G4Media.ro

Klaus Iohannis a promulgat statutul magistraților, ultima lege din pachetul legilor Justiției…

Klaus Iohannis a promulgat statutul magistraților, ultima lege din pachetul legilor Justiției modificate de PSD-ALDE-UDMR / Președintelui i-a fost amputată puterea de decizie pe numirea procurorilor-șefi (DNA, DIICOT, PG): Se poate opune o singură dată propunerii ministrului Justiției

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei legi ale Justiției modificate anul trecut de majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

Principala și cea mai contestată modificare adusă actului normativ este amputarea puterii de decizie a președintelui în ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt: șefii DNA, DIICOT și ai Parchetului General.

Astfel, potrivit amendamentelor adoptate de majoritatea parlamentară, șeful statului va putea refuza o singură dată, motivat, propunerea ministrului Justiției pentru șefia unuia dintre cele trei Parchete.

Această prevedere a fost subiectul principalei critici formulate în iulie de Comisia de la Veneția, care a solicitat autorităților de la București să revină asupra numiri și revocării procurorilor șefi, precizând că în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției (detalii aici).

Comunicatul Administrației prezidențiale: 

Președintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia.

La solicitarea Președintelui României și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția a formulat o opinie preliminară asupra legilor justiției, care se va regăsi și în documentul final din luna octombrie, și în care se precizează că numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democrație și statul de drept.

În scopul adoptării unui act normativ coerent și a unei legiferări responsabile, Președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție și partidele de opoziție au formulat, în decursul ultimului an, nouă sesizări de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile acestei legi de o importanță crucială pentru bunul mers al justiției.

De asemenea, Președintele României a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificări.

În data de 25 septembrie a.c., Curtea Constituțională a respins și ultima sesizare de neconstituționalitate, iar în aceste condiții actul normativ urmează să intre în vigoare ca urmare a promulgării.

Spre deosebire de celelalte două legi ale justiției deja promulgate, în lipsa unor dispoziții tranzitorii care să permită etapizarea aplicării noii concepții a legiuitorului privind accederea în profesie, respectiv încetarea activității de judecător sau procuror, aplicarea imediată a dispozițiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea și buna funcționare a sistemului judiciar, prin blocarea activității instanțelor și parchetelor.

Președintele României subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă un regres pentru democrația din România, pericol semnalat și de partenerii noștri europeni, de Comisia Europeană și de GRECO.

În acest context, Președintele României solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

Modificările aduse legii 303/2004 au fost adoptate la finalul anului trecut de Parlament, dar au fost contestate în numeroase rânduri la Curtea Constituțională de către președintele Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiției și Opoziție.

De asemenea, amendarea celor trei legi ale Justiției a fost subiectul unei investigații a Comisiei de la Veneția – sesizată de șeful statului și de PNL -, care a adus critici dure modificărilor operate, solicitând revenirea asupra acestora.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut în ultimele săptămâni o serie de discuții cu reprezentanții Comisiei, susținând că a convenit cu aceștia o serie de modificări, prin ordonanță de urgență, a legilor Justiției.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că, în principiu, luni dimineaţă, la ora 9,00, este programată o şedinţă de Guvern pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe legile Justiţiei.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în iulie legea 304/2004 privind organizarea Judiciară (detalii aici) și la începutul lunii octombrie legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. A fost o tara Romania. Acum e desert … Raiul infractorilor …

  2. iata de ce a stat Tudorel cu propunerea DNA pina luni 🙂

  3. Mi se pare corect!

  4. Dormeo plateste bah datoria la anaf !!!

    • Care datorie bre postacescu? Datoria aia deocamdata e stiuta doar de Dragnea si Teodorovici. In acte nu exista. E nevoie intii de un proces care sa stabileasca cuantumul, si abia dupa aia se poate vorbi de impunerea unei datorii.

  5. Tudorel acest Golum al Guvernului PSD detine in sfarsit Inelul Justitiei romane !
    De-acum, cand are chef, ii arunca lui Iohannis un „soricel” de sacrificiu si dupa ce Presedintele il priveste cu „deosebita, cu maxima atentie” si apoi il azvarle peste gard, ii trimite un altul care spre deosebire de primul, poa’ sa „faca” si pe ficus, pt ca Presedintele trebuie sa taca malc si sa-l accepte ca atare !

    PS. Grele vremuri !

  6. Si cu asta s-a terminat. Johannis va avea de ales s-o accept epe Florea, sau sa nu o accepte si sa ne trezim cu Ciordache, Nicolicea sau Serban Nicolae sefi la DNA. Cam asta a fost democratia din Romania. Pleacati cit inca se mai poate!!!

