G4Media.ro

Continuă evacuarea civililor din orașul ucrainean Sloviansk, pe fondul bombardamentelor intense și…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Continuă evacuarea civililor din orașul ucrainean Sloviansk, pe fondul bombardamentelor intense și a înaintării trupelor ruse

Civilii au continuat miercuri să fie evacuaţi din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forţelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni şi jumătate de război în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Evacuarea este în curs de desfăşurare. Scoatem oameni în fiecare zi’, a declarat primarul oraşului, Vadim Liah, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube.

‘În acest moment au mai rămas 23.000 de locuitori’ în Sloviansk, care avea o populaţie de circa 110.000 de persoane înainte de începerea invaziei ruse la 24 februarie, a adăugat el. ‘Şaptesprezece au fost ucişi, iar 67 răniţi ‘ de la începutul ostilităţilor, a mai indicat edilul.

În acest oraş bombardat de mai multe săptămâni, ‘infrastructurile esenţiale funcţionează în continuare, dar de o lună nu mai există reţeaua centrală de alimentare cu apă şi o treime din oraş nu are cu regularitate curent electric’, a subliniat primarul.

‘Sfatul meu principal: plecaţi!’, lansase marţi seara guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, adresându-se populaţiei din Sloviansk, subliniind că ‘timp de o săptămână, nu a fost o zi fără bombardamente’.

Atacurile au distrus aproape o treime dintr-o piaţă de aici, a constatat miercuri un corespondent AFP. Locuitorii au mers la faţa locului pentru a vedea cu ochii lor amploarea distrugerilor, în mijlocul dărâmăturilor calcinate. Puţin mai încolo, câţiva comercianţi continuă să-şi vândă fructele şi legumele.

Pavlo Kirilenko declarase marţi că bombardamentele ruseşti, care au lovit inclusiv piaţa, au făcut doi morţi şi şapte răniţi.

La fel ca alţi responsabili locali, Liah afirmă că forţele ucrainene resping tentativele trupelor ruse de înaintare spre Sloviansk şi spre oraşul său geamăn Kramatorsk, centrul administrativ al teritoriului din Donbas controlat de Kiev.

Sloviansk ‘este fortificat ‘, iar ‘ruşii nu se pot apropia de el’ şi nici ‘încercui’, căci sunt blocaţi de soldaţii ucraineni la o distanţă de aproximativ 40 de km de el.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter