G4Media.ro

LIVE OFICIAL Recep Tayyip Erdogan, declarat învingător de către comisia electorală cu…

sursa foto: Adem ALTAN / AFP

LIVE OFICIAL Recep Tayyip Erdogan, declarat învingător de către comisia electorală cu 52, 14% din voturi, față de 47,86% pentru Kemal Kilicdaroglu după numărarea a 99, 43 din urnele de vot

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică după al doilea tur al scrutinului prezidenţial, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei. Președintele Comietetului, Ahmet Yener, a anunțat oficial rezultatele alegerilor, declarând că Erdogan a fost ales noul președinte cu 52,14% din voturi.

„Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost încă introduse în sistem merg către un candidat la președinție, rezultatele nu se vor schimba”. Cu 99,43% din urnele de vot deschise, rivalul lui Erdogan, Kilicdaroglu, a primit 47,86% din voturi, a adăugat Yener.

Erdogan, a condus cursa de la primele rezultate anunțate. În cele din urmă, scorul a fost strâns și, la numărarea a 99,37% din voturi, Erdogan a ajuns la 52,09%, coborând de la 57,09%, cât a înregistrat la primul anunț, după numărarea a 43% din urne.

Emirul din Qatar și premierul ungar Viktor Orban l-au felicitat pe ”fratele” Erdogan pentru o victorie ”incontestabilă”, încă înainte de rezultatele oficiale și când scorul era strâns. Erdogan însuși și-a revendicat victoria înaintea rezultatelor oficiale, în Istanbul, urcat pe un autobuz, unde și-a început discursul de învingător cu o melodie de dragoste pentru poporul turc: ”Pa, pa, pa, Kemal”, i-a transmis lui Kilicdaroglu. La finalul serii, la 99,54% din urne numărate Kemal Kilicdaroglu a ținut un discurs în care și-a recunoscut explicit înfrângerea, dar a îndemnat turcii la continuarea luptei pentru democrație,

Turcii din România l-au votat categoric pe Kemal Kilicdaroglu, cu 60% din voturile exprimate în centrele din București și Constanța. România se numără între țările unde comunitatea turcă votează constant opoziția, deși Erdogan câștigă diaspora per ansamblu.

În concluzie, rezultatele scutinului din 28 mai arată ca oponentul său, Kemal Kilicdaoglu (CHP), candidatul unic al opoziției, a redus diferența care-l separa în primul tur al alegerilor prezidențiale din 14 mai de șeful statului, candidatul Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist), în pofida sprijinului declarat al candidatului ultra-naționalist, Sinan Ogan pentru Erdogan. Recep Erdogan s-a situat pe primul loc în Anatolia, iar Kemal Kilicdaroglu a câștigat în marile orașe (la limită în Istanbul și Ankara, detașat la Izmir), Turcia europeană, coasta de vest și sud și Kurdistan. Citește detalii, aici.

Însă Turcia este acum împărțită în două tabere mari și aparent ireconciliabile: una conservatoare islamistă, aliată cu naționaliștii extremiști, care resping moștenirea statului laic înființat acum exact 100 de ani de Mustafa Kemal Ataturk și nu acceptă drepturile minorităților, fie religioase (aleviți), fie etnice (kurzi) și o alta, o Turcie urbană, pro-europeană și pro-occidentală, laică și fidelă moștenirii kemaliste.

Ora 23.42 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea la conducerea Turciei, exprimându-şi speranţa „consolidării” legăturilor dintre cele două ţări şi „a cooperării lor pentru securitate şi stabilitate” în Europa, notează AFP. „Sperăm în consolidarea pe mai departe a parteneriatului strategic pentru binele celor două ţări, precum şi întărirea cooperării noastre pentru securitatea şi stabilitatea Europei”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Ora 23.33 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică după al doilea tur al scrutinului prezidenţial, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei, scrie AFP. „Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdogan a fost reales preşedinte” al ţării, a declarat preşedintele Înaltului comitet electoral al Turciei (YSK), Ahmet Yener, citat de agenţia de stat Anadolu. Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii.

Ora 22. 52 Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan, în franceză şi în turcă, pentru realegerea sa la conducerea Turciei, relatează BBC News. Macron evocă în acest mesaj postat pe Twitter ”provocări uriaşe” cu care se confruntă Franţa şi Turcia ”împreună”.

Ora 22.39 Susţinători ai preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan sărbătoreau cu focuri de artificii victoria acestuia, duminică, în pofida faptului că nu s-au anunţat rezultatele definitive, relatează CNN.