  7. Prostovanis, te-ai ocupat de politica externa si ai lasat balta poporul. Bravo, tembelule! Ai lucrat umar la umar cu japitele prin pasivitatea si reactia ta (lipsa ei). De prea multe ori am crezut ca in spatele atitudinii tale pasive s-au ascuns intentii si actiuni pentru a combate flagelul flausatilor. Gata:) Visezi deja la re-incoronari si ai uitat de popor. Eu sper sa-ti iei un sut in dos, precum poporul si-a tot luat pana acum si a asteptat ca tu sa fii presedintele lor, sa te lupti pentru valorile democratice. USL-ul e parte din metabolismul tau.

    • Prietene anonime, problema ca e Iohannis e singur, trebuie sa intelegi ca Romania este „democratie parlamentara” ceea ce inseamna ca parlamentul are toata puterea, nenea Iohannis are foarte putina, iar in ultimii ani tot scade. In teorie parlamentul ar trebui sa fie mai obiectiv, pentru ca sunt mai multi oameni diferiti, si ar trebui sa se balanseze.. dar cand toti sunt hoti, e degeaba. De notat e ca motivul pt care presedintele are foarte putina putere este chiar pentru a evita cazurile in care am avea un presedinte ce vrea sa se transforme in dictator.

    • @ano nim

      Sunt constient de ceea ce spui. Atat spun: non-combat

  8. presedintele a avertizat , a analizat … dar nu a facut nimic , iara e obligat sa faca … el saracu nu are nici o vina, nici o putere … iara l a zdrobit Dragnea pentru a cata oara… asa o sa urmeze si codurile penale si scoaterea din UE … presedintele o sa fie iara obligat saracu ca nu a avut niciodata coite sa ne arate ca e intradevar presedintele nostru. sper sa va fie rusine domnule presedinte de prestatia dvs.

  9. Așa e când dormi în papuci, când te trezești constați că a plecat trenul.

  10. Am impresia ca lovitura de gratie va fi luni. E cam clar dupa ce s-a intamplat zilele astea si dupa cum anunta o „sedinta extraordinara” de guvern luni, cam ce urmeaza. Luni – in strada

  11. Nu e nicio surpriza, se stia ca nu o sa aiba incotro. O ”surpriza” e insa…atitudinea noastra, pentru ca stam bine-merci si nu facem mai nimic…! Ce sa facem, probabil ca veti vrea sa intrebati..?! Pai, sa vedem:
    -sa iesim si noi macar in numar marisor in 14 Oct. in Piata;
    -sa boicotam marcile care le finanteaza Latrinele; Spre exemplu zile trecute, o asa pofta de ciocolata m-a luat, ca n-am mai rezistat si m-am si repezit in primul magazin care mi-a aparut in cale. Am pus lacom mana,…pardon copita dreapta pe o Milka cu stafide, dar mi-am adus aminte imediat de pancarta vazuta in Piata,pe care Milka era trecuta la loc de ”cinste” si am aruncat-o cat colo. M-am ”multumit” cu o Schogetten si am plecat fericit din magazin.
    -sa facem presiuni ca sa se coaguleze Opozitia asta ”vai de capul ei”; Bineinteles ca o sa sariti cu clasicul „PNL, PMP- aceeasi mizerie” si aveti dreptate in mare parte, dar sa se incerce macar cumva ”izolarea” celor mai …mizerabili din fiecare partid si poate ca se va putea merge mai departe…
    -bineinteles, o sa propun din nou ”gherila urbana” si aici dl Dide merita toata lauda din lume;

    -identificare si sprijinirea dizidentilor-cheie din PSD; Stati, va rog nu va pripiti, nu ma loviti cu ”sete”, sunt un biet ”cap de familie” si am…dracusori de crescut…!!!

    • ficusul werner e un blatist jegos! putea macar sa dea cu basca de pamant, nu sa tot constate cu ingrijorare ca l au lasat fara nici o putere!

  12. Luni se va da Odonanta de urgenta pentru amnistie stiu din surse sigure si de incredere. Vai nouă!

  13. PSD-Iohannis 3-0,urmează cât de curând 4-0,5-0,6-0, break,game,set și meci PSD ! Iohannis acum că ai și dosar penal pe case,dă banii înapoi și du-te învârtindu-te la Hermanstad !

