G4Media.ro

EXCLUSIV Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste…

Sursa foto: G4Media.ro

EXCLUSIV Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste 20% din corp / Rafila spunea că sunt „circa 30” / România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, la 8 ani de la Colectiv, din care 4 ani cu Ministerul Sănătății condus de PSD

La 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, rezultă dintr-o analiză G4Media.ro. Au fost realizate, prin renovare și reabilitare, unele unități la standarde pentru tratarea pacienților cu arsuri medii, însă niciun centru pentru pacienții gravi nu a fost realizat. PSD a condus jumătate din această perioadă Ministerul Sănătății, inclusiv în prezent, când ministrul Alexandru Rafila afirmă că în România sunt „circa 30 de paturi pentru pacienții mari arși”, în timp ce un document asumat de minister în urmă cu doar trei săptămâni consemnează că există doar 6 paturi pentru marii arși.

Încă din 2014 (înainte de Colectiv), când tot PSD era la putere, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru construirea a 4 centre de mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș – într-un proiect cu Banca Mondială. Însă decizia politica nu a fost și pusă în practică.

După tragedia din clubul Colectiv, îngrijirea pacienților cu arsuri a revenit în atenție și în ultimii ani au fost realizate, prin renovarea și reabilitarea unor secții, mai multe unități pentru arși, cu câte 3-5 paturi (de exemplu, la spitalul Bagdasar din București, la spitalul județean din Craiova sau la spitalul „Sf Spiridon” din Iași). Însă acestea îndeplinesc standardele de tratare a pacienților cu arsuri medii, nu a celor gravi.

În cazul unor catastrofe, cum s-a întâmplat sâmbătă seara la Crevedia, pacienții cu arsuri grave sunt stabilizați în România, de medici care sunt specializați să îi trateze, însă din lipsa infrastructurii performante pentru tratarea lor, se caută locuri în străinătate pentru transferul acestora.

Ce s-a întâmplat cu centrele pentru arși promise încă din 2014?

În anul 2016, în timpul Guvernului tehnocrat, echipa de la Ministerul Sănătății, condusă de Vlad Voiculescu, a lucrat la un ordin care să prevadă negru pe alb condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru de arși. Ordinul era necesar pentru a demara proiectul cu Banca Mondială: nu puteau fi construite centre de arși fără a exista criteriile pe care trebuie să le îndeplinească.

Tot în acea perioadă a fost aprobat sporul de 100% pentru personalul medical care tratează pacienții arși și a foat creat un program de finanțare suplimentară a tratamentelor pentru arși.

Între timp s-a încheiat mandatul Guvernului Cioloș, iar PSD a revenit la putere. Ministrul Florian Bodog, chirurg plastician, a aprobat ordinul privind centrele de arși, care a fost publicat în Monitorul Oficial în mai 2017 și aflat în vigoare și astăzi.

Apoi iar nu s-a mai întâmplat nimic. În 2018, un alt ministru PSD, Sorina Pintea, declara că centrele de arși nu pot fi construite înainte de anul 2020, pentru că „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

Cele „patru centre vor fi construite, zic eu, un termen realist, după 2020, la Târgu Mureş, în Bucureşti sunt două, avem la Bagdasar Arseni, G. Alexandrescu şi la Timişoara. Deci, cum să vă spun, a fost multă birocraţie, multă delăsare pentru că sunt ani de zile în care lumea nu s-a interesat”, a afirmat Pintea, citată de News.ro.

De menționat că inițial la spitalul Bagdasar era prevăzută construcția unui centru de arși, pentru tratarea pacienților gravi, însă în anul 2020 acolo a fost inaugurată o unitate de arși – pentru pacienții medii – realizată de Primăria Sectorului 4.

În anul 2020 a izbucnit pandemia de COVID, iar centrele pentru arși nu au fost o prioritate. La guvernare era PNL. Apoi, USR a revenit la Ministerul Sănătății. Vlad Voiculescu a fost revocat din funcție după doar trei luni, iar pentru încă patru luni și jumătate Ioana Mihăilă a fost ministru.