Ora 22.33 Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru aparenta sa realegere, anunţă Kremlinul, relatează BBC News.

Ora 22:00 Kemal Kiricdaroglu și-a recunoscut înfrângerea, dar a îndemnat la ”continuarea luptei pentru democrație”. Detalii, aici. 

Ora 21:58 Erdogan conduce cu 52,11%, Kilicdaroglu – 47,89%, la numărarea a 99,54% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:50 Erdogan conduce cu 52,1%, Kilicdaroglu – 47,9%, la numărarea a 99,48% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

Ora 21:23 Erdogan conduce cu 52,07%, Kilicdaroglu – 47,93%, la numărarea a 99,22% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 21:19 Erdogan conduce cu 52,08%, Kilicdaroglu – 47,92%, la numărarea a 99,20% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 21:00 Erdogan conduce cu 52,07%, Kilicdaroglu – 47,93%, la numărarea a 99,06% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 20:50 Erdogan conduce cu 52,08%, Kilicdaroglu – 47,92%, la numărarea a 98,88% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 20:47 Erdogan, vorbind în cartierul Uskudar din Istanbul, a declarat că Turcia a fost singurul câștigător al alegerilor, transmite Al Jazeera. Odată cu această victorie, s-a deschis ușa „secolului Turciei”, a spus el, adăugând că rezultatele alegerilor au arătat încă o dată că nimeni nu poate râvni la câștigul țării.

Președintele a mai spus că principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), îl va trage la răspundere pe Kilicdaroglu pentru rezultatul lor prost, adăugând că numărul de locuri ale CHP în Parlament a scăzut în comparație cu scrutinul anterior.

Ora 20:43 Erdogan conduce cu 52,10%, Kilicdaroglu – 47,90%, la numărarea a 98,78% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 20:35 Erdogan conduce cu 52,09%, Kilicdaroglu – 47,91%, la numărarea a 98,64% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 20:32 Erdogan și-a început discursul în seara care îi prefigurează al treilea mandat cu o melodie de dragoste pentru popor/ Traficul este complet blocat în fața sediului Partidului AK al lui Erdogan din Istanbul, relatează BBC. 

Ora 20:15 Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc într-o zi simbolică în istoria Turciei. La fel și cel de-al doilea tur de scrutin, transmite BBC.

 • ”Astăzi se împlinesc 10 ani de la începutul protestelor antiguvernamentale din Parcul Gezi – un val de demonstrații și tulburări civile care au avut loc inițial în parcul adiacent faimoasei piețe Taksim din Istanbul și care s-au extins apoi în toată Turcia. Declanșate de opoziția față de proiectul de dezvoltare urbană care implica Parcul Gezi și de evacuarea violentă a unui mic grup de activiști care protestau acolo, acestea s-au transformat în curând în cele mai mari revolte antiguvernamentale pe care le-a văzut țara în ultimele decenii”, subliniază BBC.
 • ”Președintele Erdogan i-a acuzat pe protestatari că încearcă să răstoarne guvernul și i-a catalogat drept „câțiva jefuitori”. Criticii au acuzat guvernul că a folosit o forță disproporționată pentru a dispersa protestele. Unsprezece persoane au fost ucise și peste 8.000 au fost rănite. Astăzi, protestele din parcul Gezi sunt considerate unul dintre pragurile majore din istoria modernă a Turciei, opoziția acuzând guvernul că încearcă să suprime toate vocile disidente”, mai transmite BBC.

Ora 20:10 Emirul din Qatar și premierul ungar Viktor Orban l-au felicitat pe ”fratele” Erdogan pentru o victorie ”incontestabilă”, înainte de rezultatele oficiale și la un scor strâns.

Ora 20:00 Erdogan conduce cu 52,15%, Kilicdaroglu – 47,85%, la numărarea a 97,73% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:57 Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AK spune că rezultatele arată ”un sprijin puternic” pentru Erdogan, transmite Al Jazeera. 

Ora 19:53 Erdogan conduce cu 52,18%, Kilicdaroglu – 47,82%, la numărarea a 97,4% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:43 Purtătorul de cuvânt al partidului lui Kilicdaroglu a făcut apel la oameni să nu se miște de lângă urnele de vot, adăugând că vor continua să împărtășească informații exacte cu publicul, moment cu moment, transmite Al Jazeera. 

 • „Deocamdată, se pare că am primit voturile unuia din două persoane”, a declarat Faik Oztrak la sediul Partidului Republican al Poporului (CHP) din capitala Ankara.

