G4Media.ro

Jocul lui Orban și șansele de a fi numit din nou premier/…

Jocul lui Orban și șansele de a fi numit din nou premier/ Surse: Negocierile pentru șefia Camerei Deputaților, pe cont propriu, fără susținere de la Cotroceni

Negocierile politice dintre PNL, USRPLUS și UDMR pentru formarea viitorului Guvern s-au blocat încă de sâmbătă la poziția de șef al Camerei Deputaților, funcție cerută de liberali pentru Ludovic Orban.

Toate informațiile obținute de G4Media.ro până în acest moment indică faptul că Orban face un joc personal, negociază pe cont propriu, fără să aibă susținere explicită din partea președintelui Klaus Iohannis. Nu există nici indicii că șeful statului exercită opoziție activă la acest scenariu.

Altfel spus, după ce președintele Klaus Iohannis i-a forțat demisia premierului Ludovic Orban, liderul PNL s-a repliat solicitând pentru sine o funcție-cheie din Parlament, de unde poate controla majorități și activitatea viitorului Guvern.

Din poziția de șef de partid, combinată cu cea de șef al Camerei, Orban și-ar putea asigura nu doar supraviețuirea politică, dar ar reuși să exercite puterea din umbră, așa cum a procedat Liviu Dragnea cu trei premieri timp de trei ani.

Varianta susținută inițial de președintele Klaus Iohannis pentru șefia viitorului Guvern pare închisă. Decorat marți de Ambasada SUA la București, Nicolae Ciucă nu s-a bucurat de susținerea partidului, care a votat, cu o abținere, propunerea ca ministrul finanțelor, Florin Cîțu, să fie propunerea PNL pentru funcția de premier.

După prima rundă de negocieri dintre partidele care au intrat în Parlament și președintele Klaus Iohannis, șeful statului a constatat că nu există încă o majoritate și a nu a făcut nicio nominalizare pentru funcția de premier.

PSD s-a grăbit să speculeze eșecul consultărilor. Fostul premier Mihai Tudose a susținut, luni seara, la TVR, că există neînțelegeri între șeful statului și liberali, drept dovadă șeful statului nu a desemnat premier. Tudose a mai spus că, în opinia sa, Florin Cîțu nu va fi premier.

Între timp, lucrurile s-au complicat și pentru Ludovic Orban. Liderul USR, Dan Barna, a făcut un pas în spate, anunțând că îl susține pe Cătălin Drulă la șefia Camerei și le-a propus lui Kelemen Hunor și Ludovic Orban să intre în viitorul Guvern pe poziții de vicepremieri. Propunerea lui Barna a fost însă taxată dur, atât de PNL, cât și de UDMR (vezi aici).

USRPLUS îi cere practic lui Orban să cedeze șefia Camerei și să se mulțumească cu mai puțin, la fel cum și liderul PSD, Marcel Ciolacu a crescut presiunea pe liderul PNL, amenințând că ar putea boicota constituirea viitorului Parlament pe data de 21 decembrie.

Nu este clar cine va ceda primul în acest război al nervilor, însă președintele Iohannis și liderii marilor partide au puțin timp la dispoziție pentru a se decide. Prelungirea bătăliei subterane pentru funcții până după sărbători, în plină criză sanitară, ar scufunda și mai rău PNL, deja sancționat de alegători în special pentru modul în care Guvernul și președintele Iohannis au gestionat pandemia.

Președintele Iohannis nu are la îndemână foarte multe variante, dar nici nu poate face o nominalizare pentru funcția de premier până când nu se vor tranșa negocierile pentru șefia Camerei. Va fi Ludovic Orban noul Liviu Dragnea în plan politic sau nu? Cine va câștiga acest meci de șah în lupta pentru putere?

În funcție de rezultat, îi va putea anunța pe Florin Cîțu, pe Nicolae Ciucă sau chiar pe Ludovic Orban, ca ultimă soluție pentru a depăși blocajul politic. În tot cazul, asistam la încă un moment tensionat între doi poli de putere, consumat ca de obicei în spatele cortinei.

