G4Media.ro

LIVE Peste 22.700 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor…

Foto: Adem ALTAN / AFP

LIVE Peste 22.700 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor devastatoare/ Salvatorii intervin în continuare și reușesc să scoată de sub dărâmături oameni în viață, la peste 100 de ore de la catastrofă/ Situație dramatică în Siria izolată

Peste 22.700 de morți în Turcia și Siria în urma cutremurelor devastatoare de la începutul săptămânii, raportează autoritățile vineri. Șansele de a găsi victime în viață scad dramatic la patru zile de la seism, mai ales din cauza temperaturilor foarte scăzute, susțin specialiștii. Însă în continuare salvatorii reușesc să scoată oameni în viață de sub dărâmături.

Ora 22:00 Statele Unite „intensifică” asistența acordată Turciei și Siriei în urma cutremurului catastrofal care a avut loc luni, a anunțat vineri Casa Albă, citată de CNN. 

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, a declarat că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a trimis deja în Turcia o echipă de asistență și răspuns la dezastre.

De asemenea, alte două echipe de căutare și salvare urbană „desfășoară operațiuni de sprijinire a eforturilor de salvare turcești” în zonele cele mai afectate din Turcia, pentru un total de 200 de persoane, asistate cu echipamente specializate și câini de sprijin canin, potrivit lui Kirby. El a precizat că SUA desfășoară echipe de asistență prin intermediul unor elicoptere Blackhawk de la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei.

Ora 21:38 În timp ce guvernul sirian a declarat că va permite livrarea de ajutoare în zonele controlate de rebeli, șeful unei agenții de ajutorare a ONU a declarat pentru CNN că nu a primit nicio precizare din partea oficialilor, scrie CNN.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care a lucrat pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremurul devastator din Turcia și Siria, nu a primit niciun loc sau moment specific pentru a intra în teritorii, a declarat António Vitorino, directorul general al organizației.

Ora 21:02 UEFA a donat 200.000 de euro Turciei, țară lovită de seisme devastatoare / Turcia va găzdui în iunie finala Ligii Campionilor / Premier League donează un milion de lire sterline victimelor din Turcia şi Siria. Detalii, aici. 

Ora 20:52 Ambasadorul României în Siria: În acest moment nu există români printre victimele cutremurului / Circa 2.000 de cetăţeni români trăiesc în zonele controlate de guvernul de la Damasc. Detalii, aici. 

Ora 20:38 VIDEO Cutremurul din Turcia a lăsat o falie vizibilă de la înălțime, care se întinde pe mai mulți kilometri în provincia Kahramanmaraș, epicentrul seismului de luni.

Ora 20:04 Turiștii sunt îndemnați să fie precauți atunci când călătoresc în Turcia, în urma celor două cutremure care au lovit luni sud-estul țării, precum și Siria vecină. Turcia este una dintre cele mai populare destinații pentru turiștii din Marea Britanie, cu un interes sporit în acest an din cauza puterii lirei sterline în raport cu lira turcească.

Cu toate acestea, din cauza nivelului de distrugere și a numărului de morți care a depășit 22.700, Ministerul britanic de Externe i-a avertizat pe turiștii care se află în prezent în Turcia și pe cei care plănuiesc să o viziteze în perioada semestrului școlar din februarie să „urmeze informațiile și sfaturile oferite de autoritățile locale/operatorul dumneavoastră de turism”, transmite The Guardian.

Ora 19:30 O mamă și cele două fiice ale sale au fost salvate în viață în cea de-a cincea zi a cutremurului care a lovit luni 10 provincii, potrivit CNN Turk. Mama a fost salvată în a 111-a oră, iar cele două fiice ale sale au fost salvate una după alta în a 112-a oră, în orașul Kahramanmaras, grav afectat, potrivit reportajului CNN Turk.

Ora 19:00 „Constrângeri” importante restricţionează intrarea „cantităţilor enorme de provizii” pentru nordul Siriei, lovit de cutremurele devastatoare de la începutul săptămânii, a declarat vineri un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Astăzi, cutremurul atrage din nou atenţia, însă lumea a uitat de Siria”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Dubai, de unde urmează să fie trimis ajutor umanitar în Siria.

Guvernul sirian a anunţat vineri că a acceptat ca ajutorul internaţional destinat zonelor controlate de rebeli să fie trimis din regiunile pe care autorităţile le controlează.Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână, într-un act de solidaritate cu un stat vecin care este aliat în cadrul NATO dar şi un rival istoric, relatează Reuters.

