G4Media.ro

Jurnal de festival. Ziua 6: Calea laptelui, documentarul de dragoste (Parteneriat)

Jurnal de festival. Ziua 6: Calea laptelui, documentarul de dragoste (Parteneriat)

„Cel mai frumos film românesc de dragoste”. E caracterizarea făcută de Mihaela Miroiu filmului lui Dumitru Budrala „Calea laptelui”, la întâlnirea cu publicul de după proiecția care a avut loc, vineri seara, la Festivalul Astra Film de la Sibiu. .

Filmul e povestea unei din familii de ciobani din zona Sibiului, una din ultimele din Europa care mai practică transhumanța, mersul cu oile de la munte la șes, iarna, în căutarea ierbii și, de la șes la munte, vara. De ce o poveste de dragoste? Pentru că păstorii și munca lor nu sunt, pentru regizorul Dumitru Budrala, un subiect între altele. Ci marea sa dragoste. Una care datează din copilărie, când a fost fascinat de ciobanii și turmele de oi ce străbăteau, cu alaiul lor, satul Jina, în drum spre iarba câmpiilor sau revenind, primăvara, din depărtări. O dragoste devenită tema fundamentală, recurentă, a filmelor sale. Exploatată pe larg în „La drum” „Jina” și „Transhumanța”, dar prezentă și în „Transalpina – Drumul Regilor” ori în „Sibiu 825”. 

„Calea laptelui” îi urmărește pe ciobanii Pătru și Petrică, plecați în lungul drum cu oile spre șes și, în paralel, pe soția lui Pătru, Maria. Poate cel mai fascinant personaj al filmului, Maria, rămâne acasă și se împarte zilnic între gospodărie, copii și animale. Dar își găsește timp și forță și pentru a da o fugă, singură, iarna, cu o sanie trasă de cai, la o mănăstire.

Vara, familia se reunește, iar apoi urcă, împreună, la stână. Fiecare membru al familiei contribuie, aici, la adunatul fânului, la mulsul și tunsul oilor ori la meșteșugul brânzei.

Protagoniștii filmului, Maria, Pătru și Petrică, au fost urcat și ei pe scenă, după proiecție, alături de realizator și au fost îndelung aplaudați de spectatorii care au umplut, vineri, sala Thalia din Sibiu. Inevitabil diferiți față de personajele din film – filmările, a povestit Dumitru Budrala, au început în 2009 iar ultimele au avut loc în urmă cu 4 ani – cei trei au răspuns, vizibil emoționați, întrebărilor publicului. 

Și ei au renunțat, între timp, la tradiționalul drum anual cu oile între câmpie și munte. „Ați văzut și dumneavoastră, în film, cum e să dormi noaptea prin zăpadă, prin ploaie…” a spus Pătru. În schimb, întâlnirile cu urșii, evocate în film, au rămas la fel de frecvente, deși, a remarcat cu umor același Pătru „ursul nu mai e de-al nostru, că s-o făcut de oraș”. 

Proiecția filmului Calea laptelui a fost însoțită de muzică de fanfară, care apus stăpânire pe tot centrul Sibiului timp de câteva ore, creând o atmosferă inegalabilă. 

Pământul de care aparținem

Tot vineri a rulat, la Festivalul Astra Film,  filmul autobiografic al Elenei Rebeca Carini „Pământul de care aparținem”. Născută în România și adoptată de o familie italiană, Carini își cunoaște, după 30 de ani, fratele, adoptat la rândul său, de o familie din Belgia. Împreună, pornesc într-o călătorie spre locurile de baștină, în încercarea de a-și înțelege direct originile. 

România natală le oferă surprize de tot felul. Ele sunt înregistrate live de camera de filmat a regizoarei, care trăiește cu intensitate experiența revenirii în țara natală. „Pământul de care aparținem” este debutul în documentar al Elenei Rebeca Carini. Filmul său a concurat în competiția România.

Staliniști ireductibili din Georgia, țara natală a fostului lider sovietic I.V. Stalin, au fost aduși vineri la Sibiu de Nikoloz Bezhanishvili, prin intermediul documentarului „Vântul schimbării”. Filmul redă bătălia dusă de mai mulți localnici din Gori, orașul de baștină al lui Stalin, care se opun din răsputeri demolării statuii acestuia, decisă de autoritățile locale. Filmul georgian s-a aflat în competiția pentru câștigarea premiului secțiunii Europa Centrală și de Est.

Pentru competitori, e ziua marilor emoții la Sibiu. Câștigătorii celor patru competiții din Festivalul Astra Film – România, Europa Centrală și de Est, Voci Emergente ale Documentarului și DocSchool (filme studențești) vor fi anunțați astăzi, în Gala de premiere a ediției aniversare AFF 30.

 

,

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează