G4Media.ro

Israel: Puterea judecătorească sub atac din partea noii coaliții de guvernare, care…

Foto: Captură video

Israel: Puterea judecătorească sub atac din partea noii coaliții de guvernare, care dorește limitarea severă a controlului legislației de către judecători, măsură criticată vehement de opoziție

Ministrul justiției al Israelului, Yariv Levin, a prezentat un proiect de lege menit să reducă drastic acele prerogative ale Curții Supreme ce permit cenzurarea legislației adoptate de parlamentul unicameral al Israelului, Knesset.

„Mergem la urne, votăm, alegem și, de fiecare dată, oameni pe care nu i-am ales aleg pentru noi. Multe sectoare ale publicului se uită la sistemul judiciar și nu își găsesc vocea auzită”, a spus ministrul Levin. „Aceasta nu este democrație”.

Levin a enumerat schimbări în patru domenii de bază: restrângerea capacității Înaltei Curți de a anula legi și decizii guvernamentale, prin solicitarea unui grup format din toți cei 15 judecători ai instanței și a unei „majorități speciale” pentru a face acest lucru și prin includerea unei „clauze de anulare” care să permită Knesset-ului să legifereze din nou astfel de legi; modificarea procesului de alegere a judecătorilor, pentru a oferi guvernului din acea zi controlul efectiv al comisiei de selecție; împiedicarea instanței de a folosi un test de „rezonabilitate” pentru a judeca legislația și deciziile guvernamentale; permiterea miniștrilor de a-și numi proprii consilieri juridici, în loc să se consilieze de la consilieri care funcționează sub egida Ministerului Justiției, relatează Times of Israel.

Israelul nu are o Constituție scrisă așa cum au, de pildă, Statele Unite, Franța sau România. În perioada 1958 – 2018 au fost adoptate de Knesset 13 legi “de bază”, privind, între altele, raporturile dintre puterile legislativă, executivă și judecătorească. Din aceste legi a rezultat prerogativa de control al constituționalității legilor și hotărârilor executivului de către Înalta Curte. Unele dintre aceste legi prevăd o majoritate de 80 de deputați, 2/3 din totalul deputaților, pentru amendarea măsurilor prevăzute.

Noua majoritate parlamentară formată din partide ale dreptei naționaliste, extrema dreaptă și ultra-ortodoxe acuză puterea judecătorească de încălcarea voinței electoratului prin cenzurarea actelor legislative ale reprezentanților acestuia.

Modificările legislative propuse de ministrul Levin oferă în ultimă instanță ultimul cuvânt Knesset-ului prin votul a cel puțin 61 din cei 120 de deputați, în practică majoritatea parlamentară a momentului, care ar primi dreptul să treacă peste deciziile de cenzurare a legislației ale Înaltei Curți.

Dar liderii opoziției au denunțat intenția lui Levin de revizuire a legislației ca fiind un pericol clar și prezent pentru democrația israeliană și pentru sistemul de control și echilibru al puterii guvernamentale, după cum scrie Times of Israel.

Intențiile noii majorități au și motivații personale: prim ministrul Benjamin Netanyahu este judecat de Înalta Curte sub acuzații de corupție, iar în coaliție s-a cerut pur și simplu dezincriminarea infracțiunilor de abuz de încredere și fraudă pentru care a fost inculpat premierul.

Între timp, Înalta Curte audiază o petiție împotriva validării ca ministru de interne și al sănătății a lui Arie Deri, liderul partidului SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental), condamnat de două ori pentru fraudă fiscală. Knesset-ul a amendat săptămâna trecută legea care interzicea numirea unui infractor recidivist în postul de ministru.

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a refuzat să apere guvernul în fața Înaltei Curți, o altă probă a opoziției împotriva a ceea ce se anunță tăvălugul noii puteri împotriva justiției care are uneori scopul de a apăra propriii reprezentanți de rigorile legii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Era cu siguranta asteptata o astfel de miscare, Netanyahu are exact aceleasi probleme pe care le-au avut Dragnea sau Adrian Nastase; are mai multe dosare de coruptie in curs de judecata, deci este urgent pentru el sa de adopte o asemenea lege care sa ingenuncheze justitia. Ghinionul este ca si-a gasit aliati politici, ultrareligiosi si ultranationalisti care urasc orisicum structura laica a statului Israel, si ar face totul sa il puna in genunchi. Situatia este de altfel mai rea ca in Romania, cu ministri care au fost condamnati pentru evaziune fiscala sau coruptie, iar admiterea lor in guvern s-a facut dupa trecerea rapida prin Knesset a unor legi du dedicatie. Din pacate opozitia este foarte fragmentata, societatea isralieana foarte polarizata, si nu exista gardieni precum Comisia Europeana…Cel mai sinistru guvern din istoria Israelului, fondatorii statului se intorc in morminte sa vada balciul de astazi din politica de la Ierusalim, trist moment.

  2. Unde justitie nu mai e,nici democratie nu mai e.Si nu mai este nici acolo unde legea se face pentru x sau pentru y.Orientul bată-l vina!
    Auzi stat tanar,fara constitutie si a avut democratie! Mare trebuie sa fie spiritul civic in această tară,care în mod sigur n-o lasă sa moară!

  3. Era de asteptat ca Bibi si sovinii din coalitie sa vrea ocndrolul asupra justitiei.