G4Media.ro

Lituania a inaugurat un gazoduct care va permite Poloniei să înlocuiască gazele…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lituania a inaugurat un gazoduct care va permite Poloniei să înlocuiască gazele rusești cu GPL importat printr-un terminal al portului Klaipeda

Lituania a inaugurat un gazoduct care va permite Poloniei să înlocuiască gazele pe care le primea de la Rusia cu GPL (gaz natural lichefiat), importat printr-un terminal al portului lituanian Klaipeda, au anunţat luni surse din ţara baltică, citate de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Combustibilul a început deja „să curgă” duminică dimineaţa spre Polonia prin conducta construită de operatorul lituanian Amber Grid, conform paginii web a televiziunii publice LRT.

Construirea Interconectorului de Gaze Polonia Lituania (GIPL) a început în 2015 şi a fost finalizată anul acesta; conducta are 508 kilometri, între Jauniunai, în sudul Lituaniei, şi Holowczyce, în estul Poloniei.

„Acesta reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea independenţei energetice între Lituania şi Polonia, în special în contextul securităţii aprovizionării cu gaze”, a declarat directorul executiv al Amber Grid, Nemunas Biknius, potrivit unor surse locale.

Este prevăzut ca, după ce va atinge capacitatea maximă, în octombrie, gazoductul să transporte în Polonia două miliarde metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul anual al ţării.

Inaugurarea oficială a gazoductului va avea loc pe 5 mai, cu o ceremonie la care vor participa preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, precum şi comisarul european pentru energie şi o serie de miniştri polonezi şi din ţările baltice.

Gazoductul va fi conectat la reţeaua şi sistemele de înmagazinare ale operatorului Conexus Baltic Grid, care, după cum este prevăzut, va asigura în totalitate cererea de gaze a celor trei ţări cu GPL furnizat prin intermediul portului Klaipeda.

Ulterior, se va conecta prin această reţea la terminalul plutitor de GNL conectat la portul estonian Paldiski, pe care îl vor administra Estonia şi Finlanda.

Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti au fost accelerate ca urmare a invaziei din Ucraina şi a ameninţărilor Moscovei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.

Cele trei ţări au fost primele din Uniunea Europeană care au pus capăt importurilor de gaze ruseşti, decizie pe care au luat-o în aprilie.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mujicii nu vor mai livra in UE cel putin 1000 de ani cand deja gazul nu va mai fi folosit de nimeni.

  2. Combinat cu o campanie agresiva de izolare termica a locuintelor, trecerea pe gatit cu plite electrice, instalare de panouri solare , turbine eoliene…si uite asa Mujicia mai vinde gaz doar la chinezi si platesc cat vrea orezul lor.

  3. Penibile sunt intrebarile acestea retorice: „… cand nu bate vantul, sau cand nu este soare cum produceti energie?” Cu ajutorul energiei hidro si atomice. Daca fiecare locuinta si fabrica e ajutata (subventie, imprumut cu dobanda 0%, etc.) sa instaleze panouri foto pe acoperisuri, in cativa ani n-am mai arde nimic pentru electricitate.

  4. Când nu bate vântul sau când nu este soare, tragem din bateri. Tesla are baterie 100% reciclabile ceea ce înseamnă cicluri de viata fără alt consum de materie prima. Hai ca se poate dacă se vrea. Sa facă la fel și ceilalți producători care fac baterii de 20-50 de ani.

  5. Când nu bate vântul sau când nu este soare, tragem din bateri. Tesla are baterie 100% reciclabile ceea ce înseamnă cicluri de viata fără alt consum de materie prima. Hai ca se poate dacă se vrea. Sa facă la fel și ceilalți producători care fac baterii de 20-50 de ani.

  6. Doar 10%…asta e putin… Iar energie lectrica o produci foarte greu si costisitor… La iarna vom vedea