G4Media.ro

Legalitatea petrecerii de Revelion de la Biblioteca Naţională, verificată de Corpul de…

sursa: Pexels

Legalitatea petrecerii de Revelion de la Biblioteca Naţională, verificată de Corpul de Control al ministerului Culturii/ Managerul Carmen Mihaiu: Biblioteca Naţională a Austriei organizează, în celebra sală Albertina, nunţi şi petreceri private

Corpul de Control al ministrului Culturii anunță că va verifica luni dimineaţă dacă au fost respectate „toate procedurile legale” pentru organizarea petrecerii de Revelion la Biblioteca Naţională a României, după ce deputatul USR Iulian Bulai a scris într-o postare pe Facebook că sala Atrium a Bibliotecii, în care a fost organizată petrecerea de Revelion, a rămas „plină de mizerie, vandalizată”.

„Corpul de Control al ministrului va verifica luni, la prima oră, dacă au fost respectate toate procedurile legale privind organizarea unui astfel de eveniment”, informează Ministerul Culturii într-un punct de vedere transmis Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, va fi verificat şi modul în care „au fost preluate acele imagini din sistemul de supraveghere video intern al instituţiei, pentru că acolo nu are acces oricine”.

Managerul Bibliotecii Naţionale a României, Carmen Mihaiu, a declarat sâmbătă seară, pentru AGERPRES, că petrecerea organizată în noaptea de 31 decembrie, în sala Atrium, nu a deranjat „în niciun fel” activitatea de bază a instituţiei pe care o conduce şi a fost organizată cu respectarea tuturor măsurilor de securitate.

  • „Evenimentul a fost organizat în baza unui contract de prestări servicii prin care sunt stabilite obligaţiile părţilor implicate şi a avut loc în afara programului de funcţionare al bibliotecii. Inclusiv amenajarea şi debarasarea spaţiului au avut loc într-un spaţiu destinat evenimentelor, care nu are nicio legătură cu spaţiile de depozitare sau cu cele de lectură. Nu a interferat în niciun fel cu activitatea de bază a bibliotecii, publicul a avut posibilitatea să studieze atât în spaţiul liber, cât şi în sălile de lectură, inclusiv în zilele de 30 şi 31 decembrie, până la ora 18,00. Biblioteca şi organizatorul au luat toate măsurile pentru ca evenimentul să se desfăşoare fără incidente. A fost informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care în data de 31 decembrie a trimis la faţa locului două echipe de control. Acestea au constatat starea Bibliotecii Naţionale, care este o clădire sigură şi dotată cu toate echipamentele de securitate, astfel încât din partea lor nu am avut nicio problemă. De asemenea, organizatorul a contractat o echipă de pază tocmai ca să suplimenteze paza bibliotecii pe toată durata evenimentului”, a afirmat Carmen Mihaiu.

Ea a precizat că legislaţia stipulează că Biblioteca Naţională a României se finanţează atât din venituri proprii, cât şi din alocaţii de la bugetul de stat.

  • „Aceste evenimente sunt organizate în baza Legii 334, Legea bibliotecilor, care stipulează foarte clar că Biblioteca Naţională a României se finanţează din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat. Avem un regulament de organizare şi funcţionare în care se spune că biblioteca poate organiza evenimente culturale, artistice, ştiinţifice sau profesionale şi mai avem un ordin de ministru prin care sunt stabilite tarifele. (…) Au fost străbătuţi toţi paşii pentru a asigura un eveniment decent, ceea ce s-a şi întâmplat. (…) Sunt foarte conştientă că aceste evenimente trebuie să se întâmple fără a pune în pericol funcţia tradiţională a bibliotecii, la care ţinem foarte mult şi tocmai de aceea le organizăm în afara orelor de program şi în baza legii bibliotecilor. (…) Vă asigur că nu am pus în pericol integritatea şi valorile Bibliotecii Naţionale, la care ţin foarte mult, nu numai eu, ci întreaga instituţie”, a mai spus managerul instituţiei.

Carmen Mihaiu a spus că filmarea care a apărut în spaţiul public „a fost făcută după eveniment, în timp ce se făcea curăţenie”. „Este o filmare care a venit din interior, din dispecerat, nu a fost pusă de vreun participant nemulţumit”, a afirmat ea.

Potrivit acesteia, astfel de evenimente au loc şi la alte instituţii de cultură, atât din ţară, cât şi din străinătate.

„A fost organizat Revelion şi la Teatrul Naţional, şi la Opera Naţională, la Palatele Brâncoveneşti. Mai mult decât atât, astfel de evenimente sunt organizate şi la biblioteci cu prestigiu din întreaga lume. Vreau să vă dau exemplu Biblioteca Naţională a Austriei, care organizează, în celebra sală Albertina, nunţi şi petreceri private. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a apropia publicul de aceste instituţii şi pentru că ele au înţeles necesitatea de a se finanţa şi din fonduri atrase, nu doar din alocaţia de la bugetul de stat”, a spus Carmen Mihaiu.