În varianta unui guvern Orban doi, conducerea Parlamentului va fi împărțită cu cei de la USRPLUS, criza politică va fi depășită, dar relația între Cotroceni și Palatul Victoria se va mai răci cu câteva grade. În tot cazul, indiferent de nominalizare, este greu de crezut că viitorul Guvern va putea rezista mai mult de un an pe fondul unei tripe crize ușor de anticipat: economică, sanitară și socială.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

  1. Presedintele statului nu i-a fortat demisia lui Orban. Orban insusi si-a facut calculele sa se retraga la sefia camerei deputatilor, sa isi betoneze astfel pozitia in PNL. Citu premier si cu niste ministrii USR se erodeaza rapid si pe fondul nemultumirilor urmeaza un nou guvern. Orban premier salvator, matur si cumpatat. USR fara prea multe variante dupa ce s-au dus cu Citu la fund. Jocul asta de-a puterea si opozitia in acelasi timp l-am mai vazut noi. Orban nu e prost..

    • Nu e prost pentru interesul propriu dar este foarte prost, chiar dezastruos, pentru interesul Romaniei! E de-a dreptul calamitate, vedeti si ce zice UE, despre programul transmis de guvernul Orban pentru „praduirea” celor 30 miliarde…..

    • Domnule Tapalaga, chiar e atât de greu sa spunem lucrurile pe nume???? Unde in Constitutie găsim o prerogativa a președintelui de a își afirma susținerea pentru o nominalizare a președintelui unei camere din Parlament? De când are nevoie Orban sau PNL de susținerea lui Iohannis pentru a propune președintele Camerei Deputatilor?
      Chiar este atât de greu de recunoscut faptul ca actualul președinte își depășește constant și de mult timp atribuțiile constituționale?

      Sau tot simțim nevoia unui tătuc, care le face pe toate și le știe pe toate…. Trăim într-o democrație domnule Tapalaga…. unde la ultimul vot actualul președinte a primit un cartonaș galben… Ne place/ nu ne place asta e realitatea decisa de cei care au mers la vot. Deci sa lasam partidele sa negocieze și nu președintele.

    • @Corect

      Da’ cand toata campania electorala si multe luni inainte, presedintele a jucat pt PNL, atunci v-a convenit nu?

      Ca daca nu iesea Johanis in conferinte saptamanale sa incaseze el loviturile si nu PNL si guvernul, la alegeri PNL ar fi luat 10% nu 25%.

    • @Adriana, eu susțin ce ai scris!

    • @Alin, asta ai înțeles tu din ce a spus @Corect?!

    • 1. astia chiar nu stiu ca in aceste momente se traseaza rezultatele viitoarelor alegeri. tot ce vad marea majoritate a oamenilor este ca dupa 1 an de asteptari pentru aceasta coalitie, de fapt, ei nu reusesc sa se inteleaga aproape deloc. deci, doar dezamagiri. trist este ca indiferent ce program aplica, viata cetateanului de rand nu se va imbunatatii substantial. din contra, se duce in jos. PSD si AUR asteapta inca cateva luni, maxim 1 an si vor provoca intr.un fel sau altul alegeri anticipate. (desigur ca vor reusii cu recuperarea influentei „traseistilor”. sunt pe val acum. iohanis este compromis moral, nu mai are priza la cetateni dupa ce i.a facut indirect „toxici” pe jumatete din ei, cu atat mai mult cu cat in ochii cetatenilor PSD a reusit aparent o schimbare a blanii de lup. binenteles ca toata mascarada de la PSD este cu impact in incostientul omului de rand facand referire la „coalitia salvatoare a Romaniei” care de fapt nu reuseste in aceste momente mai nimic.

