G4Media.ro

Israelul pierde războiul mediatic contra Hamas. Ce soluție are un miliardar american

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Israelul pierde războiul mediatic contra Hamas. Ce soluție are un miliardar american

Miliardarul american Barry Sternlicht, care conduce un cunoscut fond mutual, încearcă să organizeze sprijin și să cheltuiască până la 50 de milioane de dolari pentru o campanie media care vizează definirea Hamas ca organizație teroristă, potrivit unui raport. Aceasta în condițiile în care statul evreu pare să piardă războiul informațional cu palestinienii la nivel internațional, cu generația tinerilor care înclină mai degrabă spre cauza palestinienilor și cu sute de mii de oameni care protestează zilnic, în diferite țări de pe glob, împotriva campaniei militare a Israelului în Fâșia Gaza.

Informația pe scurt

* Israelul pare să piardă războiul propagandei contra Hamas
* Tinerii occidentali mai ales sunt mai înclinați să susțină cauza palestiniană decât generațiile mai în vârstă
* Fenomenul este vizibil în multe state occidentale. inclusiv prin protestele pro-palestiniene masive
* În SUA, democrații preferă acum palestinienii în fața israelienilor – o schimbare majoră
* Un miliardar american vrea să contrcareze aceaste tendințe printr-un ”război media” împotriva Hamas

Schimbare majoră de atitudine

De ani de zile, israelienilor li s-a spus că cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea statului evreu este încercarea Iranului de a obține arme nucleare. Dar o altă tendință pe termen lung ar putea eroda bazele securității Israelului: un declin generațional al sprijinului și simpatiei alegătorilor occidentali pentru statul evreu, se afirmă într-o analiză publicată de CBC*, postul public canadian de radio și televiziune.

De notat CBC a fost acuzată constant că a ignorat brutalitățile Hamas și a promovat propaganda oferită de gruparea teroristă. De exemplu, un email intern indica faptul că, imediat după atacul brutal al Hamas împotriva Israelului, corporația canadiană de radio-televiziune a dat ordine jurnaliștilor proprii să nu folosească denumirea de teroriști atunci când vorbesc de luptătorii din gruparea islamistă. Aceasta deși guvernul Canadei a desemnat și el Hamas ca grupare teroristă. Situația este similară și în cazul altor organizații media internaționale, potrivit FoxNews.

CBC a arătat că atitudinile publice față de conflictul israeliano-palestinian au înregistrat schimbări semnificative în urma unor evenimentelor dramatice. Un sondaj Gallup realizat pentru Newsweek în 1982, la doar câteva zile după masacrul a sute de civili palestinieni în taberele de refugiați Sabra și Shatila din Beirut, a înregistrat o scădere de 17% a sprijinului americanilor pentru Israel.

De asemenea, sondajele efectuate după masacrul Hamas din 7 octombrie, în care civilii israelieni au fost principalele victime – peste 1.200 de israelieni au fost uciși, 4.500 răniți și alți circa 240 de israelieni și cetățeni străini au fost răpiți de teroriștii Hama și duși în Fâșia Gaza – au arătat că sprijinul alegătorilor americani pentru ajutorul militar pentru Israel a crescut la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii ani.

Aceste tendințe tind însă să fie de scurtă durată, afirmă analiștii. Dar tendințele pe termen lung în atitudinea publicului față de conflict oferă un avertisment pentru Israel, cred experții.

Sondajele efectuate atât înainte, cât și după 7 octombrie – data atacului brutal lansat de gruparea teroristă palestiniană împotriva comunităților și bazelor militare din sudul Israelului – arată că canadienii sub 30 de ani tind să aibă opinii legate de conflictul israeliano-palestinian dramatic diferite față de cele ale canadienilor cu vârsta de 55 ani sau peste.

Același fenomen are loc și în Statele Unite. Un sondaj realizat de Brookings Institute a dezvăluit recent că, deși majoritatea americanilor continuă să susțină ferm Israelul, opiniile celor tineri în special s-au schimbat dramatic. Israelul a pierdut o mare parte din sprijinul inițial, de după 7 octombrie, mai ales în rândul democraților.

