G4Media.ro

O instanță rusă ordonă Caspian Pipeline Consortium să suspende transportul de petrol…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

O instanță rusă ordonă Caspian Pipeline Consortium să suspende transportul de petrol din Kazahstan către Marea Neagră pentru 30 de zile

O instanță rusă a cerut Caspian Pipeline Consortium (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin unul dintre cele mai mari oleoducte din lume, să își suspende activitatea timp de 30 de zile, deși sursele au declarat că exporturile continuă să curgă, relatează Reuters.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial, a declarat că decizia de suspendare a operațiunilor are legătură cu actele privind deversările de petrol și a precizat că consorțiul, din care fac parte firmele americane Chevron și Exxon, trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marți.

Două surse comerciale familiarizate cu operațiunile terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de petrol de la terminalul CPC de la Marea Neagră continuau miercuri dimineață.

Alte trei surse din industrie au declarat că livrările de petrol din câmpuri către conducta CPC erau neîntrerupte miercuri dimineață.

Orice întrerupere majoră la CPC ar pune și mai multă presiune pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul petrolier arab din anii 1970.

CPC a declarat că a depus un apel la tribunalul din orașul rusesc Novorossiisk, solicitând suspendarea executării hotărârii pentru a evita o întrerupere care ar putea avea consecințe irevocabile asupra echipamentului conductei.

Conducta CPC se află în centrul atenției de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în ceea ce numește o „operațiune militară specială”. Sancțiunile occidentale impuse ca urmare a invadării Ucrainei au dus la scăderea exporturilor rusești și la creșterea prețului petrolului.

Prețul petrolului a urcat miercuri, cu peste 1%, la peste 104 dolari pe baril, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare.

Rusia a redus deja fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, care furnizează gaze rusești Germaniei și altor state europene. Conducta respectivă a funcționat la o capacitate de 40% din cauza unei dispute legate de reparații de echipamente.

Sancțiuni

Statele Unite au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc, dar au precizat că fluxurile din Kazahstan care trec prin Rusia ar trebui să funcționeze neîntrerupt. Între timp, Uniunea Europeană a declarat că vrea să se debaraseze de dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027.

Un raport privind situația terminalului, consultat de Reuters, a arătat că încărcările de petrol de la terminalul CPC continuau la ora 12:00 pe 5 iulie, dar nu era clar dacă operațiunile continuau și pe 6 iulie.

CPC a transmis miercuri că vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a ordonat autorităților de reglementare, inclusiv autorității de reglementare a siguranței industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalațiile părții rusești a consorțiului.

Aceasta a precizat că inspecția a descoperit unele nereguli privind planurile referitoare la modul de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Kazahstanul a spus că guvernul discută măsuri pentru a aborda impactul restricțiilor asupra exporturilor de petrol prin CPC.

Conducta a exportat anul trecut din Marea Neagră până la 54 de milioane de tone, adică aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi.

Operațiunile oleoductului au fost deja întrerupte în acest an din cauza unor avarii la echipamentele terminalului din Marea Neagră.

Separat, poliția din Kazahstan a anunțat că a avut loc o explozie la câmpul petrolier gigant Tengiz, principala sursă de petrol pentru CPC, ucigând doi muncitori, a raportat agenția de știri Interfax.

O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că operațiunile de la câmp au continuat după accident.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Singura solutie impotriva razboiului declansat de Rusia e trecerea la energii alternative. Cu cat mai repede cu atat mai bine !

    • Si daca e innorat si nu bate vantul, ce faci? Continui sa postezi prostii aici?

    • @Ghitza Ciolovec – cercetare si evolutie pe directia acumulatoarelor, bai postacule, da’, na, tie iti place mai retro asa. Vezi bai, deficientule, ca iti bate viitorul la usa, scoate-ti ceara din urechi.

    • @kafka: pana cerceteaza cercetatorii emigreaza toata EU in tari mai calde, iar rusii vor face baie in Atlantic, un pic de realism moncher…