      PNL dupa criticile venite de la UE nu mai are autoritatea morala de a ocupa de fondurile venite de la UE.

      cetatenii tot cer o schimbare a clasei politice, oameni noi si rezultate palpabile in viata de zii cu zi. nu scenarii SF cu miliarde de euro. iar in contextul in care deja presiunea directa data de traiul de zi cu zi, cu utilitati, rate si mancare cumulata cu joburi lipsa sau mai prost platite si nedorite , chiar injumatatite in multe familii, creaza „monstri emotionali”.

      cat timp era Kovesi la DNA, mai exista macar sentimentul ca se mai face si pentru ei justitie.

      legat de orban si Florin Citu, ce sa mai zic. dea dreptul ridicoli. cum sa fie orban premier, sau cum sa conduca partidul din umbra ca dragnea. jenant. PNL avea o solutie cu Borojan de la Oradea, care are o reputatie buna, cum ca face treaba. a facut si la oradea si poate sa faca si la guvern. probabil avea o sustinere in populatie cum a mai avut basescu la inceput. cred ca au ratat ocazia. orban a fost taxat de cetateni la vot pentru cum a gestionat criza, iar ideea de inca 4 ani ce credeti ca inseamna? Iohanis, atentie!

    • Domnule Tapalaga in orice democratie presedintele care reprezinta puterea executiva nu ar trebui sa se amestece in alegerea conducerii Camerei Deputatilor care e putere legislativa. Altfel e ca pe timpul”Odiosului”. Separarea e clar definita in constitutie.Spuneti ca militati pentru democratie. Cu titlul de mai sus as zice ca militati pentru”democratie originala” daca e sa citam pe cineva despre care ati spus ca a nu prea a respectat regulile democratice.

    • Mie mi se pare normal ca liderul dreptei romanesti sa fie prim-ministrul tarii. In acest caz, Ludovic Orban care nu are probleme in justitie. Dragnea era un penal si nu putea ocupa functia de prim-ministru. Asadar, in mod normal presedintele partidului majoritar in coalitie detine functia de prim-ministru si punct.

      USR+ trebuia sa lupte sa faca 26% in alegeri, adica cu un procent mai mult ca PNL. Atunci aveau tot dreptul sa aiba pretentii. Insa, USR+ au cu 10 procente sub PNL. Daca nu le convine, PNL se poate reorienta chiar spre PSD daca e cazul ca sa-i sustina parlamentar, dar sper ca USR+ va fi suficient de matur sa accepte ciosvartele aruncate pentru ca acesta este potentialul USR+

      Peste 4 ani USR+ va fi istorie pentru ca electoratul are memorie buna si isi aminteste de circul creat pentru formarea acestei coaltii.

  2. „liderii marilor partide” – cu 15% din voturi esti „mare partid”? mai crede cineva povestile astea ale tale prezentate drept „analize”?

    • Altu care crede ca un partid Loser precum PNL care a picat de la 40% la 25% dupa doar un an de guvernare are dreptul sa revendice toate functiile importante de la varful statului. Bine macar ca Johanis are o intelegerr cu Barna si Ciolos si va pune capat in acest weekend jocului murdar facut de Orban

  3. Cam plangeti dupa PSD, nu’i asa? 😀

    • Nope, ne bucuram de liniste de cand e hamsterul dupa gratii!

    • @gicu
      Sper ca si restul persoanelor, se bucura. Pentru ca nu citesc decat critici, in orice articol.

    • Pai Florin Roman a si spus ca ei de la PNL isi doresc sa guverneze cu PSD. Doar ei vor sa fure ca vin multi bani europeni si nu vor sa fie deranjati de un partener onest di cu oameni competenti precum USR+. N-ai vazut ce critici si-au luat de la Comisia Europeana pt dezastrul de program pe care l-au trimis pt cheltuirea banilor europeni rezervati iesirii din criza?

    • Ne bucurăm, cum să nu ne bucurăm, mai ales că de câteva zile e și Coviduț19 in vizită la el in celulă…!
      Covid, să te gândești la Irinuca când il bântui, că a zis că ea va fi de partea invingătorului cu sufletul, dar mai ales cu…trupul…!

    • @Scara, nebunatic mai ești!

  4. Electoratul vrea să-i vadă la treabă, nu în hora negocierilor și lălăielilor.

    • Orban întotdeauna lucrează pentru sine. Ar da foc la ţară ca să fie el şef, exact ca Dragnea.