Ea a susţinut că în prezent „biblioteca este curată” şi pregătită pentru a fi redeschisă.

  • „În acest moment biblioteca este curată. De fapt, Atrium este o sală deschisă, în mijlocul bibliotecii, deci acel spaţiu este în acest moment curat lună. Şi vă asigur că începând de luni, 6 ianuarie, când biblioteca se va redeschide pentru utilizatori, aceştia vor putea studia, ca şi până acum, în spaţiile libere şi în sălile de lectură, fără nicio problemă”, a afirmat managerul.

Deputatul USR Iulian Bulai a scris într-o postare pe facebook că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale, în care a fost organizată petrecerea de Revelion, a rămas „plină de mizerie, vandalizată”.

„‘O locaţie autentică’ pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Naţională a României, care-şi împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o ‘locaţie autentică’ pentru ‘un Revelion de poveste’, cu Delia et co. (…) În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viţei la proţap pe scările Ministerului, de Ziua Naţională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e Revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiţi, care beau pe rupte”, a scris Bulai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pe bune?

    Asta e asemanatoarea lu’ madam profesoara? Albertina din Viena?

    Albertina gazduieste expozitii cu lucrari de Picasso, Gaugain, Van Gogh, Monet/ Manet etc… Credeti ca peste astia cineva trage o betivaneala cu borât pe langa zidurile Albertinei da de aluneca cineva care iese de la spectacolul Operei de Stat pe ceva voma?

  2. Tot in Biblioteca Nationala functioneza si un disco club, deranjeaza pe cineva ???Am ajuns vai de capu nostru , fara valori , fara principii,fara morala.

    • Sigur, 3.3 milioane de romani au votat cu PSD, o cincime din popor se inchina tot la Ceausescu.

  3. Daca se finanteaza si din fonduri private,atunci au dreptul sa organizeze petreceri ,susanele,nu?Banul nu are miros…de carte,e bun si ala al bulibasei…asa directoare,asa gusturi!

  4. Dacă tot poate organiza orice de ce nu face un paintball sau mai bine ceva …poate un patinoar printre cărți. Eu credeam ca autofinanțarea se referă la organizările de prezentări de carte de unde pot primi bani de la edituri , sau o prezentare de film artistic gen cinematecă….sau….alte idei din astea…poate închirieri de spații către ambasade pentru organizări de cursuri in diferite limbi….zic și eu..

  5. Observ ca atat directoarea cat si ministrul sunt ofuscati nevoie mare ca imaginile „din dispecerat” s-au scurs in spatiul public.
    Pai, stimabililor, daca este in regula ce s-a facut acolo si daca nu s-a pus in niciun fel institutia (ori incinta) in pericol sau macar in lumina proasta , de ce va suparati asa ca zootehnistu` pe sat si il amenintati voalat pe cel care a dat mai departe imaginile?

  6. Am impresia ca nu se intelege un lucru simplu, rasist: Delia & co. este cultura, manele este incultura. Manele este interzis la Palatele Brancovenesti si la Biblioteca Nationala Albertina a Austriei, Delia este permis pentru ca are ochi albastri.

  7. Mdaaa.. filmarea e de cand se facea curat. Adica pe la 5 dupa amiaza dupa revelion. S au apucat dupa ce a aparut postarea sa inteleg

  8. dar despre nesimtirea, educatia, comportamentul celor care au petrecut acolo nu vrea nimeni sa discute? (lasand la o parte discutiile despre „si altii fac” sau despre legalitate sau alte din astea)

  9. Poate că s-a făcut un contract pentru acest revelion pe timpul fostei guvernări. Biblioteca Națională funcționează în aceeași clădire cu Ministerul Culturii. Fără acordul acestui minister nu misca un deget. Nu Biblioteca Națională e problema, părerea mea. E o instituție îngrozitor de ghinionista. Problema cea mare e politizarea ministerelor si goana nebună după bani.

  10. „Biblioteca Naţională a Austriei organizează, în celebra sală Albertina, nunţi şi petreceri private” pentru ca acolo oamenii sunt civilizati nu ca manelistii nostri de la Revelion!

  11. Cred ca in Romania încă vreo 50 de ani de acum încolo, ar trebui precizat, imediat după cuvantul autofinantare, care sunt cu exactitate, sursele acesteia.
    Doar asa, indiferent ce manelisti vin la conducerea instituțiilor, se asigura o oarecare curățenie morală. Si fizica.

  12. Biblioteca Națională a României a găsit un nou mod de a-și atrage cititorii. Cu aceasta ocazie, 300 de meltenii de Bukales, au intrat pentru prima oara într-o bibliotecă.

  13. Cine a platit personalul care a trebuit sa curete dupa petrecareti?
    Plata curateniei a fost facuta de participantii la petrecere? sau din banii publici???
    …………………..
    In fine ca, daca asemenea petreceri in localuri culturale de elita, sunt legale.. sa se intrebuinteze si alte localuri, culminand cu Ateneul Roman, Opera, etc Why not??