G4Media.ro

La ce trebuie să ne așteptăm când Rusia avertizează asupra nerespectării rambursării…

foto: Wikipedia

La ce trebuie să ne așteptăm când Rusia avertizează asupra nerespectării rambursării datoriei istorice. Moscova acuză vestul că a forțat neplata „artificială” la scadența de miercuri a datoriei – Financial Times

Rusia urmează să plătească două dobânzi pentru obligațiunile sale în dolari miercuri, dar nu este clar dacă investitorii occidentali își vor primi efectiv banii, prevestind potențial a încetare de plată a statului rus.

Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia era considerată una dintre cele mai solvabile țări din lume, cu nivelurile sale scăzute ale datoriilor și exporturile mari de petrol și gaze.

Dar sancțiunile occidentale fără precedent care vizează separarea Rusiei de sistemul financiar global au împins piețele țării la o cădere liberă și au complicat procesul de serviciu al datoriilor.

Va putea plăti Moscova?

Rusia este programată să plătească investitorilor un total de 117 milioane de dolari ca dobândă pentru două dintre obligațiunile sale. Are o perioadă de grație standard de 30 de zile în care să plătească.

Ministerul finanțelor de la Moscova a declarat luni că a dispus ca plățile să fie efectuate ca de obicei, dar a adăugat că sancțiunile occidentale împotriva băncii centrale ruse ar putea reduce capacitatea sa de a face acest lucru.

Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că sancțiunile – introduse la începutul acestei luni – duc țara într-o „încetare de plată artificială”. Piețele au stabilit deja în mare parte prețurile implicite.

Obligațiunile străine ale Rusiei se tranzacționează la aproximativ 20% din valoarea lor nominală – un nivel care sugerează foarte puțină încredere în capacitatea statului rus de ale  rambursa. Agențiile de rating de credit, care până la sfârșitul lunii februarie au acordat au  redus Rusia la cel mai scăzut rating „junk”, Fitch Ratings declarând că o încetare de plată este „iminentă”.

În realitate, există mai multe modalități oficiale de a fi declarat în neplată, cum ar fi hotărârile judecătorești, de la agențiile de rating sau de la organismul de reglementare din industria financiară care decide dacă investitorii pot pretinde la încasarea asigurării lor de neplată.

Dacă Rusia plătește în ruble, tot încetare de plată se numește?

Siluanov a spus că este „absolut corect” ca Rusia să efectueze plăți pentru datoria guvernamentală în ruble până când sancțiunile despre care, a afirmat el, au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare de 643 de miliarde de dolari ale țării, sunt ridicate.

Dar plata în moneda rusă ar constitui în continuare o situație de încetare de plată în ochii majorității investitorilor occidentali și nu numai din cauza scăderii recente a valorii sale. Șase dintre obligațiunile Rusiei exprimate în 15 dolari sau euro conțin o clauză „de rezervă” care permite rambursarea în ruble, dar cele două obligațiuni cu cupoane scadente miercuri nu se numără printre ele.

În orice caz, investitorii din Europa și SUA spun că sancțiunile – atât ale guvernelor lor, cât și ale Moscovei – ar face în practică imposibilă înființarea conturilor bancare rusești necesare pentru a primi plăți în ruble. Avocații spun că, chiar și cu excepția clauzei alternative de plată, este probabilă o încetare dea Rusiei, iar litigiile sunt aproape inevitabile.

Câtă datorie este în joc și cine o deține?

Plățile de miercuri se referă în mod direct la obligațiunile în valută străină ale Rusiei, de 38,5 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 20 de miliarde de dolari sunt deținute de investitori străini, care dețin, de asemenea, aproximativ 20% din datoria în moneda locală a Moscovei – care a însumat aproximativ 200 de miliarde de dolari înainte ca războiul să provoace o prăbușire a valorii rublei și să facă obligațiunile practic netranzacționabile.

Guvernul Rusiei a spus deja că o plată recentă a cuponului pentru aceste obligațiuni locale nu va ajunge deținătorilor străini, invocând interdicția băncii centrale de a trimite valută străină în străinătate. Acest lucru a constituit deja o lovitură pentru grupurile occidentale de gestionare a activelor. Multe dintre acestea au fost nevoite să înghețe fonduri cu o expunere semnificativă în Rusia, în timp ce alții au redus drastic valoarea activelor lor rusești.

Ce se întâmplă mai departe?

În mod obișnuit, o încetare de plată este urmată de o perioadă de negocieri între un guvern și deținătorii săi de obligațiuni pentru a ajunge la un acord privind restructurarea datoriei.

Acest lucru se face, de obicei, prin preschimbarea în final a vechilor obligațiuni neonorate cu altele noi, mai puțin oneroase, fie pur și simplu care valorează mai puțin, cu plăți mai mici de dobândă sau cu programe mai lungi de rambursare – sau o combinație a tuturor celor trei.

Investitorii sunt, de obicei, reticenți să se adreseze în instanță și să obțină declararea formală a neîndeplinirii obligațiunilor, deoarece aceasta ar putea face ca întreaga obligațiune să devină scadentă și ar putea declanșa neplata altor obligațiuni în care plățile nu au fost ratate.

Dar o restructurare „normală” pare puțin probabilă în cazul Rusiei. Sancțiunile sunt menite să blocheze țara în afara piețelor globale de obligațiuni, iar participarea investitorilor occidentali la orice vânzare nouă de datorii este interzisă.

