipitorile? ..au fost 2 proiecte mari la mediu INSPIRE si SINCRON, Sebi Ghiță a luat partea leului, dar au supt si marii oengisti, guvernul tehnocrat a încercat să spele furaciunea, erau secretari de stat și consilieri toti acoliți lui Ghiță…între timp, indivizii parazitează USR, aveau fituicile sorosiste romania curata,acum au Declic și G4, …mai Gore, daca nu esti din gașca, citeste tata, începi cu desemnarea de arii protejate pe amplasamentul unor lucrări de investitii…pe traseul autostrăzii Transilvania au propus ăștia toate bazaconiile, la fel peste hidrocentrale, peste cariere miniere, acum nu mai putem face nimic fără studiile ongistilor, iar implicarea lor trecuta în managementul seriilor protejate era strict pentru scrierea de studii, adică bani pentru hârtii și salarii de expert, adică vreo 200 euro per diem, așa au băgat și în PNNR vreo 200 mil…

    • Bla bla bla … tu ii scriai discursurile lui Ceaușescu ? 😂😂😂

    • Dacă asculți bolșevicii, nu ei au jefuit Romania 32 de ani ci USR-ii, Soros, agenturili, ONG-ii… 😂😂😂

    • Trei sferturi din DEX, trebuie băgate ca tag’uri, în baza de date a termenilor cheie care să poată acoperi cât de cât sau să descrie pe patrioții noștri, adică realitatea „din teren” !
      Am fost scanat și indexat?

    • Și mă angajez la DSU, la ei…
      – „Domnu’ Arafat, îmi dai voie? Promit c’o să apăr interesele boborului, la dânșii..”

    • Dar o lege prin care cei care conduc tara sa raspunda penal pentru incompetenta, indolenta, reaua credinta cu care isi executa mandatele nu se da?
      Raspunde cineva pentru numirea unor protejati total incompetenti in posturi in care tara are nevoie de oameni capabili?
      O lege care sa oblige administratorii banului public nu numai sa dea raportul pentru fiecare ban dat in administrare?
      Pana si patriarhul BOR da raportul si il face public, anual, pentru felul cum se cheltuiesc banii, desi s-ar putea ascunde dupa tot felul de cutume teligioase.
      A publicat vreun guvern un raport financiar cand a dat sau a luat in primire? Nu, se acopera unii pe altii.
      Anormala tara!

  2. Foarte corect!

    Din pacate, nu ati vazut acelasi pericol si in Starea de Alerta, institutita si mentinuta la fel de abuziv, si in puterile nemasurate atribuite lui Arafat prin CNSU, cel care recunostea ca.ndid ca pe el nu-l opreste Consitutia… Iata ca acum Arafat se intoarce ca cenzor al internetului si presei in Romania, pentru ca atunci cand trebuia sa ii semnalati derapajele ati preferat sa inchideti ochii, pentru ca asa va convenea la momentul respectiv… Este aici o doza destul de mare de ipocrizie, pe care va trebui poate, candva, sa o recunoasteti, daca mai aveti vreun rest de col.oana vertebrala intacta.

    De asemenea, ati criticat nediscriminat Legea Suveranitatii, desi ea are prevederi care incearca diminuarea atributiilor organelor de forta. La fel, pentru ca nu corespundea agendei politice a momentului, ati preferat sa va bateti joc de legea aia in loc sa discutati concret, cu argumente pro si contra. Cu sigu.ranta erau si unele prevederi bune in acea lege, asa cum se dovedeste acum…

  3. Am văzut și reacțiile democrațiilor în cazul unui război, multa gargara si rezultate minuscule.
    Pe timp de pace democratia functioneaza bine.

    • Ucraina a primit 17000 rachete antitanc în 4 zile, cu care lichidează acum tancurile rusești. NATO este mai unită ca oricând. Democrația bate dictatura. Merci, Putin.

    • Au primit după ce au intrat rusii si nu se stie cate au ajuns în punctele cheie. Discuții si iar discuții.

  4. Cel mai mare handicap al societatii romanesri este ca majoritatea cetatenilor nu considera coruptia un pericol de niciun fel!