Ora 17:13 Ministrul Justiției din Turcia anunță anchete împotriva constructorilor după cutremurul devastator: se iau măsuri pentru arestarea celor responsabili și pentru a le impune o interdicție de călătorie internațională.

Ora 17:00 Guvernul sirian a aprobat livrarea de ajutoare umanitare pe liniile de front ale războiului civil care durează de 12 ani, a anunțat vineri presa de stat, adăugând că ajutoarele vor ajunge la cei care au nevoie de ele cu sprijinul ONU, al Semilunii Roșii siriene și al Crucii Roșii internaționale, relatează Reuters.

Presa de stat a relatat că guvernul a declarat, de asemenea, zonele cele mai afectate de cutremurul mortal de luni – Lattakia, Hama, Alep și Idlib – zone de dezastru și că va înființa un fond pentru a le reconstrui.

Ora 16:42 Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 19.388 de morți, potrivit președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care a precizat că 77.711 persoane au fost rănite. Numărul morților din Siria vecină a fost estimat la 3.377, ceea ce dă un bilanț total de 22.765 de morți, scrie The Guardian.

Ora 16:25 VIDEO Cutremurul din Turcia a lăsat o falie vizibilă de la înălțime, care se întinde pe mai mulți kilometri în provincia Kahramanmaraș, epicentrul seismului de luni.

Ora 16:10 Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a cerut „acces umanitar deplin” în toate zonele afectate, în timpul unei vizite în orașul sirian Alep, relatează the Guardian.

„Este dificil să găsesc cuvintele pentru a descrie nivelul de pierderi, suferință și distrugere pe care l-am văzut și despre care am auzit. Inima mea este alături de toți cei care au pierdut persoane dragi în Siria și Turcia.

Faptul că acest cutremur a avut loc într-o regiune devastată de război nu este nimic mai puțin decât o catastrofă. Oamenii sunt epuizați și speriați. Rezistența lor a fost distrusă după ani de conflict. În multe locuri, cum ar fi Alep, oamenii abia începuseră să se întoarcă acasă pentru a-și reconstrui viețile. Acum sunt nevoiți să supraviețuiască temperaturilor geroase cu aproape nimic.

Serviciile de bază necesare pentru a susține viața – apă curată, încălzire, asistență medicală, electricitate – erau extrem de slabe înainte de cutremur. Situația umanitară este și mai gravă astăzi.

CICR va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini oamenii – oricine și oriunde s-ar afla. Este imperativ să ni se acorde acces umanitar deplin în toate zonele afectate, iar acțiunea umanitară nu trebuie să fie împiedicată. Aceasta este o oportunitate vitală de a depolitiza ajutorul. Salvarea de vieți trebuie să fie prioritatea noastră colectivă”

Ora 16:08 Un al doilea convoi de ajutoare al ONU a intrat vineri pe teritoriul controlat de rebeli în nord-vestul Siriei, prin punctul de trecere Bab al-Hawa, a anunțat vineri Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), transmite CNN.

Convoiul de vineri a inclus 14 camioane ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) care transportau corturi, pături, saltele, materiale de curățenie, coșuri și materiale alimentare, potrivit lui Mazen Alloush, directorul de comunicare al administrației care controlează punctul de trecere Bab al-Hawa.

Ora 16:00 Bilanțul victimelor cutremurului a depășit acum atât cutremurul din 2011 din largul orașului japonez Fukushima – în care au murit peste 18.400 de persoane – cât și cutremurul din 1999 din apropierea Istanbulului, care a făcut aproximativ 18.000 de victime, relatează AP. Aproximativ 12.000 de clădiri din Turcia fie s-au prăbușit, fie au suferit pagube grave, potrivit ministrului turc al mediului și planificării urbane, Murat Kurum, scrie The Guardian.

Ora 15:55 Din regiunile afectate de cutremurul de luni sosesc rapoarte despre atacuri asupra întreprinderilor și jafuri, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că „nu va lăsa loc de abuzuri”, scrie CNN. În cadrul stării de urgență declarate, guvernul a „asigurat autoritățile de care are nevoie” pentru a reprima aceste infracțiuni, a declarat el la Adiyaman, în Turcia.

  • „De acum înainte, acești abuzatori vor fi supuși sancțiunilor necesare imediat ce vor fi prinși”, a adăugat Erdogan.

Ora 15:30 Șeful grupului sirian de intervenție de urgență Căștile Albe a acuzat ONU că nu a reușit să livreze ajutoare umanitare adecvate în zonele controlate de rebeli din țară, devastate de un cutremur major și de replicile acestuia, transmite The Guardian.

Raed Al Saleh, care conduce grupul, a calificat răspunsul ONU drept „catastrofal” și a declarat că organismul ar trebui „să își ceară scuze poporului sirian pentru lipsa de ajutor pe care a oferit-o”.

