G4Media.ro

LIVE Ziua 310 de război. Moscova recunoaște o „lovitură masivă” asupra unor…

Sursa foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

LIVE Ziua 310 de război. Moscova recunoaște o „lovitură masivă” asupra unor instalații-cheie din Ucraina / Kievul se confruntă cu „pierderi grele” în Bahmut / Atac cu 16 drone kamikaze pe timpul nopții / Belarusul susține că o rachetă ucraineană s-a prăbuşit pe teritoriul său. Kievul „nu exclude o provocare deliberată” a Rusiei

Locuitorii capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene vineri dimineaţă, în timp ce sirenele răsună în tot oraşul, la o zi după ce Rusia a desfăşurat cel mai mare atac aerian de când a început războiul, în februarie, relatează Reuters, citată de News.ro. De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării nu a exclus posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca Minskul, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice alături de Moscova în războiul din Ucraina, relatează agenţia ucraineană UNIAN.

Principalele evenimente ale zilei de vineri, 30 decembrie 2022: 

Ora 22:30 Mesajul emoționant al unei mame din Ucraina, despre ajutorul primit în România: ”O țară ale cărei obiceiuri erau necunoscute, despre care nu știam nimic/ O dorință absolut sinceră a românilor de a ne ajuta, sfătui și îngriji”.

Ora 22:00 Apărarea aeriană ucraineană poate deveni în anul ce vine cea mai puternică din Europa, iar acest lucru va fi o garanţie a securităţii pentru întregul continent, a spus vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video adresat compatrioţilor, scrie News.ro.

  • „În acest an, nu numai că ne-am menţinut apărarea aeriană, dar am făcut-o mai puternică ca niciodată. Dar în noul an, apărarea aeriană ucraineană va deveni şi mai puternică, şi mai eficientă. Apărarea aeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar acest lucru va fi o garanţie a securităţii nu numai pentru ţara noastră, ci şi pentru întregul continent”, a declarat preşedintele ucrainean în mesajul video transmis către compatrioţi în penultima zi a anului.

Volodimir Zelenski a spus că a avut o nouă şedinţă cu Statul Major al armatei în care a discutat despre situaţia din sudul ţării, despre aprovizionarea cu arme şi despre consolidarea în continuare a apărării aeriene.

Ora 21:00 Forțele ucrainene își mențin pozițiile în fața trupelor rusești în estul regiunii Donbas și fac mici progrese în unele zone, a declarat președintele Volodimir Zelenski. El a adăugat, în discursul său video nocturn, că Kievul și-a consolidat capacitatea antiaeriană și o va consolida și mai mult în noul an pentru a se proteja pe sine și întregul continent european, scrie The Guardian.

Ora 20:20 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis, vineri, condoleanţe omologului său brazilian după moartea lui Pelé, un „om remarcabil” şi „ilustru fiu al poporului brazilian”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat citat de News.ro.

  • „Datorită talentului său, abilităţilor sale unice, jocului său fascinant şi frumos, fotbalul a devenit jocul preferat de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv în Rusia”, a spus Putin într-o telegramă de condoleanţe adresată preşedintelui în exerciţiu, Jair Bolsonaro.

Ora 20:00 Cei mai bogați oligarhi ruși au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an, pe fondul sancțiunilor stricte impuse de țările occidentale din cauza războiului din Ucraina – pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul a lansat invazia, transmite The Guardian.

Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului Chelsea FC, a fost cel mai mare perdant, averea sa scăzând cu 57%, ajungând la 7,8 miliarde de dolari în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au fost supuși sancțiunilor britanice la 10 martie, după ce miniștrii l-au acuzat că are „legături clare” cu regimul lui Putin și că face parte dintr-un grup de oameni de afaceri ruși bogați care au „sânge pe mâini”.

Ora 19:41 Aleksandr Volfovici, secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, a acuzat vineri Ucraina că încearcă să „provoace un conflict regional”, susţinând că este „puţin probabil” ca racheta de apărare aeriană ucraineană doborâtă joi să fi intrat accidental în spaţiul aerian al Belarusului, relatează The Guardian citat de News.ro.

Ora 18:45 Federaţia Rusă de Fotbal (RFS) nu şi-a dus la capăt ameninţările de a părăsi UEFA şi a anunţat vineri că doreşte să formeze un grup de lucru cu forul european pentru a-şi organiza revenirea în competiţiile internaţionale, relatează AFP.

  • „Comitetul Executiv al Federaţiei Ruse de Fotbal a luat decizia de a propune UEFA formarea unui grup de lucru”, a declarat preşedintele RFS, Alexander Diukov, vineri, într-o conferinţă de presă la Moscova.

Potrivit acestuia, acest grup trebuie să găsească soluţii „pentru a rezolva cât mai repede problema revenirii cluburilor şi echipelor naţionale ruse la turneele internaţionale oficiale”.

Ora 18:05 Potrivit unor informații, o persoană a fost ucisă de un bombardament rusesc în orașul ucrainean Semenivka din regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei. Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat pe Telegram că Semenivka a rămas fără electricitate după trei lovituri. Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul regiunii Sumy, care se află în nord-estul Ucrainei și se învecinează cu Rusia, a postat pe Telegram pentru a spune că peste noapte trei așezări din zonă au fost atacate cu focuri de armă din partea Rusie, scrie The Guardian.

Ora 17:54 Vladimir Putin l-a invitat vineri pe omologul său chinez, Xi Jinping, să efectueze o vizită de stat în Rusia în primăvara anului viitor, în contextul în care Moscova încearcă să își aprofundeze legăturile cu China pe fondul izolării internaționale tot mai mari din cauza războiului din Ucraina, transmite The Guardian.

Vorbindu-i lui Xi printr-o videoconferință, Putin a declarat că legăturile Rusiei cu China sunt „cele mai bune din istorie”, exprimându-și dorința de a extinde colaborarea militară și invitându-l pe Xi să viziteze Moscova. Fără a menționa războiul din Ucraina, Putin a spus că împărtășește aceleași opinii cu Xi „în fața presiunilor și provocărilor fără precedent din partea Occidentului”.

  • „Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene, vă așteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova”, i-a spus Putin lui Xi într-o declarație introductivă de opt minute difuzată de televiziunea de stat.

La rândul său, Xi a declarat că țara sa este pregătită „să sporească cooperarea strategică cu Rusia” și să continue „să fie parteneri globali în beneficiul popoarelor din țările noastre și în interesul stabilității în întreaga lume”. Liderul chinez nu a făcut nicio referire la o vizită la Moscova, potrivit traducerii oficiale în limba rusă. Xi a declarat că țara sa își va menține poziția „obiectivă și corectă” cu privire la războiul din Ucraina. Întâlnirea a fost urmărită îndeaproape de analiști pentru a vedea dacă există vreun semn că China își reevaluează sprijinul acordat lui Putin pe măsură ce războiul din Rusia se clatină.

Ora 17:05 Rusia a precizat vineri că ”atacurile publice” asupra trupelor sale de menţinere a păcii desfăşurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Paşinian a criticat contingentul, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Ora 17:00 China şi Rusia ar trebui să-şi „consolideze coordonarea strategică” şi să „injecteze mai multă stabilitate în lume”, a declarat vineri preşedintele chinez Xi Jinping într-o discuţie prin videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua, citată de News.ro.

China este „gata să lucreze” cu Rusia şi „cu toate forţele progresiste” pentru a „se opune hegemoniei şi politicii de putere, pentru a se opune unilateralismului, protecţionismului şi intimidării, precum şi pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea şi justiţia internaţională, a declarat Xi, potrivit presei de stat chineze.

Xinhua îl citează pe Vladimir Putin, care a declarat că China şi Rusia au menţinut un „solid impuls de dezvoltare” a relaţiilor în condiţiile „actualei situaţii internaţionale complexe şi severe”. Putin a mai spus că cei doi parteneri au făcut progrese în cooperarea din diverse domenii, inclusiv în energie, agricultură, transport, infrastructură, sport şi schimburi culturale.

Ora 16:01 Alexandr Volfovici, secretarul Consiliului de Securitate al Belarusului, a acuzat Ucraina că încearcă să „provoace un conflict regional”, susținând că este „puțin probabil” ca o rachetă de apărare aeriană ucraineană doborâtă joi să fi intrat accidental în spațiul aerian al Belarusului, transmite The Guardian. Într-un interviu acordat publicației rusești de stat Sputnik Belarus, Volfovich a declarat:

  • ”Există puține motive să credem că a intrat accidental în spațiul nostru aerian. După toate aparențele, se pare că un plan a fost realizat aici. Ministerul Apărării de la Minsk a declarat ieri că forțele sale de apărare aeriană au doborât o rachetă sol-aer ucraineană S-300 în apropierea satului Harbacha din regiunea Brest, la aproximativ 15 km de granița dintre Belarus și Ucraina. Incidentul a avut loc în timp ce Rusia a lansat zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina, într-unul dintre cele mai mari valuri de lovituri din timpul conflictului. Vorbind astăzi cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că incidentul „provoacă o îngrijorare extremă, nu numai pentru noi, ci și pentru partenerii noștri belaruși”. Peskov a subliniat legăturile militare strânse dintre Rusia și Belarus, afirmând că acestea se află într-un „dialog constant și o coordonare constantă”.

Ora 15:42 Vladimir Putin l-a „felicitat călduros” pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, cu ocazia noului an care se apropie, adăugând că „relațiile reciproc avantajoase” dintre cele două țări se dezvoltă „foarte dinamic”, a anunțat Kremlinul.

Într-o declarație, Kremlinul a precizat că Putin a transmis, de asemenea, urări de Anul Nou liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Bolivia, Brazilia, Ungaria, Venezuela, Vietnam, India, China, Cuba, Nicaragua, Serbia, Siria, precum și liderilor din Osetia de Sud și regiunea Abhazia din Georgia, niciuna dintre acestea nefiind recunoscută ca stat suveran de majoritatea statelor membre ale ONU.

Putin nu le va ura un an nou fericit lui Joe Biden, Olaf Scholz, Emmanual Macron sau liderilor altor „țări neprietenoase”, a adăugat acesta. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut și el propriile urări de sărbători pentru jurnaliști, a relatat Max Seddon de la Financial Times.

Ora 15:12 Vladimir Putin: ”Rusia va consolida cooperarea cu forțele armate chineze”, transmite The Guardian. Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au promis să aprofundeze legăturile dintre Moscova și Beijing pe fondul războiului din Ucraina al președintelui rus. În timp ce cei doi purtau discuții bilaterale prin videoconferință, Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Moscova în primăvară, în ceea ce el a descris ca fiind o demonstrație publică a „forței legăturilor ruso-chineze în probleme cheie”.

Ora 14:58 Un teatru italian a anulat vineri un spectacol al unui important dansator rus care are trei tatuaje cu președintele Vladimir Putin pe piept și pe umeri, ca reacție la protestele online față de apariția programată a artistului, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:40 Kremlinul a declarat că este „extrem de îngrijorat” după acuzațiile potrivit cărora o rachetă de apărare aeriană ucraineană a fost doborâtă în spațiul aerian al Belarusului, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 13:24 Rusia a declarat că a efectuat joi dimineață o „lovitură masivă” asupra surselor de alimentare cu energie electrică și a infrastructurii critice din Ucraina, relatează agenția de presă Interfax, citată de Sky News. Detalii aici.

Ora 12:43 Ministerul britanic al Apărării: Schimbarea ofițerilor ruși de rang înalt „reflectă diviziunile interne” privind viitorul războiului din Ucraina. Detalii aici.

Ora 11:24 Forțele ucrainene se confruntă cu „pierderi grele” în Bahmut și Soledar, afirmă un consilier prezidențial de la Kiev: „Rusia pierde mai mult”

Ora 11:18 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să facă o vizită de stat în Rusia în primăvara anului 2023, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 10:17 Rusia a lansat 16 drone „kamikaze” în Ucraina în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat vineri armata ucraineană, la o zi după ce Moscova a tras zeci de rachete în cel mai recent atac al său împotriva infrastructurii critice din Ucraina, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 09:38 Marea Britanie a declarat vineri că a oferit Ucrainei peste 1.000 de detectoare de metale și 100 de kituri de dezactivare a bombelor, pentru a ajuta la curățarea câmpurilor minate, în cel mai recent caz de sprijin militar, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 09:02 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat pentru trimiterea suplimentară de armament către Ucraina, transmite vineri dpa. „Poate părea un paradox, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai scurtă cale către pace”, a declarat politicianul norvegian într-un interviu de sfârşit de an acordat dpa. Detalii aici.

Ora 08:48 Asia Centrală iese precaută din umbra Rusiei – analiză Financial Times

Ora 08:41 Un membru al unei bande mafiote care a operat la Sankt Petersburg în 2009 este extrădat în Rusia din România, anunță agenția rusă TASS, citată de Rador. El va aștepta judecarea în arest, a informat, joi, serviciul de presă al Direcţiei Generale de Anchetă a Comitetului de Investigații al Rusiei pentru Sankt Petersburg. Detalii aici.

Ora 08:12 Polonia este pregătită pentru o interdicţie rusă a vânzărilor de petrol către ţările care pun în aplicare un plafon de preţ, a declarat joi ministrul Climei şi Mediului, după ce ţara şi-a redus aportul de ţiţei rusesc şi şi-a asigurat livrări alternative de la producători precum Arabia Saudită, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 07:50 Ministerul ucrainean al Apărării nu exclude posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca Minskul, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice alături de Moscova în războiul din Ucraina, relatează agenţia ucraineană UNIAN, citată de News.ro. Detalii aici.

Ora 07:37 O rachetă antiaeriană ucraineană s-a prăbuşit joi în Belarus, au transmis autorităţile din această fostă republică sovietică aliată cu Rusia şi care a susţinut efectiv ofensiva militară a Moscovei asupra Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu uitați, NICIODATĂ de VIETNAM ș.a. !…Nenorociților !…

  2. Ce D-zeu sunt expresiile astea: „Moscova recunoaște o „lovitură masivă” asupra unor instalații-cheie din Ucraina”? Adica cum? Mai ataca si altii Ucraina?

  3. Da Gica, si eu rad de nu mai pot, cand vad un b o u ca tine.

    • Ha ha haaaa ha haaaa haaaaa tu ranjesti de ciuda, eu rad mah si de tine ca esti un neputincios. Rasete in continuare ha ha haaaa ha haaaa haaaaa 🤣 🤣 🤣