    Si nu pentru ca ar fi prosti sau abrutizati, ci pentru ca sunt oportunisti: fie le.pica si lor cate ceva, fie asteapta sa-i impinga pistonul politic/pilele in vreun post la Stat, … 🙁

  5. Vi se pare că meritați altceva când 70% votați cu PSD, PNL și AUR? Luați sclavie cât cuprinde! Nu există limită pentru politicieni, pentru că orice ar face, voi votați PSD, PNL și AUR! Țară de sclavi!

    • Daca i se pune mintea ta unui caine, merge cu coada inainte

    • Ești de la AUR/Rusia, ești sclavete.

    • OK si mai ramas USR-ul in afara listei tare, adica aia care vroiau sa interzica toate libertatile individuale pe baza certificatului de vaccinare, cum primisera ordin din vest.
      Deci nu prea ai cu cine.

    • Mi-ai demonstrat deja că ești sclavete rus spălat pe creier.

    • Ai dreptate, o, eminenta cenusie a usr-ului

    • Ai vrea tu să fii demn de USR, dar ești doar un sclavete frustrat al Rusiei, vei rămâne etern un ratat rusnac, victimă a etilismului.

    • Cand nu mai ai argumente bagi textul cu sclavetele rus si alte injurii.
      Un semn de Inteligenta foarte mica.

    • Putin omoară civili în Ucraina, fiindcă a fost întotdeauna mediocru.

    • Gunoi, esti nebunul de serviciu azi?…de unde te-au luat tata?..de la depozit sau din supermarket?..pune etichete la job, tata, aici esti penibil.

    • Observați cum aliații Rusiei sunt cei mai proști dintre proști.

    • Vladimir unealta pr ostiei usr-iste e peste tot. 90% din comentarii sunt ale lui la fiecare articol. Se confirma ca suntem inconjurati de pr ostie.

    • Invazie de copr0fili. Daca e USR asa de c..t ar trebui sa va placa!

  6. Dezastru… România devine dictatura. De ce n-a reacționat și Kamala? UE a reacționat imediat pentru SIIJ. Americanii sunt fericiți ca mai cheltuim 2,5 din PIB, dar nu reacționează la astfel de derapaje.

    • Dai vina pe americani pentru ce fac românii. Și tu ești sclavete rusnac.

    • Ai luat leafa Gunoi?…Ai băgat cam multe legale, vezi sa nu faci supradozaj…mai ales că tu le amesteci și cu venin pluserist.

  7. Puneti pe lista si toate mizeriile din starea de alerta, mare parte din ele fara nici o justificare medicala si adoptate pe baza propunerilor obscurului CNSU.
    Acum avem un precedent.

    • Te deranjează orice regulă intenționată să protejeze românii, fiindcă lucrezi pentru Rusia.

    • Stiu ca e nedemocratic, dar ar trebui interzis internetul in aziluri

    • Cât mai valorează rubla?

    • Daca taceai filozof ramaneai. Asa iti devoalezi inteligenta care trece tangential pe langa valoarea zero.

    • Masurile abuzive si restictiile nu au salvat pe nimeni.
      Ca dovada ca au fost cvasi inutile este ca au fost ridicate toate, brusc, fara nici o exceptie.

    • Oamenii au fost protejați de virus prin vaccinare și izolare, cum se face de mulți ani împotriva altor virusuri. Singura diferență e că acum antivaxerii – talpa societății, au mijloacele de a-și propaga bolile mintale în văzul tuturor.

    • Pentru că fie nu le-a aplicat nici naiba, fie au fost aplicate prost, fie au fost scrise cu fundul. Ia zi-mi tu, martirule în numele marii libertăți de a-i omorî pe alții, cât ai suferit în ultimul an de pandemie că n-ai mai putut să te duci la bairamuri.

