G4Media.ro

Turcii din România l-au votat categoric pe Kemal Kilicdaroglu, cu 60% din…

sursa foto: Facebook/ Kemal Kilicdaroglu

Turcii din România l-au votat categoric pe Kemal Kilicdaroglu, cu 60% din voturile exprimate în centrele din București și Constanța/ România, între țările unde comunitatea turcă votează constant opoziția, deși Erdogan câștigă diaspora per ansamblu

Turcii din România l-au votat categoric pe Kemal Kilicdaroglu, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 28 mai. Opoziția CHP a obținut în total 60% din voturile exprimate, comparativ cu 40% care au ajuns la Recep Tayyip Erdogan (AKP).

La Constanța, Kilicdaroglu a obținut 53,33%, la 46,67% pentru Erdogan, iar în Capitală scorurile au fost chiar și mai mari pentru opoziția turcă: 61% la 39%.

Și în primul tur din 14 mai turcii din România au votat ferm cu opoziția la alegerile prezidențiale. Astfel, Kemal Kilicdaroglu a obținut aproximativ 58% din voturi, iar președintele în funcție, Recep Tayyip Erdogan, doar 38%.

Însă la nivel de întreaga diasporă, Erdogan a câștigat categoric voturile turcilor din afara granițelor, cu 60%. România însă este una dintre țările unde diaspora turcă a ales și la alegerile din 2018, candidatul opoziției, pe Muharrem Ince, care a obținut în urmă cu 5 ani 41,19% față de 39,88% cât a obținut Recep Erdogan, conform sabah.com.tr.

Rezultatele alegerilor din Turcia vor cântări greu atât în Uniunea Europeană și regiunea Mării Negre, dar vor avea o importanță semnificativă și în mod particular, în România. Turcia este cel mai important partener economic non-UE al țării noastre, este principalul aliat NATO în regiunea Mării Negre, pe care Turcia o împarte și cu România. Cele două state sunt legate istoric prin comunitățile minoritare, dar și prin trecutul de aproape jumătate de mileniu al moștenirii otomane, Dobrogea revenind României abia în 1878.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dovada ca turcii nostri sint mai destepti decit cei „de acasa”.