Ora 19:38 Erdogan conduce cu 52,28%, Kilicdaroglu – 47,72%, la numărarea a 96% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:33 În provincia natală Rize, Erdogan a obținut 75,82%, conform dailysabah.com.

Ora 19:32 Kilicdaroglu a mai obținut rezultate mari în Adana – 52,95%, Antalyia – 57,15%, Bursa – 54,49%, Diyarbakîr – 71,43%, Tunceli (enclavă kurdă) – 82,41%, conform dailysabah.com.

Ora 19:28 Erdogan conduce cu 52,43%, Kilicdaroglu – 47,57%, la numărarea a 94,1% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:19 În Ankara, Izmir și Istanbul, la numărarea a 93% din urne, Erdogan a pierdut alegerile conform dailysabah.com. În Ankara Erdogan a obținut 49,6% din voturi, în Istanbul – 48,7%, iar în Izmir doar 33,27%.

Ora 19:15 Erdogan conduce cu 52,7%, Kilicdaroglu – 47,3%, la numărarea a 89,8% din urne, conform agenției de stat Anadolu. 

Ora 19:08 Și agenția Anka îl prezintă pe Erdogan în fruntea cursei, cu 50,60% la 49,4% pentru Kilicdaroglu, la numărarea a 87,8% din urne. În același timp, agenția de stat Anadolu, îi dă pe cei doi candidați la: Erdogan – 52,93% și Kilicdaroglu – 47,07%, la numărarea a 87,5% din urne.

Ora 19:04 Erdogan conduce cu 53,15%, Kilicdaroglu – 46,85%, la numărarea a 85,45% din urne, conform agenției de stat turcă Anadolu. 

Ora 19:01 Agenția Anka, apropiată de opoziție, îi dă pe cei doi candidați la egalitate, la numărarea a 84% din voturi. 

Ora 19:00 Erdogan conduce cu 53,4%, Kilicdaroglu – 46,6%, la numărarea a 82,6% din urne, conform agenției Anadolu.

Ora 18:58 Seda Demiralp, profesor de științe politice la Universitatea Isik din Istanbul, a declarat pentru Al Jazeera că diferența de voturi dintre Erdogan și Kilicdaroglu este mai optimistă pentru opoziție decât s-ar fi crezut având în vedere modul în care au decurs cele două săptămâni de la primul tur la alegerile de azi:

 • „Diferența este mică, mai mică decât se aștepta, având în vedere că este [potrivit agenției de știri de stat] Anadolu Agency și, de asemenea, există și alte surse care dau rezultate mai pe muchie de cuțit. Aș spune că acesta este un scenariu mai optimist pentru opoziție, pentru că mulți se temeau în opoziție că Erdogan va câștiga cu o victorie zdrobitoare [dar acest lucru sugerează că nu se va întâmpla]”, a declarat Demiralp.

Ora 18:53 Erdogan conduce cu 53,7%, Kilicdaroglu – 46,3%, la numărarea a 79% din urne, conform agenției Anadolu.

Ora 18:49 Erdogan conduce cu 54%, Kilicdaroglu – 46%, la numărarea a 75,6% din urne, anunță agenția de stat Anadolu. Agenția Anka, apropiată de opoziție, încă dă un avans pentru Kilicdaroglu.

Ora 18:43 Legea electorală prevede o interdicție de publicare a rezultatelor parțiale ale alegerilor până atunci când Consiliul Electoral Suprem turc o permite în mod explicit. Acest lucru se întâmplă în mod normal în seara alegerilor, în jurul orei 21:00, însă, în mod surprinzător, în turul întâi al alegerilor, din 14 mai, interdicția a fost ridicată la ora 18:00, mai devreme decât în mod obișnuit. În acest tur, al doilea, interdicția a fost ridicată în jurul orei 18:15, au explicat sursele turce consultate de G4Media.

Ora 18:42 Un lucru de remarcat până acum este că prezența la vot a scăzut în turul al doilea în comparație cu primul tur. În primul tur, prezența la vot a fost de peste 88%, potrivit agenției turcești Anadolu, dar în acest tur de scrutin s-a înregistrat o ușoară scădere la 84,2%, ceea ce este încă remarcabil de ridicat, transmite The Guardian. 

Ora 18:38 Erdogan conduce cu 54,78%, Kilicdaroglu45,22%, la numărarea a 66,65% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

Ora 18:32 Erdogan conduce cu 55,26%, Kilicdaroglu44,74%, la numărarea a 61,38% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

Ora 18:22 Conform agenției Anka, apropiată de partidul de opoziție CHP, Erdogan are 49,04% Erdogan, iar Kemal Kilicdaroglu – 50,96%, la 44,6% din urne numarate.

