G4Media.ro

LIVE Ziua 133 de război. Kievul acuză Rusia de dezinformare după afirmațiile…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

LIVE Ziua 133 de război. Kievul acuză Rusia de dezinformare după afirmațiile Moscovei privind distrugerea sistemelor de rachete americane HIMARS / Ucraina anunță că a respins un atac rusesc în Donbas și susține că forțele sale „au provocat pierderi semnificative inamicului”/ Zelenski cere conducerii militare a Ucrainei să nu ia decizii fără aprobarea sa

Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat conducerea militară a Ucrainei după critici dure din partea populaţiei, în urma anunțului conform căruia ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi. În același timp, premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, transmite dpa. Pe de altă parte, ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină.

Principalele evenimentele ale zilei de miercuri, 6 iulie 2022:

Ora 21:05 Forțele armate ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea orașului Donțek din estul țării, a declarat statul major ucrainean. Detalii aici

Ora 20:23 Statul Major General al Ucrainei a anulat decizia care interzicea bărbaților care au vârsta de încorporare să-și părăsească localitatea :de reședință, respectiv majoritatea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, a declarat comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, citat de kyivindependent.com. Detalii aici

Ora 19:25 Boris Johnson a recunoscut în fața parlamentarilor că s-a întâlnit cu fostul agent KGB Alexander Lebedev, fără ca oficiali britanici să fie prezenți, în timp ce era ministru de externe, potrivit The Guardian.

Întrebat de către laburista Dame Diana Johnson dacă s-a întâlnit cu Lebedev în 28 aprilie 2018, Johnson a răspuns:

„Cu siguranță că m-am întâlnit cu domnul în cauză, care era proprietarul London Evening Standard când eram primar al Londrei.

Cu siguranță nu voi nega că m-am întâlnit cu Alexander Lebedev, cu siguranță că da”.

El a adăugat:

„L-am întâlnit cu siguranță fără oficiali. M-am întâlnit cu el în foarte puține ocazii. Cu ocazia pe care o menționați, dacă a fost atunci când eram ministru de externe, atunci da”.

 


Ora 18:58 Civilii au continuat miercuri să fie evacuaţi din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forţelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni şi jumătate de război în Ucraina, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 18:45 Ucraina a acuzat Rusia că răspândește informații false după ce Moscova a susținut că a distrus două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de SUA, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:33 Aproape 9 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invazia declanșată de Vladimir Putin, a declarat agenția ONU pentru refugiați, în timp ce guvernatorul din Donețk a făcut apel la civilii aflați încă în regiune să fugă, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:49 Kremlinul a criticat miercuri Japonia pentru ceea ce a numit o „poziție foarte neprietenoasă” față de Rusia, afirmând că aceasta a împiedicat dezvoltarea relațiilor economice, inclusiv în domeniul energiei, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:28 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, înaintea călătoriei sale în Indonezia, că nu trebuie să i se permită Rusiei să folosească reuniunea G20 din această săptămână ca platformă, având în vedere războiul din Ucraina, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:23 Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a apărat continuarea achiziționării de către țara sa a energiei rusești dar și refuzul de a furniza Ucrainei arme pentru a ajuta țara să se apere împotriva Rusiei. Detalii aici.

Ora 16:08 Austria va contesta în justiție decizia Uniunii Europene de a clasifica gazele naturale și energia nucleară drept surse de energie de tranziție ecologice și durabile, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 15:53 Bulgaria a blocat un transfer bancar în valoare de circa 890.000 de dolari către ambasada Rusiei din cauza sancţiunilor Uniunii Europene, a spus miercuri ministrul de finanţe Assen Vassilev, la câteva zile după ce Sofia a expulzat 70 de angajaţi ai reprezentanţei diplomatice ruse, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:28 Forțele armate ale Rusiei au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS de fabricație americană și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei, a susținut miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:53 Rusia a negat informațiile potrivit cărora o navă sub pavilion rusesc este reținută și investigată de autoritățile turce în portul Karasu din Marea Neagră, din cauza unor afirmații potrivit cărora încărcătura sa ar fi fost furată din Ucraina, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:35 Guvernatorul din Donețk a îndemnat 350.000 de civili să evacueze regiunea din estul Ucrainei, în contextul unei iminente ofensive rusești. Detalii aici.

Ora 14:12 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia, transmite dpa. Detalii aici.

Ora 13:34 O instanță rusă a cerut Caspian Pipeline Consortium (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin unul dintre cele mai mari oleoducte din lume, să își suspende activitatea timp de 30 de zile, deși sursele au declarat că exporturile continuă să curgă, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:43 Medvedev respinge ideea ca Rusia să fie judecată de un tribunal internațional pentru atrocitățile din Ucraina: „Ideea de a pedepsi țara care are cel mai mare potențial nuclear este absurdă și amenință existența omenirii”. Detalii aici.

Ora 12:24 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat miercuri toate ţările lumii să depună eforturi pentru a proteja legile internaţionale, în condiţiile în care „lumea evoluează într-un mod complicat”, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 11:55 Forțele ucrainene anunță că au respins un atac rusesc pe timpul nopții în Donbas și susțin „au provocat pierderi semnificative inamicului”. Detalii aici.

Ora 11:48 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri difuzarea la televiziunea France 2 a unei convorbiri între preşedinţii Franţei şi Rusiei, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, informează AFP. Detalii aici.

Ora 10:50 Treizeci şi cinci de ţări, între care şi România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca forurile din Rusia şi Belarus să fie suspendate din federaţiile sportive internaţionale. Detalii aici.

Ora 09:52 Prima rotație de soldați ucraineni a sosit în Marea Britanie pentru instruire, potrivit secretarului Apărării, Ben Wallace, transmite The Guardian. Pregătirea face parte dintr-un program inovator care vizează pregătirea a până la 10.000 de noi recruți ucraineni, alături de un pachet de ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline. (detalii aici)

Ora 08:30 Un nou top manager asociat cu Gazprom, găsit mort / Cadavrul bărbatului a fost găsit în propria piscină

Ora 07:36 Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că armata rusă nu ia pauze, astfel că şi atunci când nu sună sirenele acest lucru este perceput ca “o parte a terorii”, conform News.ro. (detalii aici)

Ora 07:00 Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină, transmite Agerpres.ro.

Ora 06:30 Premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, transmite dpa, citată de Agerpres.ro.

Ora 06:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat conducerea militară a Ucrainei după critici dure din partea populaţiei, în urma anunțului conform căruia ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Au norme de livrare, indiferent de feedback. Va imaginați cum dau raportul în fiecare seara?

  2. Doar ce spune comediantul de duzină nu este dezinformare. Actorașul și-a bătut joc de toată lumea cum a vrut el.

  3. Kievul nu e cumva capitala acelei țări de mincinoși, hoți și cerșetori?