CBC a notat, referindu-se la canadieni, că cei implicați în susținerea cauzei israeliene au recunoscut că sunt șocați de amploarea protestelor pro-palestiniene din Occident și de capacitatea lor de a mobiliza un număr mult mai mare de oameni decât la demonstrațiile care sprijină Israelul. (Sâmbătă, peste 300.000 de persoane au participat la un marș pro-palestinian la Londra, a anunțat poliția metropolitană, în timp ce organizatorii susțin că numărul manifestanțiilor a depășit 800.000 de persoane. Unii dintre demonstanți au purtat însemne și bandane pro-Hamas).

„Nu cred că (protestele) se limitează la campusuri,” a declarat Shimon Fogel, de la Centre for Israel and Jewish Affairs din Ottawa. „Cred că au ieșit pe străzi și în orașe din Canada. Este într-adevăr un fenomen care a atins toată Europa și SUA.”

Tonul la unele dintre proteste a fost „vitriolic,” a afirmat Fogel. „Sunt uluit de nivelul de sprijin exprimat pentru Hamas,” a adăugat el.

CBC a relatat că comunitățile evreiești din Europa și America de Nord au raportat o teamă tot mai mare de a fi identificate ca evrei în public.

Deputatul canadian de stânga Anthony Housefather, reacționând la un atac cu bombe incendiare împotriva unei sinagogi din Montreal care a avut loc zilele trecute, a spus că „e ceva în neregulă în această țară în care un război din Orientul Mijlociu s-a răspândit în Canada și face ca evreii canadieni să se simtă așa nesigur. Acesta este sentimentul majorității acum.”

Fenomen răspândit în Occident

Aceste sentimente sunt și mai acute în unele părți ale Occidentului. În Franța, de mult centrul vieții evreiești în Europa de Vest, evreii sunt acum depășiți numeric de musulmanii francezi în proporție de aproximativ zece la unu.

Un efort major al autorităților franceze de a interzice demonstrațiile pro-palestiniene după 7 octombrie s-a dovedit inutil, deoarece zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru palestinieni. „Asimetria în dimensiunea comunităților are un impact asupra dezbaterii publice,” a afirmat Fogel.

Dar, potrivit comentatorilor, creșterea populațiilor arabe și musulmane în Occident explică doar o parte a schimbării de opinie. Un factor mai important este că tinerii occidentali sunt mult mai probabill critici la adresa Israelului și mult mai dispuși să susțină cauza palestiniană decât părinții sau bunicii lor.

„Nu este doar o percepție,” a spus Fogel. „Este (un fenomen) real, măsurabil și totul se concentrează într-adevăr în jurul acestei noțiuni de progresism transnațional, iar tinerii sunt foarte atrași de el pentru că folosește limbajul drepturilor omului și al intersecționalității… El-a născut în campus în teoria rasei critice… Israelul fiind doar un fel de afiș pentru acea colecție de guverne coloniale imperiale occidentale războinice care au suprimat drepturile grupurilor minoritare.”

Așa cum se întâmplă, de exemplu, în Statele Unite, unde stânga – la care au aderat mulți tineri – se îndepărtează tot mai mult de poziția sa inițială de a sprijini Israelul. O majoritate a democraților este acum favorabilă palestinienilor, potrivit sondajelor de opinie recente, care dezvăluie această schimbare tectonică de atitudine.

Israelul este urât de progresiștii americani, care-l acuză de “exterminare” și “genocid” împotriva palestinienilor, ignorând constant analizele care demonstrează că, dimpotrivă, statul evreu este o democrație solidă, prosperă, cu alegeri libere. Așa cum scria Washington Examiner, stânga americană critică vehement Israelul și afirmă că “națiunile înapoiate din ‘Sudul global’ (cum sunt palestinienii) trebuie să fie scuzate și sprijinite, deoarece condițiile lor mizerabile se presupune că nu se datorează eșecurilor lor, ci faptului că au fost jefuite de către democrațiile dezvoltate de succes.”

