G4Media.ro

Israelul face un exercițiu de transport aerian la joasă altitudine deasupra României

Foto: Wikipedia

Israelul face un exercițiu de transport aerian la joasă altitudine deasupra României

Avioane de transport ale Forțelor Aeriene Israeliene au decolat duminică spre România, pentru a efectua un exercițiu aerian la joasă altitudine deasupra țării europene, transmite THE TIMES OF ISRAEL, citată de Rador.

Exercițiul – numit Blue Sky – a început oficial luni și are ca scop antrenamente cu aeronavele de transport C-130 și C-130J ale IAF pentru zboruri peste teritorii necunoscute, la altitudini joase, a spus armata.

Armata nu a specificat numărul de aeronave din escadrilele 131 și 103 ale IAF participante, dar conform observatorilor civili, folosindu-se de urmărirea zborurilor cu sursă deschisă, cinci avioane de transport greu au fost văzute sosind în țară.

IAF a spus că piloții vor practica, de asemenea, navigația și aterizările „în multe și variate scenarii care simulează lupta pe un teritoriu inamic”.

„Pregătirea pe cerul României este o oportunitate pentru noi de a răspunde provocărilor, de a ne perfecționa și de a deveni mai puternici, dincolo de granițele Israelului”, a spus comandantul bazei aeriene Nevatim, generalul Gilad Keinan.

„Acesta este un exercițiu important și semnificativ pentru matricea de transport greu și Forțele Aeriene, pentru a consolida capacitatea și competența operațională a corpului și personalului său”, a adăugat Keinan.

În 2010, un elicopter IAF Yas’ur (CH-53 Sea Stallion) s-a prăbușit în timpul unui exercițiu de antrenament comun israeliano-român la joasă altitudine, în munții Carpați, și întregul echipaj de la bord a decedat – șase israelieni și un ofițer al forțelor aeriene române.

O anchetă a stabilit că accidentul a fost, cel mai probabil, din cauza unei erori umane, având în vedere vizibilitatea redusă.

Exercițiul din 2010 a fost numit și Blue Sky. Un memorial, în apropierea centrului orașului Brașov, a fost ridicat la un an după accident.

Alte exerciții ale Forțelor Aeriene care implică aeronave de transport greu ale Israelului au avut loc în România, în ultimii ani.

În 2015, un avion C-130J a efectuat o ieșire din Israel cu rază lungă de acțiune, peste România, Bulgaria și Grecia.

În 2018, medici de la Unitatea 669 de elită a Forțelor Aeriene au organizat un exercițiu de evacuare medicală în România, simulând transportul de răniți din țara europeană, înapoi în Israel, într-un avion C-130 transformat într-un „spital zburător”.

Armata a spus că exercițiul de săptămâna aceasta a fost planificat în avans, ca parte a programului pentru 2022, indicând că nu a rezultat dintr-o nouă evaluare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Cata lume nepalmuita pe Lumea asta … Baieti, lasati troscotul.

  2. Normal, cand vrei sa faci antrenamente in teritorii necunoscute te duci la granita cu Ucraina.

  3. postacii sosocari, nimic, nici o reactie? Nu zbiara ca ar fi trebuit ca rusia, defapt, sa faca exercitii de transport aerian … ?

  4. Probabil ca trebuie sa zboare la 5000 metrii inaltime . La 2500 de metrii Inaltime este Varful Moldoveanu , si trebuie sa zboare pe Deasupra Muntilor .

  5. ”În 2010, un elicopter IAF Yas’ur (CH-53 Sea Stallion) s-a prăbușit în timpul unui exercițiu de antrenament comun israeliano-român la joasă altitudine, în munții Carpați, și întregul echipaj de la bord a decedat – șase israelieni și un ofițer al forțelor aeriene române. O anchetă a stabilit că accidentul a fost, cel mai probabil, din cauza unei erori umane, având în vedere vizibilitatea redusă. Exercițiul din 2010 a fost numit și Blue Sky. Un memorial, în apropierea centrului orașului Brașov, a fost ridicat la un an după accident.”

    Nu este memorial, este un monument. Nu este în orașul Brașov, ci este în munții Bucegi, cu acces din Moieciu de Sus, pe Valea Bangaleasa, pe un drum forestier.

  6. Ce legatura are avionul american din imagine cu articolul?