Saleh a declarat că zona nu a primit niciun ajutor din partea ONU de la cutremurul de luni, destinat să răspundă la dezastre, adăugând că cele șase camioane care au trecut joi granița în Siria au fost un transport obișnuit care a fost întârziat.

Ora 15:03 Numărul persoanelor care aveau nevoie de asistență umanitară în Siria, înainte de cutremur, se ridica la 15,3 milioane – dar acest număr va trebui acum revizuit, a declarat coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih, scrie CNN. Numai în Alep se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind adăpostite în prezent în școli și moschei.

  • „Aceia sunt cei norocoși”, a spus Benlamlih. Restul de 70.000 „au zăpadă, au frig și trăiesc într-o situație teribilă”, a adăugat el.

Ora 14:45 Răspunsul autorităților turce la cutremurele masive din sudul țării nu este atât de rapid pe cât și-ar fi dorit guvernul, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdoğan, adăugând că bilanțul victimelor din această țară a urcat acum la 18.991 de morți, scrie The Guardian. Vorbind în provincia Adiyaman, care a fost, de asemenea, afectată de cutremure, Erdoğan a declarat că unele persoane fură din piețe și atacă întreprinderi, adăugând că starea de urgență declarată în zonă va permite statului să impună sancțiunile necesare.

Ora 14:27 Președintele sirian, Bashar al-Assad, a făcut prima sa călătorie într-o zonă afectată de cutremur, vizitând vineri oamenii din spitalul universitar din Alep, transmite The Guardian.

Ora 14:00 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria se ridică în prezent la 21.719 morți. Potrivit oficialilor și medicilor, 18.342 de persoane au murit în Turcia și 3.377 în Siria, transmite The Guardian.

Ora 13:43 Salvatorii au scos vineri o femeie în viață dintre dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Turcia, provocând aplauze din partea celor prezenți la aproximativ 104 ore după ce a fost îngropată de cutremurul uriaș care a provocat moarte și distrugere în întreaga regiune, transmite Reuters, citată de The Guardian. Lucrătorii de urgență germani au ridicat-o cu grijă pe Zeynep Kahraman, în vârstă de 40 de ani, pe o targă, pe lângă blocurile de beton sfărâmat și metalul răsucit din orașul Kirikhan, într-o ambulanță.

  • „Acum cred în miracole. Puteți vedea oamenii plângând și îmbrățișându-se unii pe alții. Este o ușurare imensă că această femeie, în asemenea condiții, a ieșit atât de sănătoasă. Este un miracol absolut”, a declarat la fața locului Steven Bayer, liderul echipei internaționale de căutare și salvare.

Ora 13:29 Familiile celor 263 de copii care au fost scoși dintre dărâmături în Turcia nu pot fi contactate, a anunțat vineri Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale din această țară, citat de CNN. Detalii, aici.

Ora 13:11 Situație dramatică în Siria: Populația din nord-vest, care trăiește aproape exclusiv din ajutoare umanitare, a rămas fără alimente, anunță o agenție ONU/ Turciei i se cere deschiderea mai multor puncte de trecere a graniței/ Țara era deja distrusă de războiul sângeros care durează din 2011.

Ora 12:50 Programul Alimentar Mondial (PAM) spune că nu mai are stocuri în nord-vestul Siriei și a cerut deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei dinspre Turcia, după ce ambele țări au fost devastate de cutremure, scrie The Guardian.

  • „Nord-vestul Siriei, unde 90% din populație depinde de asistența umanitară, reprezintă o mare îngrijorare. Am ajuns la oamenii de acolo, dar trebuie să ne refacem stocurile”, a declarat reporterilor Corinne Fleischer, director regional al PAM în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Est.
  • „Suntem în criză de stocuri și avem nevoie de acces pentru a aduce noi stocuri. Punctul de trecere a frontierei este deschis acum, dar trebuie să deschidem noi puncte de trecere a frontierei.”

Ora 12:37 Pakistanul a trimis un avion cargo cu 20 tone de ajutoare pentru victimele cutremurului din Turcia și Siria, în timp ce căutările de supraviețuitori continuă în întreaga țară.

  • „Tocmai am văzut un avion cargo care transporta bunuri de ajutor de 20 de tone pentru victimele cutremurului din Turcia. Pakistanul a stabilit o punte aeriană, terestră și maritimă pentru furnizarea de asistență de ajutor pentru frații și surorile noastre din Siria și Turcia”, a declarat vineri premierul pakistanez Shehbaz Sharif, citat de CNN.

