G4Media.ro

Loviturile asupra rebelilor Houthi l-ar putea aduce pe Biden mai aproape de…

sursa foto: captura/ aljazeera.com

Loviturile asupra rebelilor Houthi l-ar putea aduce pe Biden mai aproape de războiul regional pe care nu îl vrea

Atunci când Joe Biden a dat ordinul pentru lovituri aeriene asupra țintelor houthi din Yemen, a făcut un pas care acum pune în pericol unul dintre obiectivele principale ale propriei sale politici în Orientul Mijlociu – prevenirea unui război regional, scrie The Guardian.

Oficialii americani și aliați susțin că nu a avut de ales. Diplomația, canalele secrete de negociere, semnalele și amenințările nu au reușit să oprească atacurile neîncetate ale Houthi asupra transportului maritim în Marea Roșie și în Golful Aden, despre care grupul susținut de Iran a afirmat că sunt efectuate în semn de solidaritate cu Gaza.

Navele de containere au fost forțate să se reorienteze în jurul Africii, crescând costurile globale de transport și amenințând să anuleze progresele înregistrate de administrația Biden în lupta împotriva inflației, chiar în momentul în care campania sa de realegere începe.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și de la răspunsul israelian feroce împotriva Gaza, administrația Biden a lucrat din greu pentru a limita conflictul, convingându-i pe israelieni, de exemplu, să nu efectueze un atac preventiv total asupra Hezbollah din Liban. Acest lucru a funcționat deocamdată, dar prevenirea escaladării în Marea Roșie se dovedește a fi și mai dificilă.

O coaliție navală multinațională, Prosperity Guardian, lansată la 18 decembrie pentru a proteja transportul maritim, a reușit să intercepteze aproape toate dronele și rachetele lansate de Houthis asupra petrolierelor care navighează pe mările din largul Yemenului, dar fiecare tentativă de atac costă SUA și aliații săi multe milioane de dolari pentru a se apăra împotriva unor arme care uneori costă doar câteva mii de dolari. Și ar fi suficient ca un singur proiectil houthi să străpungă acest scut pentru a declanșa un dezastru geopolitic și ecologic. La 13 decembrie, de exemplu, rachetele houthi au ratat de puțin un petrolier care transporta o încărcătură vastă de combustibil pentru avioane.

În loc să se retragă, atacurile Houthi au devenit mai îndrăznețe. În ajunul Anului Nou, luptătorii houthi au lansat un asalt îndrăzneț asupra unui portcontainer, Maersk Hangzhou, cu patru bărci mici. Elicopterele americane au venit pentru a proteja nava, scufundând trei dintre ambarcațiuni și ucigând echipajele – dar și aducând forțele americane în luptă directă cu Houthis pentru prima dată de la începutul crizei.

A doua zi, Biden și-a convocat echipa de securitate națională pentru a discuta opțiunile. Potrivit unor oficiali ai administrației, el a ordonat diplomaților să se concentreze pe crearea unui consens la ONU, ceea ce a dus la o rezoluție a Consiliului de Securitate miercuri, care să susțină dreptul la libera navigație și să condamne atacurile houthi.

Biden a dorit, de asemenea, o extindere continuă a forței navale din regiune ca măsură defensivă și pentru ca pregătirile detaliate să înceapă în mod serios pentru un răspuns ofensiv. Listele de ținte au fost rafinate pentru a maximiza impactul asupra capacităților Houthi, reducând în același timp la minimum potențialele daune civile.

Houthi cred că Occidentului blufează

Cu toate acestea, înainte de lansarea oricăror atacuri, Biden a insistat să fie transmis un ultim avertisment oficial, iar la 3 ianuarie, SUA și 13 dintre aliații săi au emis o declarație prin care avertizau că Houthis „vor purta responsabilitatea consecințelor” dacă atacurile vor continua. Nu s-a spus nimic, dar a fost foarte clar că ar fi vorba de atacuri asupra țintelor houthi din Yemen.

Avertismentul a eșuat. Marți, Houthis au lansat una dintre cele mai mari salve de până acum, trei rachete și până la 20 de drone, împotriva navelor comerciale și a forței navale conduse de SUA.

„Imediat după ce atacul a fost înfrânt, președintele și-a convocat din nou echipa de securitate națională și i-au fost prezentate opțiunile militare pentru un răspuns colectiv împreună cu partenerii apropiați”, a declarat un înalt oficial al administrației.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a participat la reuniune prin intermediul unei legături securizate de la Centrul medical militar Walter Reed, unde este tratat pentru cancer de prostată. La finalul întâlnirii, Biden a dat undă verde pentru loviturile care au fost lansate aproximativ 48 de ore mai târziu.

