G4Media.ro

Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, sancționată pentru delict de opinie…

Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, sancționată pentru delict de opinie de Înalta Curte cu reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni / Judecătoarea a devoalat rețelele de interese din Justiția locală

Completul de 5 judecatori al Înaltei Curți, condus de șefa ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, a sancționat-o pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor cu reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni, potrivit portalului instanței supreme.

Judecătoarea Muntean a fost sancționată pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Totuși, Înalta Curte a modificat sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM de excludere din magistratură a Crinei Muntean și a transformat-o în reducerea salariului cu 25 la sută timp de 3 luni.

”Având în vedere forțele angrenate în mecanismul de hărțuire declanșat împotriva mea (și nu mă refer la avocații implicați) e un deznodământ la care m-am așteptat. Nu sunt surprinsă.

Au fost repinse toate probele propuse de mine, inclusiv audierea unui coleg judecător care confirmă cele relatate de mine în interviul de la Newsweek. S-a respins și cererea de repunere pe rol pentru discutarea în contradictoriu a consecințelor hotărârii CJUE din 18 mai 2021 asupra procedurii disciplinare derulate conform regulamentelor adoptate de inspectorul șef (al Inspecției Judiciare – n.r.) în perioada în care exercita mandatul în baza unei numiri politice ce a încalcat Tratatul Uniunii.

Consecințele generate momentan sunt, dincolo de elementul pecuniar, blocarea oricarei forme de ascensiune profesională timp de 3 ani”, a declarat judecătoarea Muntean pentru G4media.ro.

În iulie anul trecut, fosta șefă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek.ro.

În interviu, judecătoarea a avertizat asupra pericolului reactivării rețelelor de interese din Justiția locală.

Judecătoarea a atacat decizia CSM la Înalta Curte, care s-a pronunțat azi, 7 iunie 2021.

Mai jos un fragment din interviul judecătoarei Muntean, care a stârnit furia CSM:

”Crina Muntean: Putem vorbi despre reactivarea unor „reţele de interese în justiţia locală“, chiar de o tendinţă de construire de noi reţele de interese (…)

Reporter: Revenind, cine ar face parte din rețeaua locală de interese?

Crina Muntean: Vă ofer câteva date. Domnul avocat Răzvan Doseanu este soţul doamnei Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea şi colegă de complet cu doamna judecător Florica Roman. Doamna judecător Florica Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, împreună cu judecătorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, soluţia de clasare dată în cauză fiind intens mediatizată.

Pe perioada suspendării din activitatea de judecător, doamna judecător Raluca Cuc a desfăşurat o activitate remunerată în cadrul Biroului Avocaţial al avocatului Doseanu.

Soţul doamnei judecător Carmen Domocoş, actualul președinte al Tribunalului Bihor, Cristian Domocoş, este avocat și pledează în cauzele înregistrate în materie civilă și în materia contenciosului administrativ. Răzvan Doseanu pledează, în marea majoritate a cauzelor, în materie penală.

Reporter: Ce să înțelegem din acest tip de relații?

Crina Muntean: Vă dau un exemplu: un dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Oradea, dosarul nr. 1592/111/2016, a fost judecat de doamnele judecător Loredana Doseanu, soţia avocatului Doseanu, şi de doamna judecător Florica Roman.

Apărătorul intimatului a fost avocatul Cristian Domocoş, soţul preşedintelui Tribunalului Bihor. Apelul petenţilor a fost respins. Preşedintele Tribunalului Bihor, doamna Carmen Domocoş, a inițiat, în a doua jumătate a anului 2018, mai multe acţiuni vizând, în esenţă, înlăturarea mea din funcţia de judecător de drepturi şi libertăţi, demersuri finalizate prin respingerea în mod repetat de către Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a acestor cereri”, este o parte a interviului din Newsweek.ro realizat de jurnalista Ramona Ursu.

Pentru acest interviu, judecătoarea Muntean a fost anchetată de Inspecția Judiciară și sancționată de CSM și Înalta Curte.

Cazul judecătoarei Crina Muntean a fost menționat în raportul Departamentului de stat al SUA la capitolul ”Lipsa unui proces public echitabil”

”În luna iulie, secția pentru judecători din cadrul CSM a votat în favoarea suspendarii pe o perioadă de șase luni a unei judecătoare din Bihor, pentru că aceasta a dat un interviu în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ‘rețelele de interese’ – formate din reprezentanți din sistemul judiciar și din mediul de afaceri – și-au unit forțele pentru a înlătura judecătorii ‘care deranjează’, ca dumneaei”, sunt referirile din raportul Departamentului de stat al SUA privind cazul Crina Muntean.

