G4Media.ro

Josep Borrell avertizează asupra situației din Bosnia, pe fondul adâncirii tendințelor separatiste:…

sursa foto: Consiliul European

Josep Borrell avertizează asupra situației din Bosnia, pe fondul adâncirii tendințelor separatiste: ”Este mai îngrijorător decât oricând”

Situaţia politică din Bosnia este ”mai îngrijorătoare ca oricând”, într-un moment în care obiectivele secesioniste ale entităţii sârbe stârnesc temeri privind o revenire la anii grei ai conflictului intercomunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

„Situaţia din Bosnia este mai îngrijorătoare ca oricând. Nu a fost niciodată uşor, însă acum tendinţele centrifuge sunt cu adevărat foarte îngrijorătoare”, a spus el într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

În ultimele luni, s-au amplificat tensiunile în această ţară formată din două entităţi – Republica Srpska (RS, sârbă) şi Federaţia Croato-Musulmană -, unite printr-un stat central, în contextul înmulţirii ameninţărilor separatiste ale liderului politic al RS, Milorad Dodik.

Şeful diplomaţiei UE a făcut apel „la responsabilitatea din partea liderilor politici din Bosnia pentru a se evita destrămarea ţării”, cerându-le „să ducă la capăt reformele constituţionale şi electorale necesare”.

„Nu vom accepta spargerea şi dezintegrarea Bosniei”, a dat asigurări Borrell, în contextul în care aceste evoluţii îngrijorătoare urmează să fie pe ordinea de zi a unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE care va avea loc luni.

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a ţării, şi-a intensificat în ultimele uni discursul separatist, dând impresia că vrea să părăsească instituţiile centrale ale acestei ţări din Balcani cât mai repede posibil.

Declaraţiile i-au atras sancţiuni din partea SUA.

La 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de şase luni guvernului acestei entităţi a sârbilor din Bosnia pentru a organiza legal ieşirea din trei instituţii comune cruciale ale statului central: armata, justiţia şi sistemul fiscal.

sursa: Agerpres.ro,sursa foto: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Au ramas supărați sârbii din cauza a ceea ce a pățit djocovid, sau și în scandalul ăsta e bagata coada rusiei care își mai agită acum lacheii din Europa?

  2. Se pare că sârbii nu acceptă așa ușor directivele UE, inclusiv chestia cu marea familie europeană.

    • Se pare că Rusia își activează sclaveții din alte țări, ca să distragă atenția de la invazia rusească din Ucraina.

  3. Redacția, corectați titlul, e vorba de Bosnia și Herțegovina, țară vecină cu Serbia.
    Chiar și Bosnia, cum apare în text, e numele incomplet al țării (e-adevărat că cetățenii țării sunt de obicei numiți bosniaci, chiar dacă unii sunt de etnie sârbă și parte din ei vor recesiune).

  4. Mana Rusiei e lunga. Ca apar taman acum probleme in Bosnia este desigur o intamplare.

  5. Sper să se ridice și maghiarii la lupta și să ceară Autonomia Ținutului Secuiesc.

  6. Republika Srpska e una din componentele BiH. Si e diferita de Serbia.
    Premiul ”Hello, Pristina!” merge la…