Ora 18:18 Primele rezultate parțiale în Turcia: Erdogan conduce cu 57,09%, Kilicdaroglu – 42,91%, la numărarea a 42,8% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

Ora 17:34 Al Jazeera a vorbit cu alegătorii, care s-au arătat mai puțin entuziasmați în sondajele actuale decât în sondajele anterioare, precum și în primul tur de scrutin de acum două săptămâni, transmite Al Jazeera.

 • „Turcia a trecut prin atât de multe alegeri în ultimele decenii. Oamenii s-au săturat de urnele de vot: Pentru alegeri de primari, alegeri parlamentare, referendumuri prezidențiale, alegeri”, a relatat Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, din Istanbul.

Ora 17:00 S-au închis urnele în Turcia. Primele rezultate parțiale urmează să fie anunțate în jurul orei 18:00. 

Ora 14:45 Liderul adjunct al partidului de opoziție din Turcia a declarat că observatorul său electoral a fost atacat în satul Karaali, în provincia Sanliurfa din sud-estul Turciei, transmite Al Jazeera. Ozgur Ozel a scris pe Twitter că observatorul electoral al CHP, Ali Seker, a fost bătut și i s-a spart telefonul pentru că a semnalat nereguli electorale. De asemenea, viceliderul a spus că nu au fost prezente suficiente forțe de securitate și a cerut autorităților să asigure securitatea alegerilor.

Ora 14:02 Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, şi-a îndemnat duminica aceasta „concetăţenii să voteze pentru a scăpa de un regim autoritar”, după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secţie de votare din capitala turcă Ankara, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

 • „Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kilicdaroglu.

El i-a îndemnat de asemenea să rămână lângă urne după închiderea secţiilor de votare (la 17:00 ora locală, 14:00 GMT), „pentru că aceste alegeri s-au derulat în condiţii foarte dificile”, a spus el.

Ora 13:17 Erdogan și-a salutat susținătorii în timp ce își exprima votul la Istanbul, îndemnându-i pe turci să voteze în aceste alegeri cu miză mare, transmite Al Jazeera.

„Cred că procesul de numărare a voturilor va fi foarte rapid astăzi. Este important să vedem astfel de alegeri pentru președinție pentru democrația turcă”, a declarat președintele în exercițiu după ce a votat.

„Participarea la 90 la sută este tipică în primul tur. Turcia și-a afirmat aderența la democrație cu o participare de 90 la sută la alegeri. Sper că rezultatele alegerilor vor fi bune pentru Turcia. Facem apel la alegători să meargă la urne și să adere la democrație”, a mai spus el.

Ora 12:00 Se așteaptă ca rezultatele pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să fie anunțate mai devreme față de primul tur.

„Deoarece la aceste alegeri concurează doar candidații prezidențiali, credem că rezultatele vor fi anunțate mai devreme”, a declarat Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem, într-o declarație televizată.

El a explicat că numărarea a durat mai mult pe 14 mai, deoarece în buletinul de vot au fost incluse 24 de partide care au candidat pentru Parlament și patru candidați la președinție. Interdicția de a anunța rezultatele la televizor este posibil să fie ridicată în jurul orei locale 18:30

Ora 11:30 Erdogan este așteptat să voteze în următoarele două ore la Istanbul, după care se va deplasa în capitala Ankara, potrivit lui Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, aflat la Istanbul. Se așteaptă ca el să ajungă la secția de votare în primul vehicul electric de producție internă din țară, TOGG T10X, pe care l-a promovat în timpul campaniei, a precizat ea.

Ora 11:00 Ogan și-a exprimat votul la Liceul Kocatepe Mimar Kemal Anadolu din capitala Ankara, transmite Al Jazeera. Politicianul naționalist, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, l-a susținut pe Erdogan și a fost supranumit „kingmaker” pentru rolul său esențial în influențarea votului din turul al doilea.

Ora 10:20 Evacuații din zona afectată de cele două cutremure devastatoare s-au întors în provinciile lor de origine din toate colțurile țării pentru a vota, a relatat Andrew Wilks de la Al Jazeera. În primul tur de scrutin, în aceste regiuni a câștigat Recep Tayyip Erdogan.

Ora 09:57 Pe străzile din Istanbul au apărut numeroase afișe de campanie electorală care îl înfățișează pe candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu un mesaj simplu: „Sirienii se vor întoarce!”, transmite Al Jazeera.

