G4Media.ro

Legătura dintre decriptorii gratuiți și veniturile în scădere ale hackerilor. Cum putem…

Sursa foto: Pixabay.com

Legătura dintre decriptorii gratuiți și veniturile în scădere ale hackerilor. Cum putem reduce profitabilitatea criminalității cibernetice (P)

CAMPANIE SUSȚINUTĂ DE BITDEFENDER

Atacurile de tip ransomware sunt în creștere, mai ales de la debutul pandemiei. Tot în creștere sunt, însă, și modalitățile de combatere a lor și de recuperare a datelor fără a plăti recompensa. Instrumentele gratuite de decriptare au schimbat complet jocul și au produs deja pierderi de miliarde de euro grupărilor de hackeri. Află ce sunt decriptorii și de ce reprezintă ei cheia unei lupte care pare fără sfârșit. Acest articol este parte a campaniei Bitdefender Cercetători vs. Hackeri. Lupta de miliarde de euro pentru datele tale, derulată cu prilejul Lunii Europene a Securității Cibernetice.

Există numeroase practici pentru o bună securitate informatică. Experții recomandă back-up-ul frecvent al datelor, folosirea de soluții de securitate informatică performante, folosirea parolelor unice și complexe și așa mai departe. Poți citi aici mai multe despre cum să te protejezi de atacurile hackerilor

Dar nicio formă de protecție nu este 100% eficientă. Atacurile ransomware sunt din ce în ce mai frecvente, atât asupra companiilor, cât și asupra persoanelor fizice. De aceea, e important să ai un plan B, un plan care să te ajute să-ți revii cât mai repede în cazul în care ai fost victima ransomware.

Cea mai rapidă cale de a-ți recupera datele fără a plăti recompense sunt decriptorii sau instrumentele de decriptare.

Când și cum au apărut instrumentele pentru decriptare

Pe scurt, un program de decriptare încearcă să spargă algoritmul de criptare creat de hackeri sau, atunci când acesta este prea complex, să exploateze slăbiciunile din implementarea acestuia. Poți citi mai multe despre cum funcționează decriptorii și cum sunt ei creați aici.

Decriptorii au început să devină populari în anul 2016, atunci când și numărul de atacuri ransomware a explodat. Aceste instrumente sunt create de companiile de securitate informatică pe baza cercetărilor pe care le efectuează specialiștii lor împreună cu polițiile locale sau internaționale.

De atunci, au fost create sute de programe de decriptare. Practic, cu fiecare apariție a unei amenințări noi sau a unei versiuni noi a unei amenințări deja cunoscute s-a lansat și un instrument de decriptare nou. Spre exemplu, Bitdefender a creat nu mai puțin de cinci decriptori gratuiți pentru GrandCrab, una dintre cele mai mari amenințări ransomware din lume. Datorită eficienței lor, gruparea de hackeri și-a încetat activitatea.

Modul în care sunt creați decriptorii a evoluat și el. La început, utilizatorii lor aveau nevoie de cunoștinte tehnice pentru a-i folosi, deoarece nu aveau o interfață grafică, ci trebuiau utilizate din linia de comandă. Compania românească Bitdefender a fost prima care a lansat un decriptor cu interfață grafică, ușor de folosit de oricine, indiferent de nivelul cunoștințelor tehnice.

De ce instrumentele de decriptare sunt oferite gratuit și nu sunt comercializate?

Dacă decriptorii sunt creați de companii de securitate, de ce sunt ei gratuiți? De ce companiile creatoare nu aleg să facă profit de pe urma lor?

Deși poate părea contraintuitiv, companiile de securitate aleg să investească în dezvoltarea și promovarea decriptorilor gratuiți deoarece criminalitatea informatică este o problemă care ne afectează pe toți, direct sau indirect. Altfel spus, banii care se duc la grupările de hackeri ar putea fi folosiți pentru lucruri care să sporească bunăstarea tuturor.

Pentru Bitdefender, sprijinirea victimelor ransomware face parte din misiunea companiei. Cu ajutorul decriptorilor gratuiți, milioane de utilizatori (persoane fizice și companii) au evitat plăți de miliarde de euro către hackeri.

