G4Media.ro

Kremlinul susţine Serbia în acţiunile privind Kosovo: Avem relaţii foarte strânse de…

sursa foto: Kremlin.ru

Kremlinul susţine Serbia în acţiunile privind Kosovo: Avem relaţii foarte strânse de aliaţi, istorice şi spirituale / Germania condamnă politica Belgradului: Baricadele ilegale ridicate de către sârbi în Kosovo trebuie să fie desfiinţate cât mai rapid posibil

Rusia ”susţine” Serbia în acţiunile acesteia vizând să pună capăt tensiunilor în Kosovo – unde au avut loc tiruri de armă şi explozii şi unde s-au ridicat baraje rutiere – anunţă miercuri Kremlinul, relatează AFP, citată de News.ro

”Avem relaţii foarte strânse de aliaţi, istorice şi spirituale, cu Serbia”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,.

Rusia urmăreşte ”foarte atent ceea ce se întîmplă (în Kosovo) şi cum drepturile (etnicilor) sârbi sunt asigurate (acolo)”, a adăugat el.

”Şi bineînţăeles că susţinem Belgradul în acţiunile pe care le întreprinde”, a subliniat el.

”Este natural ca Serbia să apere drepturile (etnicilor) sârbi care trăiesc alături, în condiţii atât de dificile, şi ca ea să reacţioneze dur atunci când drepturile sale sunt încălcate”, este de părere Peskov.

Kremlinul face aceste declaraţii după ce generalul Milan Mojsilovic, şeful armatei sârbe, a fost trimis duminică seara, de Crăciun, de către preşedintele sârb Aleksandăr Vucici, la frontiera Serbiei cu Kosovo, iar ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevici, a anunţat luni seara că armata sârbă se află în stare de alertă consolidată, în urma tensiuni recente în Kosovo.

Germania condamnă politica Serbiei

Consolidarea prezenţei militare sârbe la frontiera cu Kosovo, o ţară cuprinsă de tensiuni, transmite un ”semnal foarte prost”, avertizează miercuri Guvernul german, care denunţă ”retorica naţionalistă” a Belgradului.

”Suntem foarte îngrijoraţi de aceste tensiuni în nordul Kosovo, iar baricadele ilegale ridicate de către (etnici) sârbi în Kosovo trebuie să fie desfiinţate cât mai rapid posibil”, a subliniat într-o conferinţă de presă regulată un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christofer Burger.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii din sud, cu o populaţie majoritar albaneză, proclamată în 2008.

Ea îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, în timp ce Priştina vrea să-şi impună suveranitatea pe întregul teritoriu kosovar.

Sute de etnici sârbi din Kosovo au ridicat, începând de la 10 decembrie, în nordul Kosovo, baraje în semn de protest faţă de arestarea unui fost poliţist etnic sârb, paralizând circulaţia rutieră către două posturi de frontieră cu Serbia.

La începutul lui noiembrie, sute de poliţişti etnici sârbi, integraţi în poliţia kosovară, dar şi judecători, procurori şi alţi funcţăionari publici etnici sârbi au demisionat în masă, în semn de protest faţă de o decizie – în prezent supendată – a Guvernului de la Priştina, de a le interzice sârbilor care vin în Kosovo să folosească numere de înmatriculare emise de către Serbia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...