Ora 12:21 Presiunea este tot mai mare asupra ONU pentru a oferi sprijin urgent în nord-vestul Siriei, care nu a primit încă un ajutor semnificativ la cinci zile după cutremurul care a devastat regiunea, iar șansele de a găsi supraviețuitori sub dărâmături sunt aproape pierdute, transmite The Guardian. 

Ora 12:03 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este așteptat să viziteze vineri provinciile Adiyaman și Malatya pentru a inspecta zonele afectate de cutremurul de luni, a anunțat postul public de televiziune turc TRT Haber. Provinciile sunt situate spre sudul țării și la nord de Gaziantep, epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade, relatează CNN.

Ora 11:13 Reuters relatează că președintele sirian, Bashar al-Assad, se află în Alep pentru a efectua prima sa vizită într-o zonă a țării afectată de cutremur. La începutul acestei săptămâni, regimul său a fost acuzat că face politică cu ajutorul umanitar, după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că țara sa ar trebui să fie responsabilă pentru livrarea tuturor ajutoarelor în Siria, inclusiv în acele zone care nu se află sub controlul guvernului sirian, notează The Guardian.

Ora 10:46 Două surori adolescente au fost salvate în orașul Kahramanmaraș, la 101 ore după cutremurul puternic care a lovit Turcia, au anunțat pompierii, transmite CNN.

Într-o declarație de vineri, Departamentul metropolitan de pompieri din Antalya a precizat că Ayfer, în vârstă de 15 ani, a fost scoasă dintre dărâmături în a 99-a oră de la cutremur, iar sora ei, Fatma, în vârstă de 13 ani, a fost salvată două ore mai târziu.

Salvatorii care au folosit senzori seismici au detectat semne de viață sub dărâmături și au desfășurat o operațiune de salvare de 10 ore pentru a ajunge la locul unde se afla Ayfer, se arată în comunicat. Pompierii au vorbit cu Ayfer în încercarea de a o menține conștientă. Ea a spus că îi era dor să mănânce înghețată și i-au promis că îi vor aduce înghețată atunci când va fi în siguranță. De asemenea, ei au pus muzica pe care ea a cerut-o.

Ora 10:39 Un nou-născut și mama sa au fost salvați dintre dărâmături, în sudul Turciei, la aproximativ 90 de ore de la primul dintre cutremurele mortale de luni, transmite BBC.

Băiețelul în vârstă de 10 zile, pe nume Yagiz, a fost recuperat dintr-o structură ruinată din provincia Hatay.

Imaginile arată cum copilul a fost scos cu grijă într-o pătură termică, iar apoi a fost transportat la o ambulanță.

Mama sa a fost scoasă pe o targă. Nu au fost disponibile imediat alte informații actualizate cu privire la starea de sănătate a celor doi.

Ora 10:05 La patru zile de la cutremur și în timp ce Turcia se pregătește pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din mai, se pun întrebări familiare cu privire la rolul pe care codurile de construcție prost respectate l-ar fi putut juca în acest dezastru, scrie The Guardian, care citează AP.  Turcia nu a aplicat regulile moderne de construcție, permițând – și, în unele cazuri, încurajând – un boom imobiliar în zonele predispuse la cutremure, spun experții. Aplicarea laxă a legii, asupra căreia experții în geologie și inginerie au avertizat de mult timp, este din nou analizată în urma cutremurelor devastatoare de săptămâna aceasta, care au distrus mii de clădiri și au ucis peste 20.000 de persoane în Turcia și Siria.

Ora 09:50 Agonie și extaz după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria: Un adolescent de 17 ani a fost salvat de sub ruinele din Gaziantep după 94 de ore/ Salvatorul tânărului are un fiu de aceeași vârstă: ”Îți jur că n-am dormit patru zile, am încercat să te scot”.

Ora 09:06 În Siria, devastarea provocată de cutremur se adaugă la o criză umanitară deja existentă ca urmare a unui război civil care durează de mai bine de zece ani. Milioane de oameni care trăiesc în nord-vestul Siriei, o mare parte a teritoriului fiind controlat de rebelii antiguvernamentali, sufereau deja de efectele sărăciei extreme și de o epidemie de holeră atunci când a avut loc cutremurul, scrie CNN.

Ora 09:05 Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este deschis la ideea de a livra ajutoare prin puncte de trecere a frontierei suplimentare, altele decât Bab al-Hawa, care este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Turcia și zonele controlate de rebeli din nordul Siriei, transmite CNN. 

