G4Media.ro

Liber la cheltuieli mai mari fără licitații. Iohannis a promulgat legea PSD-PNL…

Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Liber la cheltuieli mai mari fără licitații. Iohannis a promulgat legea PSD-PNL care dublează pragurile privind valoarea achiziţiilor directe. Președintele nu a retrimis proiectul la Parlament și nu l-a atacat la Curtea Constituțională

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege promovată de PSD, PNL și UDMR care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe, stabilindu-se că se vor putea face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei, potrivit Agerpres.

Practic, ca urmare a noii legi, primarii și șefii de instituții centrale vor putea să atribuie fără licitație contracte din bani publici mai mici decât aceste praguri dublate.

De remarcat că președintele Iohannis nu a retrimis la Parlament legea și nici nu a sesizat Curtea Constituțională, deși mai mulți experți au avertizat că noua lege va slăbi și mai mult controlul asupra eficienței cheltuirii banilor publici.

Legea promulgată de președintele Iohannis modifică şi completează Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, precum şi Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, potrivit Agerpres.

„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede textul.

Legea mai prevede că „angajamentul legal prin care se angajează cheltuielile aferente achiziţiei directe poate lua forma unui contract de achiziţie publică sau al unei comenzi ori a altui tip de document încheiat în condiţiile legii, inclusiv în cazul achiziţiilor iniţiate prin intermediul instrumentelor de plată ce permit posesorului să le utilizeze în relaţia cu comercianţii în vederea efectuării de plăţi, fără numerar, pentru achiziţionarea de produse, servicii şi/sau lucrări prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fără a se limita la cardurile de plată şi/sau portofele electronice”.

De asemenea, în cazul achiziţiei directe, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza catalogul electronic pus la dispoziţie de SEAP sau de a publica un anunţ într-o secţiune dedicată a web-site-ului propriu sau al SEAP, însoţit de descrierea produselor, serviciilor sau a lucrărilor care urmează a fi achiziţionate, pentru achiziţiile a căror valoare estimată este mai mare de 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv 560.000 lei fără TVA, pentru lucrări.

Autoritatea contractantă mai are obligaţia de a consulta minimum trei operatori economici pentru achiziţiile a căror valoare estimată este între 140.000 lei şi 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv între 300.000 lei şi 560.000 lei, fără TVA, pentru lucrări; dacă în urma consultării autoritatea primeşte doar o ofertă valabilă din punct de vedere al cerinţelor solicitate, achiziţia poate fi realizată. Autoritatea contractantă are şi dreptul de a achiziţiona pe baza unei singure oferte, dacă valoarea estimată a achiziţiei este mai mică sau egală cu 140.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv 300.000 lei, fără TVA, pentru lucrări. Autoritatea are dreptul de a plăti direct, pe baza angajamentului legal, fără acceptarea prealabilă a unei oferte, dacă valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 9.000 lei, fără TVA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Lasa klausica, lasa ca va veni si vremea ta sa dai socoteala pentru tot si toate…

    • Sper să ai dreptate, dar sunt slabe șanse..

    • Cred ca nu iti dai seama ce se intampla. In momentul in care Rusia va avansa spre Romania, SEAP si SICAP vor fi complet sterse, nu va mai putea urmari nimeni cine cat si-a bagat in buzunar.
      Baietii strang bani sa se mute din Romania acum pe ultima suta de metri.
      Prostii vor ramane sa lupte pentru tara.

  2. Mai stie cineva aberatia ca putem sa furam 40000 de euro fara sa patim nimic. (Ofc, evitand sa spunem ca mai avem pana acolo delapidarea si furtul, dar na, era opera exclusiv a PSD atunci). Doar ca acum asta e chiar pe bune.
    PSD din 2017 era de 100 de ori mai integru decat Iohannis reesapat 2022.

  3. Pai de aia a reunit Iohannis mafia PSD-PNL-UDMR: pentru JAF!

  4. Mda, jaful continuă

  5. Sa ii cante daniel la cap tradatorului iohanis

  6. Ordonanța 13, varianta Iohannis.
    55.000 de euro prag pentru achiziții produse de la rude și colegi
    180.000 de euro prag pentru achiziții lucrări de la prieteni

    nDragnetti era mic copil.

    • Până la 1.800 de euro primarii vor putea plăti ca din buzunarul propriu, fără nici un fel de justificare !

    • Dacă face achiziții de 1800 de euro în fiecare zi lucrătoare, un primar poate să toace ~ 468,000 de euro pe an, pe simpla lui semnătura, fără vreo justificare.

  7. Da cine mai avea asteptari de la asta?!? Problema Romaniei e ca ne spalam pe cap cu el, inca 2-3 ani, iar de suspendat nici o sansa, poate doar o actiune civica in sensul asta, dar de unde atata spirit civic ramas la natie? Nu ca exemplul Sri Lanka ar fi de urmat, dar cand cutitul ajunge la os, chiar nu-l pune pe ganduri? Sau si asta ca si ceasca, ne considera „mamaligari” si atat……si poate ca numai asta suntem, intr-un final.

  8. Au crescut preturile imobiliarelor in strainatate. Nu au avut incotro decat sa ridice plafonul de achizitii publice directe.

  9. Liber la furt

    Psd+pnl= marea alianta a hotilor

  10. Știai ca există semne de punctuație?

  11. Asta inseamna pentru Fiinta Nelocuita si partidul de guvernamant PSDNL „stabilitate” si la asta se referea decedatul pnl, in campanie, cand a promis „dezvoltare” : la dezvoltarea coruptiei !!

  12. Nu mai conteaza semnele de punctuatie,ci continutul frazelor funie, cu „argumente” de adormit atentia. Pai daca se contesta licitatia din orice motiv,doar ca sa se întarzie efectuarea achizitiei publice, de ce nu se umbla la procedură? Fiindca legea e în mana lor!? Pentru lipsa unor documente procedurale s-ar putea prevedea în lege sanctiuni descurajante;neglijenta,reaua intentie pot fii pedepsite în asa fel încat sa-i inhibe pe cei care cauta sa încurce treburile publice.

  13. PSD+PNL=Crima organizata.