Ce economii fac victimele anual prin apariția acestor decriptori

O cifră exactă este greu de obținut — nu toate recompensele cerute sunt egale (ele pot varia de la câteva sute de dolari până la câteva zeci de milioane de dolari). Însă estimările experților Bitdefender vorbesc de zeci de miliarde de euro anual.

Spre exemplu, doar de la mijlocul lunii septembrie, instrumentul de decriptare dezvoltat de către Bitdefender pentru Sodinokibi/REvil a ajutat peste 1.400 de companii din 83 de țări să își recupereze datele și să nu mai plătească recompense cu valoare totală de 550 de milioane de dolari. Recompensa medie cerută de hackerii din spatele acestui ransomware era de 393.000 de dolari, mult peste versiuni anterioare precum GandCrab, unde victimele aveau de plătit sume cuprinse între 800 și 2.400 de dolari.

Anul trecut, peste 1,3 milioane de utilizatori au descărcat decriptori creați de Bitdefender pentru a-și recupera datele criptate de Fonix, Darkside sau alte tipuri de ransomware. 

Ce schimbări de comportament au produs decriptorii în rândul hackerilor și în rândul victimelor?

Decriptorii sunt, fară îndoială, cea mai importantă armă în lupta cu grupările de criminalitate cibernetică. Până nu demult, scopul unui hacker era să infecteze un dispozitiv. Dacă infectarea era reușită, recompensa era aproape garantată, întrucât majoritatea victimelor plăteau recompensa, neavand alte opțiuni. 

Astăzi, decriptorii au schimbat regulile jocului. Victimele preferă să folosească un instrument gratuit de decriptare în loc să plătească recompensele usturătoare, mai ales ca plata recompensei nu aduce nicio garanție de recuperare a datelor — în mod nesuprinzător, hackerii nu sunt tocmai persoane de cuvânt. Astfel, hackerii își pierd o sursă de venit aproape sigură.

Ceea ce ne duce la a doua piesă a acestui puzzle: lupta comună a autorităților și a companiilor de securitate cu hackerii. Chiar în aceasta săptămână, doi bărbați români au fost arestați, fiind acuzați că făceau parte din grupările Sodinokibi/Revil şi GandCrab menționate mai sus. Poliția Română a reușit să facă aceasta arestare cu sprijinul Bitdefender. Așa cum se întâmplă de multe ori, informațiile furnizate de către companiile de securitate duc la localizarea și arestarea mult mai rapidă a hackerilor.

Pe termen lung, organizațiile de criminalitate informatică sunt puternic afectate. Atunci când posibilitatea de a primi recompensa scade (datorită decriptorilor), iar posibilitatea de a fi arestat crește (datorită conlucrării dintre autorități și companiile de securitate), tentația de a te afilia unei astfel de grupări scade masiv. Dacă balanța dintre risc și recompensă se înclină în defavoarea hackerilor, această profesia devine tot mai puțin căutată. 

Alege mereu să NU plătesti recompensele cerute de hackeri! Îți poți recupera datele gratuit, fără a hrăni grupări de criminalitate cibernetică. Poți descărca de aici un decriptor gratuit pentru REvil. Ca urmare a celui mai recent decriptor dezvoltat de către cercetătorii Bitdefender, gruparea REvil și-a încetat activitatea, iar rețeaua a fost destructurată în cadrul unei ample operațiuni transfrontaliere.

Acest articol este ultimul dintr-o serie de cinci, parte a campaniei Cercetători vs. Hackeri. Lupta de miliarde de euro pentru datele tale, susținută de Bitdefender cu prilejul Lunii Europene a Securității Cibernetice (ECSM). Face parte din misiunea Bitdefender să ajute oamenii și companiile care pierd date importante să le recupereze fără să plătească milioane de dolari cumulat, bani care ar ajunge altfel în conturile hackerilor și ar alimenta grupări de criminalitate informatică.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. *Pt Gandcrab 5.2 (ransomware) – intrat și pe laptopul meu – Bitdefender a scos decriptoru’ și l-a dat gratuit spre descărcare.
    *Mulțumesc pe această cale, celor de la compania de cyber security pt efortul depus și pt gestul lor.

  2. V-am mai dat solutia si-ati dezactivat sectia de comentarii. De ce nu sunteti obiectivi ? Cel mai bun antivirus : GNU/Linux. Tot ce inseamna ‘antivirus’ e spyware ‘omologat’ prin natura sa.