De noiembrie 2021, Ministerul Sănătății este condus de Alexandru Rafila (PSD).

În mai 2023, Ministerul Sănătății a semnat ordinul de începere a lucrărilor la Centrul de arși din Timișoara, iar în 22 august a fost semnat contractul pentru construirea Centrului de arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Durata de execuție a acestora este de 26 de luni.

Cum vrea să facă Alexandru Rafila centre pentru mari arși care de fapt nu există

În mai 2022, ministrul Alexandru Rafila a emis un ordin prin care a prorogat până în 21 decembrie 2025 termenul până la care unitățile de arși trebuie să se conformeze criteriilor stabilite în ordinul aprobat în 2017.

„Având în vedere că până în prezent nu există la nivel național nicio structură spitalicească care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși, se propune prorogarea termenului de conformare pentru unitățile sanitare care asigură asistența medicală pentru pacienții cu arsuri până la data de 31.12.2025”, se arăta în nota de fundamentare a ordinului semnat de ministrul Rafila.

Ordinul inițial (din 2017) prevedea conformarea la criterii până în mai 2022. Pentru că în cinci ani România nu a reușit să facă niciun centru de arși, singura soluție a fost amânarea conformării la reguli. Adică este permisă tratarea sau măcar stabilizarea până la transfer și a pacienților cu arsuri de peste 20% din suprafața corpului în singurele secții pe care le avem, care sunt pentru cazurile medii.

Prin urmare, în mai 2022, Ministerul Sănătății constata negru pe alb că nu există paturi pentru marii arși în România.

În iulie 2023, ministerul condus de Alexandru Rafila a pus în dezbatere publică un ordin prin care sunt modificate criteriile din ordinul aprobat în 2017 pentru încadrarea în categoria centru de arși a unei secții.

Supraviețuitori și membri ai familiilor victimelor incendiului din clubul Colectiv acuză Ministerul Sănătății că vrea să coboare standardele îngrijirii pacienților cu arsuri, propunând modificări legislative care creează centre de arși doar „din pix”. Detalii aici.

Printre altele, ordinul pus în dezbatere reduce la mai puțin de jumătate (de la 35 mp la 15 mp) suprafața minimă a unei rezerve pentru un mare ars. Or, „aparatura necesară îngrijirii unui mare ars nu poate să încapă în 15 metri pătrați. Trebuie să te poți mișca pe lângă pat. Uneori e necesar să îl ridici cu o macara. Nu se poate face rabat la suprafețe”, au explicaț experți pentru G4Media. La fel cum nu se pot flexibiliza condițiile pentru accesul în aceste spații. Ordinul modificat acceptă existența unor astfel de centre cu o singură intrare și pentru personalul medical, și pentru pacient, și pentru vizitatori, în condițiile în care pentru pacienții cu arsuri infecțiile cu orice microb reprezintă un risc vital.

Cum motivează ministerul nevoia acestor modificări? Într-un document consultat de G4Media transmis de Ministerul Sănătății ca răspuns semnatarilor mesajului în care era acuzat că face centre de arși din „pix”, instituția condusă de Alexandru Rafila motivează cu faptul că România nu are paturi pentru mari arși care să îndeplinească condițiile legale și atunci trebuie schimbate acestea.

„În prezent, la nivel național există un singur Centru pentru Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca, n.red.), cu o capacitate de 18 paturi (6 paturi TI, 6 paturi TIIP, 6 paturi chirurgie plastică) cu personal dedicat și angajat în cadrul secției, independent de restul structurilor de Chirurgie Plastică sau ATI din cadrul Unității sanitare, constituit recent și care anterior funcționa ca o Unitate Funcțională pentru Arși. Cele 6 paturi de TI deservesc toți arșii cu suprafețe de arsură mai mari de 20% pe plan național, ceea ce va însemna ca toți pacienții să fie concentrați aici, în București, din toată țara. Având în vedere spitalizarea prelungită a acestei categorii de pacienți, în absența altor structuri acreditate care să preia pacienții critici beneficiind de resursă umană și echipamente adecvate, pacienții noi vor necesita transfer în străinătate. În prezent, conform legislației în vigoare, sistemul medical din România poate trata doar 6 arși gravi (adulți) simultan, făcând imposibilă gestionarea acestei patologii la nivel național”, se arată în documentul consultat de G4Media.

