G4Media.ro

Israelul se pregătește să evacueze civilii din Rafah înainte de a lansa…

Captura X

Israelul se pregătește să evacueze civilii din Rafah înainte de a lansa asaltul asupra ultimului bastion Hamas (surse)

Israelul a achiziționat zeci de mii de corturi pentru a găzdui sutele de mii de civili palestinieni care trebuie evacuați din Rafah înainte de lansarea asaltului asupra a ceea ce IDF consideră a fi ultimul bastion al Hamas din Fâșia Gaza, au declarat miercuri surse israeliene, pentru agenția Reuters.

Soarta refugiaților civili de la Rafah îi îngrijorează pe aliații occidentali ai Israelului, dar și pe Egipt, care a exclus să le permită trecerea frontierei.

După săptămâni de negocieri cu administrația președintelui american Joe Biden, care a cerut garanții pentru siguranța civililor înainte de a susține orice ofensivă, Israelul a cumpărat 40.000 de corturi, fiecare putând găzdui între 10 și 12 persoane, au declarat oficiali guvernamentali israelieni.

O înregistrare video postată pe internet arată rânduri de corturi albe pătrate care au fost aparent instalate în Khan Yunis, la cinci kilometri de Rafah, pentru a găzdui palestinienii strămutați.

Reuters nu a reușit să autentifice acest videoclip, dar imaginile din satelit ale companiei Maxar arată că mai multe tabere de corturi au fost instalate în Khan Yunis începând cu 7 aprilie.

 

Ministerul israelian al Apărării a refuzat să comenteze.

Potrivit unor surse guvernamentale, cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu ar trebui să se reunească în termen de două săptămâni pentru a autoriza transferul civililor palestinieni de la Rafah la Khan Yunis, un demers care ar putea dura până la o lună.

La rândul său, armata israeliană se declară pregătită să desfășoare o operațiune terestră de amploare împotriva Hamas în zona de frontieră cu Egiptul, care a fost scutită până acum de lupte, dar nu și de bombardamente aeriene.

„Hamas a fost lovit puternic în sectorul nordic. De asemenea, a fost lovit puternic și în centrul Fâșiei Gaza. Și în curând va fi lovit și în Rafah”, a declarat marți, la televiziune, generalul de brigadă Itzik Cohen, comandantul Diviziei 162 desfășurată în Gaza.

Miercuri, armata a anunțat că a mobilizat două brigăzi de rezerviști pentru operațiunile din Gaza.

Israelul susține că la Rafah se află patru batalioane ale ramurii armate a Hamas, precum și mii de luptători islamiști care au fugit din alte părți ale Fâșiei Gaza. Victoria promisă de Benjamin Netanyahu este imposibilă fără dezmembrarea acestora și fără eliberarea tuturor ostaticilor capturați la 7 octombrie, susțin oficialii israelieni.

Într-un discurs rostit marți pentru a marca cea de-a 200-a zi de război, purtătorul de cuvânt al ramurii armate a Hamas, Abu Oubaida, a declarat că Israelul nu a obținut decât „umilință și înfrângere” de la începutul unui război care a făcut peste 34.000 de victime palestiniene, potrivit serviciilor de sănătate din Gaza controlate de Hamas.

Dintre cei 253 de ostatici răpiți de gruparea islamistă la 7 octombrie, se crede că aproximativ jumătate sunt încă reținuți în Gaza, deși este posibil ca mai mulți să fi fost uciși. Armata israeliană, la rândul său, a pierdut peste 260 de soldați de la începutul operațiunilor sale terestre, la 20 octombrie.

Egiptul, care se teme că Israelul încearcă să-i împingă pe palestinieni spre teritoriul său, a afirmat că l-a avertizat ferm pe Benjamin Netanyahu împotriva consecințelor unei astfel de operațiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...