    • am 3 doze de vaccin făcute… nu mi-a crescut încă un c.oi cum se promitea, încă aștept cu interes acest lucru.
      meanwhile 1 EUR = 146.218 RUB

    • pe surse, ca să vedeți cât de ido.ti sunteți alde bobitza… Simion, sosoaca, lulea si compania sunt vaccinați (lulea a și recunoscut într-un interviu)

    • Foarte bine ca esti vaccinat. Oricine se poate vaccina cu orice vaccin, dupa cum ii recomnda medicul.
      Aici dicutia este depre limitarea libertatilor pentru mai nimic. Cum se poate observa usor: toate restrictriile s-au ridicat brusc, desi pandemia nu s-a oprit si inca avem decese cauzate de covid.
      Asta inseamna ca toate masurile au fost degeaba.

  8. Să avem și noi silovki noștrii după modelul rusesc la care aspiră clasa politică românească.

  9. Nu uitaţi! Singurele ţări conduse de militari in 2022 mai sunt: Burkina Faso, Ciad, Guinea, Mali, Myanmar, Rusia, Sudan și Rrumânistan!

  10. In legătură cu prețul benzinei nu a fost nimic exagerat.
    Trebuie să fii copil să crezi că Putin va sta cu mâna în sân și nu va încerca să destabilizeze țările estice in primul rând pentru ajutorul acordat Ucrainei.
    Nu poate direct prin armată așa ca va încerca prin alte metode.
    Ordine de mobilizare false, orice mijloace destinate a destabiliza echilibrul țării.
    Nu este de mirare că postacii ruși „luptă” acum pentru democrație.
    Ar fi interesant de știut cine a comandat din senin 1000 de litri de ulei on-line.
    Ciucă a procedat scurt și la obiect oprind nebunia.

    • +100, eu sunt de părere că Putin lucrează la asta din 2008 încoace. doar că nu s-a așteptat la unitatea din UE si NATO, nu s-a așteptat ca poporul ucrainean să reziste eroic și nu s-a așteptat la atâtea sancțiuni. El vrea să destrame Occidentul doar că Occidentul era și în Rusia

    • Treaba ca comanda de 1000 de litri de ulei de flaorea soarelui este probabil un fake news. Sau a fost o comanda de la o persoana juridica care l-a comandat pentru revanzare.

    • Tot ce a fost in legatura cu pretul benzinei a fost exagerat. Autoritatile si-au umflat muschii de carton in fata poporului asuprit si au dat niste amenzi pe care oricum companiile le vor contesta in instanta si nu le vor plati in timp ce masa prostilor care contribuie la bunastarea politicienilor ramin cu preturile sarite la 8 lei pe litru. Guvernului ii convine pentru ca au crescut si sumele colectate din accize. Unde sint promisiunile de scadere a accizelor pe carburanti? S-au evaporat.

  11. Frica păzește bostanii dar nu asigură „drumul spre victorie” . Motivarea oamenilor se face altfel . . .

  12. Acuma ca v-a ajuns cutiul la os – voi presa incepeti sa va treziti.
    Dar 6 luni de zile ati sustinut cu frenezie toate restrictiile aiuristice impuse de statul roman.

  13. Perfect articol, bravo Pantazi!

  14. Felicitări Pantazi!

    • Nu ai inteles nimic . Toate deciziile militare se muta la NATO (pricepi perspectiva ) si toate deciziile civile importante la Bruxelles . Din 2024 vom avea un Presedinte decorativ si Ciuca va ramane premier pina in 2028

    • mai gica nu este rau sa se intample asa ceva…din pacate nu se intampla.
      sa nu uit receptionerul de la Bruxelles are cel putin 10 clase peste ciolaci,firea,grindeanu,predoiu,bode…hai ca nu mai scriu ca imi este rusine de mine sa scriu numele astea
      bafta

  15. In punctul in care s-a ajuns cu aceasta cardasie a coruptilor, e mai limpede ca oricand ca singura solutie e emigrarea. Asta cat mai rapid! Romania nu numai ca nu mai are leac., dar totul se agraveaza.

    • Mai usurel !!! – ca nu pleaca benevol cainele de la macelarie! Tebuie intai belit, apoi impaiat si expus pe in vitrina ca sperietoare solutie perfect apicabi stimabilului ayatolah al urgentei din RO!

  16. Acuma totul se leaga!
    Nu degeaba a ales putoarea comunista Vasile Dincu, sa fie ministrul al apararii…

  17. @didina:de ce sa nu emigreze ei,goniti de noi?!?