    • Pret de cateva secunde am ramas…mut in fata unui scor atat de nerealist, ca sa nu fiu nitel mai dur…!
      Hai sa revizuim: PSD-Iohannis 1-1, iar pe termen mediu: 2-2; 2-3; 2-5; si se va incheia cu aruncarea prosopului, macar pentru salvarea hamsterului spre a fi impaiat pentru posteritate….!

  14. Voi , priceputi in ale politicii si scenariilor, explicati-mi si mie, va rog, de ce Iohanis nu a convocat CSAT ori de cate ori se impunea sau voia?! Ca sa-l inteleg mai…. rotund!

  15. Si mai am o intrebare:
    cate zile au mai ramas pana la scoaterea Romaniei din UE?!

  16. Ok, se poate opune numai o singura data propunerii.
    Dar daca nu vrea sa semneze decretul de numire a celei de a doua propuneri? S-a statuat vreo sanctiune juridica in cazul in care presedintele refuza a doua propunere?
    Probabil ca toti vor urla ca incalca decizia CCR care a precizat dreptul presedintelui de a refuza o singura data, dar asta nu inseamna ca presedintele poate raspunde juridic ca nu a numit in functie o anume persoana propusa.
    Politicienii vor spune ca incalca Constitutia, iar nuanta care va legitima intentiile lor de a suspenda presedintele va fi aceea ca incalcarea este „grava pentru ca nu respecta decizia CCR”.
    Desigur va fi demarata procedura suspendarii Presedintelui, va fi suspendat, iar soarta lui se va judeca la referendumul pentru demiterea sa.

    Deci, dupa referendumul de saptamana trecuta, Iohannis are sansa sa aduca la vot pe cei care nu au participat si care pot sa decida daca e firesc intr-o societate democratica sa bagi pe gat unui presedinte sa numeasca un lacheu al unui ministru de justitie.

    • ”Alo, Antena 3? Va rog sa-l informati pe dl. Voiculescu, zis si ”Pamantiul” ca o sa-i rapesc o ”oitza” ratacita prin targ…! Ce spuneti? Bineinteles, blana i-o voi trimite dansului ca sa si-o aseze sub talpi…!
      Hai, mioaritza, vin’ la nenea cu coarne…! Hap…. ”

  17. Inca ceva:
    Daca la referendum se va stabili ca Iohannis nu trebuie demis, in acel moment decizia CCR care baga pe gat unui presedinte sa numeasca lacheii ministrului justitii isi pierde orice efect … o decizie a CCR contrara vointei natiunii e o decizie care va incalca art. 2 alin. 1 din Constitutie, conform caruia „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

    Deci, poporul isi exercita suveranitatea SI PRIN REFERENDUM, nu numai prin organele sale reprezentative.
    In momentul in care referendumul va decide ca presedintele nu poate fi demis pentru ca CCR nu ii poate baga pe gat numirea lacheilor ministrului de justitie, DEVINE O CHESTIUNE DE ONNOARE pentru judecatorii CCR sa demisioneze, pentru ca in joc va fi obrazul lor.
    Judecatorii CCR care vor avea onoarea de a demisiona, vor primi intregul nostru respect.
    Daca vor refuza sa demisioneze, presedintele va avea legitimitatea intemeiata pe rezultatul referendumului de a ignora absolut toate deciziile CCR contrara vontei poporului.

    Cred ca este destul de democratic si nici nu implica incalcarea statului de drept.
    Spre exemplu in Declaratia de Independenta a SUA (4 iulie 1776) scrie asa: „We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. — That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, — That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness”.
    Deci este DREPTUL POPORULUI sa inlature orice guvernare care ii distruge DREPTUL LA SIGURANTA SI DREPTUL LA FERICIRE.

  18. Foarte frumos ai scris! Dar cum vezi tu lucrurile, e prea idilic sa se-ntample la noi si mai ales cu un presedinte atat de „grijuliu” cu el insusi. Si eu mai visez cateodata asa, dar imi trece foarte repede.

  19. @Area :
    Cum se intampla pe la noi … nu va fi momentul ! Luam Presedintia Uniunii bla-bla-bla… Sau e iarna. Nu pornim o criza politica iarna pt ca explodeaza euro, dolarul, lira, francul etc.

    Am sentimentul ca Basescu ar fi actionat dupa scenariul pe care l-ai prezentat, indiferent de antecedentele penale ale familiei.

    PS. Iohannis… ?

    • Eu cred ca un popor serios i-ar cere presedintelui sa faca tot ce-i sta in putere ca poporul sa fie cel care-si decide soarta.
      Stiu ca suna diletant si bombastic, dar varianta asta e singura care mai este, in acest moment, democratica…
      Daca poporul vrea psdragnea,foarte bine, asa sa fie….