G4Media.ro

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul UE: Sunt optimist că vom aproba propunerea…

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul UE: Sunt optimist că vom aproba propunerea ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist, joi, în privința acordării statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Moldova, la summitul european care are loc la Bruxelles.




 

Președintele a explicat că executivul european a emis un punct de vedere săptămâna trecută prin care propune ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat iar Georgia un statut care proclamă sprijinul pentru aspirațiile europene dar și necesitatea unui progres mai vizibil pentru a primi statutul de candidat.

„Noi susținem și salutăm punctul de vedere al Comisiei, unul corect, care reflectă situația din teren” și care „a reușit să aducă o mișcare în întreaga politică de extindere a UE” cu speranța unei creșteri a vitezei de aderare și pentru statele din Balcanii de Vest.

„Cred că această acceptare rapidă nu poate decât să dea speranțe oamenilor din Balcanii de Vest că prin această repoziționare în politica de extindere vor beneficia și ei de un tratament cu o accelerare a procedurilor”.

Președintele a precizat însă că primirea statutului de candidat nu reprezintă „o garanție ”în sine pentru aderare, ci este nevoie și ca „statul care dorește să se integreze să urmeze pașii recomandați, să efectueze reformele necesare”.

Despre propunerea pentru renunțarea la votul unanim în UE

În ceea ce privește propunerea de renunțare la votul unanim la nivelul liderilor UE, Klaus Iohannis a precizat că este de dorit o arhitectură decizională „mai suplă”, dar acest lucru implică foarte multe „complicații procedurale”.

„Toți suntem de acord că arhitectura UE poate fi îmbunătățită” iar una dintre frustrările frecvente este că „există un veto de facto, fără să fie declarat ca atare”.

Acest drept a fost însă foarte rar folosit, „dar atunci când discuțiile s-au prelungit neașteptat de mult de regulă a fost vorba despre opinia unuia sau a doi membri care au avut complet altă părere decât restul”, a continuat președintele.

Însă la nivelul UE nu poate fi modificată doar forma de votare, deoarece este nevoie de modificarea Tratatelor. „Aici ajungem la complicația procedurală”, a subliniat Iohannis.

„Momentan majoritatea sunt de părere că este extrem de dificil de a duce la bun sfârșit un astfel de proces. Teoretic ar fi o chestiune bună o arhitectură mai suplă, mai funcțională, dar când ajungem la proceduri vedem că obstacolele sunt semnificative”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. iohannis are doua probleme: sa-i obtina nevestei cetatenie germana si sa-si gaseasca un job la ioropa

  2. Nu vrea Doamna Maia Sandu sa fie si presedintele Romaniei? Ca de acest impostor ne-am saturat! Imi vreau votul inapoi.