G4Media.ro

Justiţia americană nu va mai putea forţa media să-şi dezvăluie sursele /…

Sursa: BNM/ Facebook

Justiţia americană nu va mai putea forţa media să-şi dezvăluie sursele / Decizia ministrului justiției, după scandalurile din timpul administrației Trump

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a interzis luni echipelor sale să utilizeze mandate sau convocări judiciare pentru a forţa jurnaliştii să-şi dezvăluie sursele, după ce s-a aflat despre astfel de acţiuni sub administraţia Donald Trump, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Ministerul Justiţiei nu va mai utiliza procesul legal obligatoriu în scopul obţinerii de date privind membri ai mass-media în legătură cu activităţile lor de colectare a informaţiilor”, a scris Merrick Garland într-o directivă adresată procurorilor federali. Noua regulă se aplică de asemenea difuzării de informaţii clasificate, a precizat el.

Aceasta prevede totuşi câteva excepţii: dacă jurnalistul este suspectat că a comis un act ilegal, de exemplu tranzacţionare de informaţii privilegiate sau utilizarea unor metode interzise, cum ar fi intruziunea în sisteme protejate; dacă este necesar pentru a împiedica vreun act grav (răpire, atentate …) să fie comis.

Pentru ca măsura să dureze în timp, Merrick Garland a cerut de asemenea serviciilor sale să examineze ansamblul regulilor legate de jurnalişti în vederea adoptării unei legi în acest sens în Congres.

Această directivă urmează dezvăluirii despre o bătălie juridică dusă – prin uşa din spate – de către guvernul lui Donald Trump de a obţine e-mailurile reporterilor de la New York Times pentru a le identifica sursele.

Canalul CNN a informat că precedenta administraţie a căutat – pe ascuns – să obţină înregistrările telefonice şi e-mailurile unuia dintre corespondenţii săi.

În SUA, scurgerea de informaţii confidenţiale este ilegală, iar procurorii federali puteau până acum să emită mandate de percheziţie pentru a urmări sursa.

Guvernele republicane şi democrate au emis toate în trecut citaţii împotriva jurnaliştilor în acest cadru. După un scandal în 2013, guvernul lui Barack Obama a creat noi reguli şi a impus obţinerea aprobării din partea înalţilor responsabili ai Ministerului Justiţiei pentru orice mandat împotriva jurnaliştilor, dar fără a renunţa la această practică.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Dar pe site-urile de socializare au pus „fact checkers”. Televiziunile corporatiste vor să facă propagandă pentru administrația lui Biden fără să fie verificați și trași la răspundere. Pe Trump l-au denigrat non-stop timp de 4 ani de zile. Directorul tehnic a fost înregistrat cu camera ascunsă spunând că CNN e propagandă și scopul lor a fost de a-l da jos pe Trump.

    • pai poti sa faci propaganda pro cat vrei, nu e nicio lege contra. problema e cand ii critici si te vaneaza aia cum a facut trump. dar tu intelegi macar subiectul aici? ca pare ca ai mari dificultati.
      cum sa fii tras la raspundere ca lauzi pe cineva??? looooooooooooool.
      si cine l-a denigrat non stop? ca fox a fost aliatul lui pana in ultima clipa.

  2. Oamenii nu mai suporta mass-media

  3. Îi privatizeaza si pe colegii din SUA? Au invatat de la noi tot ce le trebuie. De dom’ profesor Tudorel, pînă la tehnici avansate de inmuiere a oaselor.
    Puteti sa va turnati linistit sursele, aveti cap, faceti sa para sigur ca nu de la voi l-i se trage. Si cereti bani mai multi!! Sub 6000 de euro nici nu discutati!!!

  4. Nu e ministrul justiției ci secretarul de stat pentru justiție, dar mă rog… Google translate

    • Inainte de a critica traducerea intereseaza-te care e titulatura ministrilor în SUA. Nu e gresit sa traduc „ministru de externe” titlul persoanei care conduce Departamentul de Stat.