Schimbarea în rândul tinerilor democrați a fost semnificativă: un număr dublu dintre ei îl percep acum pe președintele Joe Biden drept „prea pro-israelian” decât în octombrie, numărul celor care spun că ar fi mai puțin probabil să voteze pentru Biden din cauza poziției sale față de problema israeliano-palestiniană s-a dublat comparativ cu octombrie, iar cei care doresc ca Statele Unite să se încline mai degrabă spre palestinieni decât israelieni a crescut considerabil. Republicanii rămân fideli aliatului SUA din Orientul Mijlociu, spre deosebire de democrați, care înclină mai degrabă spre palestinieni.

Așa cum am scris într-o analiză recentă, războiul Israel-Hamas a rupt în două Partidul Democrat din SUA. Aripa radicală a formațiunii, care este pro-palestiniană, face presiuni puternice asupra lui Biden și a moderaților pentru o încetare a focului în conflictul din Orientul Mijlociu, în timp ce mulți democrați evrei sunt furioși că progresiștii par să ignore atrocitățile comise de Hamas.

Iar grupările studențești anti-Israel, minuscule dar foarte vocale, au căpătat tot mai multă importanță în ultimii ani, în special în contextul așa-numitei cancel culture. Protestele lor sunt foarte vehemente, iar cei care îi critică sunt etichetați imediat drept xenofobi, rasiști, suprematiști albi etc.

Sprijinul SUA – diplomatic, financiar și militar – este o piatră de temelie a securității Israelului. Ceea ce l-a făcut atât de solid și de încredere este natura sa bipartizană. Din 1948, Israelul nu a mai trebuit să-și facă griji dacă un democrat sau un republican a fost în funcție. Situația s-a schimbat în ultima perioadă. Partidul Democrat include acum un puternic lobby pro-palestinian, iar baza de vot este mai puțin interesată de Israel decât era înainte, este concluzia comentatorilor.

Suținerea palestinienilor, în creștere

De partea sa, James Kafieh, vicepreședintele Palestinian Canadian Congress, a spus că este greșit să sugerăm că mai mult de o minoritate dintre cei care participă la protestele pro-palestiniene susțin ceea ce a făcut Hamas pe 7 octombrie. „Sunt mii de oameni care ies la aceste demonstrații în Canada, în Regatul Unit, la Londra, sute de mii de oameni,” a afirmat el.

„Că cineva ar putea să apară și să-și exprime simpatia pentru Hamas sau pentru ceea ce a făcut (gruparea teroristă) este într-adevăr o distragere a atenției. Cred că oamenii care se concentrează pe asta recurg la o încercare de a distrage atenția de la mesajul esențial al demonstrațiilor – acela că este timpul să recunoaștem drepturile naționale și drepturile omului ale palestinienilor.”

Kafieh a continuat: „Canadienilor le pasă de drepturile omului și pot vedea disprețul față de drepturile omului care este evident în guvernul actual în ceea ce privește palestinienii. Oamenii obișnuiți văd măcelul.”

El a spus că interzicerea marșurilor, cererile de represiune împotriva activismului anti-Israel și alte incidente sunt toate semne de disperare. „Există panică în lobby-ul israelian cu privire la capacitatea lor de a păstra controlul elitei politice.”

„Există o panică în lobby-ul pro-Israelian din întreaga lume, dar și aici, în Canada, unde el nu poate câștiga dezbaterea, chiar nu poate justifica acțiunile extreme ale statului Israel. Și astfel, în schimb, încearcă să incrimineze disidenţa. Au existat sondaje în ultimii ani care arată că canadienii obișnuiți sunt cu mult înaintea guvernului lor. Indiferent de orientarea politică pe care o au, fie că sunt conservatori, liberali, din Partidul Noilor Democrați, verzi sau din Blocul Quebecois, ei sunt mult mai susținători ai cauzei palestiniene decât este guvernul Canadei.”

