G4Media.ro

Istorici de artă acuză că au fost expuse falsuri în expoziția Victor…

Foto: MNAR / Facebook Luca Niculescu

Istorici de artă acuză că au fost expuse falsuri în expoziția Victor Brauner de la Muzeul Naţional de Artă: Sunt cunoscute ca „lucrări cu mari probleme de autenticitate” cele din colecțiile lui Adrian Năstase și fiilor lui / Reacția muzeului

Update Ora 18.40: Istoricul de artă Adrian Buga a scris la rândul lui, pe Facebook, că sunt „probleme grave de autenticitate” ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. „Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, precizează Adrian Buga.

Acesta recomandă ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

„Dacă nu se fac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să PROTESTEZ PUBLIC în fața muzeului și în fața sediului MINISTERULUI CULTURII”, mai scrie istoricul de artă.

Update Ora 16.30: Criticul de artă Pavel Şuşară, preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), acuză conducerea Muzeului Naţional de Artă de „grave erori instituţionale muzeografice şi curatoriale”, prin prezentarea de „falsuri” în expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” şi solicită intervenţia Ministerului Culturii pentru „clarificarea şi eliminarea” problemei, transmite Agerpres.

„Întrucât în expoziţia dedicată lui Victor Brauner (‘Victor Brauner. Între oniric şi ocult’), deschisă din 1 decembrie 2023, ora 10,00 şi până în 30 aprilie 2024, la parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României, a fost introdus un număr de lucrări în mod evident inautentice, adică falsuri Victor Brauner, dar şi altele cel puţin dubioase, vă rugăm să dispuneţi constituirea unei comisii de experţi, cu participarea unui expert internaţional în opera lui Victor Brauner, pentru clarificarea acestui fapt inadmisibil, dar şi pentru scoaterea publicului din confuzie”, se precizează în scrisoarea transmisă Ministerului Culturii şi postată pe Facebook.

Potrivit criticului, „indiferent dacă la baza acestei grave erori instituţionale, muzeografice şi curatoriale se găseşte incompetenţa sau complicitatea cu distorsiunile de pe piaţa de artă, fenomenul trebuie clarificat şi eliminat, fiindcă altfel el viciază fenomenul artistic românesc, piaţa de artă şi credibilitatea instituţiilor noastre culturale de vârf pe un termen greu de evaluat”.

Știrea inițială: Istoricul şi criticul de artă Pavel Şuşară a acuzat, pe Facebook, că în expoziția Brauner de la Muzeul Naţional de Artă sunt expuse falsuri „la limita ridicolului”. Managerul MNAR, Călin Stegerean, precizează, la solicitarea News.ro, că lucrările din cele trei expoziţii în cauză – „Romulus Ladea – Sculptură”, „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” şi „De-a fir a păr” de Zoe Vida Porumb – provin din colecţii ale muzeelor, dar şi particulare din România şi Franţa.

„Trei expoziţii de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner. Din păcate, iar aici nici nu ştiu dacă este vorba doar despre o incompetenţă impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conştientă de spălare a unor lucrări şi de manipulare, prin ricoşeu, a pieţei de artă, adică pur şi simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituţie publica de vârf, aşa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituţiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracţiuni”, a scris Pavel Şuşară pe Facebook.

Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un punct de vedere la solicitarea News.ro: „Având în vedere solicitările mass media cu privire la acuzaţiile apărute în reţelele de socializare cu privire la existenţa unor falsuri în expoziţiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner, comunicăm următoarele: Expoziţia Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei; Expoziţia Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziţie de artistă; Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific”.

„Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”, a subliniat instituţia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...