    • Ambițiosul Orgolios. Ar putea să mai lase și el de la el, să vedem de ce sunt USR-istii capabili.

  5. Dintre toti candidatii propusi + Orban doar Ciolos si Orban sunt in stare sa puna doua tabere la masa si sa-i plictiseasca pana ajung la un acord.

  6. Orban să dispară de pe scena politică asta ar trebuie să fie prima dorință a celor ce intră la guvernare nu are decât PNL să îl țină președintele partidului dar și acolo sunt probleme după rezultatele dezastruoase de la alegeri și mulți din partid îl vor afară. In primul rând prezența foarte slabă la vot chiar istorică se datorează molăului și PNL care nu au făcut nimic din ce au promis nu au scos lumea la vot ba din contra au favorizat intrarea extremiștilor în parlament și câștigarea alegerilor de PSD. Asa ca sa lase PSD să guverneze cu cine vrea iar PNL să stea în opoziție 4 ani si suspendat Ficus de la Cotroceni dacă se mai amestecă .

    • În ciuda așteptărilor pesedisti lor și postacilor lor, se va închega o alianță solida și stabila pentru guvernare. Johannis a suferit prea mult din cauza pesedisti lor, care l-au marginalizat, i-au redus drastic prerogativele, i-au respins toate intervențiile la CCR prin intermediul lui Iordache. Ce așteptări pot avea pesedistii. Baga bățul prin gard dar ii așteaptă o opoziție lunga și dureroasa

    • @Aurel, așa mi-e o milă de suferința lui Iohanis că mi se rupe…

  7. Daca USR nu are vreo pozitie de forta PM sau presedinte CD, atunci se duce la fund in ochii alegatorilor care iau votat. Senatul e asa pentru decor….

    • Barna cu 15% ar vrea sa fie și președintele României.
      Nu pare să aibă simțul realității.

    • Si PNL cu numai 25% are simtul realitatii cerand cele mai inalte functii in stat plus cele mai multe si cele mai banoase ministere? Asta dupa ce si presedintele tarii e pe fata cu PNL. Eu nu vreau un partid cu 25% din 31% dintre votanti (cati au fost la vot) sa ocupe toate functiile de la varful statului. Nu e ok. Nu e normal. Si nu e sanatos.

  8. Acum 15 luni, la înscăunare la guvern, umbla vorba prin târg că papagalii unși miniștri erau garnitura de sacrificiu pusă să organizeze anticipatele. Zvoneau liberalii că după acele anticipate vor veni cu greii adevărați care stăteau la adăpost de erodare. La fel în februarie-martie.

    Ce vedem acum? Aceiași imbecili. Adică nu există eșalonul 1. Ce au arătat e tot ce au. Țeapă în stil PDL.

    • Pai e suficient sa vezi ce numiri a facut PNL prin tara la Regia Padurilor, Gospodarirea Apelor, ca sa nu mai spun de manageri de spitale si ai inteles totul despre ce garnitura de cadre detine PNL.

  9. De ce nu spui domnule Tăpălagă de poziția isterică și idioată a lui Dan Barna cu ăia trei premieri. Iohannis i-a încurcat,el să-i descurce, dar conflictul major nu va fi intre PNL și președinte ci între USR și toată lumea pentru că ei doar asta știu. Vor transforma parlamentul într-o mahala așa cum au făcut cu partidul lor.
    Trei premieri? Va fi circ și în guvern.
    În locul lui Iohannis eu i-aș scoate pe useristi din peisaj cât mai repede.

    • Nu e dna. nicio pozitie isterica. E o oferta mai mult decat rezonabila si o practica des intalnita in multe alte tari europene care au coalitii de guvernare formate din mai multe partide. In plus, prin pozitia sa, Dan Barna arata ca nu se cramponeaza de o anumita functie asa cum face Orban. In acest moment toata Romania e blocata de un singur om si interesele lui egoiste: Ludovic Orban.