În același document elaborat în 7 august 2023, se arată că în România nu există niciun pat care să poată trata un copil cu arsuri grave.

  • De menționat că nu se precizează cum de în mai 2022 secția de la Floreasca nu îndeplinea condițiile pentru a fi acreditată ca Centru de mari arși, iar între timp a fost acreditată.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat, în 27 august, că în România sunt „circa 30 de paturi pentru pacienții mari arși”.

„Motivul transferului a fost cauzat de capacitatea limitată de spitalizare a pacienților arși. Știți bine că noi avem la nivel național circa 30 de paturi pentru pacienții mari arși. Aseară aveam libere 6 locuri – 5 în București și unul la Timișoara, pentru că erau ocupate acele locuri”, a susținut Alexandru Rafila, în legătură cu situația victimelor exploziei de la Crevedia.

În fapt, în România sunt 24 de paturi pentru adulții arși și 13 pentru copii, care erau acreditate la nivel de unitate pentru arși, adică pot fi tratați pacienți de nivel mediu. Cele 6 de la Floreasca ar fi fost acreditate recent pentru mari arși.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Minciuna este caracteristica de bază a guvernării useliste!

  2. trompeta psd,ca-ntotdeauna ,vom face,vom drege,mostenire pcr,da’ daca sunt votati de debili,n-ai ce face,,decit” sa pleci

  3. „Mandru Ca Sunt Roman” EGAL Mandru Ca Sunt Ars ( la buzunar si pe corp )

  4. Va tot plangeti dar la alegeri tot USL votati

    • Pai ce sa faci, Nicusor e prea pletos, altul e prea progresist, Clotilde nu suna destul de neaos….avem tot felul de criterii solide de evaluare a candidatilor. In general nu sunt binevazuti cei care nu dau sacose cu nimicuri odata la 4 ani si nu fac excursii la manastiri.

    • cate spitale de arsi sau facut la Timisoara?

    • @ioanCaprioara spitale? Si mie imi plac glumele seci.
      Intr-adevar PSD a promis ca vor construi 8 spitale, dar PSD se ghideaza dupa zicala: A promite e nobil, a se ţine de promisiune e o prostie.

  5. Cum n-au facut? Au facut, dar cand au venit useristii la guvernare le-au distrus. Noroc ca nu au stat decat un an altfel din alea 30 nu mai ramaneam nici cu astea 6. N-ati vazut, a inaugurat doamna Firea un spital si l-au vandut useristii la bucata, au ramas doar niste baraci de muncitori in loc. Psd tre sa fie tot timpul la guvernare, sa nu mai distruga altii ce construiesc cu atata truda.

  6. Va spuneam zilele trecute ca cred ca Romania are zero paturi pentru marii arsi !! Supravietuitorii de la Colectiv si cei decedati ar fi iar ucisi daca asta ar fi o ”stire”pentru ei ! Reamintesc ca la Colectiv , teoretic Romania avea 7 paturi pentru mari arsi realizate pe fonduri europene praduite -caci erau pentru operatii estetice adica nu aveau dotarile necesare ! Am vazut din noaptea de la Crevedia ca Arafat se exprima evaziv ! A zis : cred ca avem 4 paturi pentru mari arsi…….. Cum sa ajungi la conducerea din teren a unei astfel de tragedii fara sa sti unde si cati poti sa transferi cand asta era subiectul !!?

  7. Si ciolac-peste-pupaza s-a intors Pontochio, ca bataia de joc sa fie maxima.