G4Media.ro

Japonia atenționează asupra riscului de „încălcare” a sancțiunilor ONU privind armamentul nord-coreean,…

Japonia atenționează asupra riscului de „încălcare” a sancțiunilor ONU privind armamentul nord-coreean, după întâlnirea dintre Putin și Kim Jong Un

Japonia a atenţionat joi asupra unui risc de ”încălcare” a sancţiunilor Naţiunilor Unite în legătură cu armamentul Coreei de Nord, după întrevederea care a avut loc miercuri între preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează AFP, citată de Agerpres.

„Urmărim (discuţiile dintre Moscova şi Phenian) cu îngrijorare”, în special pentru că există „posibilitatea ca aceasta să ducă la o încălcare a interdicţiei impuse de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite asupra tranzacţiilor legate de arme cu Coreea de Nord”, a declarat noua şefă a diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa.

Liderii rus şi nord-coreean au avut o întrevedere miercuri, pe cosmodromul Vostocinîi, în Extremul Orientul rus, pentru a întări relaţiile dintre ţările lor.

Vladimir Putin a evocat în faţa presei inclusiv „perspective” de cooperare militară cu Phenianul, în pofida sancţiunilor internaţionale ce vizează Coreea de Nord din cauza programelor sale în dezvoltare nuclear şi de rachete.

SUA şi-au exprimat deja preocuparea în faţa relaţiei de apărare în curs de dezvoltare între cele două ţări şi au atenţionat că nu vor ezita să impună, dacă va fi cazul, noi sancţiuni împotriva Phenianului şi Moscovei.

Washingtonul este de asemenea îngrijorat de un eventual acord de livrare de material militar nord-coreean către Rusia, pentru a susţine efortul ei de război în Ucraina, chiar dacă în acest stadiu nimic nu a fost comunicat oficial cu privire la acest subiect de Moscova şi Phenian.

Yoko Kamikawa, care a fost numită miercuri la conducerea diplomaţiei nipone în contextul unei ample remanieri a guvernului, a reiterat că invazia rusă împotriva Ucrainei „nu poate fi acceptată” şi că Japonia le-a cerut ţărilor terţe să nu furnizeze niciun sprijin forţelor ruse în acest conflict.

De asemenea, Kamikawa a amintit că Japonia are „numeroase probleme şi îngrijorări” în legătură cu China, exprimându-şi totodată dorinţa ca cele două ţări să depună eforturi pentru a construi împreună „relaţii constructive şi stabile”.

Ea a îndemnat Beijingul să se comporte „în mod responsabil” în legătură cu deversarea în mare a apelor reziduale de la centrala nucleară accidentată Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei), deversare care a început la sfârşitul lui august.

China a reacţionat imediat, suspendând toate importurile sale de produse marine nipone, în pofida garanţiilor de securitate privind operaţiunea aduse de Japonia şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care supervizează procesul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...