  18. Comunismul inca le umbla multora prin cap .Nu au inteles nimic . Toate deciziile militare se muta la NATO (pricepeti perspectiva ) si toate deciziile civile importante la Bruxelles . Din 2024 vom avea un Presedinte decorativ si Ciuca va ramane Premier pina in 2028. PNL (in crestere masiva( asa cum va tot zic )si PSD vor conduce tara pina in 2028 iar presedintele Iohannis devine primul sef estic al UE .Hai pa .

    • GRESIT! KWJ poate ajunge cel mult PM; si-a asigurat sprijinul lui Cutu si al monstuoase coalitii PSD – PNL (ca maghiarii sunt doar decor)

    • pentru ultimul sau numar de copromagie Schizo se va transforma in baba Vanga.
      Mare grija sa nu ramai cu vreo artrita ceva dupa transformare ca dupa aia nu mai poti aplauda ca o focă si atunci la ce mai esti bun pentru partid, nici pe la casierie nu mai poti trece.

  19. Nu sunt de acord cu autorul. In vremuri critice cei care se plang ii vad ca niste oportunisti ori tradatori. In cazul specific al Romaniei , stiind calitatea oamenilor, stiind saturatia de lepre si vanduti, este binevenita orice masura restrictiva. Atentie, se paote merge si la un glont in capatana pentru ce i ce insista sa provoace tulburari

  20. Mai, cate babe ce se piaptana au iesit sa se planga de certificatul verde! Mai lipseste ala care se plangea de garsoniera.
    Foarte bun articol si foarte binevenit! Ne place sau nu, acesta este adevarul, guvernul este acelasi mishmash facut sub presiunea PSD, cu UDMR strecurandu-se printre picioarele PNListilor si PSDistilor. Cum nu este in stare sa invete nimic din trecut, continuua pe langa popor, pe langa tara, ei acolo in cerculetele lor bucurosi de perdeaua de fum venita din Ucraina. Atentie, Ru si a a inceput deja sa destabilizeze in Orientul apropiat, in forta! USR trebuie si el sa puncteze cu incapatanare greselile si sireteniile triumviratului coruptiei.
    Un sfat dat Chinei acum cativa ani: puteti sa faceti ce vreti, daca nu scapati de coruptie, nu o sa fiti niciodata nici Europa, nici USA.

  21. Ca întotdeauna, G4 M =USR, exagerat! Cunoaștem și noi realitatea!

  22. Pesimista viziunea lui Pantazi.
    Eu vad altfel lucrurile. Dupa episodul Ucraina, UE se va intari si mai mult, isi va apara valorile (drepturile omului, dreptul la libera exprimare etc) cu si mai multa fermitate, va fi mai vigilenta atat în exterior cat si in interior. Tarile autocrate n-au niciun viitor in UE si cele care nu respecta regulile, vor fi conduse spre usa de iesire. Va risca Romania asa ceva?
    PS. iohannis are apetit pt acapararea intregii puteri, sa nu uitam ca l-a propus pe Ciuca PM acum 1-2 ani si a renuntat cand UE i-a atras atentia; acum insa sunt alte conjuncturi si UE a inchis ochii

  23. Chintesenta
    „Când un guvern se bazează atât de mult pe instituțiile de forță, preia comportamentul lor: știe să pedepsească, nu știe să rezolve problemele.”

    Memorati bine fraza aceasta. Este unealta care ne va rupe spatele.

  24. Securitatea este PSD, armata este PSD, fortele de ordine sunt PSD. Romania este PSD si PSD este Romania. Este intradevar momentul perfect ca PSD&Co sa-si consolideze puterea pentru multi ani de acum inainte. Asa au votat romanii si dupa 30 de ani de PSD. Atat s-a putut.

  25. Ca sa fim corecti pana la capat ” PSD este in toate, PSD suntem noi.” Am putea,pana la un punct, sa ne amagim ca nu este asa. Vina este una colectiva. (Chestia asta cu vina colectiva imi place cel mai mult, este atat de intelectuala!)