G4Media.ro

Ludovic Orban îi cere președintei CSM să sesizeze Curtea Constituțională în cazul…

Facebook

Ludovic Orban îi cere președintei CSM să sesizeze Curtea Constituțională în cazul tergiversării în Senat a dosarului penal al lui Tăriceanu: Poziția vă obligă să luați atitudine și să utilizați pârghiile legale necesare pentru a facilita înfăptuirea justiției

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi cere președintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) în cazul tergiversării de către Senat a anchetei împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu.

”Dacă sunteți interesată de înfăptuirea justiției, atunci sunteți obligată să sesizați CCR în cazul Tăriceanu”, i-a transmis liderul PNL Liei Savonea prin intermediul unei scrisori deschise.

”Mă adresez dumneavoastră, în cazul în care nu ați luat încă la cunoștință despre acest fapt, pentru a vă evidenția o situație extrem de gravă și de relevantă cu care se confruntă sistemul de justiție din România – sustragerea din anchetă penală a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Ținând cont de faptul că dumneavoastră vă aflați la președinția Consiliului Superior al Magistraturii, organism cu menirea constituțională de a fi garant al independenței justiției, consider că această poziție pe care o dețineți vă obligă să luați atitudine și să utilizați pârghiile legale necesare pentru a facilita înfăptuirea justiției”, a mai precizat Ludovic Orban.

Liderul PNL reamintește că DNA a solicitat, în urmă cu cinci luni, în noiembrie 2018, aprobarea cererii de începere a urmării penale în cazul fostului prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, actual președinte al Senatului, pentru infracțiuni de luare de mită. El subliniază că senatorii PNL au cerut în repetate rânduri punerea în dezbatere a solicitării în cauză și supunerea la vot în plenul Senatului, dar majoritatea PSD-ALDE a blocat în mod sistematic această procedură, tergiversând în mod intenționat răspunsul față de cererea înaintată de DNA.

”Este străveziu faptul că PSD și ALDE utilizează în mod politic majoritatea parlamentară pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, făcând scut în jurul dnului Tăriceanu și afectând în mod nepermis atribuțiile autorității judecătorești. Așa cum a spus-o în repetate rânduri, Partidul Național Liberal consideră că nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot asupra vinovăției/nevinovăției unei persoane, întrucât singura instituție democratică abilitată în acest sens este instanța de judecată. Pe cale de consecință, în toate cazurile solicitările înaintate Parlamentului trebuie să fie acceptate tocmai pentru a oferi ocazia instanțelor de judecată de a decide, persoanelor în cauză de a se apăra, iar organelor de cercetare penală de a realiza anchetele pe care le consideră întemeiate. De altfel, această conduită valorifică tocmai principiul egalității în fața legii prevăzut de Constituție”, a mai precizat Orban în scrisoarea deschisă transmisă președintei CSM.

”Având în vedere că termenul prevăzut de Regulamentul Senatului, cu statut de lege organică, rezultat din Articolul 161 a fost depășit de cel puțin cinci ori, respectiv cu mult peste ceea ce poate fi considerat „termen rezonabil”, vă sugerez să constatați un blocaj constituțional generat de refuzul Senatului de a răspunde solicitării Direcției Naționale Anticorupție, fiind încălcat principiul colaborării loiale între instituțiile și autoritățile statului. În calitate de președinte al CSM apreciez că este de datoria dumneavoastră exercitarea atribuției prevăzută de Legea 47/1992, Articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constituțională pentru soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, respectiv dintre Senatul României și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a conchis Orban.

Şedinţa Comisiei juridice din Senat a fost întreruptă, marţi, după ce senatorul USR Edward Dircă a semnalat faptul că mai mulţi membri au părăsit sala, nemaifiind cvorum pentru dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi, printre care solicitarea Parchetului General de ridicare a imunităţii parlamentare a preşedintelui forului legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Conform regulamentului, am avut cvorum la începutul şedinţei, putem să discutăm în continuare, însă nu putem să votăm”, a spus Dircă.

Comisia juridică urma să dea un raport marţi în cazul lui Tăriceanu, urmând ca acesta să fie prezentat în şedinţa de miercuri a Senatului.

Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a permite senatorilor studierea dosarului cauzei.

Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu, susţinând că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Dar o fi dat in judecata PSD si Posta Romana pentru Protocolul de campanie electorala?!

  2. Romania=Barbaristan.

    • Ca să vezi, nu domnul Orban plângea la poarta domnului Tăriceanu Călin sa-l scoată din beleaua cu accidentul???

  3. Îl mai ia cineva în serios pe acest om? E un fel de trompetă prost acordata și care canta alta melodie. Dar cam aceeași. Nu l am auzit cu un plan de viitor pentru tara. Unu mic, oricât de miculut. Sa inspirat cred dela mentorul lui Johannis care pana la ora care scriu a făcut Nimica pentru tara. Dar absolut nimica. Felicitări trompetica

  4. Si eu am facut multe cereri la viata mea! Si tot degeaba. Inclusiv lui Ludovic Orban si PNL!