G4Media.ro

Liderul partidului polonez de guvernământ critică poziția lui Viktor Orban față de…

Sursa foto: Facebook / Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

Liderul partidului polonez de guvernământ critică poziția lui Viktor Orban față de războiul din Ucraina și cere o reevaluare a relaţiilor cu Ungaria: „Dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”

Liderul partidului polonez de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a criticat vineri poziţia premierului ungar Viktor Orban faţă de războiul din Ucraina şi a estimat că din acest motiv Polonia ”va trebui să-şi reconsidere relaţiile cu Ungaria”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Kaczynski, fondator şi lider al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a declarat la postul polonez Radio Plus că evaluarea sa asupra poziţiei lui Viktor Orban ”este categoric negativă”.

Considerat până în prezent un aliat politic şi un prieten personal al premierului ungar, Kaczynski s-a referit la decizia Budapestei de a accepta cererea Rusiei privind plata gazului natural în ruble, decizie pe care a calificat-o drept ”ceva foarte trist”, adăugând că, ”dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”.

Mai mult, Kaczynski a afirmat că ”atunci când prim-ministrul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog”. Premierul ungar a declarat miercuri despre sutele de civili ucişi în oraşul ucrainean Bucea că ”orice informaţie asupra acestei teme trebuie verificată în mod independent, pentru că trăim într-o epocă de manipulare informaţională masivă”.

Pe de altă parte, Kaczynski a susţinut din nou cererea Poloniei pentru trimiterea unei forţe internaţionale de pace în Ucraina alcătuită din ”forţe armate” şi că, deşi ar dori să vadă ”NATO spunând: intrăm în Ucraina”, a admis că decizia revine Alianţei şi Statelor Unite, care până în prezent au respins această solicitare pentru a nu risca o confruntare directă cu Rusia.

În final, liderul polonez a ţinut să menţioneze că ”dacă cineva crede că ar trebui să fim foarte precauţi cu Rusia, acela nu cunoaşte raţiunile statului polonez”.

Conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria au fost unite în ultimii ani în faţa criticilor Bruxellesului că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a aprobat încă PNRR-urile.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a câştigat duminică detaşat alegerile legislative, iar marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul consideră că încalcă statul de drept.

Sursa foto: Facebook / Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Lacheul de la Budapesta are aceleași vise revizioniste pe care le are si Putler. A exprimat asta foarte clar si nu de ieri de azi.

    Polonia trebuie sa-l izoleze si sa strângă rândurile NATO cu România si țările Baltice!
    ✌️

    • Parca si vad ca Polonia iese din amenintarea cu suspendarea dreptului de vot si a fondurilor din cauza statului de drept. Si ramane doar Ungaria. Cum pana acum Ungaria si Polonia s-au acoperit reciproc pentru a impiedica unanimitatea la vot necesara, parca vad ca Ungaria o incaseaza din cauza ca ramane in offside, fara sprijinul Poloniei. nasoale vremuri…

    • 👍👍👍

  2. Rămâne singur viktatorul și, asemenea idolului său sovietic, trage și Ungaria după el în mocirla istoriei.

  3. imaginati cum se desfasoara o intilnire pe holul unei institutii europene sau chiar mai jos in bucataria unui trust oarecare intre un polonez si un maghiar sau intre un maghiar si restul de prieteni .merita oare tinerii maghiari asta .

    • daca si polonezul a inteles oare orban nu o poate face .

  4. daca si polonezul a inteles oare orban nu o poate face .

  5. Noi ii ținem la guvernare pe cei care au luptat pentru ca Orban sa iasă. Sunt pe ecranele televiziunilor, ne dau lecții, fac politici de mediu, economice!

  6. Asta arată că polonezii erau constiți când se gândeau la națiuni. Acum au aflat că lângă ei era ”secretara” kriminalului de la kremlin ! I hai HAAAA !!!!!
    Acum e acum, parcă văd la Varșovia poze cu Orbanov arse și acorduri bilaterale plasate mai lateral !! Sau prins paniamaiașii !!!

  7. S-a aservit si Polonia intereselor Statelor Unite, uitand de propriile interese in Ucraina…

    • Da, bă, trebuia sà se alinieze intereselor orcilor.

    • Nicule, și care ar fi „propriile interese în Ucraina”? E nevoie să-ți subliniez că într-o Europă Unită delimitări teritoriale statale contează prea puțin. O dată Ucraina primită în UE cu drepturi depline se schimbă geopolitica.
      Cu siguranță că acest lucru va impulsiona aderarea și a altor state la UE. Poate și la NATO.

  8. Mesajul a fost transmis, urmeaza sa aleaga pampersul. 🙂