În schimb, investitorii vor trebui probabil să reziste, anulându-și obligațiunile rusești și așteptând o detensionare a conflictului din Ucraina, care ar putea duce la relaxarea sancțiunilor.

Unii ar putea dori de fapt să voteze rapid pentru a cere rambursarea imediată și a obține hotărâri judecătorești din partea instanțelor din SUA și Marea Britanie care să le permită să încerce să sechestreze bunurile rusești din străinătate, pentru a spori presiunea asupra Moscovei.

Între timp, unii investitori vor spera că eșecul de a plăti dobânzi declanșează o plată pentru preschimbarea obligațiunilor în caz de încetare de plată – derivate asemănătoare asigurărilor utilizate pentru a proteja împotriva neîndeplinirii obligațiilor. Decizia va fi luată de un „comitet de determinare” al industriei financiare, format din reprezentanți ai marilor bănci și manageri de active activi pe piața CDS a acestor derivative.

Totuși, preschimbările ar putea să nu-i ajute pe deținătorii de obligațiuni, deoarece sancțiunile financiare ar putea afecta sistemul complicat utilizat pentru decontarea contractelor.

Va declanșa încetarea de plată a Rusiei o criză financiară?

Experiența din 1998 prefațează așa ceva. Decizia șoc a Moscovei de a devaloriza rubla și de a renunța la datoria locală a urmat în urma crizei financiare asiatice a transmis unde de șoc pe piețele financiare, ducând la aproape prăbușirea fondului speculativ al SUA Long-Term Capital Management și salvarea acestuia de către un consorțiu de bănci. Chiar și atunci, Rusia a continuat să plătească obligațiunile sale în dolari, dar a intrat în incapacitate de plată pentru unele obligațiuni internaționale din epoca sovietică.

Ultima încetare de plată externă completă a Rusiei s-a petrcut în 1918, când regimul bolșevic a repudiat datoriile din epoca țaristă în urma Revoluției Ruse. Analiștii sunt relativ încrezători că o repeteare a anului 1998 poate fi evitată. Nikolaos Panigirtzoglou de la JPMorgan subliniază că investitorii străini și băncile și-au redus deja expunerea față de Rusia după anexarea Crimeii de către țară în 2014, spre deosebire de situația de la mijlocul anilor 1990.

Până acum, invazia Ucrainei a declanșat doar o contagiune modestă pe alte piețe emergente, consecințele mult mai semnificative ale crizei fiind resimțite în creșterea prețurilor mărfurilor. Cu toate acestea, istoria finanțelor este plină de exemple despre cum efectele secundare neașteptate ale evenimentelor anticipate pe scară largă au ajuns să provoace calamități mai ample.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Au mai scapat bolsevicii prin neplata odata pe la 1917 si dupa prin 1991.
    Oare astia incearca sa eludeze datoriile? au uitat ca au ascuns banii rusilor peste hotare? ca la ei au lasat totul gen soldati in termen mintiti ca sunt dusi la aplicatie si cu ratii expirate?
    Desigur rusu de rand uita repede si nu prea stie el sa se razbune pe hotii din conducere altfel erau rupti toti kagebistii si bolsevicii din CC PCUS.
    In timp ce vest germanu se preocupa unde o sa faca vacanta mujicu rus unde o sa gaseasca margarina pentru copil.
    Si tot prostii aia care erau tineri in 1989 au acum creierul spalat de acelasi tip de propaganda.

  2. Din troll devii amuzant prin prostiile spuse! 🤣 Putine, tu ești?

  3. Prea multa vorbărie ! Trebuiau să se gândească la asta înainte ,că au fost avertizați.Nu mai sunteți așa șmecheri acum ?Sa vedeți cum o sa fie peste o lună ,două că se termina rezervele de hrană și banii oamenilor neplătiți,fara servici(că aproape totul e închis)….
    Și cum adică să plătiți în ruble ?Pai e după voi ?V-au dat străinii ruble ca împrumut ?Ce c****t sa faca aia cu hârtia voastră igienica,bai specialiștii lu peste ?
    Va dați rotunzi că voi nu platiti și gata ?Pai foame scrie pe voi.Nici noul regim nu va mai primi un sfant dar aveți tara mare.Vindeti la China câteva sute de mii de hectare zilnic și o să aveți ce manca,vreo doi ani,până va fi Rusia cat nuca….Prostii pamantului !
    Or sa stea străinii la granița și o să tragă în plin în rușii care vor fi disperați să plece din iadul ala…Pe ai deștepți ai primesc ca imigranți dar nu au cum să-i primească pe toți !

  4. N-ati putea sa traduceti ma degraba cu Google? Serios, ar fi mult mai inteligibil. Sau macar dati-ne sursa, sa citim in original. E de groaza cum suna stirlie in ultima vreme.

  5. Ca pe timpul lui Ponta-Crinuț.

  6. rusia nu poate spune ca nu mai recunoaste datoriile sau ca nu mai plateste obligatiunile la scadenta sau ca le plateste in nasturi sau ruble – ca tot aia e. investitorii se vor adresa instantelor care vor permite retragerea datoriilor din rezervele blocate ale rusiei in occident. sa va invatati minte sa mai faceti afaceri cu dictatorii.

  7. Adica occidentul le blocheaza rusilor 650mld si apoi le mai cere 38mld. Eu le-as da un cec si le-as zice sa opreasca din banii care sunt deja la ei. Dupa aia, mai vedem.