Kilicdaroglu a amenințat că va trimite milioane de refugiați sirieni înapoi într-o zonă de război, un obiectiv care s-ar confrunta cu o opoziție puternică în fața dreptului internațional.

În timpul campaniei sale, Kilicdaroglu a acuzat guvernul lui Erdogan că a permis intrarea în țară a „zece milioane” de refugiați, umflând puternic estimările oficiale privind populația de refugiați din Turcia.

Ora 09:30 Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, i-a acordat sprijinul lui Kemal Kiliçdaroglu în primul tur, dar după ce candidatul opoziţiei și-a accentuat discursul naționalist pentru a-şi asigura voturile de la Sinan Ogan, HDP a făcut apel la alegători să-l respingă pe Kilicdaroglu, chiar dacă nu în mod direct, transmite News.ro.

Ora 08:54 În timp ce Erdogan a schimbat discursul de la economie la anti-LGBT, Kilicdaroglu a adoptat un ton mai naționalist după turul întâi, pentru a încerca să rupă din voturile lui Sinan Ogan, candidatul de pe locul trei, care i-a promis sprijin lui Erdogan, arată Al Jazeera. 

 • „Indiferent de punctul de vedere sau de stilul de viață; fac apel la toți oamenii noștri. Aceasta este ultima ieșire. Lăsați-i pe cei care își iubesc patria să vină la urnele de vot!” a declarat Kilicdaroglu într-un mesaj trimis sâmbătă.

În ultima sa apariție publică, liderul opoziției a declarat în cadrul unei reuniuni la Ankara privind sprijinul familiei că va extinde plățile de securitate socială.

 • „Voi trăi ca voi, nu voi trăi în palate”, a promis el. „Voi trăi ca voi și vă voi rezolva problemele”, a mai transmis Kilicdaroglu.

Ora 08:15 Perioada electorală, care a început oficial la 18 martie, a cunoscut numeroase răsturnări de situație, cea mai dramatică fiind aceea că Erdogan a înșelat previziunile sondajelor de opinie, ajungând în fața lui Kilicdaroglu, dar ratând la limită câștigarea celui de-al treilea mandat prezidențial în primul tur, transmite Al Jazeera. 

Ora 08:00 Turcii își aleg președintele: S-au deschis urnele, sunt înregistrate primele voturi.

Ora 07:50 Ahmet Yener, președintele Consiliului Suprem de Alegeri (YSK), a anunțat că la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa cu 47.523 de alegători tineri cu vârsta de peste 18 ani în plus, transmite Hurriyet.com.tr. Citește despre votul tinerilor, aici.

Ora 07:30 Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu, transmite News.ro. Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.

Ora 07:00 Peste 191.000 de urne de vot vor fi instalate în 973 de districte și 1094 de birouri electorale de circumscripție din întreaga țară pentru scrutinul în cadrul căruia va fi stabilit președintele Turciei, transmite Anadolu. 

Ora 06:45 Al doilea tur de scrutin, pentru prima dată organizat în istoria politică a Turciei, conform agenției de stat a Turciei, Anadolu, este programat să înceapă la ora 08:00 și se vor încheia la ora 17:00. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi din nou la urne.

Ora 06:30 Recep Erdogan și-a învins la mare diferență principalii adversari încă din primul tur, în scrutinele din 2014 și 2018/ Cum vor arăta scorurile finale la prezidențialele din 2023, cu Erdogan pentru prima dată în turul doi? (analiză)

Ora 06:15 Generațiile Y și Z sunt majoritare în rândul alegătorilor din Turcia pentru prima dată la alegerile prezidențiale: Votanți oscilanți, cei mai afectați de situația economică, majoritatea ar emigra dacă ar avea ocazia/ Tendințele de vot ale tinerilor din Turcia (sondaj)

Ora 06:00 Alegerile din Turcia sunt de cotitură nu numai pentru viitorul acestei țări, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Sultanul va câștiga detașat căci opozantul sau principal, licuriciul transatlantic, nu se va implica neavând capacitatea de a gestiona încă o situație de criza după războiul din Ucraina. Mai ales că încercarea de lovitura de stat din 2016 nu i-a reușit fiind înăbușită cu severitate.

 2. Sultanul care-l pupa-n dos pen Putin, macar e recompensat. Tu ce primesti de la Kremlin, in afara de ordine de serviciu?

 3. Meh, Erdogan va castiga cu 51% sau cat crede el ca e plauzibil.

  Nu m-ar mira ca peste o luna sa fie si alta „lovitura de stat” ca sa mai curete ceva opozitie.