G4Media.ro

Libertatea: Motivele invocate de medicii de la „Bagdasar Arseni” care au refuzat…

Sursa: Libertatea.ro

Libertatea: Motivele invocate de medicii de la „Bagdasar Arseni” care au refuzat să mai facă gărzi – plimbatul pacienților între spitale, primirea celor cu arsuri în lipsă de locuri, tratarea pacienților arși grav care ar trebui tratați în centre de arși

Medicii de la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală care au anunțat conducerea unității medicale că nu vor mai face gărzi au prezentat, într-o scrisoare deschisă transmisă ziarului Libertatea, motivele pentru care au luat această decizie. Între motivele invocate de medicii respectivi se regăsesc: plimbatul pacienților între spitale, primirea celor cu arsuri în lipsă de locuri, tratarea pacienților arși grav care ar trebui tratați în centre de arși.

Medicii spun că tocmai din această cauză există plângeri penale de malpraxis pe numele lor.

  • Amintim că G4Media.ro a scris în exclusivitate la finalul lunii august că în România există doar 6 paturi de mari arși, la Spitalul Floreasca, în timp ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut în mod repetat că sunt 34 de paturi de mari arși, între care le-a inclus și pe cele de la spitalul Bagdasar Arseni, deși unitatea de la acest spital nu îndeplinește condițiile pentru a fi acreditată ca centru de mari arși.

Ce spun medicii în scrisoarea deschisă:

1. Lipsa liniilor de gardă pentru unele specialități. „În structura spitalului nu există linii de gardă pentru foarte multe dintre specialitățile necesare tratamentului multidisciplinar al pacientului politraumatizat (ex: chirurgie vasculară, chirurgie toracică, chirurgie BMF (n.r. buco-maxilo-facială), ORL etc)”, afirmă doctorii.

2. „Plimbatul” paciențior între spitale. „Necesitatea transportării pentru consulturi interdisciplinare a pacienților politraumatizați pune în pericol starea de sănătate a acestora și chiar viața pacientului (fiind cunoscut faptul în care ambulanța care transporta un pacient pentru consult interdisciplinar în altă unitate a fost implicată într-un accident rutier)”, scriu medicii.

3. Primirea pacienților arși în lipsă de locuri. „Obligativitatea primii unui pacient cu arsuri majore chiar și în condițiile lipsei locurilor disponibile pentru această patologie, fără posibilitate de izolare (situație des întâlnită)”, se arată în scrisoare.

4. Tratarea pacienților arși grav care ar trebui tratați în centre de arși. „Neconcordanțe între realitate (tratamentul arsurilor în UFA) și ordinul MS n.r. 476/2017 – adesea fiind obligați să tratăm pacienți arși grav deși aceștia ar trebui tratați în centre de arși; chiar în condițiile aplicării ordinului nr. 2063/2022, transferul în centrele de arși din străinătate al acestora nerealizându-se întotdeauna”. Din această cauză, spun medicii, ei sunt expuși „unui risc crescut de malpraxis, existând deja plângeri penale la adresa unor membri semnatari pentru posibil malpraxis în tratamentul marilor arși”. Este ceea ce spitalul susține, în răspunsul către presă, că s-a întâmplat cu unii medici semnatari.

5. Acuză fonduri insuficiente. „Fonduri insuficiente, discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente, materiale și dispozitive medicale creează probleme mari în tratamentul pacienților internați prin urgență, crescând riscul de apariție al plângerilor de malpraxis.”

6. Fără sprijin juridic. Medicii acuză și că nu au parte de sprijin din partea unor avocați. „În situația plângerilor penale la adresa membrilor personalului medical, spitalul nu a oferit niciodată asistență juridică, lăsându-ne singuri în fața demersurilor la care se ajunge ca urmare a problemelor sesizate anterior”.

Spitalul Bagdasar Arseni a anunțat, luni, într-un comunicat, că șapte medici au anunțat conducerea unității medicale că nu mai vor să facă gărzi pentru că ar exista un risc de malpraxis medical. Conducerea spitalului a anunțat că va analiza explicațiile date de medici și a precizat că cinci dintre cei șapte medici sunt vizați de sesizări la parchet care vizează „posibile abateri de natură penală”. Detalii aici.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma luni că, în România, centrele în care sunt trataţi marii arşi sunt „mult mai bine organizate” acum faţă de momentul tragediei de la clubul Colectiv.

”Noi avem vreo 30 de paturi pentru mari arşi, mai exact 26 pentru adulţi şi 10 pentru copii. Sunt lucruri care se pot îmbunătăţi, dar vreau să vă spun că faţă de momentul Colectiv sunt mult mai bine organizate aceste centre. Am fost personal să le văd, pentru că existau tot felul de discuţii în spaţiul public, să trimitem toţi pacienţii în străinătate… sigur, îi trimitem, aţi văzut că am trimis, am fost foarte operativi cu cei cu situaţii mai grave, dar, pe de altă parte, aproape toţi pacienţii au fost nu numai bine trataţi, s-au şi vindecat cei care au fost trataţi în România, nu au fost probleme legate de infecţii, sunt condiţii. Şi mai este ceva care s-a schimbat foarte mult de atunci, e vorba de personalul pregătit să lucreze în echipe care să aibă grijă de aceşti pacienţi”, a afirmat, la Medika TV, luni seară, ministrul Sănătăţii citat de News.ro.

Citește și Ministerul Sănătății enumeră paturile de terapie intensivă pentru arși, aflate în secții pentru care a fost dată derogare prin ordin de ministru pentru a trata pacienții cu arsuri severe, în absența centrelor pentru marii arși

Citește și Documentul emis de Ministerul Sănătății care îl contrazice pe ministrul Rafila / „În prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”, scrie în document, în timp ce ministrul spune că sunt 34 de paturi pentru marii arși

Citește și EXCLUSIV Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste 20% din corp / Rafila spunea că sunt „circa 30” / România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, la 8 ani de la Colectiv, din care 4 ani cu Ministerul Sănătății condus de PSD

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iar raspunsul, pe puncte, al conducerii spitalului este … !?

    Reporterul este pe teren, la directiunea spitalului, banuiesc.