    • Până acum Barna a demonstrat doar că îl doare în Drula de votul românilor.

    • Orban a dovedit ca-l doare in cot de romani. El vrea doar putere si functii pt el dupa dezastrul din ultimul an de guvernare

    • @Gica contra
      Păi când USR trebuia să intre la guvernare acum un an nu a vrut.
      Acum desi au obținut mai puțin decât la europarlamentare Barna voia postul de premier pentru Ciolos, mai nou pentru Drula și până la urmă pentru 15% o să ia o 100%lulă.

    • „În locul lui Iohannis eu i-aș scoate pe useristi din peisaj cât mai repede.”

      Ca sa bage ce in loc? Cu AUR si UDMR nu pot face majoritatea. Hai ca e clar: a mai ramas decat o singura varianta – PSD!

      Ei, prima dragoste usl-ista nu se uita niciodata! Unii mai lacrimeaza si acum cand vad poze cu Ponta si Crin strangandu-se in brate. Cuplul Orban-Ciolacu e mult mai inestetic, dar nu cred ca e momentul sa facem mofturi.

    • USR nu a sărit calul!

    • Hai că e tare!
      Sunt cenzurat fiindcă am zis că funcțiile trebuie distribuite la paritate și trebuie respectate deciziile majorității in coaliție.

  10. În ciuda așteptărilor pesedisti lor și postacilor lor, se va închega o alianță solida și stabila pentru guvernare. Johannis a suferit prea mult din cauza pesedisti lor, care l-au marginalizat, i-au redus drastic prerogativele, i-au respins toate intervențiile la CCR prin intermediul lui Iordache. Ce așteptări pot avea pesedistii. Baga bățul prin gard dar ii așteaptă o opoziție lunga și dureroasa

  11. În tot cazul, indiferent de nominalizare, este greu de crezut că viitorul Guvern va putea rezista mai mult de un an pe fondul unei tripe crize ușor de anticipat: economică, sanitară și socială.” Tocmai de aceea vine Ciuca prim-ministru, pentru a „potoli” spiritele cu armata daca este cazul. E jale.

    • Nu crizele vor rapune noul guvern ci dorinta nesabuita a celor mai multi PNListi de a fura ca si pana acum. USR+ ii va impiedica mai ales daca va lua ministere precum Justitia sau Dezvoltarea si de acolo va porni scandalul. Se va forma o masa critica tot mai mare in PNL care va dori rasturnarea guvernului si formarea unei noi coalitii impreuna cu PSD. Adica reinvierea USL-ului. Baietii din vechea clasa politica stiu doar un lucru: sa nu faca mai nimic pt popor (asta nu neaparat pt ca n-ar vrea ci mai ales pt ca sunt incompetenti) si sa fure pe rupte ca sa se imbogateasca ei.

    • Care tripla? Triplă e în Statele evoluate. La noi sunt zeci de crize!

  12. Aceasta ideie ca Orban va fi in cele din urma numit premier a fost lansata de Maistrul Cristoiu ieri.

    • Ma indoiesc ca Johanis il mai pune pe Orban premier. MAi ales dupa toate fazele pe care i le-a facut zilele astea. Johanis acum e in cautare de solutii impreuna cu consilierii lui Helvig de la SRI pt a-l debarca pe Orban din fruntea PNL dar si a tine partidul unit ca sa nu plece o parte din ei la PSD sau sa-si faca alt grup parlamentar.

  13. Vreau sa se stabileasca in constitutie ca alegerile se valideaza numai in cazul in care se prezinta la urne peste 50% din alegatorii de pe listele permanente . Indiferent de natura scrutinului .

    • Si daca nu ce? Ramane vechiul Parlament? Pai e mai simplu ca votantii celor aflati la putere sa stea acasa pt a se asigura ca nu se intruneste cvorumul de 50% si nu se valideaza alegerile.

    • Nu se poate asta. E mai usor sa bagi vot obligatoriu ca in Grecia.

  14. mai mult ca sigur liberalii urmaresc sa scape de useristi, pe model Tariceanu, dar numai dupa ce ii lasa sa se uzeze putin la guvernare.. Singura lor problema e cum sa dea vina pe USR PLUS ca sunt nevoiti sa guverneze cu/ sustinuti de – PSD pentru a-si pastra electoratul fidel. De fapt PNL are practic si presedentia alaturi de ei, iar pe langa asta vor premierul si sefia C Deputatilor, desi n-au decat 1/4 din parlamentari. PNL nu vrea reforme, ei vor sa fie ca pana acum, iar Predoiu e cea mai buna dovada.

  15. Cine a scos năzbâtia asta cu importanța cosmică a funcției de președinte al Camerei Deputaților? Serios, cine își imaginează că președintele CD taie și spânzură în țara asta, că are o influență covârșitoare în propriul partid și în afara lui, când el nu poate mișca nimic fără Biroul Permanent și, deci, fără majoritatea din BP?
    Să amintesc oare că președintele CD, Zgonea, a fost exclus (!) din PSD în 2016 (cu tot ce a urmat – pierderea funcției și pe urmă DNA, ceea ce, mă rog, era deja o tradiție)? La fel și Năstase, a pierdut funcția printr-o execuție orechestrată de baroni în 2006.

  16. De ce Dl. Tăpălagă se leagă numai de pnl și Orban, de ce nu vă legați de usr, sau mai bine susțineți ca psd să preia guvernarea, și adevărul e că mai bine făcea pnl să lase guvernarea psd și acum nu mai era criticat de toată lumea inconștientă care nu a văzut că acest guvern n-a avut niciun sprijin în afară de un pic de la pmp, până ce base n-a candidat la București, și această candidatură a fost datorită usr care din ipocrizie n-a vrut să discute cu pmp!!

  17. Am avut niste alegeri democratice iar rezultatul lor spune ceva , PSD este partidul care scoate oamenii din sărăcie și ia de la bogați și trebuie să guverneze cu un premier dat de ei.

    • Luis tu orice ești sărac cu de toate ori ești pe mâna cu infractorii.
      Cei mai bogați sunt PSD-istii și nici măcar justiția nu a putut lua de la ei.
      Ba mai mult… au luat ei de la justiție.

    • Luis, tu iti da seama ca PSD nu e haiducul Pintea, nu ? Boss, PSD nu poate forma majoritate, punct. Cine formeaza majoritatea, da si premierul. Astea sunt regulile jocului, asa scrie la carte.

  18. Coteria face legea in Romania.

  19. Dna Gabriela, unde sunteti, dna?!
    Disparuta, evident!!!!!!!!!!!!!

  20. Orban este o relicva de politruc care a vazut multe in 30 de ani. Genul de flecar, nepregatit, sters, care iti da impresia ca stie sa vorbeasca, dar care nu are rezultate. A fost mana in mana cu Draknea, si-au schimbat jachete colorate. Politica dusa in fruntea guvernului a dus la un absenteism la vot, o urcare a PSD si AUR, cu o cadere a PNL de la un 35% in sondaje. Trebuie aerisita camera de acesti obositi numiti Orban, Turcan, Danca, Vela, Preshoiu. Nici cu Citu nu-mi este rusine ca este omul sistemului bancar din Romania. Asistam la un gest sinucigas al lui Orban prin care duce PNL si mai jos. Omul aceasta este o frana in calea unei guvernari democratice, bazata pe un parteneriat. El vrea sa imparta prada (Romania) si sa isi traga felia cea mai mare pentru el. Jocul pe care il face este de a da o mana de ajutor PSD, AUR. In cazul unor alegeri anticipate USR va schimba procentele cu PNL garantat. Orban a lasat la vot sefia Camerei Deputatilor care poate ajunge chiar la PSD. Aici se vede inteligenta, politrucul mizeaza pe sprijinul PSD ca sa pregateasca o viitoare alianta intre un PSD reformat si un PNL pierdut. Se vrea o indepartare a USR in mod special care ridica probleme, iar PSD va rezolva situatia AUR in urmatorul an.

  21. Deocamdata Orban nu a transmis nimic produs de creierul său.
    Totul i-a venit la plic pana acum.
    A jucat perfect rolul de portărel, pe care la primit de la jupân.
    Asta e tot o comandă primită pe sub poala popii
    Ideea asta disperată ar trebui să insemne un șah la Dacian
    E tot o carte prostă in toată piesa asta proastă de la cotroceni.
    O să le pună Dacian pielea la prăjit la toți.
    Dacian știe că dacă nu îi pune pe ăștia cu botul pe labe acum, o să aiba la anticipate un zero virgulă.
    Bine face. Are șansa să-i trimită pe toți in opoziție, inclusiv pe jupân.

  22. Catastrofalul Orban se joaca iar cu focul… presimt ca iese din sertar un mic dosarel pentru a-l linisti… a mai iesit unul atunci cand s-a decis sa candideze la Primarie… sistemul lucreaza si nu il mai vrea pe Orban premier, se vede de la o posta… ramane de vazut daca il vor avertiza voalat sau il vor trimite definitiv la groapa de gunoi a societatii, acolo unde ii este locul…

  23. Orban va fi groparul PNL-ului daca nu se trezesc penelistii rapid. Bun de gura, ca un politruc, a pacalit membrii de partid si a ajuns presedinte crezand ca este salvatorul PNL. S-a inconjurat de o camarila profitoare si daca este adevarat ca oamenii lui apropiati din guvern au devastat bugetul va avea grave probleme penale,cat de curand. Este piatra de moara legata de gatul PNL. Noroc ca au aparut sublere electronice ca cu alea clasice nu cred ca mai stie sa masoare. Si va avea nevoie cand va ramane somer.

  24. E clar ca in peneleu cățeii mârâie la jupân, mai cu o juma de gură, mai cu bățu printre uluci.
    Oricum ar fi, toate propunerile lor sunt intre jenant și penibil.
    Varianta Ciucă premier rămâne in picioare; orban și căcâțu vor face târâș pe coate și genunchi până la loc comanda.
    Mare minune dacă până pe 21, nu o să auzim și de turcan la deputati, care vorba unui mare fost și viitor șomer al țării, a accesat marea politică pat cu pat.
    Asta ca să aibă și ea o nominalizare conform algoritmului de la fuzionarea cu pedeleul, căci postul e vizat de Dacian
    Și intr-un final de parodie de doi bani, gașca gălăgioasă o să-i propună jupânului să-i dea și lui orban scaunul de la senat, ca să nu moară de foame.
    Intre timp jupânu îi execută pe toți conform planului de pierdere a alegerilor care presupune o amplă operațiune de vopsire a gardurilor leopardului de la c0tr0ceny, iar pe data de 21 anunță că Rareș o să preia partidul și că s-a ințeles el cu Dacian ce e de făcut.
    Asta ar insemna ca Rareș care să conducă și senatul.

    Deci:

    Ciucă premier
    Dacian președinte la deputati
    Rareș președinte peneleu și senat

  25. O persoana care pune mai presus de toate, de interesul national ambitia lui de putere personala nu poate fi decat o figura trista a istoriei.Pentru aceasta pozitie a lui personala sacrifica sansele unei coalitii solide de drepta de a forma cat mai repede un guvern pana in sarbatori ,care sa se ocupe de problemele urgente si prioritare ale tarii,de a forma o axa parlamentara viabila care sa sustina un plan de guvernare reformist si de a nu duce tara in criza politica.Se merita oare Ludovic Orban?Ai luptat din greu sa conduci o campanie de inlaturare de la putere a unui guvern ce actiona atunci ca antireformist si antijustitie ,respectiv cel al PSD,impreuna cu partidul pe care il conduci ti-ai asumat riscul guvernarii minoritare la inceputul uneia din cele mai mari crize globale,cea provocata de pandemie si toate au trecut cu bune si cu rele.Dar odata cu rezultatul alegerilor parlamentare, unde PNL s-a plasat dupa PSD ,pe locul doi,daca esti barbat de onoare ar trebui sa intelegi ca pentru interesul tarii e mai important sa contribui la formarea unei puternice coalitii stabile si viabile de drepta cu USR PLUS si UDMR ,bazata pe justul echilibru democratic ,decat sa te cramponezi de dorinta nestavilita de putere personala.
    Dincolo de aceste reflectii nu pot decat sa constat ca imaginea publica a lui Ludovic Orban s-a subrezit simtitor pentru ca:
    -datele preliminare arata ca a pierdut sustinerea presedintelui de vreme ce dupa pierderea alegerilor parlamentare de catre PNL si discutiile cu acesta si-a dat imediat demisia din functia de premier.SE pare ca preferatul sefului statului era dl.Nicolae Ciuca pe care l-a desemnat ca premier interimar, insa dupa votul din BPN al PNL de validare a lui Florin Catu ca si candidat al PNL a mai aparut o ruptura intre Ludovic Orban, PNL si presedintele tarii;
    -are abordari inflexibile,ireconciliabile in discutiile cu partenerii de dialog, in concret cu cei de la USR PLUS.Arta negocierii in situatii de criza arata partea pozitiva e cea care da dovada de flexibilitate pentru detensionarea situatiei.Aici USR PLUS a facut primul pas prin propunerea ca toti cei trei sefi de partide pretendente la axa guvernarii sa nu participe la desemnarea pentru nicio functie de conducere suprema,ci sa fie vicepremieri in viitorul guvern, ceea ce lasa deschis drumul desemnarii lui Florin Catu ca premier din partea PNL si alui Catalin Drula din partea USR propus spre votare ca sef al Camerei Deputatilor.Si pe taramul negocierii Orban s-a dovedit depasit de cei de la USR PLUS ,care au dat dovada mai mare de flexibilitate in negocieri, cu toate ca poate nu au procedat corect comunicand cu partenerii prin mass media si nu in mod direct(intre noi fie vorba si PNL a gresit raspunzand cu aceeasi moneda).Dimpotriva PNL ramane rigid si inflexibil venind de ultima ora cu doua variante care-l includ pe Ludovic Orban fie ca sef al Camerei Deputatilor,caz in care Florin Catu ar fi propunerea de premier(votata dealtfel in unanimitate de BPN al PNL de la bun inceput) fie -si asta de data recenta-ca premier caz in care dl.Florin Catu ar fi propunerea supusa votului din partea PNL pentru functia de sef al Senatului Romaniei.Impotriva ambelor variante s-au pronuntat public cei de la USR PLUS care nu-l mai vor premier pe Ludovic Orban,ci pe oricine altcineva va fi desemnat de catre PNL pentru aceasta functie,insa doresc si ei pentru contrabalansare sefia Camerei Deputatilor.Va ceda oare USR PLUS in ce priveste aceasta din urma propunere a PNL?Daca nu criza politica va persista.Eu spun ca daca tot dorea sa fie premier, dl. Ludovic Orban n-ar mai fi trebuit sa-si dea demisia din functie de la bun inceput si sa lase guvernarea sub regimul interimatului in prag de sarbatori, cu amputarea sarcinii principale de adoptare de acte normative care se dovedesc stringente,urgente;
    -s-a expus in fata PSD care a gasit teren fertil sa constate criza politica si chiar sa ameninte cu boicotarea deschiderii sesiunii parlamentare,daca nu vor avea promise posturi in comisiile parlamentare;
    -s-a expus si in propriul partid -PNL prin pozitia adoptata , afectandu-i imaginea publica.Cred ca aici exista si o impolitete fata de dl.Florin Catu vizat sau nu de posturi de conducere in raport de interesele personale ale d-lui Ludovic Orban.
    Va accepta oare USR PLUS ,prin revenire la pozitiile publice expuse, propunerile pe persoana fizica ale PNL?
    Si daca o va face, probabil doar pentru a pune capat crizei politice, ce sanse de stabilitate in functionare putem da unei aliante si asa fragile(53%), condusa in fapt de o persoana cu o imagine publica atat de expusa?