Ora 09:04 Un convoi de ajutoare ONU a trecut joi din Turcia în nord-vestul Siriei, pentru prima dată de la cutremur. Cele șase camioane care transportau articole pentru adăposturi și articole nealimentare (NFI) au trecut prin punctul de trecere a frontierei Bab Al Hawa, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare, scrie CNN.

Ora 09:03 Peste 21.000 de persoane au murit în ambele țări, iar salvatorii se întrec acum într-o cursă contra cronometru pentru a scoate supraviețuitorii dintre dărâmăturile clădirilor prăbușite în condiții de iarnă geroasă. Potrivit autorităților, cel puțin 78.124 de persoane au fost rănite în Turcia și Siria, scrie CNN. 

Ora 08:46 Australia a trimis o echipă de căutare și salvare formată din 72 de persoane pentru a ajuta autoritățile turce. Echipa va lua cu ea aproximativ 22 de tone de echipamente și provizii esențiale, inclusiv corturi, bandaje, mașini de tăiat șuruburi, drujbe și burghie, și va fi autosuficientă. Ministrul apărării, Richard Marles, a declarat vineri reporterilor din Canberra că echipa „va face o diferență reală atunci când va ajunge pe teren”. El a precizat că Australia a anunțat anterior o contribuție de 6,9 milioane de dolari la eforturile de ajutorare, transmite The Guardian.

Ora 08:44 În imagini: Iată aici o vedere aeriană a distrugerilor provocate de cutremurul din Turcia.

Ora 08:39 Apărarea Civilă siriană, cunoscută și sub numele de Căștile Albe, a declarat că lucrează fără întrerupere de peste 90 de ore, „în condiții foarte dificile”, pentru a salva persoanele prinse sub dărâmături în urma cutremurului mortal care a lovit luni Turcia și Siria, scrie CNN. Organizația de voluntari a declarat că vor continua operațiunile de salvare în zonele afectate din nordul Siriei, controlate de opoziție, până vineri. Cu toate acestea, organizația a postat pe Twitter un avertisment potrivit căruia speranța de a găsi supraviețuitori este acum „în declin”. Zonele afectate includ zona rurală din Alep, în nordul Siriei, și zona rurală din Idlib, în nord-estul Siriei.

Ora 08:30 Sute de mii de oameni din Siria au rămas fără adăpost în mijlocul iernii, în urma cutremurelor mortale de luni. În tot nord-vestul Siriei – unde temperaturile sunt sub zero grade – mulți oameni stau în adăposturi improvizate, în moschei și în ruinele clădirilor distruse, scrie CNN. Mousa Zidane, un voluntar al „Căștilor Albe”, cunoscute oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a declarat joi pentru CNN că, în urma cutremurelor, „zeci de mii de familii sunt în prezent fără adăpost în tot nord-vestul Siriei”.

Ora 08:15 Fetița din Siria care s-a născut printre dărâmături a fost numită Aya care înseamnă ”un semn de la Dumnezeu”/ Mii de oameni se oferiseră să o înfieze/ Familia bebelușului a murit în urma cutremurului, fetița va fi preluată de un frate al bunicului. Detalii aici. 

Ora 08:00 O adolescentă din Siria a fost salvată după 80 de ore de la cutremur/ Operațiunea, condusă de un miner care știe să se orienteze în spații întunecate și înguste. Detalii aici. 

Ora 07:30 Echipa de căutare-salvare a României trimisă în Turcia a participat la scoaterea de sub dărâmăturile unei clădiri cu nouă etaje a unei femei, în vârstă de 55-60 de ani. Victima era conştientă şi a fost predată echipajelor medicale, anunţă IGSU, citată de News.ro. Detalii aici. 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sper sa-l taxeze pe Erdogan, dupa ce l-au votat masiv. Raspunsul statului a fost extrem de timid si tardiv. Prima lui grija sa fost sa incetineasca Twitter, nu sa mobilizeze armata ca sa-i ocata pe oameni de sub daramaturi in conditiile in care primele 48 de ore sunt critice.

  2. Departe de mine orisice urma de cinism dar….poate n-ar fi neinteresant sa stim câti „dezvoltatori imobiliari TURCI” si alti de-alde astia activeaza pe teritoriul Valachiei (cu acte în regula, evident, în conformitate cu OG 3459/1548 – în turca „parandarat” emisa de Lacusta Voda în ultimii 30 de ani).
    Raspunsul pe care-l vom primi: „Ai bă , că nu dau Turcii !!!”.

  3. Aici mi-am dat seaama ca nu toti sirieni sunt la fel…unii raman acasa si lupta pentru tot ce inseamna tara lor si altii manati de alte lucruri prefera sa fuga…..deci eugene ia pwla…..