CBC a scris că canadienii mai tineri sunt mai predispuși să descrie ofensiva Israelului în Gaza ca fiind „excesivă.” De asemenea, este mai probabil ca tinerii canadieni să-și exprime o mai mare simpatie generală pentru partea palestiniană și să critice Israelul ca țară.

Un sondaj EKOS realizat în septembrie a constatat că aproape jumătate (48 la sută) dintre canadienii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care și-au exprimat părerea au văzut Israelul ca „un stat cu segregare similară cu apartheid-ul.” Doar 39% din grupul de vârstă 45-54 de ani și doar 29% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani au descris acest lucru când s-au referit la Israel. EKOS a constatat că, în general, canadienii ale căror simpatii înclină mai mult față de Israel (28%) îi depășesc în număr pe cei care se identifică mai mult cu Palestina (18%). Dar, așa cum se întâmplă și în Statele Unite și în alte state vestice, tendințele evoluează în mod clar în sens invers, iar susținerea pentru Israel se disipează rapid.

CBC a scris că, în urmă cu douăzeci de ani, democrații americani au susținut Israelul cu aproape 40 de puncte procentuale mai mult decât sprijineau palestinienii. Un sondaj Gallup efectuat în martie a arătat însă că simpatiile democraților sunt acum mai mult față de palestinieni decât de israelieni, respectiv 49% la 38%.

Presat de susținătorii arabi și musulmani din America, precum și de riscurile electorale, Administrația Biden a dat deja semne că a renunțat la undă verde fără rezerve pe care a dat-o inițial Israelului de a ataca Hamas în Gaza și a avertizat Israelul să nu încerce să cucerească enclava sau să expulzeze palestinienii din Gaza.

În sfârșit, nu trebuie ignorată și ignoranța unora dintre protestatarii pro-palestinieni din Occident. Recent, o înregisrare video cu două demonstante pro-palestiniene de la Londra care au declarat că „nu sunt sigure” că Hamas a invadat Israelul la 7 octombrie a devenit virală. Presate de jurnalist, cele două au recunoscut că au puține cunoștințe despre conflict. Situații similare s-au înregistrat și în timpul altor marșuri, cu demonstranți dând dovadă de ignoranță crasă atunci când sunt chestionați despre conflictul din Orientul Mijlociu.

Tendințele extreme

CBC a notat că, în timp ce statul evreu poate conta probabil pe sprijinul continuu din partea unei majorități a diasporei evreiești, faptul că o minoritate tot mai mare se află în disidență, „poate oferi o cale de urmat politicienilor care sunt îngroziți de acuzația de antisemitism și susțin orbește orice face Israel, sau cel puțin rămân tăcuți.”

Unul dintre factorii care a complicat sarcina celor care lucrează pentru susținerea Israelului a fost ascensiunea unor elemente extreme în politica israeliană.

Personalități precum ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, care se descrie ca fiind un „homofob fascist”, îi înstrăinează de Israel pe tinerii occidentali cu opinii sociale progresiste.

Shimon Fogel de la CIJA a spus că speră că cele mai extreme elemente din guvernul de coaliție al prim-ministrului Benjamin Netanyahu ar putea dispărea de pe scena politică pe măsură ce Israelul se unește în jurul unui nou guvern de unitate și, eventual, se îndreaptă către noi alegeri.

„Ceea ce avem nevoie în mod clar aici este un fel de întrerupător de ciclu care să permită diferitelor părți interesate să abordeze acest lucru într-un mod nou, care să le ofere o viziune asupra unui orizont care nu este caracterizat de conflict, ci mai degrabă de ceva nou, ceva mai mult. constructiv,” a spus el.

„Bănuiesc că israelienii, având ocazia, vor alege conducerea care le oferă un viitor mai stabil, mai sigur și mai plin de speranță. Și nu ar include (în guvern) elemente marginale care funcționează în scopuri opuse.”

Concluzia comentatorilor este aceea că toate aceste motive au făcut ca Israelul să piardă treptat din suportul internațional pe care l-a avut imediat după atacurile de la 7 octombrie. Lobby-ul pro-palestinian este tot mai puternic printre tineri la nivel global, iar protestele pro-palestiniene sunt tot mai vehemente și mai vizibile în tot mai multe orașe din lume, în special în țări occidentale.

