G4Media.ro

Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: ”Rămânem la varianta de punere pe…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Lucian Bode, despre aderarea la Schengen: ”Rămânem la varianta de punere pe ordinea de zi la consiliul ordinar din martie sau la orice consiliu extraordinar/ Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România?”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că România va rămâne la varianta de punere pe ordinea de zi a aderării la Spațiul Schengen în Consiliul ordinar JAI din martie 2023 sau ”în orice consiliu extraordinar” ar avea loc până atunci.

Bode a mai spus că România nu a luat în calcul niciodată o decuplare de Bulgaria pentru că ar fi ”incorectă” având în vedere relațiile ”foarte bune” cu această țară.

Principalele declarații:

  • O decizie profund injustă pentru România, pentru români. Cetățeni europeni fiind, de 15 ani, au arătat un puternic atașament de valorile europene.
  • Surprinderea noastră e cu atât mai mare cu cât vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care în 16 noiembrie, aici, la București, valida printr-o declarație susținerea aderării României la Schengen.
  • Am propus ieșiri din impas, din păcate soluțiile noastre nu au fost auzite, nu au spus că nu sunt de acord cu ele (plan de acțiune, colaborare polițienească, preluare migranți, planul de acțiune prezentat de Comisie, puternic susținut de România, venit la propunerea Austriei), toate aceste soluții nu au fost auzite de Austria.
  • O decizie de aderare a României poate fi luată doar în JAI. Următorul consiliu ordinar este în martie. Dacă până atunci va exista un consiliu extraordinar, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei nu este nevoie să mai parcurgem etapele parcurse deja, ci de un vot și unanimitate.
  • Decuplarea de Bulgaria înseamnă reluarea tuturor procedurilor? Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI. Pentru aderare era nevoie de unanimitate. Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România?
  • Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură.
  • Rămânem la varianta de punere pe ordinea de zi la consiliul ordinar din martie sau la orice consiliu extraordinar.
  • Toți ne-au susținut, nu am văzut în niciun consiliu atâta susținere pentru România.
  • Nu s-a pus această problemă din două motive (decuplarea de Bulgaria, n.red.): E nevoie de unanimitate. Și doi am început procedurile cu Bulgaria, avem o relație foarte bună, de vecinătate, de parteneriat, de colaborare, ar fi fost incorect.
  • Austria a propus un singur lucru, amânarea deciziei.
  • Ministrul de Interne croat nici măcar nu a mai luat cuvântul, toată lumea era extrem de mâhnită de decizia Austriei.
  • Multe lucruri ar trebui să se schimbe după acest veto nemeritat.
  • De-abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut MAI pentru ca această decizie să ajungă la votul JAI unde votul este eminamente politic.
  • De 11 ani, Guvernul României și MAI au investit peste 1 miliard de euro în tehnologii noi, a pregătit peste 60.000 de specialiști, a primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialiști, în perioada 9-12 octombrie, a primit vizita de evaluare a specialiștilor din Olanda, toate aceste evaluări au ieșit impecabile.
  • Comunicarea Comisiei a fost că România respectă toate condițiile pentru Schengen și am fost dați exemplu de bună practică.
  • V-au reproșat ceva colegii? Păreau nemulțumiți. Toată lumea a fost nemulțumită.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu ar trebui sa ai un nivel de incredere din partea cetatenilor ca sa ai impresia ca are cineva necoie de parerea ta.
    Despre obiectivele DGA ce ne spune, ca doar ne amețeste mereu cu altceva…

  2. Da-ti demisia, bre tataie, poate ai si tu nepoti p-acasa si te retinem. Daca nici esecul asta cu Schengen nu te face sa demisionezi, atunci n-ai niciun pic de rusine.
    O tot tineti p-asta cu „indeplinim criteriile tehnice” de 11 ani, cat va mai ia sa realizati ca trebuie ceva mai mult, ceva in plus, si ca e vina voastra ca nu faceti acel ceva? Voi nu ati schimbat nimic timp de 11 ani dar cumva sperati ca acum rezultatul sa fi fost altul.

    • Corect si noi nu vedem nimic de 11 ani ca ii votam in continuare in scarba si in proportie de 30% ca restul fac ceva pe el de vot.
      Ce ma bucur cand isi bat joc de noi!

  3. Luati-va secera si ciocanul,si plecati!!!

  4. bunul samaritean 9 decembrie 2022 at 14:29

    Dreapta , stinga sau centrul ,politica atasata acestor notiuni , nu mai reprezinta mare brinza in zilele nostre .Spectrul total al politicilor europene, indiferent in care parte a liniei mediane ne gindim a le atasa, sunt trecute sau incalcate ,de fiecare data, cind de unii cind de altii .Presupun cum ca toata suflarea a vazut dorinta Romaniei de a obliga, intreg spectrul politico – social existent la JAI , spre a determina aparitia unui vot .Normalitatea ne arata cum votul era declansat in JAI doar in momentul in care exista un consens abia atunci punindu-se pe ordinea de zi chestiunea cu pricina .Romania a fortat decizia stiind foarte bine ce si cum .Din acel moment trebuie ca s-a inteles cum miza era cu totul alta . Romania a acceptat tacit , fara a oferi sansa Austriei de a convinge modificarea termenului si a termenilor de aderare , votul de blam spre a aduce la lumina un adevar ce trebuie corectat .26 de natiuni au fost alaturi de Romania si evidenta ne arata cum doar Austria s-a opus ea nemaivind cum sa isi modifice,in final,decizia .Practic totul ne duce cu gindul la forma politica prin care conducerea actuala a Austrei a fost pusa pusa in dificultate de aceasta decizie a guvernului Romaniei (putea sa nu fie luata in consideratie dar ce sa vezi toti ceilalti 25 au dorit si ei aparitia votului ) mai ales ca urmeaza alegerile din tara mai sus mentionata .Votul de blam dat Romaniei se transforma in vot de blam dat conducerii actuale a Austriei .Singularizarea Austriei este o„ piatra de moara” greu de aruncat mai ales acum cind vin alegerile .Viitorul pare a aduce Austria in NATO (o cu totul alta guvernare ) si ofera in acelasi timp Uniunii Europene motivul de schimbare a deciziei unanime cu una data de majoritate . Privind in jur intelegem si cine si de ce doreste ca Austria sa fie membra NATO si deciziile sa se ia la Bruxelles .Joc incheiat .Rolul Romaniei este deja stiut . Urmeaza recompensa intrarii Romaniei in Schengen probabil in primavara anului viitor sau cel tirziu in luna septembrie 2023.

  5. Eu nu m-as decupla de Bulgaria dacă întârzierea nu este anticipată a fi fiind mai mare de un an. Trebuie să gândim pe termen lung, și pe termen lung este să avem o Uniune Europeană adevărată fără veto, cu cetățenie europeană, etc.

  6. D E M I S I A B O D E !

  7. Stricam și relația cu bg ca ești tu sub orice critica. Ai cumpărat 600 BMW de la austrieci, nu simți flegma pe fatza???
    Vrem sa vedem ca aplicați legea fata de toate firmele austriece. Nu sunt represalii, sunt pt ca pot, ceea ce a arătat și Austria fără justificare. Vreau sa vad ca nu mai iese din lemn din tara asta. Sa cumpere mobila! Sunteți niște impotenți și ne faceți de ras voi ca politicieni. Sa nu treceți pragul va doresc!