Context. CSM l-a sancționat cu reducerea salariului cu 5 % pentru 2 luni și pe judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj pentru o postare pe Facebook în care critica atacul PSD la legile Justiției. Sancțiunea CSM a fost menținută de Înalta Curte – Secția Contencios.

„Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, a scris Danileţ pe Facebook.

În martie 2018, și judecătorul Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța a fost sancționat disciplinar cu diminuarea indemnizației cu 5 %, pe două luni, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale. Judecătorului Coadă i s-a reproșat că a a atacat CCR, despre care a spus într-un interviu că “se transformă în instrumentul unor interese de grup”.

Recent, Inspecția judiciară a solicitat suspendarea din magistratură a 3 judecători, printre care liderului Asociației Forumul Judecătorilor, Dragoș Călin, pentru că au discutat liber pe un grup privat de Facebook. Inspecția judiciară a solicitat suspendarea din magistratură pentru delict de opinie și a procurorului militar Bogdan Pîrlog.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Romania normala sau educata?

    Fuga, fuga inapoi la practicile comuniste

  2. La noi e cu bani, nu conteaza de unde-i ai pentru ca asa au hotarat ei.
    „A Court Ought Not Be Affected By The Weather Of The Day But Will Be By The Climate Of The Era.”

  3. Pan’la urma, fauna asazis „judecatoreasca” (ca numai magistrati nu sunt…) care populeaza sau…polueaza?) CSM-ul, este aleasa/trimisa pentru un numar de ani (parca 6, nu stiu exact) de toti judecatorii (si procurorii pentru „aripa” lor) din tara. Asa ca…tragem concluzia de rigoare in privinta caracterului/constiintei/probitatii profesionale a magistratilor din tara! In privinta „delictului de opinie” si „independentei justitiei”, prevazute in Constitutie, totul este interpretabil, ca in toate legile romanesti, interpretarea este a celui/celor aflati la butoane intr-un moment dat. Si uite asa, explicam si veniturile mari ale majoritatii magistratilor (nu toti, dar „poporul” habar n-are…): „ciocu mic si papa-ti portia ce ti-o dau”. Trist.

  4. ministrul justitiei ce zice? e spectator ?

    • Ministrul justiției tace mâlc. Friptura de la masa celor aflați la putere este prea gustoasa, așa că nu vrea sa fie poftit afara.

  5. Daca un judecator elibereaza niste trafianti de carne vie, nu este nicio problema. Daca indrazneste sa dezvaluie secretele din mafia justitiei, se aplica pedepse grele. Justitia este plina de mafie, mafie si iar mafie.

    • După politicieni, magistrații sunt cei mai corupți. De aceea au primit de la politicieni cele mai mari privilegii.

  6. Î .Cî.Cî.Jî…o alta nemernicie aidoma Î.Pî Sî…Inalte jeguri pline de ele. Gunoaie ale societatii corupte si bolnave.

  7. ”Onoarea și probitatea profesională” a 99 % dintre magistrații români e la pământ, nimic n-ar mai putea să-i aducă nici o atingere. Doar eliminarea pensiilor nesimțite – le este de ajuns salariul exorbitant – și pensionarea la 70 de ani mai poate curăța sistemul de gunoaie și aerisi Justiția. Cine rămâne dovedește că vrea într-adevăr dreptate și nu pensie nesimțită.

    • Privilegiile nemaiîntâlnite la asemenea nivel la alte categorii sociale nu sunt întâmplătoare. Politicienii au nevoie de protecția magistraților pentru a menține tara într-un regim corupt și cleptocratic

  8. Ciocu mic, nu divulga sa avem ce „judeca”.

  9. Cum bine a spus Carmen I justitia la noi e mafie si iar mafie.

  10. Să ne aducem aminte de o declarație dată de această nulitate de alina corbu în momentul înregistrării candidaturii sale pentru a ocupa funcția rămasă vacantă după expirarea mandatului doamnei Tarcea, întrebată fiind cum de s-a înscris s-au ce a mânat-o în cursa pentru șefia ICCJ, corbu a spus, o declarație de un ridicol și penibil maxime, dar căreia mass-media nu i-a acordat importanță: „nu eu am vrut să fiu șefă la ICCJ, ci am fost nevoită să mă înscriu!” Uite că se justifică, era o duduie care știa cum merg lucrurile și cum trebuie să meargă și pe mai departe, fiind plasată în fruntea ICCJ de sistem și de scursurile echipei sclavonea. Să mai ai încredere în această justiție? Hai să fim serioși! Ca în toate domeniile de activitate, justiția nu face rabat de la regulă, majoritatea magistraților e profund putredă, iar restul, o minoritate neînsemnată, nu prea poate face treabă, este halită de mafie. Încă o dovadă că lucrurile nu pot fi schimbate decât printr-o rebeliune, una care să elimine scursurile, retardații și securitatea veche din justiție și restul domeniilor de activitate, cele care îngenunchiază România și omul de rând. Corbu este parte din sistem și activează în favoarea păstrării și perpetuării sistemului. Această duduie este numai o prelungire a echipei sclavonea, care nu aplică legea, ci dirijează legea discreționar.

  11. Tactici securisto comuniste bolsevice,asa fac si în teritoriu ca sa-i descurajeze si intimideze pe cei care sunt împotriva sistemului ticalosit si mafiei,au ajuns pana si militarii pompieri sa fie amenintati,haituiti,intimidati,chinuiti în unitatile militare pt ca au curajul sa înfrunte gastile de interese,de neamuri si pile din MAI, asta e practica unor banditi,mafioti si infractori ai statului roman,sa vina sa filmeze televiziunile la fata locului cand se apeleaza la ei,sa vada toata tara la ce ticalosii si nemernicii se preteaza slugile securistilor pt a închide gura militarilor care-si cer dreptatea de ani de zile si care nu mai vine, pt ce? Le sunt datori? Nu le-au platit datoriile,nu îsi fac treaba? Le stau în cale celor care au diverse interese meschine si ticaloase?

    • Corupția din MAI este prezenta și în armată (MApN), mai ales de când este ministru apărării tovarășul Ciuca, școlit la liceul militar și la școala militară de ofițeri activi în timpul lui Ceaușescu. Și-a angajat soția și un cumnat în MApN. Oare nu se găsea nici un ofițer mai tânăr, școlit după 1990?

  12. Alti magistrati, care n-au incalcat nici pe departe deontologia profesionala asa cum o face regulat aceasta cucoana, s-au ales imediat cu dosar penal din partea lui Netejoru si SS-Florea.
    Individa asta scapa foarte usor, de fiecare data.
    Si nici macar nu e la prima abatere de acest gen.
    Deh…sleahta din justitie isi vede linistita de interesele personale (adica de partid)

  13. Ia verificati dlor jurnalisti cum a ajuns judecatoarea Corina Corbu de la judecatoria Murgeni (Vaslui) la Inalta Curte. Cate examene a dat sa ajunga la Tribunalul Bucuresti ?

    La Curtea de apel ?

    La ICCJ ?
    Niciunul. Awwww … Pai asa raspunde comenzilor

    • Atunci când ai vânt in pupa ajungi pe cele mai inalte culmi şi sari peste treptele profesionale. Unii cresc într-un an, cât alţii în zece ani, dacă au prieteni care apasă pe butoanele care trebuie.

  14. Cine nu a promovat examenul de Omertă plăteşte 25% din salariu. Avertisment pentru cei care nu îşi ţin gura cu privire la afacerile castei. Muşamalizarea dosarelor şi violarea justiţiei sunt permise ca deobicei, dar ciocul mic! Mucles! Ne facem că lucrăm..

  15. Jos sistemul mafiot!!!!!

  16. HUO ICCJ, CSM ȘI CCR!!
    ATI RĂSTURNAT ȚARA ASTA CU CAPU-N JOS ȘI CURU-N SUS!!!!

    • Dati de veste pt ca slugile borfasilor si infractorilor au primit indicatii cum sa blocheze si raporteze conturile de facebook ale romanilor pt a le închide gura definitiv, urmeaza si altii,o sa vedeti,practicile staliniste nu se vor opri,cine este împotriva sistemului ticalosit va fi mazilit,intimidat,amenintat,haituit,chinuit

  17. Sa spui la ora asta ca Stelian e ministrul Justitiei e ca si cum ai spune ca vanzatorul de bilete din Lehliu-Gara e seful CFR.