G4Media.ro

Franţa avertizează că există riscul dispariţiei Libanului dacă nu se va forma…

sursa foto: Facebook/ Mazen Rifai

Franţa avertizează că există riscul dispariţiei Libanului dacă nu se va forma rapid un guvern/ Ministru de externe: Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă

Franţa şi-a reiterat joi apelul la formarea rapidă a unui guvern şi la adoptarea de reforme „de urgenţă” în Liban, atrăgând atenţia că, în caz contrar, această ţară riscă să dispară, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri”, a spus ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL.

După vizita preşedintelui Emmanuel Macron, care s-a deplasat la 6 august la Beirut, la două zile după explozia uriaşă care a zguduit oraşul, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că aceste reforme nu pot fi făcute de clasa politică actuală, contestată de libanezi.

„Se fagocitează între ei pentru a obţine un consens asupra inacţiunii. Acest lucru nu mai este posibil şi o spunem cu tărie”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

„Preşedintele republicii a spus-o când s-a aflat în Liban la 6 august şi o va spune din nou când va fi la Beirut marţi”, a adăugat el.

„Fiecare ştie ce trebuie să facă, dar nu mai există guvern în acest moment în Liban”, a continuat el. Premierul libanez Hassan Diab şi echipa sa au demisionat pe fondul criticilor de neglijenţă generală după explozia în port a mai multor mii de tone de nitrat de amoniu care a făcut circa 180 de morţi şi a distrus cartiere întregi din Beirut.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului, pe fondul divergenţelor între partidele tradiţionale care controlează legislativul.

„Trebuie să se facă un guvern şi trebuie să se facă repede, pentru că există o urgenţă, deopotrivă umanitară şi sanitară (…) şi apoi urgenţa politică, dacă vrem ca această ţară să reziste”, a insistat ministrul afacerilor externe.

„Această ţară este pe marginea prăpastiei. Jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, şomajul este înspăimântător, inflaţia este stupefiantă”, a spus el.

De aceea, trebuie format un „guvern de misiune” care să poată pune rapid în aplicare „reforme indispensabile, pentru că altfel comunitatea internaţională nu va răspunde apelului”, a reiterat Jean-Yves Le Drian.

„Nu vom semna un cec în alb pentru un guvern care nu pune în aplicare reformele pe care toată lumea le ştie”, a insistat el, invocând în special reforma serviciilor publice şi a sistemului bancar.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Plusez: poate cineva să ne arate o țară ne-laică/ne-seculară prosperă? Vreau să văd și eu țara aia condusă de lideri religioși (orice religie) care o duce bine.

  2. Indonezia, Malaysia, care gazduiesc cea mai mare populatie musulmana de pe glob. Renuntati la ignoranta va rog! Cautati rankings la cele mai bune universitati de pe glob, veti fi mirati cate sunt in Orientul Mijlociu. Si inca ceva, noi romanii cu ce ne diferentiem de islamisti? Mergem in genuchi, pupam mumii, facem ritualuri, blamam altii de alta religie, rastignim pe cruce calugarite (Tanacu), nu respectam femeile (violenta domestica). Sportul favorit in tara asta e IPOCRIZIA!!!!

  3. Sa-i salveze popii barbosi. Acum cand e groasa tot UE sa bage bani in ei normal

  4. Dupa incercarea esuata din septembrie 1970 de a da jos monarhia Hashemita din Iordania, palestinienii au inceput sa se mute in Liban, majoritar CRESTIN la acea data.
    Politica de deschidere a Libanului fata de imigranti, identica cu cea a lui Merkel, a dus, in timp, la transformarea Libanului intr-o tara majoritar musulmana.
    Odata cu acest trend au izbucnit razboaie civile devastatoare, care au transformat Libanul din Elvetia Estului in ruina de astazi.

  5. Problema acestei tari este religia, este problema tuturor tarilor de pe pamant, religia este primitivism si saracie.

    • Da’ ”despre albedou”, o fi aflat postacul gudurat ”ce a spus Nietzsche”? Când o să ”afle, mai stăm de vorbă”. Pâna atunci, trolul incult și analfabet care ”spune ce gândește el” la sputnik o să rămână cu ”cultura crăcănată”.

  6. Bati campii. In Liban sunt cateva zeci de religii, iar 40% sunt crestini. Doar daca ai aduna siiti si sunniti (ceea ce e greu de realizat) musulmanii ar deveni majoritari.

  7. Tara asta nici nu exista daca Franta nu se amesteca. E constructia lor. Asa ca spor la treabă!
    Liban e Siria!
    Daca ne gandim cati bani irositi de tarile europene si Sua in aceste tari. Frontiere trasate aiurea, idem Africa. ..

    • De care ”istorie” o vorbi postacul gudurat ?De aia a ”alcătuirii poluării”? Acolo o fi citit el că ”rasiști deplorabili,xenofobi și antighei” ca cei asemenea lui sunt ”creștini” și că ”Biblia” e din același film cu ”pistoalele”?

  8. Coruptia a desființat regate și imperii darămite un stat mafiot precum Libanul.

  9. Punem pariu că postacul gudurat, care e un trol putinist semidoct, habar n-are ce-i aia ”niqab”?

  10. Ce legă tură o fi între ”religie” și creștinopați ca postacul gudurat, între ”morală” și sectanții șarlatani, între ”principii” și combinațiile unor borfași po-puliști, între ”economie” și bișnița de tip trumpetist, între ”cultură” și ideologiile extremiste care incită la ură.