G4Media.ro

Documentul emis de Ministerul Sănătății care îl contrazice pe ministrul Rafila /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Documentul emis de Ministerul Sănătății care îl contrazice pe ministrul Rafila / „În prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”, scrie în document, în timp ce ministrul spune că sunt 34 de paturi pentru marii arși

Un document semnat de secretarul de stat Cătălin Vișean din Ministerul Sănătății, în 7 august 2023, arată că „în prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”. În schimb, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni seară, la Medika TV, că în România sunt funcţionale 34 de paturi de mari arşi, dintre care 24 sunt pentru adulţi şi 10 pentru copii.

  • Update: Ministrul Alexandru Rafila a declarat, din nou, marți, într-o conferință de presă, că sunt 34 de paturi pentru mari arşi. „Aceasta este realitatea, iar documentul semnat de secretarul de stat, sigur că dânsul va trebui să ne dea câteva clarificări. În momentul de față, este în concediu”, a susținut Rafila.

„Noi avem, în momentul de faţă, în ciuda unor informaţii false care circulă pe unele siteuri de mass-media, numărul de paturi disponibile este de 34, din care 24 pentru adulţi, 10 pentru copii. Iar în cadrul a trei proiecte pe care le-am pus în aplicare şi se construieşte acolo, la Timişoara, la Târgu Mureş şi la Grigore Alexandrescu, vor mai fi operaţionalizate circa 20 de paturi”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

La 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, rezultă dintr-o analiză publicată luni de G4Media.ro. Au fost realizate, prin renovare și reabilitare, unele unități la standarde pentru tratarea pacienților cu arsuri medii, însă niciun centru pentru pacienții gravi nu a fost realizat. PSD a condus jumătate din această perioadă Ministerul Sănătății, inclusiv în prezent, când ministrul Alexandru Rafila afirmă că în România sunt „circa 30 de paturi pentru pacienții mari arși”, în timp ce un document asumat de minister în urmă cu doar trei săptămâni consemnează că există doar 6 paturi pentru marii arși.

Potrivit unui ordin de ministru din mai 2017, aflat în vigoare, paturile pentru mari arși sunt doar în centrele de arși, pe care România nu le-a construit.

În iulie 2023, ministerul condus de Alexandru Rafila a pus în dezbatere publică un ordin prin care sunt modificate criteriile din ordinul aprobat în 2017 pentru încadrarea în categoria centru de arși a unei secții.

Supraviețuitori și membri ai familiilor victimelor incendiului din clubul Colectiv acuză Ministerul Sănătății că vrea să coboare standardele îngrijirii pacienților cu arsuri, propunând modificări legislative care creează centre de arși doar „din pix”Detalii aici.

În răspunsul transmis de Ministerul Sănătății semnatarilor acestui mesaj și obținut de G4Media.ro, datat 7 august 2023, se afirmă, sub semnătura secretarului de stat Cătălin Vișean, că România are doar 6 paturi pentru marii arși.

Extrase din documentul Ministerului Sănătății:

Documentul integral poate fi descărcat aici.

Ministerul Sănătății justifică astfel necesitatea de o modifica condițiile stricte din ordinul aprobat în 2017, care stabilește criteriile pentru centrele care pot trata marii arși, astfel încât unitățile existente în prezent, care sunt acreditate pentru tratarea cazurilor medii să fie catalogate drept locuri pentru marii arși.

România are 6 locuri pentru marii arși la Floreasca, conform documentului din 7 august, care afirmă că unitatea a fosst acreditată ca Centru de arși. De asemenea, are unități funcționale pentru arși – acreditate pentru tratarea cazurilor medii – 21 de paturi pentru adulți la Timișoara (5 locuri), Iași (5 locuri), spitalul de arsuri din București (5 locuri) și spitalul Bagdasar Arseni din Capitală (3 locuri) și 13 pentru copii la spitalul „Grigore Alexandrescu” din București (10 locuri) și la Iași (3 locuri).

Acestea sunt locurile despre care vorbește ministrul Rafila ca fiind paturile pentru marii arși, iar un ordin pus în dezbatere publică de minister relaxează din criteriile stricte în vigoare, pentru a acredita unitățile ca centre de arși.

La cea mai nouă unitate pentru arși, de la spitalul Bagdasar Arseni, un raport al Corpului de control al ministerului constata, în anul 2021, nereguli grave, inclusiv absența unor circuite adecvate, secția ATI fiind la alt etaj decât cea de chirurgie plastică, iar pacienții cu arsuri erau transportați cu aceleași lifturi folosite pentru toți pacienții din spital, scria Libertatea.

Unde pot fi tratați marii arși și ce condiții trebuie îndeplinite de Centrul pentru arși, respectiv Unitatea funcțională pentru arși, potrivit ordinului aflat în vigoare:

Articolul 3 (1) Centrul pentru arși are cel mai înalt nivel de competență în sistemul de îngrijire a bolnavului cu arsuri, care asigură tratamentul complex al acestui pacient, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacientul cu arsuri în unitatea sanitară respectivă și monitorizează continuitatea tratamentului și îngrijirilor acestuia într-o unitate sanitară din județul de domiciliu, după caz, dacă este posibil.

(2) La nivelul centrului pentru arși se asigură asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat, asistență medicală complexă de specialitate pentru bolnavii cu arsuri grave, precum și pentru cei proveniți din unitățile funcționale pentru arși cu competență medie, în situația în care este depășită competența structurii respective sau evoluția cazului impune acest lucru.

(3) Centrul pentru arși se organizează în cadrul unor spitale de urgență care au resursele umane și materiale necesare pentru tratamentul bolnavilor cu arsuri grave. Centrul pentru arși cuprinde un compartiment de anestezie terapie intensivă (ATI), cu un număr de paturi cuprins între 5 și 7 paturi de tip terapie intensivă (TI) pentru pacientul critic, un număr de paturi cuprins între 5 și 7 paturi de tip terapie intermediară și îngrijire postoperatorie (TIIP) pentru pacientul care a depășit faza critică și un compartiment de minimum 5 paturi chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă (arși). La nivelul centrului pentru arși vor fi prevăzute și paturi de spitalizare de zi și cabinet de consultații, organizate cu circuite separate, conform legislației în vigoare; accesul pacientului cu arsuri grave în centru se face prin zona proprie de internare care are circuit distinct de al unității de primire urgențe din spital. Caracteristicile structurale ale centrului pentru arși sunt prevăzute în anexa nr. 1.

(4) În cadrul centrului pentru arși se pot trata atât pacienți copii, cât și pacienți adulți, situație în care zonele de saloane și de tratamente pentru copii trebuie să fie separate.

(5) Centrul pentru arși este o entitate fără personalitate juridică care se subordonează managerului și este condus de un medic-șef-medic primar în specialitatea chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, cu experiență de minimum 5 ani în îngrijirea bolnavilor cu arsuri grave.

(6) Centrul pentru arși are acces permanent și de urgență la laboratoarele și compartimentele de investigații și tratament ale unității sanitare în structura căreia funcționează, dispunând de mijloace informatizate pentru vehicularea informațiilor.

(7) Asigurarea consulturilor interdisciplinare se face în cadrul centrului cu medicii din cadrul unității sanitare respective, în timpul programului de muncă, cu medicii de specialitate care asigură liniile de gardă sau prin chemări de la domiciliu, după caz, în afara programului de lucru.

(8) Consulturile interdisciplinare pot fi asigurate și de către medici din afara unității, dacă starea pacientului impune acest lucru.

(9) Personalul care deservește centrul pentru arși este format din personalul medico-sanitar propriu cu experiență în asistența medicală și îngrijirea acestei categorii de pacienți. Încadrarea cu personal se realizează în conformitate cu prevederile din anexa nr. 2.

(10) În perioada în care numărul de pacienți este redus, personalul centrului poate desfășura activitate în secțiile/compartimentele de chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, respectiv ATI din structura spitalului.

(11) Conducerea spitalului stabilește ca o linie de gardă din liniile de gardă ATI și o linie de gardă din liniile de gardă de chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă să asigure continuitatea asistenței medicale în centrul pentru arși în perioada în care există pacienți internați.