Pentagonul și Casa Albă au refuzat să ofere detalii privind numărul de rachete lansate din aer și de pe mare și numărul de ținte atinse, dar atacul pare să se fi situat la capătul superior al gamei de opțiuni prezentate marți lui Biden. Dacă va fi suficient pentru a descuraja alte atacuri, oficialii au refuzat să se pronunțe.

„Este vorba despre trimiterea unui mesaj, dar cred că întrebarea cheie este: dacă mesajul nu trece, atunci care este următorul pas pe care SUA și Marea Britanie îl au la dispoziție? Bombardează pur și simplu mai multe ținte? Bombardează mai mult timp?” a întrebat Gregory Johnsen, cercetător la Institutul statelor arabe din Golf cu sediul în Washington.

Oficiali ai administrației au declarat joi seara că, dacă Houthis nu pot fi descurajați, capacitățile lor ar putea fi cel puțin degradate, amplasamentele de rachete ar putea fi aruncate în aer și centrele de comandă ar putea fi distruse.

Johnsen a subliniat că houthis sunt obișnuiți să trăiască și să lupte sub bombardamente grele. Aceștia își asamblează unele dintre rachete în subteran și își desfășoară forțele în zone civile. „Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU [Emiratele Arabe Unite] au bombardat Yemenul timp de mai mulți ani și nu au reușit să îi îngenuncheze pe Houthis”, a subliniat Johnsen.

Loviturile americano-britanice ar putea, în mod paradoxal, chiar să crească determinarea rebelilor houthis, susțin unii analiști, sporindu-le profilul în „axa de rezistență” condusă de Iran într-o luptă existențială cu Israelul și Occidentul. Acest lucru îi transformă într-un jucător global.

„Houthis au așteptat cu disperare timp de 20 de ani să se angajeze cu America și Israelul. Din 7 octombrie, au recrutat 45.000 de luptători pentru ‘bătălia cuceririi promise și a Jihadului sfânt'”, a declarat Nadwa Dawsari, cercetător nerezident la Middle East Institute, pe rețelele de socializare. „Astăzi, SUA și Marea Britanie au făcut ca visul lor să devină realitate”.

Riscul unei confruntări cu Iranul crește

Houthis au sfidat continuu așteptările prin rezistența lor. Atunci când saudiții au intrat în războiul civil yemenit în 2015, au crezut că se va termina în câteva săptămâni. Nouă ani mai târziu, ei sunt disperați să rămână în afara unui conflict care a fost o rușine pentru Riad și o catastrofă pentru Yemen, agățându-se de un armistițiu convenit în aprilie 2022.

Între timp, continuă conflictul civil dintre Houthis, din ce în ce mai radicali, în majoritate șiiți, și grupurile sunnite.

Cea mai mare teamă este că, în urma loviturilor de peste noapte, SUA, Marea Britanie și aliații lor sunt cu un pas semnificativ mai aproape de o confruntare directă cu Iranul.

„Iranul a fost implicat din punct de vedere operațional în desfășurarea acestor atacuri”, a declarat joi seară un înalt oficial al administrației americane. „Ei au furnizat informații Houthis. Le-au furnizat houthis chiar capacitățile pe care le-au folosit pentru a efectua aceste atacuri.”

Oficialul a declarat că răspunsul politic al administrației va fi acela de a rămâne la campania de presiune economică și de izolare pe care SUA o conduce de ani de zile împotriva Iranului. Dar orice efort de a atenua amenințarea Houthi la adresa transportului maritim va necesita probabil mai mult, inclusiv acțiuni agresive pentru a-i opri pe Houthis să-și refacă aprovizionarea cu arme, ceea ce, la rândul său, înseamnă oprirea navelor care vin din Iran.

Deocamdată însă, SUA plănuiesc noi lovituri dacă houthis continuă să hărțuiască comerțul maritim, în speranța că, la un moment dat, aceștia își vor schimba calculele privind costurile și beneficiile.

„Acesta ar putea fi sau nu ultimul cuvânt pe această temă”, a declarat un oficial american după loviturile din timpul nopții. „Când vom avea mai multe de spus, sau mai multe de făcut, veți auzi de noi”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...