‘Război media anti-Hamas’

Confruntat cu acest fenomen tot mai vizibil de pierdere a suportului de către Israel, un miliardar american evreu a conceput un plan media de combatere a propagandei pro-Hamas. Barry Sternlicht încearcă în prezent să organizeze sprijin și să cheltuiască până la 50 de milioane de dolari pentru o campanie media care vizează definirea Hamas ca organizație teroristă, a relatat FoxNews. Campania media „ar defini Hamas pentru poporul american ca pe o organizație teroristă.”

Potrivit informațiilor, Sternlicht și-a început campania la doar câteva zile după atacul terorist din 7 octombrie. Omul de afaceri, care este cofondator al fondului de investiții Starwood Capital Group, conduce Starwood Property Trust și este fondatorul Starwood Hotels and Resorts Worldwide, a căutat inițial un milion de dolari în donații de la un grup dintre cei mai bogați oameni din lumea afacerilor.

Într-un e-mail, Sternlicht a scris că a avut „o conversație grozavă” despre campanie cu CEO-ul Warner Bros. Discovery, David Zaslav, adăugând că CEO-ul Endeavour și agentul de talente Ari Emanuel au fost de acord să o coordoneze. (Purtătorii de cuvânt ai acestora au declarat însă între timp că șefii lor nu mai sunt implicați).

Sternlicht a scris în e-mail că scopul campaniei va fi „de a distinge între antisemiți și situația palestiniană.”

„Opinia publică se va schimba cu siguranță, pe măsură ce scenele, reale sau fabricate de Hamas, ale suferinței civile palestiniene vor eroda cu siguranță empatia actuală față de Israel în rândul comunității mondiale,” a scris Sternlicht. „Trebuie să ne situăm înaintea narațiunii.”

Sternlicht a adăugat că încearcă să definească Hamas „nu doar ca inamicul Israelului, ci și al Statelor Unite,” în timp ce caută o donație egală pentru cele 50 de milioane de dolari de la o mare organizație caritabilă evreiască.

Miliardarul ar fi a trimis e-mailul către 50 de persoane, inclusiv directorul media David Geffen, fostul CEO Google Eric Schmidt, CEO-ul Dell Technologies Michael Dell și alții. Până acum, surse familiare cu problema au declarat că eforturile sale au strâns câteva milioane de dolari, iar Sternlicht l-a angajat drept consilier pe Josh Vlasto, un fost consilier al senatorului democrat Chuck Schumer și al fostului guvernator al statului New York, democratul Andrew Cuomo.

Surse: CBC, PBS, Washington Examiner, FoxNews, FoxBusiness, Haaretz, Telegraph, New York Post, Brookings, Gallup, Angus Reid

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Concluzia: Măi băieţilor singurul moment pentru voi ăştia care duceţi lipsă de empatie şi reuşiţi să vă aliaţi şi să săriţi în ajutorul unui altuia e atuncea când deja cineva va făcut deja treaba şi mergeţi la final să vă daţi şi voi eroi sau când aveţi un duşman atât de slab pentru voi încât să reuşiţi să vă înfrânaţi laşitatea. Acuma serios voi chiar credeaţi că va sări cineva în ajutorul celor din Hamas sau al altor astfel de specimene dacă nu sunt în avantaj pe câmpul de luptă?

    Morala: Data viitoare când mai porniţi războaie asiguraţi-vă că le puteţi câştiga ca să se laude şi aliaţii voştri cât de curajoşi au fost stând să privească deoparte şi să vă facă galerie, astfel există un termen pentru cei care cred că ăia care umblă după interese s-ar sacrifica pentru alţii tot pe interese şi termenul e cunoscut ca FRAIER NAIV.

  2. Se prefigurează o radicalizare a pozițiilor pro și antipalestiniene cu răspândire informațională mediatică,în întreaga lume.

    • Cetățenii israelieni au stat în stradă în număr important încă din luna septembrie, avertizând asupra riscurilor radicalizării.