G4Media.ro

Klaus Iohannis, despre decizia CEDO privind obligația României de a recunoaște parteneriatele…

Sursa Foto: Asociația Accept

Klaus Iohannis, despre decizia CEDO privind obligația României de a recunoaște parteneriatele între persoane de același sex: ”O chestiune complicată pentru România, trebuie să se ocupe Parlamentul”

Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, într-o conferință comună cu președintele Germaniei, despre decizia CEDO privind obligația României de a recunoaște parteneriatele între persoane de același sex. Iohannis a numit tema discuției drept ”o chestiune complicată pentru România”, de care trebuie să se ocupe Parlamentul:

  • ”În privința CEDO, este o temă complicată pentru România, am văzut reacțiile publice, este o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul, sunt convins că vor fi găsite cele mai bune soluții într-un timp rezonabil”, a transmis Iohannis.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susține într-o declarație acordată G4Media că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

  • ”CEDO constată încălcarea articolului 8 din Convenție, adică încălcarea dreptului la viață privată a cuplurilor de același sex, obligând România să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. Celelalte capete de cerere au fost respinse. În decizia sa, Curtea nu a acceptat argumentul statului român potrivit căruia o mare parte a populației este împotriva cuplurilor de același sex. Guvernul României are posibilitatea să atace hotărârea primei camere în termen de trei luni, dar acest demers este unul fără finalitate întrucât de curând marea cameră a CEDO a adoptat o decizie împotriva Rusiei în cazul Fedotova în care menține decizia primei camere care a avut obiect identic cu plângerea din cauza Buhuceanu în care a fost condamnată România astăzi. Asta înseamnă că există obligația României de a pune în executare hotărârea CEDO. De altfel, CCR a stabilit în cauza Coman-Hamilton că România ar trebui să adopte o legislație prin care să recunoască, să protejează cuplurile de același sex”, a declarat pentru G4Media.ro Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Biserica Ortodoxă Română a respins categoric marți ideea parteneriatului civil, în replică la condamnarea României de către CEDO pentru faptul că nu protejează cuplurile de același sex.

Un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, califică parteneriatul civil drept ”sursa toxică a destrămării importanței familiei” și ”un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, și susține că parteneriatul civil ar fi primul pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex.

Citește detalii pe G4Media. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De ce e complicata? Parlamentul ăla nu e in stare sa dea o lege? Pentru ce primesc pensii speciale? Sau pentru ca s-a exprimat BOR și se pierd niște voturi la PNL?

  2. Ce e complicat? Că votantul român median e un homofob fără minte?

  3. Pai e complicat pentru ca reprezentantii din parlament sunt putini, deci ar avea putine voturi pro. Prin urmare ar avea nevoie si de voturile celorlalti, deci ar trebui sa negocieze cu ceilalti.

    • Ba, e destul de simplu. Aici nu e vorba de un proiect se lege gen “România educata” sau reorganizarea teritorială a țării, e vorba despre o hotărâre judecătorească pe care Parlamentul trebuie sa o luna in aplicare. Doar sa o redacteze și sa o voteze. Nu e loc de negocieri

    • Pai e complicat la vot. Se voteaza in mod democratic prin negocieri.

  4. Stai, a spus Banescu un adevar?
    „un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate” – asta e BOR-ul, bine exprimat.