(12) La nivelul centrului pentru arși se poate organiza și linie de gardă proprie, în specialitatea anestezie și terapie intensivă, după caz.

(13) La nivelul centrului pentru arși se pot desfășura activități de învățământ și cercetare, conform prevederilor legale în vigoare.

Articolul 4 (1) Unitatea funcțională pentru arși este o unitate funcțională cu nivel de competență medie în sistemul de îngrijire a arsurilor, care asigură tratamentul pacienților cu arsuri de gravitate medie, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacientul cu arsuri în unitatea sanitară respectivă și monitorizează continuitatea tratamentului și îngrijirilor acestora în unitatea sanitară sau la locul de domiciliu, după caz.(2) La nivelul unității funcționale pentru arși se asigură asistență medicală de urgență calificată și asistență medicală de specialitate pentru bolnavii cu arsuri de gravitate medie, precum și pentru cei proveniți din compartimentele cu nivel de competență bazală, în situația în care este depășită competența unității respective sau evoluția cazului impune acest lucru. La nivelul acestei entități se pot interna și pacienții cu alte tipuri de arsuri, după caz.(3) Unitățile funcționale pentru arși se organizează în cadrul spitalelor de urgență care au resursele umane și materiale necesare pentru tratamentul bolnavilor cu arsuri de gravitate medie.(4) Unitatea funcțională pentru arși cuprinde între 3 și 5 paturi pentru arși, număr care poate fi mai mare în situații justificate prin adresabilitate, în cadrul secției/compartimentului de chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, și între 1 și 3 paturi în cadrul secției ATI, organizate în rezerve individuale de izolare. Caracteristicile structurale ale unității funcționale pentru arși sunt prevăzute în anexa nr. 1. Activitatea acestei unități funcționale este coordonată de un medic în specialitatea chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă sau anestezie și terapie intensivă.(5) Unitatea funcțională pentru arși are acces permanent la o sală de operații cu dotările prevăzute în anexa nr. 3 și acces prioritar la laboratoarele și compartimentele de investigații și tratament ale spitalului, dispunând de mijloace informatizate pentru vehicularea informațiilor.(6) Asigurarea consulturilor interdisciplinare se face în zona în care este internat pacientul, fiind asigurate de către medicii din cadrul unității sanitare respective, în timpul programului de muncă, cu medicii de specialitate care asigură liniile de gardă sau prin chemări de la domiciliu, după caz, în afara programului de lucru.(7) Consulturile interdisciplinare pot fi asigurate și de către medici din afara unității, dacă starea pacientului impune acest lucru.(8) Recuperarea medicală se poate desfășura fie în secția de medicină fizică și de recuperare a spitalului respectiv, fie, dacă starea pacientului o permite, în alte secții de medicină fizică și de recuperare.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. E un procent normal, 6 reale din 34 pe hârtie. Cam atâta fura mafia USL+udmr din banii noștri.

  2. E o gluma buna si as rade daca n-ar fi de plans…

  3. Kªtul cu barbă (Ràfilä), ar trebui ärestät si întemniťat!

  4. bai n-auzi… cum sta el cu ochelarii pe nas si se uita ‘telctual, zici ca e la produs… cite poze o fi facut ca sa o aleaga pe asta… cind le-a ales „asta nu – asta nu- hmmm asta imi place, cum ma uit, cum eman inteligenta subtila, da, poza asta publicati-o.” astia-s mai rau ca ceausescu… apar in tot felul de ipostaze ridicole

    • E ocupat săracul, nu-și mai vede capul de atâtea probleme cu iubirea. Peste ceva timp, Raluca, șefa de cabinet și amanta lui, îl va face tată. Ce contează că-i un pic măritată? Dacă oamenii se iubesc…

  5. E ocupat săracul, nu-și mai vede capul de atâtea probleme cu iubirea. Peste ceva timp, Raluca, șefa de cabinet și amanta lui, îl va face tată. Ce contează că-i un pic măritată? Dacă oamenii se iubesc…

  6. Cu ochelari pe nas și biblioteca pictată pe fundal, în spatele lor…

  7. Al doilea turist al țării. Primul o plimbă pe Carmen, al doilea, pe Raluca.