    Hai, faceti din nou ce stiti mai bine. Comportati-va ca nomenclatura, cum ati tot facut-o.

    „Ce nu ne place, nu se aude”. Ferm. Profesionist. Matur.

    Si da, sunt probleme si in lumea ” distrowatch.com „, dar nu se compara.

  3. + ca oamenilor nu le trebuie toate mizeriile cu care vine un sistem ‘failed by design’ aka Microsoft Windows. L-au facut sa nu mai incapa pe un DVD si implicit pe-un stick formatat FAT32, doar de ai drq. , cand tot ce inseamna functionalitate ar trebui sa incapa pe-un CD.

    Nu mai vorbesc de ghenosenia TPM2.0, care cand e closed-source, sa te astepti numai la bine !

    TPM+eBPF = Atari. Game over orice Drept Garantat de ONU. (nu ca n-ar fi facut asta dintotdeauna; win 98 avea backdoors pt. NSA) + ce vor sa faca acum cu Office-ul, e de dat in Judecata Mondiala.

    (sunt curios daca-mi tineti comentariul asta atat de pertinent in Era Orwelliana Totala)

    • 00000 fat32……a sunat 2001 inapoi si ti-a cerut CD-urile cu 3SE si manele inapoi.

      mananca repede o ciocolata si pune folia pe cap pt ca „iti iau astia IPul” si stim cu totii ca daca ramanem fara IP e grav. …..

  4. + ca oamenilor nu le trebuie toate mizeriile cu care vine un sistem ‘failed by design’ aka Microsoft Windows. L-au facut sa nu mai incapa pe un DVD si implicit pe-un stick formatat FAT32, doar de ai drq. , cand tot ce inseamna functionalitate ar trebui sa incapa pe-un CD.

    Nu mai vorbesc de ghenosenia TPM2.0, care cand e closed-source, sa te astepti numai la bine !

    TPM+eBPF = Atari. Game over orice Drept Garantat de ONU. (nu ca n-ar fi facut asta dintotdeauna; win 98 avea backdoors pt. NSA) + ce vor sa faca acum cu Office-ul, e de dat in Judecata Mondiala.

    (sunt curios daca-mi tineti comentariul asta atat de pertinent in Era Orwelliana Totala)

    P.S. : Doar faptul ca forteaza o Industrie intreaga sa le foloseasca filesystem-ul corupt(non-journaling/non-open-source)(vezi UEFI/EFI bootloader) e de dat in Judecata.

    • Eu înțeleg ce spui tu dar să știi că și pe Linux se fac viruși . Întradevăr pericolul mai mare e pentru utilizatorii de Windows pentru că SO-ul ăla de folosește cel mai mult Na , ce vrei , oamenii sunt comozi . Le place shaorma cu de toate

  5. Eu înțeleg ce spui tu dar să știi că și pe Linux se fac viruși . Întradevăr pericolul mai mare e pentru utilizatorii de Windows pentru că SO-ul ăla de folosește cel mai mult Na , ce vrei , oamenii sunt comozi . Le place shaorma cu de toate

    • Tanti Mirela cu cat vindeti varza? Vrea mama sa puna si ea 2 butoaie in cloud insa acum, dupa ce a citit ce ai scris tu si cu „10” este confuza ….nu mai are incredere in reteta ei mostenita de la bunica 3.1

    • Ce minte creata . Bine că ai folosit tu Windows 3.1 și acum folosești win10 . Vrei sa semnalizezi că ai prins HC90 . Rumânaș….

    • Pardon ! Eu sunt ungur dar traiesc in Romania ! Vino la mine sa te pup concetateanule 🙂

      Haideti tanti mirela, va rog frumos, cu cat dati varza ? Cu banii castigati va puteti intoarce la scoala, pare ca aveti nevoie.

    • Cedez că na, vorba aia : nu te pune cu prostul , că are mintea odihnita . Și acum vorbește cu pereții .:)))))

  6. Tanti Mirela mama a luat varza de la piata. Matale o sa ramaii cu a ta pe cap, nevanduta!

    Umbla vorba in sat cum ca ai idei putine si fixe